[[suggestion]]
Bahrain
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Manama

Etniset ryhmät

bahrainilaiset 62,4 %, muut 37,6 %

Kieli

arabia (virallinen), englanti, farsi, urdu

Uskonto

muslimit (shiia ja sunni) 81,2 %, kristityt 9 %, muut 9,8 %

Väkiluku

1 234 571

Valtiomuoto

perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala

765 km2

Valuutta

Bahrainin dollari

Kansallispäivä

16. joulukuuta

Muut maasivut

Maantiede

Bahrainin maa-alasta 92 prosenttia on hiekkaista erämaata. Vain 2,9 prosenttia maa-alasta on viljelykelpoista. Aavikkoisuudesta huolimatta Bahrain on vihreämpi kuin monet muut saman alueen maista, sillä monet kasvilajit ovat sopeutuneet aavikkoon ja suolaiseen ympäristöön. Silti aavikoituminen on yksi keskeisistä ympäristöön liittyvistä huolenaiheista. Bahrainin vaarallisin luonnonilmiö on hiekkamyrskyt aavikkoalueilla. Bahrain on pieni saarivaltio Persianlahdella. Se sijaitsee lähellä rannikon Saudi-Arabiaa ja Qataria, joihin sillä on siltayhteys. Bahrain koostuu yhteensä 33 saaresta, joista pääsaari on selkeästi suurin. Kuudella saarella on ihmisasutusta. Bahrainin merialueilla on runsas kalakanta.

Historia

Ottomaanit ja britit tunnustivat vuonna 1913 Bahrainin itsenäisyyden. Maa pysyi kuitenkin Ison-Britannian suojeluksessa. Bahrainin modernisoituminen alkoi vuonna 1932, kun maasta löydettiin runsaasti öljyä. Britannia poistui Bahrainista vuonna 1971, jolloin Bahrain itsenäistyi lopullisesti. Maassa on shiiamuslimienemmistö, mutta sitä johtavat sunnimuslimit, mikä on aiheuttanut sisäisiä levottomuuksia. Kun Irak valtasi Kuwaitin vuonna 1990, liittyi Bahrain liittoutuneiden puolelle. Vuonna 1994 syttyi väkivaltaisia mellakoita, kun naiset ottivat osaa urheilutapahtumaan. Naisten asema parani merkittävästi vuonna 2002, jolloin järjestettiin parlamenttivaalit, joissa naiset saivat asettua ehdolle. Vaalit olivat ensimmäiset Bahrainissa kolmeen vuosikymmeneen.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4 5 1

5,2

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Bahrain ville vi trenge 5,2 jordkloder.

Yhteiskunta ja politiikka

Poliittiset puolueet ovat Bahrainissa kiellettyjä, mutta poliittiset yhdistykset ovat sallittuja. Käytännössä nämä yhdistykset toimivat puolueiden tapaan. Raporttien mukaan Bahrainin hallitus rikkoo sanan- ja lehdistönvapautta säännöllisesti. Tilanteen on kuitenkin myös arvioitu parantuneen viime aikoina. Bahrain on perustuslaillinen monarkia, jonka ylin hallitsija on kuningas ja tämän suku. Sheikki Hamad bin Isa-al Khalifah on hallinnut maata vuodesta 2002, jolloin hänen isänsä kuoli. Al-Khalifan suku on hallinnut Bahrainia vuodesta 1783 lähtien. Sunnimuslimeihin kuuluvan kuninkaan suvun hallussa on merkittäviä poliittisia ja sotilaallisia virkoja. Bahrainin yhteiskuntaa ravistelevat sunnimuslimeiden ja shiiaopposition väliset konfliktit, joilla on pitkä historia. Vuonna 2002 järjestettiin parlamenttivaalit, joissa valittiin 40 poliitikkoa parlamenttiin. Vaalit olivat Bahrainin ensimmäiset 30 vuoteen. Vuoden 2011 Arabikevään yhteydessä Bahrainissa järjestettiin useita mielenosoituksia, joissa vaadittiin laajempaa poliittista vapautta ja yhtäläisiä oikeuksia kansalaisille. Bahrainin turvallisuusjoukot iskivät mielenosoittajia vastaan kovin ottein. Bahrainilla on myös vuoden ajan ollut rajakiistoja naapurimaansa Qatarin kanssa useista saarista.

Menneskelig utvikling

44 av 186

Bahrain er nummer 44 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Talous ja kaupankäynti

Bahrain on rikas valtio, kiitos sen mittavien öljy- ja maakaasuvarojen. Maan tuloveroprosentti on nolla. Bahrainin merkittävintä luonnonvaraa öljyä löydettiin alueelta ensimmäisen kerran vuonna 1932. Sitä ennen maan talous perustui kaupankäynnille. Sittemmin öljy on ollut maan talouden perusta. Öljy- ja maakaasuvarat alkoivat ehtyä 1970-luvulla, joten valtio päätti panostaa myös muihin talouden aloihin. Näin ollen Bahrainista on tullut myös yksi Persianlahden merkittävimmistä pankkikeskuksista. Bahrainissa on vuodesta 2004 lähtien järjestetty Formula 1 –kilpailu, mikä on myös vahvistanut maan asemaa kansainvälisenä keskuksena. Maanviljely tuottaa vain prosentin Bahrainin bruttokansantuotteesta, sillä maa-alasta vain 2,9 prosenttia on viljelykelpoista.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Bahrain koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin