[[suggestion]]
Etiopia
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Addis Abeba

Etniset ryhmät

oromot 34,4 %, amarat 27 %, somalit 6,2 %, tigret 6,1 %, sidamat 4 %, guraget 2,5 %, welaitat 2,3 %, hadiyat 1,7 % afarit 1,7 %, gamot 1,5 %, gedeot 1,3 %, siltet 1,3 % keffichot 1,2 %, muut 8,8 % (2007)

Kieli

oromo 33,8 %, amhara 29,3 %, somali 6,2 %, tigre 5,9 %, sidamo 4 %, wolaytta 2,2 %, gurage 2 %, muut 16,6 % (2007)

Uskonto

Etiopian ortodoksit 43,5 %, muslimit 33,9 %, protestantit 18,5 %, muut 4 %

Väkiluku

102,4 miljoonaa (CIA)

Valtiomuoto

Liittotasavalta

Pinta-ala

1 104 300 km2

Valuutta

Birr

BKT per asukas

1 734 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

28. toukokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Etiopia on köyhä maanviljelysmaa, jonka maasto koostuu korkeista vuorenhuipuista ja syvistä laaksoista. Alueella on ollut paljon tulivuoritoimintaa, ja jotkut tulivuoret ovat yhä aktiivisia. Maisemaa hallitseva ylänkö on pääosiltaan syntynyt aiempien tulivuortenpurkauksien laavamassoista.

Vuoristoalueiden lämpötila on alhainen, mutta muissa osissa Etiopiaa on lämmintä, ja ilmasto on subtrooppinen. Sademäärät vaihtelevat voimakkaasti vuodesta toiseen, ja jotkut Etiopian alueet ovat erittäin alttiita kuivuudelle. Etiopia on toistuvasti kärsinyt kuivuudesta, mikä on johtanut katoihin ja nälänhätään. Liiallisen laiduntamisen ja metsänhakkuun seurauksena maanpinnan eroosio on myös suuri ongelma. Etiopia kärsii lisäksi myös vesipulasta.

Ecoprint

0.6 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Etiopia, tarvitsisimme 0.6 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Etiopia tunnetaan ihmiskunnan kehtona: nykyihmisen (Homo sapiens) fossiileja on löytynyt Omo-joen laaksosta, ja niiden arvellaan olevan 200 000 vuotta vanhoja. Kuitenkin, Etiopian alueella tiedetään asuneen ihmisen sukulaisia jo kolme miljoonaa vuotta sitten.

Ennen ajanlaskumme alkua mainitsemisen arvoinen kuningaskunta oli Axum (noin 100 eKr.), joka veti vertoja Babylonialle ja Roomalle. Axumin kuningaskunta omaksui kristinuskon jo 300 jKr. Axumin kaupungissa on Raamatussa kuvattu liitonarkki ja sen sisällä alkuperäiset taulut, joihin kymmenen käskyä on kaiverrettu.

Keskiajalla (1400-1500) muslimit julistivat ”pyhän sodan” kristinuskoiselle Etiopialle. Kun sota päättyi 1560, Kenian suunnalta kotoisin olleet oromot valtasivat alueita. "Pyhä sota" kesti peräti 200 vuotta.

Etiopia onnistui säilyttämään itsenäisyyden lähes koko siirtomaakauden - poikkeuksena ainoastaan vuodet 1936–1941, jolloin maa oli italialaisten miehittämänä. Italia yritti horjuttaa maan itsenäisyyttä jo 1870 -luvulla, mutta etiopialaiset voittivat sodan.

1930-luvulla maa sai ensimmäisen perustuslain, joka takasi Haile Selassielle yksinvaltiuden. Kun Selassie oli kruunattu keisariksi, Jamaikalla syntynyt rastafari-liike piti häntä afrikkalaisena messiaana. Keisari Selassien ei onnistunut uudistamaan Etiopian feodaalista talousjärjestelmää ja vuonna 1974 sotilaskaappaus päätti Selassien keisariuden. Valtion johtoon tuli sotilaiden vallankumousneuvosto Derque ja maan johtoon nousi Mengistu Haile Mariam. Derque kansallisti tehtaat, rahalaitoksen ja maaomaisuuden.

Presidentiksi vuonna 1987 nousseen Mengistun 17 vuotinen verinen valtakausi jätti syvän jäljen etiopialaisiin, sillä 500 000 ihmistä sai surmansa ja kidutukset olivat arkipäivää. 1980-luvun loppupuolella eri puolilla taisteltiin kapinallisia liikkeitä vastaan. Eritrean ja Tigren vapautusliikkeet muodostivat Ethiopian Peoples' Revolutionary Democratic Front:in eli EPRDF:n, ja lopulta se tunkeutui maan pääkaupunkiin Addis Abebaan. Mengistu pakeni maasta. EPRDF:n johto oli Tigren vapatusliikkeellä ja sen johtaja Meles Zenawi nousi Etiopian johtoon. Eritrea julistettiin vihdoin itsenäiseksi valtioksi vuonna 1993 vallankumouksellisten keskenään tekemän sopimuksen pohjalta. Maiden välisestä rajasta ei kuitenkaan päästy yksimielisyyteen, mikä osoittautui kohtalokkaaksi. Erimielisyydet Etiopian ja Eritrean rajasta vaativat 70 000 ihmiseltä hengen vuosina 1998–2000. Konfliktia ei ole vieläkään onnistuttu ratkaisemaan. Eritrean itsenäistymisen jälkeen Etiopialla ei ole ollut rantaviivaa. Etiopia on taistellut myös somalienemmistöisen Ogadenin puolesta Somaliaa vastaan vuonna 1977. Vuonna 1995 pidettiin ensimmäiset monipuoluevaalit ja Etiopia muuttui liittovaltioksi.

Yhteiskunta ja politiikka

Etiopian politiikkaa on pitkään dominoinut Etiopian kansanvallankumouksellinen demokraattinen rintama Ethiopian Peoples' Revolutionary Democratic Front, EPRDF. Se on neljän etnisesti jakautuneen puolueen koalitio, jotka edustavat Oromian, Amharan, Eteläisten Kansojen ja Tigren alueita. Käytännössä valtaa ovat pitäneet aina vuodesta 1991 tigret, joka muodostaa vain 6 prosenttia Etiopian väestöstä. Suurin ryhmä ovat oromot, joita on 35 prosenttia etiopialaisista. Seuraavaksi suurin ryhmä on amharat, joita on 27 prosenttia etiopialaisista.

Etiopian parlamentti on kaksikamarinen, joista ylähuone hoitaa perustuslaki- ja aluekysymyksiin liittyvät asiat, ja alahuone lainsäädäntöasiat. Parlamenttivaaleissa keväällä 2015 EPRDF sai kaikki 547 paikkaa. Nykyinen pääministeri Hailemariam Desalegn edustaa koalitiossa Eteläisten Kansojen Osavaltioita, mutta se nojaa Tigren vapautusrintaman tukeen. Hän on opiskellut myös Suomessa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Pääministeri johtaa myös armeijaa ja Etiopian armeija on Afrikan vahvimpia, kooltaan noin 350 000 miestä.

Amharat  ja varsinkin oromot kokevat räikeää syrjintää vallanpitäjien taholta. Viljelysmaa kuulu valtiolle ja hallitus on mm. ajanut ainakin 150 000 oromomaanviljelijää pois mailtaan saadakseen laajentaa pääkaupunkia. Levottomuudet levisivät 2015-2016 koko oromoalueelle, ja hallitus julisti poikkeustilan lokakuussa 2016. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolestunut Etiopian tilanteesta.

Etiopia on kuitenkin esimerkki maasta, joka on täyttänyt verraten hyvin YK:n vuosituhattavoitteet vuonna 2015. Köyhyyden puolittamisessa on onnistuttu, puhtaan veden saaminen on huomattavasti parantunnut, malaria ja tuberkuloosin vastaisessa taistelussa on edistytty, yhtä monta poikaa kuin tyttöä aloittaa koulun ja koulun aloittavia on jo 90 prosenttia, ja mm. odottavien äitien terveydentila on kohonnut huomattavasti. Lapsikuolleisuus on radikaalisti pudonnut ja se on johtanut siihen, että 40 % väestöstä on alle 15 vuotiaita. Etiopiassa on käynnissä Afrikan laajin sosiaaliohjelma. Köyhien määrä, jotka ansaitsevan dollarin päivässä, on pudonnut alle kolmannekseen (29,4, %, 2014).

Etiopian pääuskonnot ovat koptiortodoksit ( 44%), muslimit (34%) ja protestantit (18 %).

Talous ja kaupankäynti

Etiopian talous on kasvanut vauhdilla. Vuonna 2016 kasvu oli noin 10 prosenttia BKT:sta. Hallituksen tavoitteena on, että Etiopia nousisi keskituloisten maitten joukkoon 2025, ja että Etiopia olisi hiilineutraali maa. Etiopia on maailman valtioista kolmanneksi suosituin sijoituskohde, eikä korruptio ole siellä ongelma, kuten monissa muissa Afrikan maissa.  Epävakaa poliittinen tilanne on kuitenkin aiemmin estänyt infrastruktuurin rakentamisen.

Etiopia ei ole rantaviivaa, ja kiinalaiset ovat ryhtyneet rakentamaan sähköjunarataa naapurimaahan Djiboutiin, jossa on satama. Noin 80 % etiopialaisista saavat elantonsa maataloudesta, ja maan ehdottomasti tärkein vientituote on kahvi. Muita tärkeitä vientituotteita ovat kasviöljy, vihannekset, khat-huume, kukat ja eläimet. Kullan vienti on tärkeää. Koska maatalous on niin tärkeä Etiopian taloudelle, maa on erittäin haavoittuvainen jatkuvien kuivuusjaksojen takia. Etiopia on silti nykyäänkin riippuvainen läntisten maiden antamasta tuesta ja lainoista. Yhdysvallat, EU-maat ja Maailmanpankki ovat tärkeitä tukijoita. Tärkeimmät vientimaat ovat Sveitsi, Kiina, Yhdysvallat, Alankomaat, Saudi-Arabia ja Saksa.

Lähteet:

UM - Suomen kehitysyhteistyö Etiopiassa

Global.finland - Etiopia tasapainottaa koko Afrikan sarvea

Global.finland - Vuosituhattavoitteet Etiopiassa

History World - History of Ethiopia

Human Rights Watch - World Report

HS - Tamperelais­teekkarin puolueella kaikki paikat Etiopian vaaleissa

Wikipedia - Etiopia

Kiljunen: Maailmaan maat, s. 279-281

Yle TV1, Etiopian vaaran vuosi (Areena)

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Etiopia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  1 104 300
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  15,1
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  11,4
  Prosenttiosuus
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  107 534 882
  Hedelmällisyys
  4,0
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,463
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  60
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  62
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  58
  Vuosi
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  26,7
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  73,9
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  32,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  4 124
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  221 306
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  892 021
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  1 078 000
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  50
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,524
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  41
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  207
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,12
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,1
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  35
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  26,7
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  6
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  99,6
  Indeksi (0-120)
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  69,5
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  49,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  57,3
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  28
  Prosenttiosuus
 •  

  Etiopia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  7,8
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  34
  Prosent
  Sekundaarisektori
  15
  Prosent
  Tertiaarisektori
  43
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  16 585 085 000
  Yhdysvaltain dollari