[[suggestion]]
Sierra Leone

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Freetown

Etniset ryhmät

Temnejä 35%, mendejä 31%, limboja 8%, konoja 5%, kriolilaisia 2%, mandingoja 2%, lokoja 2%, muita 15% (muun muassa liberialaisia pakolaisia, pieniä määriä eurooppalaisia, libanoninlaisia, pakistanilaisia sekä intialaisia) (2008)

Kieli

Englanti (virallinen, mutta säännöllisesti käytössä vain lukutaitoisella vähemmistöllä), mende (pääsääntöinen puhekieli etelässä), temne (pääsääntöinen puhekieli pohjoisessa), krio (englantiin pohjautuva kreolikieli, lingua franca ja äidinkieli 10% mutta ymmärretty 95% koko väestöstä)

Uskonto

Muslimeja 60%, kristittyjä 10%, alkuperäisuskontoja 30%

Valtiomuoto

Perustuslaillinen tasavalta

BKT per asukas

1 476 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


Sierra Leonen pitkää rantaviivaa reunustavat laguunit ja leveät suistomaat. Niemimaa on metsäistä vuoristoa ja eroaa merkittävästi sisämaasta, joka koostuu niityistä, savannitasangoista ja kumpuilevasta maastosta. Aluetta leikkaavat lukuisat Atlantin valtamereen virtaavat joet. Guinean puoleisella raja-alueella sijaitsee Lomavuoristot, jotka kohoavat korkeimmillaan lähes 2000 metriä merenpinnan yläpuolella. Sierra Leonessa vallitsee trooppinen ilmasto ja se on Länsi-Afrikan sateisin maa. Keskimääräinen lämpötila on noin 25 astetta vuoden ympäri. Sekä metsä- että savannialueilla alkuperäinen kasvillisuus on korvautunut suurelta osin muulla kasvistolla. Rannikolla kasvavat mangrovemetsät. Suuret nisäkkäät kuten norsut, puhvelit, leijonat ja leopardit ovat vähentyneet alueella rajusti.
Nopea väestönkasvu rasittaa Sierra Leonen ympäristöä. Maassa kamppaillaan puukadon, liiallisen laiduntamisen, liikakalastuksen ja polttoviljelyn aiheuttaman metsäkadon ja maaperän köyhtymisen kanssa.

Ecoprint

0.7 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Sierra Leone, tarvitsisimme 0.7 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia


Sierra Leone on ollut asuttu tuhansia vuosia. Portugalilaiset merimiehet löysivät rannikon vuonna 1460, jolloin alue rakentui lukuisista itsenäisistä kuningaskunnista. Portugali perusti rannikolle kauppa-asemia ja 1600-luvulla Sierra Leone oli osana laajaa orjakauppaa. 

Englannista lähetetyt vapautetut orjat perustivat Freetownin kaupungin vuonna 1787. Freetown tuli osaksi Britannian kruununsiirtomaata vuonna 1808 ja siitä muodostui orjakaupan torjunnan tukikohta. 1800-luvun lopulla myös osia sisämaasta sisällytettiin brittiläiseen siirtomaahan.
Yli 50 000 vapautettua orjaa asettui Sierra Leoneen, edustaen kansoja ja kieliryhmiä koko Länsi-Afrikasta. Suhteellisen korkea koulutuksensa ansiosta heistä muodostui nopeasti Länsi-Afrikan eliitti. Poliittinen tietoisuus lisääntyi nopeasti ja vuonna 1920 perustettiin National Council of British West Africa. Vuoden 1945 jälkeen otettiin käyttöön perustuslaillisia uudistuksia ja alettiin vaatia itsenäisyyttä. Sierra Leone itsenäistyi 27. huhtikuuta 1961.

Yhteiskunta ja politiikka

1960 - ja 70-luvulla maalle oli ominaista poliittinen kuohunta: vallankaappauksien ja murhien yrityksien vuoksi maahan julistettiin hätätila useita kertoja. Vuonna 1978 maahan perustettiin yksipuoluejärjestelmä ja sitä seurasi suhteellisen rauhallinen ajanjakso. 1990-luvun alussa maassa kasvoi vaatimukset demokratisoitumisesta ja 1991 hyväksyttiinkin uusi perustuslaki, joka mahdollisti vapaan puoluemuodostuksen. Samaan aikaan alkoi Sierra Leonen verinen sisällissota. Kolmannes Sierra Leonen asukkaista joutui pakenemaan maasta ja yli 50 000 kuoli. Kapinallisryhmä Revolutionary United Front (RUF) oli kuuluisa siviilien kiduttamisesta, amputoinneista ja raiskauksista. Taistelut RUF:in ja hallituksen joukkojen välillä jatkui vuoteen 1999 saakka ja aseistariisunta onnistui vasta vuonna 2004. Sotaa käytiin ennen kaikkea timanttikaivoksien hallinnasta ja sodan loputtua RUF valvoi noin puolta Sierra Leonesta. Demokratiaprosessista käytiin pitkää taistelua ja 90-luvulla pidettiinkin demokraattiset vaalit, mutta vuosikymmentä leimasivat poliittiset levottomuudet ja lukuisat vallankaappausyritykset. Sodan jälkeen olosuhteet vakaantuivat.

Talous ja kaupankäynti


Sierra Leone on kohonnut hitaasti mutta varmasti jaloilleen verisen sisällissodan jäljiltä. Jo ennen sotaa maa oli yksi maailman köyhimmistä valtioista, huolimatta sen rikkaista luonnonvaroista. Sierra Leonella on erityisesti laajat mahdollisuudet kaivosteollisuuden kehittämiseen, maassa on myös timantteja ja rannikolta on löydetty öljyä. Maalla on myös käyttämättömiä resursseja metsä- ja maatalouden sekä kalastuksen kehittämiseksi. Taloudellista kehitystä hidastaa osittain alueen huono infrastruktuuri ja vaikeakulkuisuus.

70 prosenttia väestöstä työskentelee melko alkeellisissa, minimitoimeentulon turvaavissa maatalouksissa, joiden tuotteet suunnataan vain paikallisille markkinoille. Mineraalivarojen louhinta oli ennen sotaa merkittävä tulonlähde, mutta nyttemmin ongelmaksi on muodostunut laiton louhinta ja salakuljetus. Naapurimaiden Liberian ja Norsunluurannikon epäillään toimivan kauttakulkumaina laittomalle timanttien kuljettamiselle pois Sierra Leonesta.

Sierra Leonen hallitus kamppailee erityisesti laajalle levinneen korruption kitkemiseksi, uusien työpaikkojen luomiseksi sekä taloudellisen kehityksen edistämiseksi.
Vuonna 2010 Sierra Leone oli sijalla 158/169 YK:n inhimillisen kehityksen indeksillä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Sierra Leone koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Gå til statistikken for landet