[[suggestion]]
Bolivia
Bolivia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Sucre (nimellinen), La Paz (hallinnollinen)

Etniset ryhmät

quechualaisia 30 %, mestizoja 30 %, ayamaralaisia 25 %, eurooppalaista alkuperää 15 %

Kieli

espanja (virallinen) 60,7 %, quechuan kieli (virallinen) 21,2 %, ayamaran kieli (virallinen) 14,6 %, ulkomaiset kielet 2,4 %, muut kielet 1,2 % (2001)

Uskonto

roomalaiskatolilaisia 95 %, protestantteja 5 %

Väkiluku

10 027 254

Valtiomuoto

tasavalta

Pinta-ala

1 098 581 km2

Valuutta

Boliviano

BKT per asukas

7 234 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

6. elokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Bolivia on keskellä Etelä-Amerikkaa sijaitseva sisämaavaltio. Sen rajanaapureita ovat Chile, Argentiina, Brasilia, Paraguay ja Peru. Bolivialla oli aiemmin rantaviivaa merelle, mutta se menetti rantakaistaleensa Tyynellemerelle sodassa 1800-luvun lopulla. Andien vuoristo antaa säväyksensä Bolivian maaperälle sen läntisessä osassa. Maan korkein kohta on 6 542 kilometriin kohoava Nevado Sajama, ja Bolivia on kaiken kaikkiaan mantereensa korkein maa. Bolivian keskiosissa on ylänköjä, joille sijoittuvat Bolivian väkirikkaimmat kaupungit. Itäosissa, lähempänä mantereen keskusta, on alankoja, jotka täyttyvät Amazonin sademetsistä. Bolivia sijaitsee trooppisen ilmaston vyöhykkeellä, mutta maan sisäinen ilmasto on hyvin vaihteleva. Maaeroosio on alueella iso ongelma, ja siitä kärsii noin 30 % maan pinta-alasta. Yksi eroosioon johtaneista syistä on intensiivinen metsätalous. Bolivia on myös erityisen herkkä ilmastonmuutokselle. Sen luonto on yksi maailman monimuotoisimmista, ja ilmaston muuttuessa osa ekosysteemeistä saattaa kadota. Myös vesivarannot saattavat huveta jäätiköiden sulaessa.

Earth Ecoprint

1.7 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Bolivia, tarvitsisimme 1.7 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Tiwanaku-intiaanit asuttivat Titicacajärven ympäristöä Boliviassa 400−200-luvulla eaa. ja asuttivat aluetta seuraavat noin 1000 vuotta. Inkat valtasivat nykyisen Bolivian alueen 1400-luvulla. Seuraavalla vuosisadalla espanjalaiset valloittajat ottivat alueen Perun varakuningaskuntansa hallintaan. Itsenäisyystaistelija Simon Bolivar johdatti Bolivian itsenäisyyteen espanjalaisten vallan alta vuonna 1825. Maa nimettiin Bolivarin mukaan. Itsenäistyttyään Bolivia muodosti Perun kanssa liiton, josta se sittemmin itsenäistyi omaksi valtiokseen. Bolivia menetti sodissa merkittäviä alueita naapurivaltioilleen, muun muassa arvokkaan rantakaistaleensa Chilelle Tyynenmeren sodassa. Vallankumoukset ja sotilasvallankaappaukset ovat ravistelleet Boliviaa lähes vuosittain menneinä vuosikymmeninä. Vuonna 2005 presidentiksi valittiin Evo Morales, joka on maan ensimmäinen alkuperäiskansoja edustava presidentti.

Yhteiskunta ja politiikka

Kaksi kolmasosaa bolivialaisista on alkuperäisasukkaita. Sen arvioidaan olevan maailman suurin osuus yhdessä valtiossa. Bolivia on köyhä maa, jossa rikas eliitti on hallinnut yleisesti politiikka ja maan taloutta. Tammikuussa 2009 kansalaiset tukivat presidentti Evo Moralesin hanketta alkuperäiskansojen aseman kohentamisesta. Alkuperäiskansoille annettiin aiempaa suuremmat oikeudet. Bolivian ihmisoikeustilannetta kuvaillaan yleisesti kunnioittavaksi. Laki kieltää alle 14-vuotiaiden työllistämisen, mutta tätä lakia kierretään. Arvion mukaan vuonna 2002 joka neljäs 7−14-vuotias lapsi oli töissä. Presidentti on valtionpäämies Boliviassa. Presidentin virkakausi kestää viisi vuotta, ja presidentti nimittää maan hallituksen. Parlamentti on kaksikamarinen.

Talous ja kaupankäynti

Bolivia on viidestä naapurivaltiosta huolimatta eristäytynyt maa ja se näkyy maan talouden kehittymättömyydessä. Bolivia on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä maista. Yksi keskeinen tekijä heikolle kaupankäynnille on meriyhteyksien puuttuminen, sillä Bolivialla ei ole rantaviivaa. Se menetti rannikkokaistaleensa Chilelle 1800-luvun lopun sodissa. Näin ollen Bolivia ei ole päässyt hyödyntämään muun muassa maaperästään löytyvää hopeaa parhaalla mahdollisella tavalla. 1990-luvulla Boliviaa johtanut presidentti Sánchez de Lozada onnistui hieman kehittämään maansa taloutta. Hän muun muassa solmi Meksikon kanssa kauppasopimuksen. Bolivia liittyi myös Mercosur-kauppavyöhykkeeseen, jossa ovat mukana monet Etelä-Amerikan suurmaat.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Bolivia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin