[[suggestion]]
Antigua ja Barbuda
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

St. John's

Etniset ryhmät

afrikkalaista alkuperää 91 %, afrikkalaista ja eurooppalaista alkuperää 4,4 %, eurooppalaista alkuperää 1,7 %, muut 2,9 %

Kieli

englanti (virallinen), paikalliset murteet

Uskonto

protestantteja 76,4 %, katolilaisia 10,5 %, muita kristittyjä 4,5 %, muut 2 %, uskontokuntiin kuulumattomat 5,8 %

Väkiluku

105 632

Valtiomuoto

parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala

442,6 km2

Valuutta

Itä-Karibian dollari

BKT per asukas

22 661 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

1. marraskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Antigua ja Barbuda on kolmesta eri saaresta koostuva saarivaltio Karibianmerellä. Valtion pinta-ala on 442 neliökilometriä. Antiguan ja Barbudan lisäksi kolmas saari on pikkuruinen Redonda, joka on lähinnä kallioinen luoto, jolla ei ole asutusta.  Antigua on kalkkikivinen ja sekin kohoaa vain vaivoin merenpinnan yläpuolelle. Barbuda on korkeampi, korallinen saari, jolla kasvaa myös runsaasti metsää. Antiguan ja Barbudan ilmasto on trooppinen. Tammikuun keskilämpötila on 24 celsiusastetta ja heinäkuun 29 astetta. Syyskuusta marraskuuhun on vuoden sateisin kausi.

Earth Earth Ecoprint

2.3 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Antigua ja Barbuda, tarvitsisimme 2.3 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Kristoffer Kolumbus rantautui saarille vuonna 1493. Hän antoi Antiguan saarelle nimen Santa Marie de la Antigua. Saarilla oli ollut asutusta jo 4000 vuotta. Ensin sen asuttivat Venezuelasta tulleet awarakit ja myöhemmin saaret vallanneet karibit, jotka eivät kuitenkaan pysyneet Antigualla ja Barbudalla. Englantilaiset saapuivat saarille vuonna 1632. He toivat mukanaan orjia Afrikasta. Englantilaiset hallitsemalla alueella orjatyövoimaa käytettiin toiseen maailmansotaan asti, vaikka orjuus lakkautettiin vuonna 1834. Orjat pysyivät riippuvaisina isännistään, ja vasta toisen maailmansodan aikana perustettu ammattiliike vapautti orjat. Antigua ja Barbuda itsenäistyi vuonna 1981, mutta Ison-Britannian monarkki on edelleen sen valtionpäämies.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3

2.3

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Antigua ja Barbuda ville vi trenge 2.3 jordkloder.

Yhteiskunta ja politiikka

Antigua ja Barbuda on perustuslaillinen monarkia, jonka kuningatar on Ison-Britannian kuningatar Elisabet II. Häntä edustaa saarivaltiossa kenraalikuvernööri Sir James Carlise. Valtion parlamentti on kaksikamarinen. Sir Vere Cornwall Birdin (1910−1999) työväenpuolue ALP sai vallan vuoden 1951 vaaleissa ja se on sittemmin hallinnut maata melkein taukoamatta. Bird on kansallissankari, sillä hän edesauttoi maan itsenäistymistä. Bird oli pääministerinä vuosina 1981−1994. Hänen poikansa Lester Bird valittiin maan seuraavaksi pääministeriksi. Nuoremman polven Bird oli pääministerinä vuosina 1994−2004. Oppositiopuoleen Baldwin Spencer valittiin pääministeriksi vuonna 2004. Se päätti Birdin valtakauden.

Menneskelig utvikling

73 av 186

Antigua ja Barbuda er nummer 73 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Talous ja kaupankäynti

Antiguan ja Barbudan merkittävin elinkeino on matkailu. Se on ollut pääelinkeino 1960-luvulta lähtien ja muodostaa yli puolet bruttokansantuotteesta. Aiemmin saarivaltiota elättänyt sokeriteollisuus on hiipunut. Turisteja houkuttelee trooppinen ilmasto ja uimarannat, joiden ansiosta saarivaltiosta on tullut yhdysvaltalaisten loistoristelijöiden pysähtymispaikka. Antigua ja Barbuda on kyseenalaisen rahan kohde: internetin uhkapelisivustot pitävät sitä kotipaikkanaan, ja myös muut sijoittajat kierrättävät rahaa saarivaltion kautta. Antiguan ja Barbudan talouden maine sai kolauksen vuonna 2009, kun maan suurin sijoittaja, eräs teksasilainen miljonääri sai syytteen petoksesta. Saarivaltiota on pidetty yhdysvaltalaisten rahanpesun kohteena.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Antigua ja Barbuda koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin