[[suggestion]]
Papua-Uusi-Guinea

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Port Moresby

Etniset ryhmät

Melanesialaiset, papualaiset, negritot, mikronesialaiset, polynesialaiset

Kieli

Pidgin, englanti, valtava määrä paikallisia kieliä

Uskonto

Protestantit 69 %, katoliset 27 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 4 %

Väkiluku

6 500 000

BKT per asukas

4 183 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Papua-Uusi-Guinea muodostuu useista sadoista saarista, jotka ovat maastoltaan hyvin erilaisia. Pääsaari Papuaa peittää tiheä metsä, jota leikkaavat jyrkät ja pääsemättömät vuoristot koko saaren alueella. Suurin osa pienemmistä saarista muodostuu vulkaanisista vuorimuodostelmista, jotka nousevat ylös merestä. Näillä saarilla on vain vähän jos ollenkaan metsää, eikä saarille ole mahdollista rantautua niiden jyrkkyyden vuoksi. Papua-Uusi-Guinea kuuluu niin kutsuttuun Tulirenkaaseen, joka muodostuu saarten aktiivisista tulivuorenhuipuista tällä Tyynenmeren alueella. Sijaintinsa johdosta Papua-Uusi-Guineassa on usein maanjäristyksiä ja pienempiä hyökyaaltoja. Vaihtelevan maaston myötä maa jakautuu useisiin erilaisiin ilmastotyyppeihin. Tiheissä sademetsissä lämpötilat ovat korkeita ja sateet runsaita, kun taas vuoristossa yli 4000 metrin korkeudessa lämpötilanvaihtelut ovat suuria ja lumisateet säännöllisiä.

Papua-Uusi-Guinean eläinkanta on yksi maailman moninaisimmista. Sillä on yhtäläisyyksiä Australian eläimistöön, koska Papuan ja Australian välillä on ollut maasilta, jota pitkin eläimet saattoivat kulkea näiden alueiden välillä. Metsäalueet ovat uhanalaisia säännöstelemättömien hakkuiden vuoksi. Mikäli metsänhakkuut jatkuvat nykyistä vauhtia, tulee puolet itsenäistymisvuoden 1975 aikaisista metsistä katoamaan vuoteen 2012 mennessä. Likainen juomavesi ja metsänhakkuiden aiheuttama maanpinnan eroosio ovat muita maan huomattavista ympäristöongelmista.

Earth

1 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Papua-Uusi-Guinea, tarvitsisimme 1 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Papua-Uusi-Guinean asuttivat Aasian mantereelta saapuneet asukkaat jo useita vuosituhansia sitten. Pysyvä asutus syntyi luultavasti noin 8000 vuotta sitten kapeisiin vuoristolaaksoihin hajanaisten pienyhteisöjen muodossa. Ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat alueelle 1500-luvulla, ja he aloittivat pienimuotoisen kaupankäynnin maan alkuperäisväestön kanssa. Seuraavien vuosisatojen ajan alankomaalaiset, englantilaiset, espanjalaiset ja saksalaiset hallitsivat vuoron perään koko nykyisen Papua-Uusi-Guinean aluetta tai osia siitä. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen Australia sai alueen vastuulleen Kansainliiton mandaatilla. Maa itsenäistyi vuonna 1975 YK:n monivuotisen siirtomaiden lopettamisohjelman avulla. Itsenäistymisen jälkeiset ensimmäiset vuodet olivat suhteellisen rauhallisia, vaikka hallitukset tulivat ja menivät useaan otteeseen. 1980-luvulla tilanne alkoi jännittyä Bougainvillen saarella, joka halusi irrottautua Papua-Uusi-Guineasta. Vuosina 1990-1997 viranomaiset ja separatistit olivat sodassa keskenään, mikä myös lisäsi poliittista levottomuutta muualla ja köyhdytti maan jo ennestään heikkoa taloutta. Vuoden 1997 rauhansopimuksessa Bougainville sai itsemääräämisoikeuden ja nykyään tilanne on suhteellisen rauhallinen.

Yhteiskunta ja politiikka


Papua-Uusi-Guinea on parlamentaarinen monarkia, jonka muodollinen päämies on Iso-Britannian kuningatar. Häntä edustaa kenraalikuvernööri. Maata johtaa kuitenkin parlamentin (kansalliskokouksen) valitsema pääministeri. Parlamentissa on 109 viiden vuoden välein valittavaa jäsentä, joista 20 on provinssien kuvernöörejä. Politiikka on henkilökeskeistä ja koalitiot löysiä, eikä maalla ole ollut enemmistöhallitusta kertaakaan vuoden 1975 itsenäistymisestä lähtien. Vuoden 2012  vaaleissa parlamenttiin valittiin edustajia yli 20 puolueesta.
Papua-Uusi-Guinean läpipääsemätön luonto on tehnyt siitä yhden maailman vaihtelevimmista alueista, eläimistö ja kasvillisuus on erittäin lajirikasta. Vaikeakulkuisuudella on myös negatiiviset puolensa: Papua-Uusi-Guinea on yksi Aasian vähiten kehittyeistä maista ja liki kolmasosa sen väestöstä elää samalla tavoin kuin tuhansia vuosia sitten muusta maailmasta eristäytyneissä heimoyhteisöissä. Maassa puhutaan yli 800 kieltä, mutta useimpia niistä puhuu alle 1000 ihmistä. Väkivaltaisuuksia eri etnisten ryhmien välillä esiintyy ajoittain koko maassa. Poliitikkojen ja poliisin korruptiosta on tullut kasvava ongelma, ja maassa on erittäin paljon muuta rikollisuutta. Maassa ei ole juuri ollenkaan asfaltoituja teitä ja laajojen alueiden ainoa yhteys ulkomaailmaan on lentokone tai helikopteri. Koulutustaso on alhainen. Viime vuosien aikana HIV/AIDS-epidemia on alkanut levitä saarille ja Papua-Uusi-Guineassa onkin jo runsaasti tartunnan saaneita.

Talous ja kaupankäynti

Papua-Uusi-Guinealla on paljon mineraaleja ja luonnonvaroja, mutta läpipääsemättömät sademetsät ja erittäin jyrkät vuoret tekevät luonnonvarojen hyödyntämisestä hankalaa. Heikko hallinto, lain ja järjestyksen sekä maanomistusolojen epämääräisyys vaikeuttavat  myös talouden kehittämistä. Maatalous on tärkein elinkeino. Yli 70 prosenttia asukkaista harjoittaa yksinkertaista maanviljelyä omiin tarpeisiinsa, mikä ei synnytä talouskasvua. Pienemmät plantaasit viljelevät kahvia, kaakaota ja puuvillaa vientiä varten ja maa on riippuvainen ulkomailta tuoduista elintarvikkeista. Suuret puutavara-, kalastus- ja kaivosyritykset ovat ulkomaalaisten omistuksessa, ja taloudellinen voitto siirtyy näin ollen pois maasta. Öljyn, kullan ja kuparin lisäksi lisäksi maasta viedään palmuöljyä, kahvia, kaakaota, kopraa, tonnikalaa ja katkarapuja. Tärkeimmät vientimaat ovat Australia, Kiina ja Japani. Rikas luonto on alkanut houkutella turisteja kasvavassa määrin. Papua-Uusi-Guinea kärsi voimakkaasta kuivuudesta vuonna 1997 El Niño -sääilmiön yhteydessä, mutta pitkäaikaisella osallistumisella Maailmanpankin ja Valuuttarahaston eri ohjelmiin maa on onnistunut saamaan taloutensa jaloilleen. Papua-Uusi-Guinea on kuitenkin riippuvainen ulkomaisista avustuksista. Australia antaa maalle runsaasti rahallista tukea vuosittain.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Papua-Uusi-Guinea koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  462 840
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  0,7
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  72,5
  Prosenttiosuus
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  8 418 346
  Hedelmällisyys
  3,5
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,544
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  63
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  66
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  61
  Vuosi
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  38,0
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  0,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  400
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  778
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  10 022
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  12 000
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  78
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,109
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  42
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  417
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,81
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,8
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  29
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  Puuttuva tieto
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  3
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  3
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  84,8
  Indeksi (0-120)
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  66,7
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  63,4
  Prosenttiosuus
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  40,0
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  19
  Prosenttiosuus
 •  

  Papua-Uusi-Guinea

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  6,8
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Sekundaarisektori
  39
  Prosent
  Tertiaarisektori
  23
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  20 920 347 000
  Yhdysvaltain dollari