[[suggestion]]
Egypti
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Kairo

Etniset ryhmät

egyptiläiset 99,6 %, muut 0,4 %

Kieli

arabia (virallinen kieli)

Uskonto

muslimit (pääasiassa sunneja) 90 %, koptikristityt 9 %, muut kristityt 1 %

Väkiluku

84 700 000

BKT per asukas

11 129 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Egyptin pinta-ala on miljoona neliökilometriä. Luonto on pääasiassa aavikkoa, jonka läpi Niili-joki virtaa koko maan pituudelta antaen edellytykset elämälle: lähes kaikki asutus on keskittynyt Niilin varteen ja Niilin suistoon maan pohjoisosassa. Niili on maailman toiseksi pisin joki. Valitettavasti se on myös yksi maailman uhatuimmista. Egyptissä sataa hyvin vähän, ja saastuminen, joen patoaminen sekä ilmastonmuutos uhkaavat jokea. Egyptiä on sanottu arkeologian aarreaitaksi. Temppelit Luxorissa, Kuninkaiden laakso ja Gizan pyramidit – yksi antiikin seitsemästä ihmeestä – ovat vain tunnetuimpia maan merkittävistä nähtävyyksistä

Earth Ecoprint

1.1 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Egypti, tarvitsisimme 1.1 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Niili on luonut perustan yhdelle maailman suurimmista sivilisaatioista. Arvioiden mukaan ensimmäinen yhtenäinen kuningaskunta perustettiin Egyptiin vuoden 3200 eaa. paikkeilla. Dynastioiden sarja hallitsi Egyptiä kolmen vuosituhannen ajan. Tiedot elämästä tuolta ajalta perustuvat arkeologisiin tutkimuksiin. On yhä arvoitus, miten ihmisten oli mahdollista luoda vaikuttava sivilisaatio, jossa oli edistyksellistä monumentaalitaidetta, arkkitehtuuria, teknologiaa ja sosiaalinen organisaatio. Lähempänä nykypäivää – vuonna 1869 – valmistui Välimeren ja Punaisenmeren yhdistävä Suezin kanava, yksi maailman tärkeimmistä kanavista. Yhteyden myötä Egyptistä tuli tärkeä maailmankaupan solmukohta. Maa ajautui kuitenkin suuriin velkoihin, ja suojellakseen paikallisia sijoituksiaan Iso-Britannia otti Egyptin hallintaansa vuonna 1882. Egypti itsenäistyi Iso-Britanniasta virallisesti vuonna 1922, ja siitä tehtiin kuningaskunta. Itsenäisyys oli varsin näennäistä, sillä britit määräsivät ulkopolitiikasta ja taloudesta ja maassa oli brittiläisiä miehitysjoukkoja. Vuonna 1952 sotilaat syrjäyttivät kuningas Farukin ja maasta tehtiin tasavalta. Maan johtoon nostetun kenraali Nagibin syrjäytti jo vuonna 1954 kenraali Gamal Abdel Nasser, joka valittiin presidentiksi. Hän ohjasi maata sosialistiseen suuntaan. Nasserin kuoltua 1970, presidentiksi nousi varapresidentti Anwar Sadat, joka puolestaan ohjasi maan sisä- ja talouspoliittisen kurssin poispäin sosialismista. Ääri-islamistit murhasivat Sadatin 1981, ja varapresidentti Hosni Mubarak nousi presidentiksi.

Yhteiskunta ja politiikka

Vaikka vuoden 1971 perustuslain mukaan Egypti oli sosialistinen demokraattinen tasavalta, valta on keskitettyä ja autoritääristä. Kansalaisille oli perustuslaissa luvattu demokraattisia oikeuksia, mutta käytännössä ne olivat rajallisia. Valta keskittyi lähes yksinomaan presidentille, joka 50 vuoden ajan valittiin yhden ehdokkaan vaaleissa. Hosni Mubarak nousi presidentiksi vuonna 1981. Hänen hallintoaan syytettiin vallan keskittämisestä, korruptiosta, turvallisuuspoliisin väkivallasta ja ihmisoikeusloukkauksista. Uskonnolliset puolueet oli kielletty, mutta Musliveljeskunta-puolueen kannatus kasvoi. Tunisiassa helmikuussa 2011 alkanut kansannousu sai myös egyptiläiset laajoihin mielenosoituksiin Mubarakia ja hänen hallintoaan vastaan. Mubarak joutui eroamaan ja armeija otti vallan. Tammikuun 2012 parlamenttivaaleissa Muslimiveljeskunta sai 2/3 äänistä ja presidentiksi valittiin Muhammed Mursi. Mielenosoitukset jatkuivat, nyt Mursia ja Muslimiveljeskuntaa vastaan. 
Armeija otti taas vallan, Muslimiveljeskunta kiellettiin uudelleen. Toukokuussa 2014 pidetyissä presidentinvaaleissa oli vain yksi ehdokas, entinen puolustuvoimien ylipäällikkö Abd al-Fattah al-Sisi.

Talous ja kaupankäynti

Egypti on yksi Afrikan suurimmista teollisuusmaista. Noin kaksi kolmasosaa teollisuudesta on keskittynyt Kairon ja Aleksandrian alueille. Talous tukeutuu suurelta osin maataloustuotteisiin, elintarvikkeisiin ja puuvillaan. Merkittävänä puuvillantuottajamaana Egyptissä on paljon tekstiiliteollisuutta. Maassa on myös maatalouden ja kaivosteollisuuden raaka-aineisiin perustuvaa teollisuutta. Suezin kanavasta saatavat tulot ovat kasvaneet viime vuosina, ja Egypti saa merkittäviä vientituloja myös öljystä ja kaasusta. Tällä hetkellä 45 % maan vientituloista on peräisin kaasun myynnistä. Turismi on tärkeä osa Egyptin taloutta, mutta matkailun määrä on vaihdellut maan turvallisuustilanteiden mukana. Viime vuosina maassa on ollut useita terroritekoja, joissa on tapettu turisteja. Egyptin talous on kasvanut globaalista talouskriisistä huolimatta, mutta maassa on suuria haasteita työttömyyden, väestönkasvun ja heikon viennin vuoksi.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Egypti koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin