[[suggestion]]
Saudi-Arabia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Riad

Etniset ryhmät

arabit 90 %, afro-aasialaiset 10 %

Kieli

arabia (virallinen kieli)

Uskonto

muslimeja 100 %

Väkiluku

27 miljoonaa

Valtiomuoto

Islamilainen kuningaskunta

BKT per asukas

54 417 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Saudi-Arabian valtio kattaa suurimman osan Arabian niemimaasta. Kasvillisuudeltaan maa on pääasiassa kuivaa aroa ja aavikkoa. Kesäisin lämpötilat ovat äärimmäisen korkeita ja voivat nousta lähes +50 asteeseen. Talvet ovat viileämpiä: lämpötilat vaihtelevat 14–23 °C välillä. Rannikolla ilmasto on leudompi. Saudi-Arabiassa ei ole yhtään jokea, jossa virtaisi vettä vuoden ympäri. Maan kaikki vesivarannot saadaankin pohjavedestä sekä merivedestä, josta suola on poistettu. Saudi-Arabiassa esiintyy usein hiekkamyrskyjä, ja esimerkiksi vuonna 2009 erittäin voimakas hiekkamyrsky esti ihmisten ulkona liikkumisen. Saudi-Arabian öljy- ja kaasuteollisuudessa syntyy suuri osa maailman hiilidioksidipäästöistä. Maan ympäristöongelmia ovat etenkin aavikoituminen, öljyvuodoista aiheutuva rannikkoalueiden saastuminen sekä vesivarantojen ehtyminen.

Earth Earth Earth Ecoprint

3.3 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Saudi-Arabia, tarvitsisimme 3.3 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Arabian niemimaata ovat asuttaneet tuhansien vuosien ajan pienet, eristäytyneet yhteisöt, jotka ovat saaneet elinkeinonsa rannikkoalueilla käymällään kaupalla. Sisämaassa on elänyt kamelipaimentolaisia. Saudi-Arabian nykyinen kuningashuone on lähtöisin Najdin alueelta, jossa Saud-niminen suku tuli valtaan 1700-luvulla. Sukuhaara on sittemmin hallinnut maata. Vuosien 1902–1927 välillä Ibn Saud teki paljon aluevalloituksia, ja vuonna 1932 perustettiin Saudi-Arabian kuningaskunta. Saudi-Arabia on ainoa arabimaa, jota ei ole valloitettu tai joka ei ole ollut siirtomaana. Maa on kuitenkin ollut poliittisesti sidoksissa Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan. USA vahvisti sotilastukikohtiaan Saudi-Arabiassa Persianlahden sodan aikaan vuonna 1991. Sotatoimiin ryhtymistä Yhdysvaltojen johtama 34 maan liittouma perusteli Kuwaitin vapauttamisella Irakin vallasta. Irak oli valloittanut Kuwaitin vuotta aikaisemmin. On väitetty, että Saudi-Arabia oli liittouman puolella, koska maassa pelättiin, että Irak voisi jatkaa hyökkäystään sen maaperälle asti. Al-Qaida, islamistiterroristien verkosto, kritisoi Saudi-Arabiaa siitä, että se on sallinut Yhdysvaltain asevoimien läsnäolon maassaan Persianlahden sodan jälkeen. Al-Qaidalla arvioidaan olevan Saudi-Arabiassa suuri kannatus, ja USA on kritisoinut maata siitä, että se ei ole ryhtynyt toimiin verkostoa vastaan. World Trade Centerin torneihin 11. syyskuuta 2001 tehtyyn iskuun osallisista 19 terroristista 15 oli saudeja. Monet pelkäävät, että fundamentalisti-islamistit saavat aikaan myös Saudi-Arabian monarkian kaatumisen.

Yhteiskunta ja politiikka

Saudi-Arabia on islamilainen, absoluuttinen monarkia, jossa kaikki valta on kuninkaalla ja Saudien laajalla kuningassuvulla. Poliittiset puolueet ja ammattiyhdistysliikkeet ovat kiellettyjä. Maassa toimii kuninkaan nimittämä neuvoa-antava eduskunta. Vuodesta 2005 valtionpäämiehenä toiminut kuningas Abdullah ibn Abdel Aziz ibn Saud kuoli 91-vuotiaana tammikuussa 2015. Hänen seuraajakseen valittiin Salman bin Abdulaziz al Saud, joka edellisen kuninkaan velipuoli. 
Islam on maan virallinen uskonto. Sharia, islamilainen laki, on lainkäytön pohja. Sharia-tuomioistuimet tekevät päätöksensä Koraanin ja perinteiden mukaan. Myös ulkomaalaisten on noudatettava islamilaista lakia. Läntisissä demokratioissa käytössä olevat oikeusprosessit ovat Saudi-Arabiassa tuntemattomia. Lehdistönvapaus on rajoitettua, ja Saudi-Arabiassa tehdyt ihmisoikeusrikokset huomioidaan vain ulkomailla lehdistössä. Maassa on käytössä kuolemanrangaistus ja julkiset teloitukset. Naisten oikeudet ovat erittäin rajalliset, ja naisia syrjitään järjestelmällisesti. Saudi-Arabia on Persianlahden alueella sekä taloudellinen, poliittinen että sotilaallinen suurvalta. Siellä sijaitsevat myös islamin pyhät kaupungit, Mekka ja Medina, minkä vuoksi Saudi-Arabialla on paljon vaikutusvaltaa Lähi-idässä ja islamilaisessa maailmassa.
 Islam on maan virallinen uskonto. Sharia, islamilainen laki, velvoittaa, että maan kaikki asukkaat ovat muslimeja. Sharia-tuomioistuimet tekevät päätöksensä Koraanin antamien ohjeiden ja perinteiden mukaan. Islamin säädöksien noudattamista valvoo uskonnollinen poliisi, mutaween.

Saudi-Arabian virallinen islamilaisuus on radikaalia wahhabilaisuutta. Se on sunnilaisen islaminuskon suuntaus, joka katsoo tehtäväkseen islamin palauttamisen juurilleen.
 Uskonsuuntaus pitää tiukimmillaan kaikkia muita vääräuskoisina, myös muita islamin oppisuuntia. Siksi Saudi-Arabian ja islamin shiialaista suuntausta edustavan Iranin suhteet ovat tulehtuneet, ja Saudit tukevat vaatimuksia Iranin ydinohjelman lopettamisesta. Vuonna 2014 Saudi-Arabiasta tuli maailman toiseksi suurin aseiden ostaja.

Talous ja kaupankäynti

Aikaisemmin Saudi-Arabian päätulonlähde olivat muslimien vuosittaiset pyhiinvaellukset Mekkaan ja Medinaan. Nykyisin Saudi-Arabian talous perustuu öljy- ja kaasutuloihin. Saudi-Arabia kuuluu maailman suurimpiin öljyn- ja kaasuntuottajiin. Hallituksen tavoitteena on vähentää maan riippuvuutta öljynviennistä. Uutta kasvua etsitään esimerkiksi energiantuotannosta, telekommunikaatiosta sekä kaasu- ja petrokemian teollisuudesta. Maan työttömyysaste on korkea ja työntekijöiltä puuttuu osaamista tarvittaville aloille. Viranomaiset ovatkin panostaneet koulutukseen, infrastruktuurin kehittämiseen ja julkisen sektorin palkkojen nostamiseen. Saudi-Arabian budjetti- ja talousasiat eivät ole julkisia, mikä on herättänyt epäilyksiä maan taloudellista tilanteesta ja öljy- ja kaasuvarojen laajuudesta.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Saudi-Arabia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  2 149 690
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  1,6
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  0,5
  Prosenttiosuus
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  33 554 343
  Hedelmällisyys
  2,4
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,853
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  74
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  76
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  73
  Vuosi
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  18,0
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  100
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  2 472
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  236
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  110
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,417
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  11
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  12
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  19,53
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  6,0
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  154
  Korruptio
  49
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  Puuttuva tieto
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  70,2
  Indeksi (0-120)
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  99,4
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  94,8
  Prosenttiosuus
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  97,0
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  100
  Prosenttiosuus
 •  

  Saudi-Arabia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  30,8
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  3
  Prosent
  Sekundaarisektori
  56
  Prosent
  Tertiaarisektori
  41
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  Puuttuva tieto
  Yhdysvaltain dollari