[[suggestion]]
Sambia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Lusaka

Etniset ryhmät

Afrikkalaisia 99,5 % (bembat, tongalaiset, chewat, lozit, nsengat, tumbukat, ngonit, lalat, kaondet, lundat ja muita afrikkalaisia heimoja), muut 0,5 % (eurooppalaiset, aasialaiset ja amerikkalaiset) (2000)

Kieli

Bemba (virallinen) 30,1 %, nyanja (virallinen) 10,7 %, tongan kieli (virallinen) 10,6 %, lozi (virallinen) 5,7 %, chewa 4,9 %, nsenga 3,4 %, tumbuka 2,5 %, lunda (virallinen) 2,2 %, kaonde (virallinen) 2 %, lala 2 %, luvale (virallinen) 1,7 %, englanti (virallinen) 1,7 %, muut 22,5 % (2000)

Uskonto

Kristityt 50-75 %, muslimit ja hindut 24-49 %, alkuperäisuskonnot 1 %

Väkiluku

14 600 000

Valtiomuoto

Tasavalta

BKT per asukas

3 933 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


Sambialla on yhteistä rajalinjaa kahdeksan eri maan kanssa ja valtio on vailla rannikkoa. Maa sijaitsee Etelä-Afrikan ylätasangolla ja suurin osa maasta on 900-1300 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin osa Sambiaa on karua maaperää, mutta suurien jokien varsilla on hedelmällistä maata. Afrikan neljänneksi suurin joki Sambesi kulkee maan läpi luoteesta kaakkoon, missä se muodostaa luonnollisen rajan Sambian ja Zimbabwen välille. Pitkin tätä rajaa sijaitsee Victoria Fallsin vesiputous, joka on molempien maiden tärkein matkailukohde. Pohjois-Sambiassa on kolme suurta järveä, joista Tanganykia on suurin. Bangweulu-järven ympärillä sijaitsee yksi maailman suurimmista suoalueista.
Sambiassa vallitsee trooppinen ilmasto ja kolme vuodenaikaa. Joulukuusta huhtikuuhun on sadekausi ja kaikista eniten sataa maan pohjoisosassa. Loppuvuosi on kuivaa ja lämpötila nousee syyskuusta lähtien uuteen sadekauteen saakka. Lämpötila pysyy kuitenkin miellyttävänä koska maan korkean sijainnin takia. Sambiassa on useita kansallispuistoja, mutta salametsästys uhkaa monia lajeja. Ongelma on myös laaja metsäkato, mikä lisää maaperän eroosiota sadekauden aikana. Toinen ympäristöongelma on kuparikaivoksien aiheuttama ilman pilaantuminen.

Ecoprint

0.5 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Sambia, tarvitsisimme 0.5 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia


Sambian alueelta on löydetty alkuihmisen (homo habilis) fossiilia jäänteitä parin miljoonan vuoden takaa. Arkeologiset kaivaukset osoittavat alueella ollen asutusta myös kivikaudella. Noin 2000 vuotta sitten bantukieltä puhuvien heimojen tongat saapuivat Sambiaan. He karkottivat alueelta kääpiökansa pygmit, jotka olivat asuneet siellä tuhansia vuosia. Bantu-kansan määrän kasvaessa eri puolille maata perustettiin kuningaskuntia. Koska Sambialla ei ole rannikkoa, eurooppalaisilta kesti kauan kiinnostua alueesta. Mutta 1500-luvulla arabit ja portugalilaiset saapuivat Sambesi-joen ympäristöön. Siitä seurasi satoja vuosia norsunluu-, kupari- ja orjakauppaa, josta paikalliset kuninkaan hyötyivät. 1850-luvulla skotlantilainen tutkimusmatkailija ja lähetyssaarnaaja David Livingstone matkusti Sambian lävitse ja häntä seurasi suuri joukko eurooppalaisia ​​lähetyssaarnaajia ja uudisasukkaita. Iso-Britannian vaikutusvalta alueella voimistui 1800-luvun loppupuolella.
Vuonna 1924 Sambiasta tehtiin Iso-Britannian siirtomaa. Iso-Britannian vallan alla kuparikaivosteollisuus kehittyi, mikä johti talouden kasvuun. Afrikkalaiset eivät saaneet osuuttaan kasvaneesta hyvinvoinnista ja kolonisaatiovallan vastustus kasvoi. Vuonna 1964 Sambia itsenäistyi ja Itsenäisyyspuolue UNIPin johtajasta Kenneth Kaundasta tuli Sambian ensimmäinen presidentti. Kaunda kansallisti kuparin. Vuonna 1972  UNIP julistettiin maan ainoaksi lailliseksi puolueeksi. Sitä perusteltiin tavoitteella vähentää heimoristiriitoja, mutta se vahvisti eliitin valtaa ja korruptiota. Kaunda toimi presidenttinä vuoteen 1991 saakka.

Yhteiskunta ja politiikka


Vastustus yksipuoluejärjestelmää kohtaan lisääntyi jo 1980-luvulla. UNIPin ja Kaundan vastustajat perustivat 1990 yhteenliittymän "Liike monipuoluedemokratian puolesta" (MMD). Kaunda joutui  taipumaan. Vuonna 1991 pidetyissä vapaissa vaaleissa UNIP kärsi murskatappion ja MMD:n johtajasta Frederick Chilubasta tuli Sambian uusi presidentti. Siitä lähtien MMD oli 20 vuotta maan hallitseva puolue kunnes hävisi niukasti vuoden 2011 vaaleissa MMD:stä eronneelle Patriotic Front -puolueelle, jonka johtajasta Michael Satasta tuli uusi presidentti. Sata kuoli kesken kauden vuonna 2014. Tammikuussa 2015 presidentiksi valittiin Patriotic Frontin Edgar Lungu, joka on virassa puolitoista vuotta Satan keskenjääneen virkakauden loppuun

Presidentillä on laaja vaikutusvalta, mutta hän ei saa olla vallassa pidempään kuin kaksi kautta. Presidentti on myös hallituksen johtaja ja nimittää ministerit parlamentin jäsenistä. Parlamentin 158 jäsenestä 150 valitaan vaaleilla joka 5. vuosi.  Presidentti nimittää 8 parlamentin jäsentä. Sambiassa on myös 27-jäseninen heimopäälliköiden neuvosto, jotka edustavat yhdeksää osavaltiota, mutta sillä ei ole todellista päätäntävaltaa. Neuvoston tehtävänä käydä dialogia kansanryhmien välillä ja varmistaa, että lainsäädäntö on linjassa perinteiden kanssa.

Varsinkin kaupungeissa neuvostoa – ja perinteistä heimo-kyläpäällikköjärjestelmää - on arvosteltu aikansa eläneiksi. Maaseudulla päälliköillä on kuitenkin edelleen paljon valtaa: Sambian perustuslaki tunnustaa valtiollisen lain rinnalla eri kansanryhmien perinteiset lait, jotka säätelevät esimerkiksi maanomistusta ja avioliittoinstituutiota.
HIV- ja AIDS ovat valtava yhteiskunnallinen ja sosiaalinen ongelma, joka hidastaa myös talouskehitystä. Väestöstä on lähes 13 % HIV-positiivisia, ja maassa on noin miljoona orpoa lasta. Odotettavissa oleva elinikä on laskenut alle 50 vuoden. Köyhyys on vähenemään päin, mutta silti noin puolet väestöstä elää köyhyydessä. Koulujärjestelmää on kehitetty onnistuneesti, ja lähes kaikki lapset saavat peruskoulutuksen. Naisista kuitenkin vain puolet on lukutaitoisia.

Talous ja kaupankäynti


Sambian talouskasvu on ollut voimakasta vuoden 2005 jälkeen. Vuonna 2008 alkanut globaali talouskriisi hidasti myönteistä kehitystä, mutta talouskasvu oli vuonna 2014 yli 6 prosenttia. Maa on maailman kuudenneksi suurin kuparin tuottaja. Talous on suuresti riippuvainen kuparin viennistä, joka muodostaa noin puolet vientituloista. Kuparin maailmanmarkkinahintojen heilahtelu vaikuttaa aina maan talouteen. Sambia on pyrkinyt vähentämään riippuvuuttaan kuparista ja nykyään maa tuottaa vientiin kukkia, tupakkaa, vihanneksia, maapähkinöitä, jalokiviä, sähköä ja tekstiilejä. Maataloudessa työskentelee 85 % väestöstä, mutta maatalouden osuus BKT:sta on alle 20 prosenttia. Suurin osa viljelee kuitenkin kotitarpeisiin maissia, hirssiä, maniokkia ja durraa. Toistuvat kuivuudet vaikeuttavat elannonsaantia. Vientiin viljelevät suurtilat ovat eurooppalaisten omistamia.
Hallitus on myös toteuttanut kovia taloudellisia uudistuksia, mukaan lukien valtionyhtiöiden yksityistämistä. Ulkomaisten investointien määrä on pysynyt korkealla tasolla. Työttömyys on suurta. Työn perässä muutetaan kaupunkeihin, ja väestöstä puolet elää kaupungeissa. Sambia on Afrikan kaupungistunein maa Etelä-Afrikan jälkeen. Kiina on noussut Sambian tärkeimmäksi vientimaaksi, viennistä sinne suuntautuu yli 40 prosenttia.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Sambia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  1 023 470 000
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  57,5
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  54,40
  prosenttiosuus
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  38,7
  Slummit, kaupunkiväestö
  54,0
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  4 503
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,29
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,822
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  0
  Korruptio
  35
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  4
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  36,38
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  4
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  87,2
  Indeksi (0-120)
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  1,3
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  44,5
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  6,3
  Prosenttiosuus
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  60
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  5,5
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  3,6
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  50
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  162
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  22
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  141
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  361
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  88,7
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  83,0
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  9
  År
  Peruskoulunkäynti
  84,1
  Prosenttiosuus
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  48,0
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  17,96
  Prosenttiosuus
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  20,7
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  7,2
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  25 868 142 073
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  1 513
  Primaarisektori
  7
  Prosent
  Sekundaarisektori
  36
  Prosent
  Tertiaarisektori
  57
  Prosent
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  27,9
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Sambia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  2 186
  Henkilöä
  Väestömäärä
  17 609 178
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  443
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  45 946
  Henkilöä
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,588
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  50
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  49
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  4,11
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)