Hopp til innhold

Yhdysvallat

Show country

Yhdysvallat on maailman ainoa supervalta. Maa on maailman neljänneksi suurin, ja sen ilmasto, maisema, eläinkunta ja kasvillisuus on tunnetusti hyvin monipuolinen.

Päivitetty viimeksi 24.09.2007

Maantiede ja ympäristö

Yhdysvallat on maailman neljänneksi suurin maa. Maisema on hyvin monimuotoista, ja se vaihtelee Atlantinmeren alangoista idän metsäharjuihin. Maailman neljänneksi suurin Missisippi-Missouri-jokijärjestelmä halkaisee Yhdysvallat ja virtaa Meksikonlahteen. Laajat alangot hallitsevat maisemaa lännessä edettäessä kohti Rocky Mountains-vuoristoketjua. Vuoristoketjun läntistä aluetta hallitsevat aavikko ja tasahuippuiset vuoristomuodostelmat kuten Grand Canyon. Sierra Nevada-vuoret myötäilevät Tyynen meren rannikkoa, samassa linjassa Rocky Mountainsin vuorten kanssa. Maan korkein vuori MountMc Kinley nousee 6194 m merenpinnan yläpuolelle ja sijaitsee Alaskassa. Suurimmissa osissa Yhdysvaltoja ilmasto on lauhkeaa, mutta Havaijilla ja Floridassa vallitsee trooppinen ilmasto, Alaskassa taas arktinen ilmasto. Erittäin suuret hiilidioksiidipäästöt (CO2) ovat suuri ympäristöongelma. Apulannan ja kasvimyrkkyjen käyttö saastuttaa pohjaveden, ja juomaveden puute joillakin alueilla tekee tarpeelliseksi käytön säännöstelyn.

1973
2002

Miamin kasvu uhkaa Evergladesin suoalueita. Lue lisää

Earth Earth Earth Earth Ecoprint

4.4 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Yhdysvallat, tarvitsisimme 4.4 Maa-planeettaa.
Katso indikaattori Ekologinen jalanjälki.

Historia

Arkeologiset kaivaukset ovat osoittaneet jälkiä viikingeistä nykyisen Yhdysvaltojen alueella, mutta eurooppalaiset asettuivat asumaan alueelle vasta 1500 eKr. Vuonna 1776 irrottautui 13 siirtokuntaa Atlantinmeren rannikolta Iso-Britanniasta, mikä johti Yhdysvaltojen perustamiseen. Maa-alueiden laajennus jatkui asteittaisesti, ja Yhdysvallat pääsi lopullisiin mittoihinsa vasta 1853. Kaksi osavaltiota, Alaska ja Havaiji, liitettiin valtioon vuonna 1959. Sisällissota pohjoisten ja eteläisten osavaltioden välillä alkoi vuonna 1861. Etelävaltiot antautuivat 1865, mikä johti orjuuden lopettamiseen. Sisällissota oli tärkeä strategia- ja asekehityksen kannalta, ja ensimmäinen maailmansota vahvisti Yhdysvaltojen mainetta sotavaltiona. Yhdysvallat selviytyi hyvin toisesta maailmansodasta, ja siitä tuli YK:n turvallisuusneuvoston ensimmäinen pysyvä jäsen. Maa on ainoa jäljelläoleva supervalta Neuvostoliiton hajottua 1990-luvulla. Yhdysvallat joutui vuonna 2001 terrori-iskun kohteeksi, ja on sen jälkeen taistellut terrorismia vastaan.

Yhteiskunta ja politiikka

USA on perustuslaillinen liittovaltio, joka koostuu 50 osavaltiosta. Liittovaltion viranomaisten vastuualueita ovat ulkomaanpolitiikka, puolustuslaitos, kansalaisoikeudet, tulli- ja postilaitos, keskuspankki sekä osavaltioiden välisen kaupankäynnin säännösteleminen. Osavaltioiden vastuulla on pääasiassa yleinen lainsäädäntä. Vuoden 1787 perustuslaki pätee yhä, mutta joitakin lisäsäädöksiä on tehty. Yhdysvalloissa on monipuoluejärjestelmä, missä demokraatit ja republikaanit hallitsevat. Yhdysvaltain kongressi muodostuu kahdesta kamarista, Senaatista ja Edustajainhuoneesta. Presidentti on sekä hallituksen että armeijan johtaja, ja se voi käyttää veto-oikeuttaan Kongressin tekemiin lakiehdotuksiin. Maan oikeuslaitos on monimutkainen, koska jokaisella 50 osavaltiolla on erilainen oikeusjärjestelmä. Yhdysvaltain väestöpohja perustuu maastamuuttajiin, ja se muodostuu hyvin monista etnisistä ryhmistä. Eurooppalaistaustaisen väestön suhteellinen määrä on vähentynyt, kun taas latinalaisamerikkalaisen väestön määrä kasvaa koko ajan.

Talous ja kaupankäynti

Yhdysvallat on maailman johtava taloudellinen suurvalta. Vapaamarkkinajärjestelmä on perinteisesti hallinnut maan taloutta. Viranomaiset haluavat antaa elinkeinoelämälle suotuisat mahdollisuudet, puuttumatta kuitenkaan liikaa itse toimintaan. Maan luonnonvarat, ilmasto, kuljetusmahdollisuudet ja viestintäyhteydet vaihtelevat suuresti sijainnista riippuen ja siksi Yhdysvaltojen elinkeinorakenteessa on suuria alueellisia eroja. Palvelualat muodostavat suurimman osan bruttokansantuotteesta (BKT), sitä seuraavat teollisuus, kaivos- ja rakennustoiminta. Maan tutkimus- ja kehitystyö on hyvin edistyksellistä. Ulkomaankauppa on erittäin tärkeää Yhdysvalloille, ja viime vuosien aikana kaupan painopiste on siirtynyt Euroopasta Aasiaan. Yhdysvallat on ollut mukana perustamassa vapaakauppajärjestöä WTO:ta ja luomassa vapaakauppasopimuksia kuten esim. NAFTA. Yhdysvaltojen tieverkosto on korkeatasoinen ja kattaa suurin piirtein koko maan. Koska maassa on suuret etäisyydet, sinne on luotu kattava lentoliikenneverkosto, erityisesti henkilöliikenteen osalta.

1989
2004

Green River-joen valuma-alueelle rakennetaan öljynporauskaivoja kiivaassa tahdissa. Alueen herkän luonnon riittävät suojelutoimenpiteet on kuitenkin unohdettu. Lue lisää

Lyhyesti

USAs flagg

Pääkaupunki:

Washington

Etniset ryhmät:

Valkoihoiset 82%, tummaihoiset 13%, aasialaiset 4%, amerikanintiaanit ja Alaskan alkuperäiskansat 1%

Kieli:

Englanti, espanja, muut indoeurooppalaiset ja polynesialaiset kielet

Uskonto:

Protestantit 52%, katoliset 24%, mormonit 2%, juutalaiset 1%, muslimit 1% muut/ei ilmoitettu/ei uskontoa 20% (2002)

Valtiomuoto:

Perustuslaillinen liittotasavalta

Satelliittikuvat

Everglades

Green river

Las Vegas

Mt. Saint Helens

Tensas-joki

Jäsenyys/osallisuus

Muita maaprofiileita

Sota ja konfliktit

UNA Finland / Suomen YK-liitto © 2015