[[suggestion]]
Dominikaaninen tasavalta
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Santo Domingo

Etniset ryhmät

eurooppalaista ja afrikkalaista alkuperää 73 %, eurooppalaista alkuperää 13 %, afrikkalaista alkuperää 11 %

Kieli

espanja (virallinen)

Uskonto

roomalaiskatoliset 95 %, muut 5 %

Väkiluku

10 100 000

BKT per asukas

15 205 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Dominikaaninen tasavalta käsittää itäiset kaksi kolmasosaa Hispaniolan saaresta sekä lisäksi Beatan, Catalinan, Saonan, Alto Velon ja Catalinitan saaret Karibianmerellä, ja useita luotoja Atlantin valtameren puolella. Maa on vuoristoinen. Sen mäntymetsien peittämä päävuorijono Cordillera central kulkee idästä länteen ja jakaa maan kahtia. Cordillera centralin ja saaren pohjoisen vuorijonon väliin jäävät laaksomaat ovat tunnettuja hedelmällisyydestään. Äärilännessä on kuivempaa ja aavikkoista.

Dominikaanisen tasavallan ympäristöongelmat pyörivät maaperän eroosion, metsien katoamisen ja vedenjakelun ympärillä. Kuluvan maaperän ravinteet vahingoittavat ympäröiviä koralliriuttoja valuessaan mereen. Metsien kaataminen viljelysmaan raivaamiseksi kiellettiin jo vuonna 1967.

Ecoprint

0.9 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Dominikaaninen tasavalta, tarvitsisimme 0.9 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Hispaniolan saarta asutti alun perin alkuperäiskansa tainot. Tainot ottivat Kolumbuksen rauhanomaisesti vastaan tämän saapuessa vuonna 1492. Myöhempien valloittajien kovakouraisempi toiminta vähensi alkuperäisväestön määrää 50 vuodessa lähes miljoonasta noin viiteensataan. Vuodesta 1503 espanjalaiset toivat orjatyövoimaa Afrikasta korvatakseen tuhoutuneen alkuperäisväestön. 1600-luvulla ranskalaiset valloittivat saaren länsiosat, ja Espanja luovutti ne virallisesti vuonna 1697. Myöhemmin, vuonna 1804, niistä muodostettiin Haitin valtio, joka valloitti koko Hispaniolan saaren 24 vuoden ajaksi vuonna 1822. Dominikaanisen tasavallan itsenäisyyssankari Juan Pablo Duarte vapautti espanjalaisalueet ja perusti itsenäisen Dominikaanisen tasavallan. Taloudelliset ongelmat, pelko Euroopan vaikutusvallan kasvusta alueella ja maan sisäiset ongelmat johtivat yhdysvaltalaismiehitykseen vuosina 1916–1924. Vuonna 1930 komentaja Rafael L. Trujillo kaappasi vallan yli 30 vuodeksi, joiden aikana maa korruptoitui ja talous rappeutui. Trujillon hallituksen yrittämä Venezuelan presidentin salamurha käänsi Amerikan valtioiden järjestön OAS:n maata vastaan. Trujillo itse salamurhattiin vuonna 1961, ja seuraavana vuonna perustettiin opposition salliva hallitusmuoto. Trujillon diktaattorikauden  jälkeenkin on Dominikaanisessa tasavallassa ollut sotilasvallankaappauksia, joihin Yhdysvallat on armeijallaan sekaantunut.

Yhteiskunta ja politiikka

Dominikaaninen tasavalta on edustuksellinen demokratia. Presidentin valtaoikeudet ovat suuret: hän valitsee hallituksen, toimeenpanee kongressin hyväksymät lait ja johtaa maan armeijaa. Presidentti ja varapresidentti valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan. Lainsäädäntövaltaa käyttää kaksikamarinen kongressi, jonka ylähuoneessa on 32 jäsentä ja edustajainhuoneessa 178. Vaalivilppisyytökset ovat yleisiä. Korruptio, huume- ja ihmiskauppa sekä järjestäytynyt rikollisuus ovat suuria ongelmia.
Väestöstä enemmän kuin joka kolmas elää äärimmäisessä köyhyydessä. Maassa arvioidaan olevan n. 1,5 miljoonaa haitilaista, jotka elävät orjuuden kaltaisissa oloissa sokerituotannossa. 
Suhteet naapurimaahan Haitiin ovat jännitteiset. Vuoden 2009 perustuslain uudistusta on arvosteltu, sillä laki kieltää abortin ja homoseksuaaliset avioliitot sekä rajoittaa vähemmistöjen oikeuksia.

Talous ja kaupankäynti

Dominikaaninen tasavalta on Karibian alueen köyhimpiä maita, jossa kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on iso. Päävientituotteet ovat perinteisesti olleet sokeri, kahvi ja tupakka. Sokerin hinnan alenemisen vuoksi se on menettänyt merkitystään maan taloudessa 1980-luvun jälkeen. Maan tärkeimmät tulolähteet ovat tätä nykyä turismi ja ulkomaille muuttaneiden kansalaisten lähettämät rahat. Matkailun osuus talouskasvusta on suuri, ja sen odotetaan yhä kasvavan. Maahan avatut vapaakauppa-alueet ovat nousseet merkittäväksi tulonlähteeksi ja työllistäjäksi. Suurin kauppakumppani on Yhdysvallat.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Dominikaaninen tasavalta koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin