[[suggestion]]
Libya

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Tripoli

Etniset ryhmät

arabit ja berberit 97 %, muut 3 %

Kieli

arabia, italia, englanti

Uskonto

sunnimuslimit 97 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 3 %

Väkiluku

6,2 miljoonaa

Muut maasivut

Maantiede

Libya sijaitsee keskellä Saharan autiomaata, joka ulottuu Atlantin valtameren rannikolta Punaiseen mereen asti. Keskellä maata on useita vuoristoja, joiden huiput nousevat 3500 metrin korkeuteen. Sisämaa on karua ja kuumaa, ja sen loputtomat hiekkatasangot ovat vailla kasvillisuutta ja asutusta. Tällä alueella vallitsee miltei sateeton aavikkoilmasto äärimmäisine lämpötilan vaihteluineen. Alueen vähäinen asutus on keskittynyt muutamille hajanaisille keitaille. Läntisellä rannikkokaistaleella on hedelmällistä maata, joka soveltuu erityisen hyvin maanviljelyyn. Täällä asutus on tiheämpää. Useat suuret kaupungit sijaitsevatkin tällä alueella, jossa vallitsee tyypillinen Välimeren ilmasto. Sidran lahden itäpuolella rannikko muuttuu mataliksi harjuiksi, jotka ovat tiheään asutettuja. Suurista alueellisista eroavaisuuksista huolimatta puuttuvat sateet ovat koko Libyan ongelma. Aavikkoalueilla voi mennä vuosikausia sadekuurojen välillä, kun taas rannikkoalueilla vuosittaiset sademäärät ovat enintään 400–500 millimetriä. Libyan suurin ympäristöongelma liittyykin maan ilmastoon ja sijaintiin. Maalla on erittäin vähän puhdasta juomavettä ja sillä on ongelmia aavikoitumisen ja maanpinnan eroosion takia, mistä syystä maaperä soveltuu huonosti tehokkaaseen maanviljelyyn.

Earth Earth Ecoprint

2.4 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Libya, tarvitsisimme 2.4 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Libyan rannikkoalueet joutuivat Rooman valtakunnan haltuun vuonna 96 eaa. 300-luvun lopun Rooman valtakunnan jaossa provinssista tuli osa Itä-Rooman eli Bysantin keisarikuntaa. Islamin leviämisen myötä alue liitettiin 600-luvun puolivälissä arabialaiseen valtakuntaan ja islamilainen kieli- ja kulttuurialueeseen. Libyan maa-alueita siirreltiin eri arabisulttaanien välillä seuraavien vuosisatojen ajan. Kun ottomaanien valtakunta otti Libyan hallintaansa 1500-luvulla, jätettiin maan hallinta vuokrasotilaiden harteille. Libyan satamia käytettiin Välimerellä riehuvien ottomaanimerirosvojen tukikohtina useiden vuosisatojen ajan. 1800-luvulla ottomaanit (osmanit) alkoivat menettää yhä useampia alueita, ja vuonna 1911 Italia valtasikin Libyan ja maasta tuli Italian siirtomaa. Useat tuhannet italialaiset muuttivat maahan ja suuria tie- ja teollisuusprojekteja aloitettiin. Toisen maailmansodan aikana Libya joutui englantilaisten joukkojen miehittämäksi, mutta maa sai itsenäisyyden vuonna 1951 yhtenä ensimmäisistä Afrikan maista. Köyhyys ja alikehittyneisyys aiheuttivat valtavia ongelmia uudelle hallitukselle, joka oli täysin riippuvainen ulkomaisista avustuksista, kunnes maasta löydettiin öljyä vuonna 1959. Vuonna 1969 eversti Muammar Gaddafi kaatoi hallituksen vallankaappauksella ja hääti kaikki ulkomaalaiset pois maasta. Hän loi Libyaan erityisen islamilaisen sosialismin. Kaikki valta oli Gaddafilla, hänen sukulaisillaan ja turvallisuusjoukoilla. Helmikuussa 2011 yleinen tyytymättömyys kärjistyi, kun Tunisian kansannoususta alkanut Arabimaiden demokratisoitumisaalto saapui Libyaan. Gaddafin yritti murskata kansannousun asein, mikä johti sisällissotaan ja YK:n valtuuttamiin ilmaiskuihin siviiliväestön suojelemiseksi. Lokakuussa kapinalliset surmasivat Gaddafin ja julistivat sodan päättyneeksi.

Yhteiskunta ja politiikka

Sodan jälkeen Gaddafia vastustaneiden kapinallisten muodostama Siirtymäajan kansallinen neuvosto julistautui vallanhaltijaksi. Sen korvasi vuonna 2012 vaaleissa valittu, islamistijohtoinen Yleinen kansankongressi, jonka oli määrä laatia maahan uusi perustuslaki. Tämä kuitenkin epäonnistui ja maassa järjestettiin uudet parlamenttivaalit kesällä 2014. Islamistit menestyivät vaaleissa heikosti, eivätkä tunnustaneet uutta parlamenttia. Maassa on sen jälkeen ollut kaksi parlamenttia: Yleinen kansankongressi ja vuonna 2014 valittu, kansainvälisesti tunnustettu Edustajainhuone. Kansankongressi pitää valtaa pääkaupunki Tripolissa ja Edustajainhuone Itä-Libyan Tobrukissa. Maassa on myös kaksi kilpailevaa hallitusta, joista kansainvälinen yhteisö tunnustaa Tobrukin hallituksen. Molemmilla osapuolilla on tukenaan useita aseellisia ryhmittymiä, ja väkivaltaisuudet jatkuvat. Myös ääri-islamistinen Isis on vallannut alueita Libyassa ja teloitti helmikuussa 2015 raa’asti 21 egyptiläistä kopti-kristittyä. YK:n johdolla on syksystä 2014 lähtien yritetty saada rauhansopimusta aikaan, mutta toistaiseksi siinä ei ole onnistuttu.

Talous ja kaupankäynti

Afrikkalaisessa mittakaavassa Libyan taloudellinen tilanne oli verraten hyvä ja maan bruttokansantuote oli Afrikan mantereen korkein vuoden 2011 tapahtumiin saakka.
 Jopa 95 prosenttia taloudesta on perustunut öljyteollisuuteen, mutta suuri osa tämän sektorin tuloista ei ole päätynyt  kansalaisten hyväksi. Öljyntuotanto on romahtanut väkivaltaisuuksien vuoksi. Maan öljykenttiä hallinnoi kansainvälisesti tunnustettu Tobrakin hallinto. 
Libyan toiseksi tärkein elinkeino on maanviljely. Maa on kuitenkin täysin riippuvainen ulkomaisten elintarvikkeiden tuonnista, koska se tuottaa itse vain neljäsosan tarvitsemistaan elintarvikkeista. Työttömyys sekä koulutuksen ja työmarkkinoiden huono synkronisointi heikentävät maan yksipuolista taloutta. Uusiin elinkeinoihin panostaminen ei tähän mennessä ole tuottanut mainittavaa menestystä. Maalla ei ole ulkomaanvelkaa, mutta öljytuloihin lähes täysin perustunut valtion talous on kärsinyt huomattavasti.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Libya koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  1 759 540
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  1,0
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  0,1
  Prosenttiosuus
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  6 470 956
  Hedelmällisyys
  2,1
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,706
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  75
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  78
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  73
  Vuosi
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  0,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  8 904
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  18 076
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  45 020
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  197 000
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  1 727
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  3,262
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  11
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  40
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  9,19
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  4,3
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  17
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  Puuttuva tieto
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  6
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  94,6
  Indeksi (0-120)
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  100,0
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  91,4
  Prosenttiosuus
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  71,2
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  97
  Prosenttiosuus
 •  

  Libya

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  50,3
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Sekundaarisektori
  78
  Prosent
  Tertiaarisektori
  20
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  Puuttuva tieto
  Yhdysvaltain dollari