Bangladesh

Show country

Bangladesh on yksi maailman tiheimmin asutuista ja köyhimmistä maista. Kaksi suurta jokea, Brahmaputra ja Ganges virtaavat maan läpi, ja aiheuttavat jatkuvasti tulvia.

Päivitetty viimeksi 06.11.2006

Maantiede ja ympäristö

Bangladeshin maaperä on hedelmällistä, ja se koostuu Brahmaputra- ja Ganges-jokien suistoalueista. Trooppisen monsuuni-ilmaston johdosta kesäisin sataa runsaasti, ja viimeisten vuosikymmenien aikana tulvat ovat aiheuttaneet suuria ongelmia. Tulvat koettelevat eniten köyhää väestöä, joka useimmiten asuu juuri suistoalueilla. Tulvan arvellaan olevan yhteydessä naapurimaiden Nepalin ja Bhutanin metsien hakkuisiin, vaikkakin tuhoisimmat tulvat ovat olleet Intian valtameren hirmumyrskyjen eli syklonien aiheuttamia. Vuoden 1991 suurtulva aiheutti 100.000 ihmisen kuoleman. Sitäkin vakavampi tulvakatastrofi koettiin vuonna 1970. jolloin alueella raivonnut Bholan sykloni hukutti jopa puoli miljoonaa bangladeshilaista. Veden runsaudesta huolimatta puhtaasta juomavedestä on pulaa. Kaivoja poraamalla on pyritty hankkimaan puhdasta juomavettä saastuneen pintaveden tilalle. Kaivoveden on kuitenkin viime vuosina huomattu saastuneen maan kallioperän sisältämästä arseenista.

0.3 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Bangladesh, tarvitsisimme 0.3 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Vuonna 1947 Intian aika Iso-Britannian siirtomaana oli ohi, ja maa jaettiin kahtia. Alueesta, jolla muslimit olivat enemmistönä, tuli Pakistan, hinduenemmistöisestä alueesta muodostettiin Intia. Bangladeshista tuli osa Pakistanin valtiota, sen itäinen osa eli Itä-Pakistan. Itä-Pakistan eli Bangladesh poikkesi valtion länsipuolikkaasta suuresti. Esimerkiksi 98 prosentilla väestöstä on äidinkieli bengali. Kun valtion länsipuolikkaan valtakieli urdu julistettiin Pakistanin ainoaksi viralliseksi kieleksi, Itä-Pakistanissa syntyi mellakoita asian johdosta. Alue julistautui sitten riippumattomaksi niin kutsutusta Länsi-Pakistanista maaliskuussa 1971. Lyhyessä mutta verisessä sodassa Intia tuli lopultakin Bangladeshin tueksi, ja maa itsenäistyi. Itsenäistyneen Bangladeshin lyhyttä historiaa ovat muokanneet vallankaappaukset ja pääministerien murhat.

Yhteiskunta ja politiikka

Maan ensimmäiset demokraattiset vaalit pidettiin vuonna 1991. Politiikkaa hallitsevat jatkuvat konfliktit kahden suurimman puolueen, Bangladesh Nationalist Partyn (BNP) ja Awavi Leaguen (AL), välillä. Puolueiden poliittiset erot ovat pieniä, ja valtataistelua leimaavatkin ennen kaikkea poliitikkojen henkilökohtaiset pyrkimykset. Poliittiset murhat, uhkailu ja väkivalta ovat osa arkipäivää, samoin lahjonta. Transparency Internationals-järjestön tilaston mukaan maa on yksi maailman korruptoituneimmista. Arkielämän turvattomuus ja mielivaltaisuus tekevät köyhän bangalilaisväestön elämän epävarmaksi. Monet kokevat myös poliisin uhkana turvallisuudelleen.

Talous ja kaupankäynti

Bangladesh on yksi maailman köyhimmistä maista. Noin 2/3 maan pinta-alasta on viljeltyä, ja siitä noin 80% hyödynnetään riisin viljelyyn. Juutti ja tee ovat perinteisesti olleet maan tärkeimpiä vientiartikkeleita, mutta vähentynyt kysyntä ja maailmanmarkkinoiden laskenut hinta ovat pienentäneet Bangladeshin tuotteistaan saamia tuloja. Muita tärkeitä vientituotteita ovat vaatteet, nahka ja monenlaiset meren antimet. Noin 2/3 väestöstä työskentelee maanviljelyn parissa, mutta vain harvat omistavat maata. Viimeisten vuosikymmenien tulvat ovat aiheuttaneet omistusuhteiden vääristymistä, koska pienviljelijät ovat joutuneet myymään maitaan peräkkäisten katovuosien seurauksena. Vaikka kansantuote on kasvanut tasaisesti, ei köyhyys ole kuitenkaan vähentynyt oleellisesti. Rikkaiden ja köyhien väliset erot ovat kasvaneet. Vaikka maa on viime vuosina laskennallisesti pystynyt tuottamaan kaiken tarvitsemansa ruoan, silti 35% väestöstä kärsii aliravitsemuksesta.

Lyhyesti

Flagg

Pääkaupunki:

Dhaka

Etniset ryhmät:

Bengalilaiset 98%, muut 2% (1998)

Kieli:

Bengali, englanti

Uskonto:

Islami 83%, hinduismi 16%, muut 1% (1998)

Government:

Parlamentarisme

Satelliittikuvat

Sundarban

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

FN-sambandet © 2014