[[suggestion]]
Kap Verde

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Praia

Etniset ryhmät

Kreolit 71 %, afrikkalaista alkuperää 28 %, eurooppalaista alkuperää 1 %

Kieli

Portugali, crioulo (kreoliportugali)

Uskonto

Katolilaisuus, protestantismi

Väkiluku

500 000

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

4033 km2

Valuutta

Kap Verden escudo

BKT per asukas

6 551 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

5. heinäkuuta

Muut maasivut

Maantiede

Kap Verden saariryhmä sijaitsee noin 570 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikosta. Valtio koostuu kymmenestä saaresta, joista yhdeksän on pysyvästi asuttuja, sekä kahdeksasta pienemmästä saarekkeesta. Maan pääkaupunki Praia sijaitsee suurimmalla Santiagon saarella.

Saarten merenalaiset rakenteet ovat syntyneet vulkaanisissa prosesseissa arviolta 125–150 miljoonaa vuotta sitten, ja itse saaret ovat 8–20 miljoonaa vuotta vanhoja.  Nykyään vulkaanisesti aktiivinen on vain Fogon saari, jonka Pico do Fogo tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1995.

Kap Verde kuuluu ilmastoltaan hyvin kuivaan Sahelin vyöhykkeeseen. Saarten ilmasto on kuuma ja vähäsateinen, mutta samalla hyvin kostea. Lämpimin kuukausi on syyskuu ja alkuvuodesta saarille kulkeutuu hiekkamyrskyjä jotka syntyvät Saharan aavikolla.

Ecoprint

0.9 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Kap Verde, tarvitsisimme 0.9 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Kap Verden saariryhmän löysivät italialaiset ja portugalilaiset tutkimusmatkailijat noin vuonna 1456. Portugalilaiset uudisasuttajat perustivat leirin Santiagon saarelle vuonna 1462. Saariryhmä oli tiettävästi ollut ennen tätä täysin asumaton. 1500-luvulla Kap Verden saariryhmän talous kukoisti Atlantin orjakaupan myötä. Alueesta taistelivat merirosvot sekä Ranskan ja Britannian merivoimat.

Orjakaupan lakattua Kap Verden talous hitaasti kuihtui, mutta maan sijainnin takia se säilyi tärkeänä merireittinä. 1900-luvun puolivälissä saariryhmän asukkaat alkoivat vaatia Portugalin määräysvallan loppua. Eri ulkomaiden tukevien aseellisten ryhmittymien taistelut jatkuivat maassa kaksi vuosikymmentä, kunnes maa vihdoin voitti itsenäisyytensä vuonna 1975. Maahan muodostui itsenäisyyspuolue PAICV:n yksipuoluejärjestelmä, jonka hallintakausi jatkui vuoteen 1990 asti.

Yhteiskunta ja politiikka

Kap Verden hallintomuoto on parlamentaarinen tasavalta, jonka perustuslaki kirjoitettiin vuonna 1980 ja korjattiin viimeksi vuonna 1999. Maata hallitsee kansanäänestyksellä valittu presidentti joka palvelee viisivuotisen kauden. Parlamentin edustajat valitaan myös viiden vuoden välein kansanäänestyksessä. Itsenäistymisen jälkeen maassa oli pitkään yksipuoluejärjestelmä, ainoa puolue oli Kap Verden afrikkalainen itsenäisyyspuolue (PAICV), joka harjoitti sosialistista mutta käytännönläheistä politiikkaa. Protestien jälkeen puolue joutui luopumaan monopolista, ja seuraavana vuonna pidetyt vaalit voitti oppositiopuolueiden yhteenliittymä Demokratialiike, MPD.
 Sen johdolla taloutta yksityistettiin ja satsattiin koulutukseen ja terveydenhoitoon. Vuonna 2001 PAICV palasi hallitusvaltaan ja on sittemmin voittanut kaikki parlamenttivaalit. Presidentti Carlos Fonseca edustaa kuitenkin MPD :tä. Suurin osa Kap Verden asukkaista on mustien afrikkalaisten ja valkoihoisten eurooppalaisten, lähinnä portugalilaisten yhteisiä jälkeläisiä kreoleja. Asukkaista  95 % tunnustaa kristinuskoa, joka on saanut vaikutteita myös Afrikan heimouskonnoista. Kap Verden virallinen kieli on portugali, ja sitä käytetään kaikissa valtion instituutioissa. Suurin osa kansasta pitää äidinkielenään Kap Verden criouloa, joka on paikallinen portugalin sukukieli. Suurin osa kapverdeläisistä asuu ulkomailla, pääosin Yhdysvalloissa.

Talous ja kaupankäynti

Kuivan ilmaston takia valtaosa Kap Verden ruoasta tuodaan ulkomailta, eikä maalla ole merkittäviä luonnonresursseja. Maan ainoat merkittävät vientituotteet ovat viini ja erilaiset kivimineraalit kuten suola ja kalkkikivi. Saariryhmällä on runsaat kalavedet, joita hyödynnetään kuitenkin heikosti. Viimevuosina maa on alkanut rakentaa kevytteollisuutta kalatuotteiden ympärille. Suurin osa maan taloudesta pyörii edelleen palvelusektorin, erityisesti turismin ympärillä. Ulkomailla asuvien saarelaisten rahalähetykset ja kansainvälisten järjestöjen apu ovat tärkeitä. Vuodesta 2007 YK ei ole enää luokitellut Kap Verdeä köyhimpien maiden ryhmään.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Kap Verde koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Gå til statistikken for landet