[[suggestion]]
Senegal

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Dakar

Etniset ryhmät

Wolofit 43,3 %, pularit 23 %, sererit 14.7 %, jolat 3.7 %, mandinkat 3 %, soninket 1,1 %, eurooppalaiset ja libanonilaiset 1 %, muut 9,4 %

Kieli

Ranska (virallinen), wolof, pulaar, jola, mandinka

Uskonto

Muslimeja 94 %, kristittyjä 5 % (lähinnä katolilaisia), alkuperäisuskonnot 1 %

Väkiluku

13,6 miljoonaa

Valtiomuoto

Tasavalta

BKT per asukas

2 566 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


Etelä-Senegalissa vallitsee runsassateinen, trooppinen ilmasto ja Pohjois-Senegal kuuluu kuivaan Sahelin savannivyöhykkeeseen. Maassa sataa epätasaisesti, minkä takia Senegalia vaivaa usein kuivuus. Suurin osa Senegalista koostuu alangoista ja rannikko on mangrovemetsäsuota. Kasvillisuus vaihtelee ilmastovyöhykkeittäin. Sahelin savannilla kasvaa lähinnä piikikkäitä pensaita, mutta etelän savannialue on hedelmällistä. Lounais-Senegal on trooppista sademetsää.
Useimmat suuret nisäkäslajit ovat kadonneet Länsi-Senegalista, mutta idässä on vielä elefantteja, antilooppeja, leijonia, leopardeja ja hyeenoja. Sakaaleja ja apinoita todetaan lähes koko maassa. Krokotiilit, virtahevot ja kilpikonnat elävät Senegalin joissa. Maassa on monia käärmelajeja, kuten pyton, kobra ja mamba. Senegalista on löydetty myös yli 650 lintulajia. Yksi Länsi-Afrikan lajirikkaimmista alueista on Senegalin kansallispuisto Niokolo Koba, jossa elää 84 nisäkästä ja yli 300 lintulajia.

Senegalin ympäristöongelmia aiheuttavat metsähakkuut, liiallinen laiduntaminen, maaperän eroosio, aavikoituminen ja liikakalastus. Salametsästys on vaaraksi monelle eläinlajille.

Ecoprint

0.6 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Senegal, tarvitsisimme 0.6 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia


Senegalissa on elänyt ihmisiä ainakin 15 000 vuotta. Monet keskiaikaiset kuningaskunnat ovat sijainneet Senegalin alueella, kuten Ghana, Mali ja Songhai. Noin 500 vuotta sitten Senegalin asuttivat wolof- ja serer-heimot. Wolofit valloittivat laajoja alueita ja levittivät islamia. Heidän valtansa kukoisti 1300-1600 -luvuilla. Portugalin merimiehet saapuivat Senegaliin vuonna 1444 ja pitivät vuoteen 1550 saakka monopolin kullan ja orjien kaupasta alueella. Vuonna 1600 Ranska, Alankomaat ja Iso-Britannia taistelivat alueesta, minkä päätteeksi Britannian sai Gambian ja Ranska Senegalin. Ranskalainen siirtomaavalta kohtasi laajaa vastarintaa, jonka Ranska onnistui tukahduttamaan vasta 1800-luvun lopulla.
 Toisen maailmansodan jälkeen Senegalissa kasvoi sekä nationalistinen että panafrikkalainen liikehdintä. Vuonna 1946 kaikki asukkaat Ranskan siirtomaa-alueiden asukkaat saivat Ranskan kansalaisuuden ja äänioikeuden Ranskan parlamentissa. Vuonna 1958 Senegal irtautui Ranskasta ja sai itsenäisyyden 1960.

Yhteiskunta ja politiikka

Sosialistipuolue hallitsi Senegalia suurimman osan ajasta itsenäisyydestä lähtien vuoteen 2000 asti. Toisin kuin monissa muissa Afrikan valtiossa, Senegalissa valtionpäämies Leopold Senghorn  luopui vapaaehtoisesti vallasta ja vallanvaihto opposition ja hallitsevan puolueen välillä tapahtui demokraattisilla vaaleilla. Huolimatta satunnaisista poliittisten oikeuksien loukkauksista ja demokratian käytäntöjen rikkomisesta, Senegal on kohonnut esimerkillisen toimivaksi poliittiseksi demokratiaksi Afrikassa. Senegal ei ole koskaan kokenut vallanvaihtoon johtanutta kaappausta tai sotilasvaltaa.


Presidentti valitaan joka 5. vuosi ja hän voi olla virassa korkeintaan kaksi peräkkäistä kautta. Presidentti nimittää pääministerin. Vuonna 2000 presidentiksi valittu  Abdoulaye Wade asettui uusitun perustuslain vastaisesti ehdolle kolmannelle kaudelle vuonna 2012. Se synnytti maassa väkivaltaisia levottomuuksia. 84-vuotias Wade hävisi vaalit, ja presidentiksi valittiin Macky Sall.
 Sallin johtama usean puolueen koalitio Benno Bokk Yakaar (yhdistetty toivo) sai myös saman vuoden parlamenttivaaleissa murskavoiton, 119 paikkaa parlamentin 150:stä. Waden puolue sai vain 12 paikkaa. Parlamenttiin valittiin 64 naista.
 Vuonna 1990 eteläinen maakunta Casamance alkoi vaatia itsenäisyyttä tai autonomiaa, mikä johti aseelliseen konfliktiin ja pitkittyneeseen sisällissotaan. Pitävään rauhansopimukseen hallituksen ja kapinallisten välillä ei ole päästy. Kapinoinnilla oli myös etninen ja taloudellinen tausta. Alueen asukkaat ovat jola-heimoa, jonka osuus koko Senegalin väestöstä on vain neljä prosenttia. 
Itsenäistymisestään lähtien Senegal on ollut yksi poliittisesti vaikutusvaltaisimmista maista ranskankielisessä Afrikassa ja pääkaupunki Dakar on yksi poliittisen ja akateemisen elämän keskuksista Länsi-Afrikassa.

Talous ja kaupankäynti

Senegalin johtava asema alueella perustuu myös sen laajempaan teolliseen pohjaan kuin useimmassa muissa Afrikan maissa. Pääkaupunki Dakar on keskeinen kauppapaikka ja junaliikenteen keskus Sahelin alueella. Teollisuus on suhteellisen hyvin kehittynyt ja keskittynyt lähinnä Dakarin alueelle. Teollisuuden osuus vuonna 2013 oli 22 prosenttia BKT:sta. Sekä kotimaanmarkkinoita että merkittävää osuutta viennistä hallitsee maan tekstiiliteollisuus. Maasta viedään myös fosfaattia ja puuvillaa. Matkailuala on myös keskeisemmässä asemassa kuin useimmissa muissa Afrikan maissa. 
Senegal on kaikesta huolimatta köyhä valtio ja noin kolme neljästä senegalilaisesta työskentelee maataloudessa. Siirtomaa-ajan maatalous oli keskittynyt yksipuolisesti vain pähkinöiden tuottamiseen, mikä teki Senegalin maataloudesta hyvin haavoittuvan. Vuodesta 1990 lähtien Senegalissa on työskennelty maatalouden monipuolistamiseksi ja investoitu matkailuun sekä fosfaatin vientiin ja kalastukseen. Kalastusteollisuus ja kalastuslisenssien myynti on ollut Senegalin tärkein vientituote viimeiset 20 vuotta. Ulkomaiset avustukset ovat myös tärkeitä tulonlähteitä.
 Yli puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella ja työttömiä on lähes puolet työvoimasta. Siksi monet pyrkivät keinolla millä tahansa Eurooppaan etsimään toimeentuloa.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Senegal koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  196 710
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  16,6
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  43,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  16 294 270
  Hedelmällisyys
  4,6
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,505
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  60
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  61
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  59
  Vuosi
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  38,0
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  39,4
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  10,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  2 914
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  51 797
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  18 031
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  22 000
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  25
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,849
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  34
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  138
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,61
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,1
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  Puuttuva tieto
  Korruptio
  45
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  21,9
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  2
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  2
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  79,6
  Indeksi (0-120)
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  69,8
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  55,6
  Prosenttiosuus
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  78,5
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  48
  Prosenttiosuus
 •  

  Senegal

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  13,0
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  15
  Prosent
  Sekundaarisektori
  24
  Prosent
  Tertiaarisektori
  61
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  5 654 718 000
  Yhdysvaltain dollari