[[suggestion]]
Liberia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Monrovia

Etniset ryhmät

afrikkalaiset kansanryhmät 95 %, Amerikan liberialaiset 2,5 %, kongolaista alkuperää olevat 2,5 %

Kieli

englanti (virallinen), noin 20 afrikkalaista heimokieltä

Uskonto

kristityt 40 %, muslimit 20 %, muut/ei uskontoa/ei eritellyt 40 %

Väkiluku

4 miljoonaa

Pinta-ala

111 369 km2

Valuutta

Liberian dollari

BKT per asukas

813 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

27. heinäkuuta

Muut maasivut

Maantiede

Liberia on muodoltaan pitkä ja kapea maa. Koko sen rannikko muodostuu hiekkarannoista, joiden varsilla on rämeitä ja laguuneja. Sisämaan alankoalueilla on paljon metsää. Ilmasto on trooppinen eli hyvin kostea ja lämpötila pysyttelee 20–35 asteen välillä vuoden ympäri. Sadekausi kestää huhtikuusta marraskuuhun, kunnes Saharan kuivat tuulet alkavat puhaltaa tammikuusta maaliskuuhun. Kontrolloimaton puuteollisuus on johtanut laajamittaisiin metsätuhoihin, ja lukuisat metsäalueet ovat muuttuneet maaperältään köyhiksi savanneiksi. Liberiassa on vain vähän makeaa vettä, ja vain noin 13 prosentilla maaseutukylien asukkaista on puhdasta vettä käytettävissään. Vuosia kestäneen sisällissodan seurauksena maalta puuttuu myös jätehuolto ja viemärijärjestelmä, mistä aiheutuu suuria terveysongelmia Liberian asukkaille.

Ecoprint

0.7 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Liberia, tarvitsisimme 0.7 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Kun portugalilaiset saapuivat Liberian rannikolle vuonna 1461, maata asutti kaksi pienempää heimoa, jotka harjoittivat maanviljelyä sisämaassa. Eurooppalaiset ja eri heimot aloittivat laajan orjakaupan keskenään. Vuonna 1822 Amerikasta vapautetut orjat asettuivat asumaan nykyisen pääkaupungin Monrovian alueelle. Noin 20 vuoden aikana nykyisen Liberian alueelle saapui yli 13 000 vapautettua orjaa. Vuonna 1847 Liberiasta tuli amerikkalais-liberialaisen eliitin johtama itsenäinen tasavalta ja maa on siitä lähtien ollut sosiaalisesti hyvin jakautunut. Maan eliitti muodostui entisistä amerikkalaisista orjista, jotka olivat kristinuskon ja amerikkalaisen siirtomaapolitiikan kannattajia, joten heillä oli hyvin vähän yhteistä maan alkuperäisen heimoväestön kanssa. Heimojen väestöä kohdeltiin syrjivästi eikä heillä ollut äänioikeutta. Vielä niinkin myöhään kuin vuonna 1930 valtiovaltaa syytettiin orjuuden harjoittamisesta. Amerikkalaista syntyperää ollut William Tubman valittiin Liberian presidentiksi vuonna 1944, ja hän hallitsi maata kuolemaansa asti vuoteen 1971. Tubmanin aikana maan talous lähti kasvuun mm. amerikkalaissijoitusten ansiosta, mutta hyöty kasaantui vain pienelle osalle väestöä. Maan alkuperäisväestö sai kuitenkin äänioikeuden. Tubmanin kuoltua ristiriidat alkuperäisväestön ja amerikkalais-liberialaisen vähemmistön välillä kärjistyivät. Vuonna 1980 valtaan nousi sotilasvallankaappauksella alkuperäisväestöön kuulunut Samuel Doe. Tämän itsevaltainen hallinto ja maan talouden syöksykierre johtivat sisällissotaan vuonna 1989. Sotaa kesti vuoteen 1995. Presidentinvaaleissa 1997 valtaan nousi sisällissodassa taistellut Charles Taylor. Vuonna 1999 maassa puhkesi jälleen sisällissota, joka päättyi Taylorin vallasta luopumiseen ja YK-joukkojen maahantuloon vuonna 2003. Vuonna 2006 Liberiassa virkaan astui Afrikan ensimmäinen naispresidentti, Ellen Johnson-Sirleaf.

Yhteiskunta ja politiikka

Liberialla on aina ollut läheiset suhteet Yhdysvaltoihin ja sen poliittinen järjestelmä perustuu amerikkalaiseen malliin. Parlamentissa on kaksi huonetta ja maata johtaa presidentti, joka valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan. Maassa on monia eri kansanryhmiä, ja varsinkin pienen amerikkalais-liberialaisen vähemmistön ja alkuperäisheimojen välillä on ollut jännitteitä. Viimeisten 35 vuoden aikana maa on kokenut kahdeksan vallankaappausta ja useita sisällissotia. Yli 250 000 ihmistä menetti henkensä ja lähes puolet väestöstä joutui pakenemaan kodeistaan. Työttömyys oli 85 prosenttia, lukutaitoisten määrä oli pudonnut 54:ään prosenttiin ja iso osa koulutetusta väestöstä on muuttanut maasta. Suurkaupungeissa on yhä pula sähköstä ja puhtaasta vedestä. Kapinallisryhmät ja aseelliset joukkiot hallitsivat useita maaseutukyliä, ja maan pääkaupunki Monrovia oli tuhottu täysin. Liberian presidentiksi vuonna 2006 valittu Ellen Johnson-Sirleaf aloitti maan jälleenrakentamisen aivan nollapisteestä. Hänet valittiin uudelleen vuonna 2011, ja samana vuonna hän sai Nobelin rauhanpalkinnon. Maan suurimpia haasteita ovat maan tuhotun infrastruktuurin jälleenrakentaminen, sähkön ja puhtaan veden saannin turvaaminen, korruption kitkeminen, ja lukuisten kapinallisryhmien aseista riisuminen. Liberiassa on akuutti pula lääkäreistä ja muusta hoitohenkilökunnasta. Vuonna 2014 Liberia oli yksi pahiten ebola-epidemiasta kärsineistä maista.

Talous ja kaupankäynti

Liberialla on runsaasti luonnonvaroja ja se on ajoittain ollut maailman suurin kumin tuottaja. Tulot luonnonvaroista ovat kuitenkin koituneet pienen vähemmistön hyväksi ja tuloerot ovat valtavat. Charles Taylorin kaudella Liberiaan kehitettiin sotatalous, jossa kaiken taloudellisen toiminnan tavoitteena oli ostaa aseita sisällissodan voittamiseksi. Suuria määriä timantteja ja muita arvokkaita mineraaleja salakuljetettiin maasta aseiden hankkimiseksi. Sodan loputtua maalla ei ollut minkäänlaista taloudellista järjestelmää ja yhteiskunta oli läpikotaisin korruptoitunut. Presidentti Johnsonin-Sirleafin hallinto on onnistunut taistelussa korruptiota vastaan. Hallintoa on myös uudistettu ja infrastruktuuria korjattu, koulutusta ja terveydenhuoltoa parannettu kansainvälisen avun ja lainojen  sekä ulkomaisten sijoitusten turvin. 
Liberian talous on elpynyt ja talouskasvu on ollut voimakasta viime vuosina. Köyhyys on vähentynyt, mutta silti köyhiä on 65 % väestöstä. Työttömyysprosentti on noin 70. Timanttien ja kumin lisäksi tärkeitä tulonlähteitä ovat rautamalmi, puutavara ja palmuöljy. Vuonna 2012 Liberian edustalla tehtiin merkittävä öljylöytö, jonka hyödyntäminen on alkamassa. Koko maahan levinnyt Ebola-epidemia halvaannutti maan talouden vuonna 2014. Vuoden 2015 alussa epidemia alkoi kuitenkin olla hallinnassa.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Liberia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  111 370
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  5,2
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  43,4
  Prosenttiosuus
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  4 853 516
  Hedelmällisyys
  4,5
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,435
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  58
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  59
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  56
  Vuosi
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  38,6
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  65,7
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  31,9
  Prosenttiosuus
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  46
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  9 438
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  11 159
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  23 000
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  1 787
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,931
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  51
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  308
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,21
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,2
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  31
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  22,2
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  3
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  3
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  92,6
  Indeksi (0-120)
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  54,5
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  47,6
  Prosenttiosuus
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  75,6
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  17
  Prosenttiosuus
 •  

  Liberia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  4,9
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  34
  Prosent
  Sekundaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Tertiaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  633 087 000
  Yhdysvaltain dollari