[[suggestion]]
Suriname

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Paramaribo

Etniset ryhmät

Hindustaneja 37 %, kreoleja (sekä tumma- että valkoihoisia) 31 %, javalaisia 15 %, marooneja 10 %, Amerikan intiaaneja 2 %, kiinalaisia 2 %, valkoihoisia 1 %, muita 2 %

Kieli

Hollanti (virallinen), englanti (laajasti puhuttu), sranang tongo (Surinamen kreolien äidinkieli, nuoren väestön keskuudessa laajasti käytetty ja maan lingua franca), Karibian hindustani, Jaavan kieli

Uskonto

Hindut 27,4 %, protestantit 25,2 %, katolilaiset 22,8 %, muslimit 19,6 %, alkuperäisuskonnot 5 %

Väkiluku

573 000

Valtiomuoto

Perustuslaillinen tasavalta

BKT per asukas

14 967 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Lähes 90 prosenttia Surinamesta koostuu harvaan asutusta sademetsästä ja ihmisasutus on keskittynyt maan viljellylle pohjoispuolelle. Sademetsien läpi virtaa useita jokia ja metsissä kasvaa yli 2000 eri puulajia. Luonnon monimuotoisuus on suuri, mutta nykyinen kehitys uhkaa sekä kasvistoa että eläimistöä. Nisäkäseläimistö on monipuolinen: Surinamessa elää apinoita, muurahaiskarhuja, jaguaareja, peuroja ja vyötiäisiä. Maassa on kirjattu lähes 700 eri lintulajia, mukaan lukien papukaijoja, kolibreja ja 50 lajia haukkoja. Surinamen sademetsissä elää myös lukuisia käärmelajeja ja sammakkoeläimiä. Maan alava rannikko-osa pohjoisessa koostuu hiekkarannoista, mangrovemetsistä ja suomaista. Etelässä on osa Guyanan ylänköä. Ilmasto on kostea ympäri vuoden ja lämpötila keskimäärin 27 °C. Surinamen ympäristöongelman muodostavat metsäkato ja kaivostoiminnan aiheuttama jokien saastuminen.

Earth Earth

2 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Suriname, tarvitsisimme 2 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Kun espanjalaiset saapuivat Surinamen rannikolle vuonna 1498, maassa oli harvakseltaan Karibian intiaanien ja aravakien asutusta. Maa alkoi herättää kiinnostusta vasta 1600-luvulla, kun sinne keskitettiin plantaaseja, joilla afrikkalaiset orjat viljelivät kaakaota, kahvia, sokeria ja puuvilla. Vuonna 1667 toisen Englannin-Hollannin sodan päätteeksi Iso-Britannia luovutti Surinamen Alankomaille. Alankomaat huomioi vain vähän siirtomaataan, jossa orjien kapinointi oli hyvin yleistä.


Kun orjuus lakkautettiin vuonna 1863, Alankomaat rahtasi maahan maataloustyöntekijöitä Intiasta, Indonesiasta ja Kiinasta, mikä teki maan pienen populaation hyvin pirstoutuneeksi. Vuonna 1954 Suriname sai autonomian Alankomailta ja itsenäistyi vuonna 1975. Koska maassa oli huonot mahdollisuudet laadukkaaseen koulutukseen, työllisyyteen ja sosiaaliturvaan, puolet väestöstä lähti itsenäistymisen jälkeen kokeilemaan onneaan Alankomaissa.
Vuonna 1980 sotilaat kaappasivat Desi Boutersen johdolla vallan väärinkäytöksistä ja tehottomuudesta kritisoidulta hallitukselta. Joulukuussa 1982 armeija pidätti ja surmasi 15 oppositiojohtajaa. Murhien jälkeen Alankomaat ja Yhdysvallat lakkauttivat taloudellisen ja sotilaallisen yhteistyön maan kanssa. Vuonna 1986 maroonit, karanneiden afrikkalaisten orjien jälkeläiset aloittivat viidakkosodan, johon armeija vastasi hävittämällä marooniyhteisöjen kyliä ja surmaten väestöä. Sissisota päättyi 1992. Kansainvälinen paine johti vaaleihin vuonna 1987, jolloin demokraatit voittivat. Uusi vallankaappaus tapahtui vuonna 1990, mutta kansainvälisen painostuksen jälkeen uudet vaalit järjestettiin jo 1991 ja maa siirtyi siviilihallintoon. Seuraavissa vaaleissa 1996 valta vaihtui rauhallisesti. Suurimmaksi puolueeksi nousi entisen sotilasjohtajan Boutersen perustama Kansallisdemokraattinen puolue. Huumekaupoilla rikastunut Bouterse itse oli Alankomaiden ja Europolin etsintäkuuluttama. Surinamen vapautusarmeijan on ajanut aseellista kapinaa ja sabotoinut naapurimaata Ranskan Guayanaa vuodesta 1984 lähtien. Etniset jännitteet ja korruptio olivat joitakin syitä siihen, että maassa puhkesi sisällissota vuonna 1986. Rauhansopimus solmittiin vasta vuonna 1992.

Yhteiskunta ja politiikka


Suriname on tasavalta, jossa presidentillä on vahva asema. Lakeja säätää 51-jäseninen kansalliskokous, jonka jäsenet valitaan joka viides vuosi. Kansalliskokous valitsee presidentin kahden kolmasosan enemmistöllä. Parlamentti  valitsee  presidentin kahden kolmasosan enemmistöllä. Presidentti on myös hallituksen johtaja ja nimittää ministerit. Vuonna 2010 entisen sotilasjohtaja Boutersen puolueliittouma sai parlamenttivaaleissa 23 paikkaa ja valitsi hänet presidentiksi. Parlamentti myös keskeytti oikeudenkäynnin  Boutersea vastaan sotilashallinnon aikaisista ihmisoikeusrikkomuksista, mikä aiheutti välirikon Alankomaiden kanssa. Bouterse on yhä Europolin pidätyslistalla huumekauppojen vuoksi.
Surinamen väestö on niin etnisesti kuin uskonnollisesti Etelä-Amerikan hajanaisimpia ja puolueet ovat rakentuneet lähinnä tältä pohjalta. Suurimman väestöryhmän muodostavat 1800-luvulla saapuneet intialaiset, joita on noin 37 % väestöstä.  Kreoleita (valkoisten ja mustien jälkeläisiä), on noin 31 %, indonesialaisia 15 % ja paenneiden afrikkalaisten orjien jälkeläisiä (maroonit) 10 %. Loput ovat intiaaneja, kiinalaisia ja valkoisia. Maroonit ja intiaanit asuvat pääosin sisämaan kyläyhteisöissä alkeellisissa oloissa. Arviolta puolet surinamelaisista on muuttanut Alankomaihin. Surinameen puolestaan on muuttanut laittomia siirtolaisia muualta Etelä-Amerikasta, etenkin Brasiliasta kullantuotantoalueille, mikä aiheuttaa usein konflikteja.  Maan rajat ovat huonosti valvottuja, ja Suriname on Etelä-Amerikan huumeiden keskeisiä salakuljetusreittejä Eurooppaan ja Afrikkaan.

Talous ja kaupankäynti

Surinamen taloutta hallitsee mineraalien louhinta ja vienti: alumiinin, kullan ja öljyn osuus on 85 prosenttia maan viennistä ja 25 prosenttia valtion tuloista. Maa on jo vuosia saanut huomattavaa taloudellista tukea Alankomailta. Vain 0,5 prosenttia Surinamen maa-alasta on viljeltyä ja maatalouden osuus onkin alle 10 prosenttia bruttokansantuotteesta. Surinamen talous kasvoi hyvin vuosina 2007-2008, mutta talous laski jälleen vuonna 2009 ja alkoi nousta 2010. Surinamella on käyttämätöntä potentiaalia useilla aloilla. Maalla on sademetsien ansiosta kaunis ja lajirikas luonto, minkä ansiosta siitä voisi tulla merkittävä matkailukohde. Vesivoima ja metsätalous ovat muita toimialoja, joita voisi kehittää. Maan keskiosassa on myös suuria määriä kultaa. Surinamessa raakaöljyn tuotanto on ollut kasvussa. Vuonna 2010 Suriname oli sijalla 94/169 YK:n inhimillisen kehityksen indeksillä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Suriname koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  20 120 000
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  23,4
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  Puuttuva tieto
  prosenttiosuus
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  69,3
  Slummit, kaupunkiväestö
  7,3
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  1 991
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  3,63
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  Puuttuva tieto
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  0
  Korruptio
  43
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  2
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  16,38
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  2
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  64,0
  Indeksi (0-120)
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  7,6
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  5,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  20
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  2,2
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  0,5
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  71
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  220
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  10
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  58
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  29
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  97,7
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  92,9
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  Puuttuva tieto
  År
  Peruskoulunkäynti
  90,2
  Prosenttiosuus
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  38,3
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  25,49
  Prosenttiosuus
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  21,0
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  7,6
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  2 995 827 901
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  5 317
  Primaarisektori
  9
  Prosent
  Sekundaarisektori
  32
  Prosent
  Tertiaarisektori
  44
  Prosent
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  49,0
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Suriname

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  2
  Henkilöä
  Väestömäärä
  568 301
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  66
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  108
  Henkilöä
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,720
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  74
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  68
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  Puuttuva tieto
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)