[[suggestion]]
Benin
 
Benin

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Porto Novo

Etniset ryhmät

fon 39,2%, adja 15,2%, yoruba 12,3%, bariba 9,2%, peulh 7%, ottamari 6,1%, yoa-lokpa 4%, dendi 2,5%, muut (muun muassa eurooppalaisia) 1,6%, ei tietoa 2,9% (2002)

Kieli

ranska (virallinen), fon, yoruba ja muut heimokielet

Uskonto

katolilaisia 27,1 %, muslimeita 24,4 %, vodoo 17,3 %, protestantteja 10,4 %, muita kristittyjä 5,3 %, muut 15,5 %

Väkiluku

9 598 787

Valtiomuoto

tasavalta

Pinta-ala

112 622 km2

Valuutta

CFA-frangi (BCEAO)

BKT per asukas

2 168 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

1. elokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Benin on pieni Länsi-Afrikan valtio, joka sijaitsee Guineanlahden pohjoisrannikolla. Sen rajanaapureita ovat Nigeria, Niger, Togo ja Burkina Faso. Beninin kapealla, noin 300 kilometriä leveällä rannikkoalueella on lukuisia laguuneja. Benin ulottuu rannikolta 665 kilometriä sisämaahan, jossa on ylänköjä, alankoja ja myös kiitettävä määrä viljelykelpoista, hedelmällistä maaperää. Beninin ilmasto on kuuma ja kostea. Kuiva kausi ulottuu joulukuusta maaliskuuhun – ja maaliskuusta heinäkuulle sataa rankasti. Heinäkuusta syyskuuhun on taas kuivaa, kunnes lokakuusta joulukuuhun sataa. Beninissä on verrattain vähän metsiä. Kuivuuskaudet ja metsäpalot ovat tuhonneet 59 prosenttia metsistä, joita maassa aiemmin oli.

Historia

Beninin mailla asui ihmisiä jo kivikaudella. Benin rannikkoaluetta Länsi-Afrikassa kutsuttiin historiassa nimellä orjarannikko, sillä länsimaalaiset hakivat rannikolta runsaasti orjia, jotka he veivät Amerikkaan. Benin oli orjakaupan keskus. Keskeisen sijaintinsa ansiosta ranskalaiset, hollantilaiset, englantilaiset ja ensimmäisenä 1400-luvulla saapuneet portugalilaiset rakennuttivat siirtokuntiaan Beninin alueelle. 1600-perustettiin Dahomeyn valtio. Orjakauppa vahingoitti merkittävästi  Dahomeyn kansaa. Dahomeystä (vuodesta 1975 lähtien Benin) tuli Ranskan siirtomaa 1800-luvun lopussa, kun ranskalaiset onnistuivat valtaamaan kaupungit itselleen. Dahomey itsenäistyi Ranskan vallan alta 1. elokuuta vuonna 1960, mutta vuotta myöhemmin se solmi Ranskan kanssa sopimuksen, joka antoi Ranskalle merkittävän roolin Dahomeyn taloudessa ja politiikassa. Ensimmäisenä itsenäisyyden vuosikymmeninä vallitsivat epävakaus ja toistuneet sotilasvallankaappukset.

Ekologinen jalanjälki

7

0,8

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Benin ville vi trenge 0,8 jordkloder.

Yhteiskunta ja politiikka

Benin on tasavalta, jossa presidentti ja 206 poliitikosta koostuva kansalliskokous valitaan viiden vuoden välein. Maahan tuli monipuoluejärjestelmä 1990-luvun taitteessa ja vuonna 1991 järjestettiin monipuoluejärjestelmän mukaiset vaalit. Samalla maan nimeen lisätti tasavalta-sana: Beninin tasavalta. Valtiota on kehuttu hyvin demokraattiseksi yhteiskunnaksi. Lehdistönvapaus toteutuu ja ihmisoikeustilannetta kuvataan muutenkin turvatuksi. Beninillä on ollut rajakiistoja pohjoisen naapurivaltionsa Burkina Fason kanssa. Valtion virallinen pääkaupunki on Porto Novo, mutta maan johto pitää päämajaansa Cotonoun kaupungissa. Ranskan vallan aikana Beninin koulutus oli läntisen Afrikan huippua, mutta tänä päivänä koulutusjärjestelmä on vaikeuksissa: 50 oppilasta kohden on vain yksi opettaja. AIDS on myös suuri ongelma maassa.

Menneskelig utvikling

160 av 186

Benin er nummer 160 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Talous ja kaupankäynti

Maanviljely työllistää peräti 70 prosenttia työikäisistä Beninin kansalaisista. Maan talous on kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvin heikolla tolalla. Benin on yksi maailman köyhimmistä maista ja sen talous on myös pitkälti riippuvainen kaupankäynnistä naapurivaltio Nigerian kanssa. Benin tuottaa runsaasti puuvillaa. Maatalous, joka tuottaa yli 30 prosenttia bruttokansantuotteesta, pyörii perheiden omistamilla maataloilla, joilla työvälineet ovat alkeelliset. Maan sosialistinen hallitus romahti 1980- ja 1990-luvun vaihteessa, mikä synnytti pitkäkestoisen laman. Toipuminen romahduksesta on yhä meneillään ja korruptio rehottaa maan taloudessa. Beninin luonnonvarat ovat rajalliset, mutta sieltä löytyy muun muassa kalkkikiveä, kultaa ja öljyäkin.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Benin koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin