[[suggestion]]
Barbados
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Bridgetown

Etniset ryhmät

afrikkalaista alkuperää 93 %, eurooppalaista alkuperää 3,2 %, afrikkalaista ja eurooppalaista alkuperää 2,6 %, muita 1,2 %

Kieli

englanti

Uskonto

protestantit 63,4%, roomalaiskatoliset 4,2%, muut kritistityt 7%, muut 4,8%, ei mitään tai ei tietoa 20,8%

Väkiluku

272 200

Valtiomuoto

parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala

431 km2

Valuutta

Barbadoksen dollari

BKT per asukas

18 065 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

30. marraskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Barbados on pieni saarivaltio, joka sijaitsee Karibianmeren ja Atlantin välissä, noin 435 kilometriä Venezuelan rannikosta koilliseen. Se on Karibianmeren saarista itäisin, erillään muista saarista. Barbados on pinta-alaltaan maailman 14. pienin valtio. Sen leveys on suurimmillaan 23 kilometriä ja saaren pituus on 34 kilometriä. Barbados on saarena tasainen ja sen sisämaassa on ylänköjä. Koralliriutat ympäröivät saaren kauniiksi kuvailtuja rantoja. Barbados on saarena säästynyt yllättävän hyvin Karibianmeren luonnonkatastrofeilta, esimerkiksi hurrikaaneilta. Barbadosin ilmasto on trooppinen. Sadekausi ulottuu heinäkuulta lokakuulle. Kolmen vuosisadan sokeriteollisuuden takia saarella ei ole enää juurikaan metsää, sitä on enää noin 12 prosenttia maa-alasta.

Earth Ecoprint

2 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Barbados, tarvitsisimme 2 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Englannista saapuneet noin 2000 siirtolaista asettuivat Barbadosin saarelle 1620-luvulla, jolloin se oli asumaton. Saarta ovat todennäköisesti aiemmin historiassa asuttaneet karibit ja arawakit. Barbadosille tuotiin orjatyövoimaa Afrikasta, ja englantilaiset maanomistajat viljelyttivät heillä maata, etenkin sokeria. Viimeiset orjat vapautettiin vuonna 1838. Barbados sai vuonna 1693 oman edustuslaitoksensa, jolla se sai itsehallinnon, joka vaihtui itsenäisyydeksi vuonna 1966. Länsi-Intian liittovaltio hallitsi Barbadosta vuosina 1958−1962. Kun liittovaltio pian hajosi, Barbados palasi Ison-Britannian itsehallinnolliseksi siirtomaaksi, kunnes se itsenäistyi neljä vuotta myöhemmin.

Yhteiskunta ja politiikka

Barbados on itsenäistynyt Isosta-Britanniasta, mutta perustuslaillisena monarkiana sen kuningatar on edelleen Ison-Britannian kuningatar Elisabet II. Barbadosin parlamentti on kaksikamarinen. Poliitikot äänestetään parlamenttiin suoralla kansanvaalilla. Valtion pääpuolueet ovat sosiaalidemokraattinen Barbadosin työväenpuolue (BLP) ja keskustalainen Demokraattinen työväenpuolue (DLP). Politiikan yksi keskeisistä puheenaiheista on ollut kalliit elin- ja asumiskustannukset. Yli 95 prosentilla barbadosilaisista joko molemmat tai toinen vanhemmista on afrikkalaislähtöinen, eli toisin sanoen aikoinaan orjana saarelle tuotu sokeriviljelmien työntekijä. Saarivaltion asumistiheys on maailman korkeimpia.

Talous ja kaupankäynti

Sokeri oli pitkään Barbadosin merkittävin vientituote ja sen talouden perusta, kunnes turismi nousi 1990-luvulla tärkeimmäksi. Suurin osa turisteista tulee Yhdysvalloista, joten Barbadosin talous on näin ollen riippuvainen yhdysvaltalaisten matkailusta. Esimerkiksi syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen yhdysvaltalaisten turismi hiipui, ja se vaikutti myös Barbadosiin. Saarivaltion taloudellinen vakaus ja jopa talouskasvu ovat silti luoneet siitä yhden kehittyneimmistä kehitysmaista. Elintaso on suhteellisen korkea. Saarella on myös kansainvälistä pankkitoimintaa ja tunnettu rommiteollisuus. Viime vuosina on rakennettu suuri määrä hotelleja, mutta työpaikkojen pieni määrä on pakottanut monet paikalliset etsimään töitä ulkomailta.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Barbados koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin