[[suggestion]]
Malesia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Kuala Lumpur

Etniset ryhmät

Malaijit 50 %, kiinalaiset 24 %, muut malaijiryhmät 11 %, intialaiset 7 %, muut 8 %

Kieli

Malaiji, englanti, kiina, tamili ja suuri määrä paikallisia kieliä erityisesti Borneon saarella

Uskonto

Muslimit 60 %, buddhalaiset 19 %, kristityt 9 %, hindut 6 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 6 %

BKT per asukas

27 683 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Malesia ulottuu Malakan niemimaan eteläiseen kärkeen ja Borneon pohjoisosiin asti. Borneo on maailman kolmanneksi suurin saari. Niemimaan alueella maisemalle antaa leimansa vuoristo, jonka huiput ulottuvat jopa 2100 metrin korkeuteen. Koko rannikko muodostuu alankoalueista, jonka ulottuvat jonkin matkaa sisämaahan vuoristonsuuntaan. Malesian kaksi Borneon pohjoisrannikolla sijaitsevaa provinssia ovat rannikon osalta hedelmällisestä alankoaluetta muuttuen harjuiksi ja ylängöksi kauempana sisämaassa. Korkeat vuoristot muodostavat etelässä luonnollisen rajan saaren Indonesialle kuuluvan osan suuntaan. Kaksi kolmasosaa Malesian pinta-alasta on trooppista sademetsää. Ilmasto on trooppinen koko maassa. Monsuunisateet ovat säännöllisiä ja lämpötilat sekä ilmankosteus ovat korkeita vuoden ympäri. Malesian suurimpia ympäristöongelmia ovat juomaveden saastuminen ja kontrolloimattomat autoliikenteen ja raskaan teollisuuden päästöt, jotka huonontavat ilman laatua suurimmissa kaupungeissa.

Earth Earth Ecoprint

2.5 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Malesia, tarvitsisimme 2.5 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Malesia sijaitsee alueella, joka useiden vuosisatojen ajan on ollut keskeinen Kaakkois- Aasian kaupan keskus. Epätasaisen maastonsa vuoksi alueelle ei milloinkaan kasvanut suuria, väkirikkaita valtakuntia, mutta niiden sijaan suurempien kauppakaupunkien ympärille syntyi joukko pienempiä kuningaskuntia viimeisen vuosituhannen aikana ennen ajanlaskumme alkua. 1300-luvulla Malakan niemimaan ympärille syntyi huomattava hallintokeskus, jota muslimisulttaani hallitsi. Tästä johtuen alueella oli voimakkaat siteet muihin alueen muslimivaltioihin. Portugalilaiset valtasivat Malakan 1500-luvulla, ja alankomaalaiset ja englantilaiset tulivat perässä muutama vuosisata myöhemmin. 1800-luvulla suurin osa nykyisen Malesian alueesta oli englantilaisten siirtomaata. Toisen maailmansodan aikana Malesia joutui Japanin miehittämäksi ennen kuin se lopulta itsenäistyi riippumattomana liittovaltiona vuonna 1963. Itsenäistymisensä jälkeen Malesiaa on johtanut voimakas UMNO- puolueista ja pienemmistä liittolaispuolueista rakentunut koalitio nimeltään Barisan Nasional, Kansallinen rintama.

Yhteiskunta ja politiikka

Malesia on perustuslaillinen monarkia, jossa kuninkaan asema on pelkästään symbolinen. Kukin maan yhdeksää osavaltiota hallitsevista sulttaaneista valitaan kuninkaaksi viideksi vuodeksi kerrallaan. Todellinen valta on kuitenkin pääministerin johtamalla hallituksella, joka muodostetaan etupäässä parlamentin alahuoneen edustajista. Poliittiset puolueet ovat pääasiassa järjestäytyneet etnisen taustan ja uskonnon perusteella, joten maan poliittisessa elämässä ei ole mitään vasemmisto-oikeisto-jakaumaa. UMNO-puolue on ollut hallituskoalition suurin puolue maan itsenäistymisestä lähtien ja se hallitsee suurta osaa elinkeinoelämästä. Viime vuosina oppositio on voimistunut. Islamilainen PAS-puolue on päässyt valtaan yhdessä osavaltiossa, jossa otettiin sittemmin käyttöön islamilainen sharia-laki. Syyskuussa 2001 tapahtuneiden Yhdysvaltain vastaisten terrori-iskujen jälkeen maa yritti hajottaa joitakin maan ääri-islamilaisista ryhmittymistä nojautuen globaaliin terrorismin vastaiseen sotaan. Viime vuosien aikana useat näistä ääri-islamilaisista ryhmittymistä ovatkin huomattavasti heikentyneet. Malesia on yksi alueen kehittynemmistä maista ja sillä on tärkeä rooli Kaakkois-Aasian yhteistyöjärjestössä ASEANissa. Hallituksen tavoitteena on nostaa Malesia länsimaisten teollisuusvaltioiden tasolle vuoteen 2020 mennessä, ja sen nykyisen kehityksen valossa tämä tavoite saattaa olla hyvinkin realistinen.

Talous ja kaupankäynti

Malesian talous perustuu voimakkaasti vientiin ja suurin osa maassa tuotetuista tuotteista viedään ulkomaille. Maa vie suuria määriä kumia, raakaöljyä, puutavaraa ja kasvisöljyjä. Malesian suotuisa lainsäädäntö ja avoimet markkinat vetävät ulkomaisia investointeja puoleensa, ja niiden määrä on kasvanut tasaisesti. Vuoden 1963 itsenäistymisen jälkeen maan teollisuus on kasvanut nopeasti ja 1980-luvulla sen kasvu oli kahdeksan prosentin luokkaa. Vuonna 1997 Aasiaan iskenyt talouskriisi vaikeutti Malesian taloutta huomattavasti, mutta Valuuttarahaston avun turvin talous saatiin nopeasti jaloilleen ja nykyisin Malesia onkin yksi alueen vauraimmista maista. Malesian markkinatalouden kehittyneisyydestä huolimatta valtio omistaa lukuisia eri alojen yrityksiä. Hallituspuolue UMNO:lla onkin läheiset siteet elinkeinoelämään. 1970-luvulla maassa tehtiin uudistuksia, joiden tarkoituksena oli vähentää kiinalaisten ja muihin vähemmistöihin kuuluvien tavanomaista suurempaa osuutta liiketoiminnan harjoittajista, antamalla maan alkuperäiselle malaijiväestölle tiettyjä etuisuuksia koulutuksen ja julkisen hallinnon saralla. Vaikka on nykyään aivan toisenlainen, malaijiväestöä suosivat määräykset ovat kuitenkin yhä voimassa. Kiinalaiset ja muut vähemmistöt ovat joutuneet työelämässä voimakkaan syrjinnän kohteeksi.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Malesia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Gå til statistikken for landet