[[suggestion]]
Puola

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Varsova

Etniset ryhmät

puolalaiset 96,7 %, saksalaiset 0,4 %, valkovenäläiset 0,1 %, ukrainalaiset 0,1 %, muut ja määrittämättömät 2,7 %

Kieli

puola (virallinen) 97,8 %, muut ja määrittämättömät 2,2 %

Uskonto

roomalaiskatoliset 89,8 % (noin 75 % aktiivisia), ortodoksit 1,3 %, protestantit 0,3 %, muut 0,3 %, määrittämättömät 8,3 %

Väkiluku

38 500 000

BKT per asukas

27 383 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Itä-Euroopassa sijaitseva Puola on maantieteellisesti melko keskellä Eurooppaa. Se rajoittuu pohjoisessa Itämereen sekä Venäjän alaiseen Kaliningradin alueeseen, Idässä Liettuaan, Valko-Venäjään ja Ukrainaan, etelässä Slovakiaan ja Tšekin tasavaltaan. Maan pinnanmuodot jaetaan keskiosien kumpuilevaan alankoon, järvien täyttämään Baltian ylänköön pohjoisessa sekä kapeaan ja alavaan rannikkoalueeseen. Useita merkittäviä jokia laskee Itämereen, joista tärkeimpiä Veiksel, Oder, Warta ja läntinen Bug. Maan pääkaupunki Varsova sijaitsee itäisessä keskiosassa.

Puolan ympäristön tila on parantunut sitten sosialismin aikojen; maan raskasteollisuus on vähentynyt ja hallinto on tullut tietoiseksi ympäristöongelmista. Maa kärsii kuitenkin yhä toisen maailmansodan aikaisista liikahakkuista. Ilman, veden ja maaperän saastuminen olivat 90-luvulla pahimpia ongelmia, jotka johtuvat pääosassa teollisuuden päästöistä.

Earth Earth Ecoprint

2.5 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Puola, tarvitsisimme 2.5 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Puolan kirjoitettu historia alkaa hallitsija Mieszko I:stä, varhaisimmasta tunnetusta Piastin dynastian ruhtinaasta, joka kääntyi yhdessä kansakunnan kanssa kristinuskoon vuonna 966. Valtio muodostui yhtenäiseksi 1000-luvulla, mutta hajosi 1100-luvulla osiin. Uuteen loistoonsa Puola kohosi Jagellonien kuningassuvun aikana, jolloin Puola liittoutui Liettuan kanssa, ja pysäytti saksalaisen ritarikunnan leviämispyrkimykset vuonna 1410. Vuonna 1569 perustettiin Puola-Liettuan tasavalta, joka oli monen kansanryhmän hajanainen valtio. Monarkia heikkeni useiden mullistusten myötä ja lopulta päättyi, kun maa vuonna 1795 jaettiin Preussin, Venäjän ja Itävallan kesken.

Ensimmäisen maailmansodan aikana Puola pyrki aktiivisesti kohti itsenäisyyttä, joka saavutettiin uudelleen vuonna 1918. Puola kävi Neuvostoliiton kanssa sotaa vuosina 1919–21, ja sen seurauksena Ukraina ja Valko-Venäjä jaettiin maiden kesken kahtia. Toinen maailmansota alkoi, kun natsi-Saksa hyökkäsi Puolaan Neuvostoliiton kanssa sovitun Molotovin-Ribbentropin sopimuksen ja sen salaisen lisäpöytäkirjan seurauksena. Sodan aikana kuoli yli kuusi miljoonaa puolalaista, mikä on väkimäärään suhteutettuna eniten Euroopassa. Kuolleista lähes 3 miljoonaa oli juutalaisia. Natsien keskitysleiri Auschwitz on yksi tunnetuimmista Puolaan perustetuista tuhoamisleireistä. Neuvostojoukot valtasivat Puolan 1945. Maan johtoon nostettiin kommunistit, ja vuonna 1952 Puola julistettiin kansantasavallaksi.

Puola oli jatkuvissa talousvaikeuksissa. Vuonna 1980 tyytymättömyys talouden rappioon ja nouseviin hintoihin johti lakkoihin ja Solidaarisuus-ammattiliiton perustamiseen. Se pakotti hallituksen neuvotteluihin, mutta Solidaarisuuden suosion kasvaessa hallitus julisti maahan sotatilan. Sen varjolla Solidaarisuus-johtajat vangittiin, ja ammattiliitto kiellettiin. Levottomuudet kuitenkin vain kasvoivat, ja vuonna 1989 hallitus ja Solidaarisuus sopivat vapaista parlamenttivaaleista. Solidaarisuus saavutti murskavoiton, ja Puola sai ensimmäisenä itäblokin maana ei-kommunistisen pääministerin. Maa muutettiin myös tasavallaksi ja markkinatalousmaaksi.

Puola liittyi Natoon vuonna 1999 Tšekin ja Unkarin kanssa. Euroopan unionin jäsen siitä tuli vuonna 2004.

Yhteiskunta ja politiikka

Puola sai nykyisen perustuslakinsa vuonna 1997. Valtion päämies on viiden vuoden välein valittava presidentti, joka toimii myös asevoimien ylipäällikkönä. Presidentti nimittää pääministerin, joka on yleensä parlamentin suurimman puolueen puheenjohtaja. Kaksikamarinen parlamentti koostuu alahuoneesta (Sejm), jossa istuu 460 jäsentä, sekä 100-jäsenisestä senaatista. Alahuoneen vaalit pidetään neljän vuoden välein. Senaatin jäsenet valitaan vaaleilla alueittain joka neljäs vuosi.

Vuodesta 2007 pääministerinä toimi kristillisdemokraattista Kansalaisfoorumi-puoluetta edustanut Donald Tusk ja hän pyrki määrätietoisesti saamaan maalleen merkittävän aseman EU:n ytimissä. Tusk valittiin EU-presidentiksi eli Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi joulukuussa 2014. Tuskilla oli maata vakauttava rooli vuonna 2010, kun silloinen presidentti ja 89 muuta puolalaista merkkihenkilöä kuoli Venäjällä lento-onnettomuudessa.

Syksyn 2015 parlamenttivaaleissa Venäjään jyrkän kielteisesti suhtautuva kansallismielinen Laki ja oikeus -oppositiopuolue voitti vaalit. Puolueen johtajana toimii Jaroslaw Kaczynski, jolla ei ole virallista asemaa hallituksessa, mutta puolue toimii hänen ohjeidensa mukaisesti. Kaczynski on lento-onnettomuudessa kuolleen presidentin kaksoisveli. Laki ja oikeus eli PiS valitsi presidentiksi Andrzej Dudan. Pääministeriksi valittiin Beata Szydło. Laki ja oikeus kannatti EU:hun liittymistä, mutta on osoittautunut sittemmin hyvin EU-kriittiseksi. EU onkin antanut Puolalle ensimmäisen kirjallisen varoituksen oikeusvaltion tilanteesta. Oikeistohallitus on lähtenyt aktiivisesti rajoittamaan perustuslakituomioistuimen valtaa ja murtamaan oikeusvaltioperiaatteita. Se on vaihtanut omat ehdokkaansa tuomioistuimeen ja säätänyt lakeja, jotka hankaloittavat tuomioistuimen toimintaa.

Puola on katolinen maa. Suuren vastustuksen vuoksi hallitus perui lakialoitteen, jonka mukaan aborttioikeus tehtäisiin käytännössä lähes mahdottomaksi.

EU valitsi Tuskin uudelleen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaksi keväällä 2017, vaikka Puolan hallitus vastusti nimitystä. Solidaarisuus-liikkeen entinen johtaja, entinen presidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Lech Wałęsa on huolestunut Puolan nykytilasta. Puolassa on ollut levottomuuksia sen jälkeen, kun Laki ja oikeus voitti vaalit.

Talous ja kaupankäynti

Puolassa on vallinnut poliittinen vakaus pitkään ja talouskasvu on ollut nopeaa maan EU-jäsenyydestä lähtien. Maan BKT on kaksinkertaistunut 10:ssä vuodessa ja ainoana EU-maana sen talous kasvoi myös talouskriisivuoden 2009 aikana. Kasvu on perustunut hyvään talouspolitiikkaan, runsaisiin EU-rakennetukiin, alhaisiin työvoimakustannuksiin ja oman valuutan alhaiseen arvoon.

Perinteisenä maatalousmaana Puolassa on edelleen varsin laaja maataloussektori, joka työllistää 13 % työvoimasta, mutta tuottaa vain 4 % bruttokansantuotteesta. Tuottavampia aloja ovat elektroniikka-, kaivos-, kone- sekä kemianteollisuus. Puolassa tuotetaan autojen lisäksi laivoja, helikoptereita, kivihiiltä, lääkkeitä ja tietokoneita. Teollisuuden merkittävimpiä vientituotteita ovat koneet ja kulkuvälineet, jotka muodostavat lähes 40 prosenttia vientituloista.

EU-alue on tärkein vientialue, mutta lähes kolmasosa viennistä suuntautuu Saksaan. Venäjä on ollut toiseksi tärkein vientimaa, mutta se on pudonnut vientitilastoissa. Venäjän EU-maille asettamat vastapakotteet ovat purreet puolalaisten maataloustuotteiden vientiin. Marraskuussa 2013 alkanut Ukrainan kriisi on muuttanut Puolan poliittisen vakauden epävarmuudeksi ja huolestumiseksi Venäjän tavoitteista. Puola tuo öljystä 90 prosenttia ja maakaasusta 70 prosenttia Venäjältä.

Lähteet:

YLE - Laki ja oikeus -puolue

MTV3 - Huono ilmanlaatu eri puolilla Eurooppaa

CIA - Puola

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Puola koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  Puuttuva tieto
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  17,30
  prosenttiosuus
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  60,9
  Slummit, kaupunkiväestö
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  285 740
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  7,52
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,727
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  Puuttuva tieto
  Korruptio
  60
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  1
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  28,89
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  2
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  41,5
  Indeksi (0-120)
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  2,0
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  0,0
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  5
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  1,5
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  76
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  3
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  3
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  12
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  17
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  99,8
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  98,7
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  13
  År
  Peruskoulunkäynti
  95,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  45,0
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  28,04
  Prosenttiosuus
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  93,9
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  77
  Prosenttiosuus
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  22,3
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  3,7
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  526 465 839 003
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  13 864
  Primaarisektori
  2
  Prosent
  Sekundaarisektori
  33
  Prosent
  Tertiaarisektori
  64
  Prosent
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  76,0
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Puola

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  2 685
  Henkilöä
  Väestömäärä
  38 104 832
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  1 916
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  15 140
  Henkilöä
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,865
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  81
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  72
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  6,18
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)