[[suggestion]]
Serbia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Belgrad

Etniset ryhmät

Serbit 82,9 %, unkarilaiset 3,9 %, romanit 1,4 %, jugoslavilaiset 1,1 %, bosnialaiset 1,8 %, montenegrolaiset 0,9 %, muut 8 % (2002)

Kieli

serbi (virallinen) 88,3 %, unkari 3,8 %, bosnia 1,8 %, romanin kieli 1,1 %, muut 4,1 %, tuntemattomat 0,9 % (2002)

Uskonto

Serbian ortodoksit 85 %, katolilaiset 5,5 %, protestantit 1,1 %, muslimit 3,2 %, määrittelemättömät 2,6 %, muut, tuntemattomat ja ateistit 2,6% (2002)

Väkiluku

7,2 miljoonaa

Valtiomuoto

Tasavalta

BKT per asukas

14 515 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


Maantieteellisesti Serbia voidaan jakaa pohjoisen alankoihin ja etelän ylänköihin. Ylängöt muodostuvat eteläisten Alppien ja itäisten Karpaattien sekä Balkanin vuoristojen väliin. Serbian korkein vuori on Daravica (2656 m). Tonavan halkomat alangot ovat nurmettunutta tasankoa. Vuoren rinteillä kasvaa kastanja, pyökki, vaahtera sekä sypressi ja aleponmänty. Yli 2000 metrin korkeuteen saakka kasvaa havumetsää. Jotkut osat Serbiaa ovat alttiita maanjäristyksille.
Taloudellisesti tärkein osa maasta pohjoisen tasangot Tonavan, Tiszan ja Savan ympärillä. Pohjoisessa vallitsee mannermainen ilmasto kylmine talvineen ja kuumine, kosteine kesineen. Serbian keskiosassa on sen sijaan välimerellinen ilmasto, eli kuumat ja kuivat kesät sekä suhteellisen kylmät ja lumiset talvet.

Serbian ympäristöongelmia ovat erityisesti ilmanlaadun pilaantuminen Belgradissa ja muissa teollisuuskaupungeissa. Myös vesien saastumisesta on tullut ongelma, kun teollisuusjätteitä päästetään jokiin.

Earth Ecoprint

1.6 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Serbia, tarvitsisimme 1.6 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Serbian alue oli osa Rooman valtakuntaa. Kansainvaellusten aikoihin 600-luvulla slaaviheimot muuttivat alueelle pohjoisesta. Bysantti käännytti serbit ortodoksiseen uskoon 800-luvun lopulla. Upeat kirkot ja luostarit todistavat Serbian kulttuurin kukoistusajasta 1200- ja 1300-luvuilla. Sen jälkeen Serbia joutui ottomaanien valtakunnan (Turkin) vallan alle lähes 500 vuodeksi. 
Serbian tavoitteena oli alusta lähtien yhdistää kaikki serbit suuren Serbian valtion alle. Balkanin kapina Turkkia vastaan alkoi 1874 ja laajeni sodaksi, jonka päätyttyä Serbia julistautui itsenäiseksi 1878. Itävalta-Unkari havitteli alueita Serbiasta ja sai turkkilaisten alueita hallintaansa. Hävittyään ensimmäisen maailmansodan Itävalta-Unkari hajosi, ja Balkanin muodostettiin serbien johdolla 
Serbien, kroaattien ja sloveenien kuningaskunta. Nimi muutettiin vuonna 1929 Jugoslaviaksi. Toisessa maailmansodassa se joutui Italian ja Saksan miehittämäksi. Näiden hävittyä sodan kävivät vastarintaliikkeeseen osallistuneet sisällissodan, jonka voittivat Josip Broz Titon johtamat kommunistit ja Jugoslaviasta tehtiin sosialistinen tasavalta 1946. Se  pysyi kasassa vuoteen 1992 saakka, jolloin Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hertsegovina ja Makedonia julistautuivat itsenäisiksi. Tämä johti verisiin sotiin Balkanilla. Väkivaltaisuuksien jälkeen Serbia ja Montenegro olivat ainoat jäljellä olevat maat Jugoslaviassa ja vuonna 2003 valtio vaihtoi nimensä "Serbia ja Montenegroksi", kunnes valtio lakkautettiin kolme vuotta myöhemmin.


Vuonna 1989 Serbian presidentiksi valitun Slobodan Miloševićin ultra-nationalistinen hanke yhdistää kaikki serbialueet "Suur-Serbiaksi" johti väkivaltaan Balkanilla. Vuoden 1998 joukkomurhat Kosovon maakunnassa johtivat Naton pommituksiin Serbian joukkojen pysäyttämiseksi. Miloševićin vastustus lisääntyi voimakkaasti ja vuonna 2000 oppositio voitti parlamenttivaalit. Kun Milošević ole vieläkään suostunut eroamaan, häntä vastustavat ihmiset marssivat kaduille poliisin ja armeijan tukemana ja pakottivat hänet luopumaan vallasta. Serbia oli raunioina 13 vuotta kestäneen sodan ja huonon hallinnon takia.
 Milošević luovutettiin kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle ja hänestä tuli ensimmäinen sotarikoksista syytetty valtionpäämies. Oikeudenkäynti Miloševićia vastaan ​​ei ollut valmis, kun hän kuoli Haagissa 2006.

Yhteiskunta ja politiikka

Serbia on tasavalta, jonka presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla viideksi vuodeksi kerrallaan, sama presidentti korkeintaan kahdelle kaudelle. Yksikamarisessa parlamentissa (Serbian kansalliskokouksessa) on 250 jäsentä, jotka valitaan nelivuotiskaudelle. Serbian presidentin virkaa lähes kymmenen vuotta hallinnut Demokraattinen puolue DS menetti vuoden 2012 vaaleissa presidentin ja pääministerin paikat sekä hallitusasemansa. Boris Tadić hävisi presidentinvaalit oikeistolaisen edistyspuolueen (SNS) Tomislav Nikolićille. SNS sai murskavoiton vuoden 2014 ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Se sai 158 paikkaa eli yksinkertaisen enemmistön. Aleksandar Vucicin johtamassa hallituksessa on  kuitenkin mukana myös muutama pienempi puolue, mm. läheisiä suhteita Venäjään kannattava sosialistipuolue.
 Serbia aloitti tammikuussa 2014 EU-jäsenyysneuvottelut, joiden arvioidaan kestävän vuoteen 2020 saakka. EU-lähentymistä on hidastanut se, ettei Serbia hyväksy albaanienemmistöisen Kosovon itsenäisyyttä. Maa pyrkii myös säilyttämään perinteisesti läheiset suhteet Venäjään. Serbia ei ole mukana EU:n vuonna 2014 Ukrainan kriisin vuoksi käyttöön ottamat Venäjän pakotteet.
 Kansallismielisyys on melko voimakasta. Talouskriisin vaivaamassa maassa työttömyys on suurta, yli 20 % työvoimasta.

Talous ja kaupankäynti

Serbiassa talous on romahti ja köyhyys kaksinkertaistui vuonna 2008 alkaneen globaalin talouskriisin aikana. Vuonna 2012 työttömyys oli lähes 26 prosenttia, kun neljä vuotta aiemmin työttömiä oli 14 prosenttia. Valtion velka suhteessa BKT:een kaksinkertaistui 2008–2013.  
Maassa on tehty ja yhä tehdään talousuudistuksia,  ja talous on hitaassa kasvussa. Serbian matalan palkkatason, hyvän sijainnin ja koulutetun työvoiman odotetaan houkuttelevan lisää ulkomaisia sijoituksia. 
Serbian tärkeimmät vientituotteet ovat lähinnä maatalous- ja terästeollisuuden tuotteita. Lähes 90 prosenttia Serbian viennistä suuntautuu muualle Eurooppaan: 55 prosenttia EU:hun ja kolmasosa Balkanin alueen maihin. Maalla on vapaakauppasopimus EU:n kanssa.
 Maailmanpankin mukaan Serbian suurin haaste on nostaa elintasoa, parantaa työllisyyttä ja uudistaa verotusta. Verolakien uudistaminen ja veronkierron kitkeminen ovat nyt hallituksen asialistalla. Arviolta 35–40 prosenttia Serbian työvoimasta on pimeää.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Serbia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  88 360
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  29,8
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  31,1
  Prosenttiosuus
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  8 762 027
  Hedelmällisyys
  1,4
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,787
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  75
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  77
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  72
  Vuosi
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  0,1
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  440
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  48 342
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  32 367
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  97 000
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  0
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,851
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  5
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  24
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  5,28
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  2,9
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  Puuttuva tieto
  Korruptio
  41
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  29,0
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  3
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  2
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  68,1
  Indeksi (0-120)
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  98,5
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  98,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  99,2
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  96
  Prosenttiosuus
 •  

  Serbia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  43,9
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  6
  Prosent
  Sekundaarisektori
  30
  Prosent
  Tertiaarisektori
  61
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  33 102 741 000
  Yhdysvaltain dollari