[[suggestion]]
Nicaragua

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Managua

Etniset ryhmät

mestitsit 69 %, valkoiset 17 %, mustat 9 %, intiaanit 5 %

Kieli

espanja 97,5 % (virallinen kieli), miskito 1,7 %, muut 0,8 % (1995)

Uskonto

roomalaiskatoliset 58,5 %, evankeliset 21,6 %, herrnhutilaiset 1,6 %, Jehovan todistajat 0,9 %, muut 1,7 %, ei uskontoa 15, 7% (2005)

Väkiluku

5 800 000

Valtiomuoto

tasavalta

BKT per asukas

5 540 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Nicaragua on Keski-Amerikan suurin maa. Sillä on rantaviivaa sekä Tyynellemerelle että Karibianmerelle. Tulivuorijono – johon kuuluu monia aktiivisia tulivuoria – levittäytyy maan koillisosasta kohti Nicaraguanjärveä, joka on Keski-Amerikan suurin järvi. San Juan -joki laskee järvestä Karibianmereen. Nicaragua- ja Managuajärvien ympärillä on laaja syvänkö, jossa viljellään puuvillaa. Sisämaassa on osittain puiden peittämää ylänköä, joissa on vuoristoalueiden välissä hedelmällisiä laaksoja. Itärannikolla sataa paljon. Ilmasto Nicaraguassa on trooppinen, ja lämpötilavaihtelut ovat pieniä. Maan itäosissa sijaitsee Keski-Amerikan suurimmat jäljellä olevat sademetsät, joita kuitenkin hakataan nopealla tahdilla. Noin 75 % alkuperäisistä metsäalueista on jo otettu maatalouden käyttöön. Puolet hakkuista on tehty viimeisen 60 vuoden aikana. Monet juomavedenlähteet ovat saastuneita. Torjunta-aineet, joita on käytetty hedelmä- ja puuvillaplantaaseilla vuodesta 1970 lähtien, ovat aiheuttaneet plantaasien työntekijöille vakavia terveyshaittoja.

Ecoprint

0.8 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Nicaragua, tarvitsisimme 0.8 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Ennen kuin espanjalaiset tulivat nykyiseen Nicaraguaan 1520-luvulla, alueella asui eri intiaanikansoja. Nicaraguassa ei ollut suuria kultavarantoja verrattuna alueen muihin siirtomaihin, joten siitä tuli Espanjan imperiumin syrjäseutua. Espanja ei onnistunut valloittamaan itärannikkoa, mutta 1600-luvulla englantilaiset perustivat alueelle paikallisen kuningaskunnan. Vuonna 1821 Nicaragua irrottautui Espanjasta, ja vuonna 1838 maasta tuli itsenäinen tasavalta. 1800-lukua hallitsi valtataistelu liberaalien ja konservatiivien välillä. Vuodesta 1863 alkoi 30 vuotta jatkunut rauhallinen konservatiivihallinnon aika, joka päättyi yhdysvaltalaisten interventioon ja siitä aiheutuneeseen sisällissotaan. Yhdysvaltojen vastaisen liikkeen johtaja Sandino murhattiin vuonna 1934, mutta hänen ajatuksensa jäivät elämään myös Nicaraguaa tuolloin hallinneen Sozoman perheen aikana. Yhdysvaltojen liittolaisena toiminut perhe otti hallintaansa koko Nicaraguan talouselämän. Marxilaiset Sandinon seuraajat perustivat FSLN-liikkeen, joka kasvatti vuosien saatossa suosiota kansan parissa. Sozomat syrjäytettiin vuonna 1979. Sandinistit nousivat valtaan ja ajoivat Nicaraguassa suuria uudistuksia, mm. radikaalin maareformin, kansallistivat maan pankit ja muita yrityksiä, järjestivät onnistuneen lukutaitokampanjan ja kohensivat terveydenhoitoa. Erityisesti maanomistajat vastustivat reformeja kiivaasti. Yhdysvallat asetti Nicaraguan kauppasaartoon ja alkoi aseistaa ja kouluttaa Somozan kansalliskaartin pohjalle luotua kapinalliskaartia, contria. Syttyi toinen sisällissota, joka vaati 15 000 uhria. Aselepo saatiin aikaan vuonna 1989 ja maassa järjestettiin vaalit YK:n valvonnassa. Ne voitti sandinisteja vastustaneiden 14 puolueen yhteenliittymä. Vuonna 2006 sandinistien FSNL-puolueen Daniel Ortega valittiin presidentiksi puolueen 17 oppositiovuoden jälkeen. Viikkoa ennen vaaleja FSLN tuki lakimuutosta täydelliselle aborttikiellolle – myös äidin hengen ollessa vaarassa.

Yhteiskunta ja politiikka


Nicaragua on tasavalta, jonka päämies on presidentti. Presidentti on myös hallituksen johtaja ja hän valitsee muut ministerit. Presidentin valtakausi rajoittui Nicaraguan perustuslain mukaan yhteen kauteen vuoteen 2014 saakka. Ortega valittiin kuitenkin vuonna 2011 toiselle peräkkäiselle viisivuotiskaudelle korkeimman oikeuden tulkinnalla. Parlamenttikausi on myös viisi vuotta, jäseniä siinä on 90, mutta presidentti ja varapresidentti ovat myös parlamentin jäseniä.

Vuoden 2011 parlamenttivaleissa eniten paikkoja (62) sai sandinistipuolue, suurin oppositiokoalitio, 26 paikkaa. Kaikkia vaaleja, jotka on pidetty tämän sandinistien valtaannousun jälkeen on kritisoitu epäselvyyksistä. Useat maan ovat lopettaneet avustukset Nicaragualle vaaliepäselvyyksien vuoksi. Vuonna 2014 Ortega ajoi parlamentissa läpi perustuslainmuutoksen, joka mahdollistaa hänen ehdokkuutensa myös seuraavissa presidentin vaaleissa.
Nicaragua on köyhä maa. Lähes puolet väestöstä elää köyhyydessä. Sandinistein vaalimenestys perustuu köyhien ääniin. Luokkaerot ovat Nicaraguassa suuret, ja yhteiskuntaluokasta toiseen siirtyminen on käytännössä mahdotonta. Perheväkivalta sekä naisten ja tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö ovat suuria ongelmia. Teiniraskauksia on paljon, ja aborttikiellosta johtuen laittomia abortteja tehdään paljon. Niistä aiheutuu paljon vakavia komplikaatioita. Nicaragua on hyvin konservatiivinen maa. Esimerkiksi homoseksuaalisuus oli rangaistavaa vuoteen 2007 saakka.

Talous ja kaupankäynti


Nicaragua on Latinalaisen Amerikan köyhimpiä maita. Köyhiä on noin 40 prosenttia väestöstä. Äärimmäinen köyhyys on kuitenkin saatu vähenemään 20 viime vuoden aikana merkittävästi. Kansainvälinen virallinen kehitysapu oli 10 vuotta sitten lähes neljännes maan BKT:sta, mutta nykyisin osuus on vain noin 5 prosenttia. Ulkomailla asuvien nicaragualaisten rahalähetykset kotimaahan ovat tätä merkittävämpi. Venezuela on ollut maan merkittävin avustaja, avun määrä on arvioitu noin 500 miljoonaksi dollariksi vuodessa. Se ei ole kuitenkaan kulkenut Nicaraguan budjetin kautta, vaan kanavoitunut presidentti Ortegan ja hänen lähipiirinsä yrityksiin.
Viime vuosina talous on kasvanut tasaisesti. Kasvun vetureina ovat olleet kaivostoiminta (kulta ja hopea), rakentaminen ja karjatalous.  Kolmannes työvoimasta työskentelee alkutuotannossa, missä tuotetaan maan tärkeimpiä vientituotteita: naudanlihaa, kahvia, tupakkaa ja banaaneja. Teollisuus työllistää alle 20 % ja palvelusektori yli puolet. Tekstiiliteollisuus ja maataloustuotteet muodostavat yhdessä puolet vientituloista. Tärkeimmät vientimaat ovat Yhdysvallat, Venezuela, Kanada ja Keski-Amerikan maat. Kiinalaisyhtiö on investoiut 40 miljardia euroa Nicaraguan läpi Karibialta Tyynelle merelle 2015-2020 suunniteltuun kanavaan.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Nicaragua koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  562 590 000
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  3,2
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  24,90
  prosenttiosuus
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  57,3
  Slummit, kaupunkiväestö
  45,5
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  4 862
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,81
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  39
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,960
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  Puuttuva tieto
  Korruptio
  25
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  5
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  35,53
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  4
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  75,3
  Indeksi (0-120)
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  0,6
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  16,2
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  2,2
  Prosenttiosuus
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  17
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  2,3
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  0,1
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  74
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  115
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  7
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  92
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  45
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  87,0
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  78,0
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  12
  År
  Peruskoulunkäynti
  97,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  39,2
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  45,65
  Prosenttiosuus
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  58,7
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  10,2
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  4,5
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  13 814 261 536
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  2 222
  Primaarisektori
  15
  Prosent
  Sekundaarisektori
  24
  Prosent
  Tertiaarisektori
  54
  Prosent
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  27,9
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Nicaragua

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  59
  Henkilöä
  Väestömäärä
  6 284 757
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  4 213
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  736
  Henkilöä
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,658
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  77
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  71
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  6,11
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)