[[suggestion]]
Syyria

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Damaskos

Etniset ryhmät

Arabeja 90,3 %, kurdeja, armenialaisia ja muita 9,7 %

Kieli

Arabia (virallinen), kurdin- ja armeniankielisiä vähemmistöjä. Ranska ja englanti käytössä.

Uskonto

Sunnimuslimit 74 %, alawiitit, druusit ja muut islamilaiset vähemmistöt 16 %, kristityt (eri suuntauksia) 10 %, lisäksi juutalaisia (pieniä yhteisöjä Damaskoksessa, Al Qamishlissa ja Aleppossa)

Väkiluku

18 miljoonaa (arvio)

Muut maasivut

Maantiede

Syyrian maa-alueet muodostuvat pääosin vuorista ja tasangoista, jotka käsittävät kolme neljäsosaa maasta. Vuoristo- ja tasankoalueet sijaitsevat maan keskiosassa, maan länsiosan kostean rannikon ja kaakkoisosan puolikuivien aavikkoalueiden välissä. Tasankoalueiden vähäisten sademäärien takia viranomaiset ovat aloittaneet laajan kasteluprojektin, jonka tarkoituksena on parantaa maaperän laatua ja laajentaa viljelysmaita. Viemäreiden jätevedet, öljy- ja muun teollisuuden päästöt sekä voimakas väestönkasvu ovat johtaneet siihen, että puhtaasta vedestä on pulaa. Vähäiset sateet aiheuttavat metsäkatoja, liikalaidunnusta, maanpinnan eroosiota ja aavikoitumista.

Ecoprint

0.8 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Syyria, tarvitsisimme 0.8 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Syyriassa on sijainnut maailman vanhimpia sivilisaatioita, ja asutus alueella on yli 5000 vuotta vanhaa. Alueen sivilisaatio sijaitsi Euroopan, Afrikan ja Aasian karavaaniteiden risteyksessä, ja sitä myöten myös valloittajat saapuivat sinne. Raamatun mukaan Mooses syntyi nyky-Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähettyvillä.  

Arabian kieli ja islaminusko levisivät 600-luvulla Syyriaan. Turkin ottomaanit valtasivat sen vuonna 1516 neljäksi sadaksi vuodeksi, aina ensimmäiseen maailmansotaan asti.  Vuonna 1920 Syyriasta tuli Ranskan protektoraatti, ja se itsenäistyi lopullisesti vuonna 1946. Vuoden 1967 kuuden päivän sodassa Syyria menetti Golanin kukkulat Israelille. Se yritti valloittaa alueen takaisin vuonna 1973, mutta epäonnistui siinä.  Vuonna 1970 ilmavoimien kenraali Hafez al-Assad nousi valtaan verettömällä vallankaappauksella. Hän kuului maata hallinneeseen sosialistiseen baath-puolueseen.  Al-Assadin autoritäärinen hallinto on pysynyt vallankahvassa siitä lähtien. Vuonna 1976 Syyria liittyi Libanonin sisällissotaan ja se veti joukkonsa pois Libanonista vasta vuonna 2005.  

Kun presidentti kuoli vuonna 2000, hänen poikansa Bashar al-Assad otti presidentin viran haltuunsa. Hän on muslimi, ja kuuluu pieneen shiilaiseen alaviitti-vähemmistöön, joita on 11 % väestöstä.  Valtaosa (74%) Syyrian väestöstä kuuluu sunnimuslimeihin.  

Vuonna 2011 alkanut ns. Arabikevät innoitti mielenosoittajia ja he vaativat demokraattisia uudistuksia ja poliittista vapautta. Syyrian hallitus vastasi kovin ottein käyttäen armeijaa ja salaista poliisia. Alkoi sisällissota. Syyrian hallitus on käyttänyt helikopterista tiputettuja ns. tynnyripommeja, ja jopa käyttänyt kemiallisia aseita. Syyriassa ei olisi pitänyt olla kemiallisia aseita, ja mm. Suomi osallistui kemiallisten aseiden tuhoamiseen 2014-2015.

Yhteiskunta ja politiikka

Syyria on muodollisesti parlamentaarinen tasavalta, mutta käytännössä maan hallinto on ollut hyvin autoritäärinen. Valta on keskittynyt presidentille ja hänen lähipiirilleen sekä armeijalle ja turvallisuuspoliisille. Maan oppositiota on sorrettu ja ihmisoikeuksia ei ole kunnioitettu. Sisällissodassa al-Assadin puolella taistelevat ovat mm. shiia-muslimeihin kuuluvia alaviittejä. Vastapuolella ovat opposition Vapaan Syyrian armeija (FSA), jonka koostuu erilaisista ja erimielisistä ryhmistä. Hallitusta ja al-Assadia vastaan taistelevat myös Syyrian kurdit YPG-järjestöineen. Kurdit ovat Syyrian merkittävin vähemmistö (11 %). Kesäkuussa 2014 sunni-islamistijärjestö Isis (Islamic State) kertoi perustaneensa Syyrian ja Irakin alueelle islamilaisen kalifaatin – käyttäen hyväksi sekasortoista tilannetta. Myös Isis taistelee al-Assadia vastaan, mutta kärsinyt huomattavia tappioita. Isisistä käytetään myös ranskankielistä nimeä Daesh. Tätä nimitystä kerrotaan järjestön itse vastustavan.

Turkkioli turhaan taivutellut al-Assadia myöntymään opposition vaatimuksiin marraskuussa 2011. Ennen Arabikevättä Turkin presidentti Erdogan ja al-Assad olivat perhetuttavia. Nykyään Turkki tukee sunni-islamistista oppositiota. Venäjä taas vanhastaan on al-Assadin puolella, jotta se säilyttäisi jalansijan Lähi-idässä, neuvostoaikojen tapaan. Venäjä aloitti pommitukset syksyllä 2015, ja sittemmin on lähettänyt myös maajoukkoja. Shiia-muslimiuskontoinen Iran tukee myös al-Assadia, kuten myös Libanonissa vaikuttava shiialaisjärjestö Hizbollah.

Yhdyvallat liittyi sotaan syyskuussa 2014 pommittamalla ääri-islamistisjärjestöjä, joita Isisin ohella on mm. al-Nusra. Yhdysvallat haluaa syrjäyttää al-Assadin. Ranska ja Saksa liittyivät joulukuussa 2015 mukaan ilmasotaan ääri-islamistijärjestöjä vastaan.  Australia ja Japani ovat myös tukeneet Yhdysvaltoja.

Saudi-Arabia, Qatar ja Yhdistyneet arabitasavallat ovat avoimesti tukeneet sunni-muslimikapinallisia syksystä 2012 lähtien. Niin hallitusta kuin oppositiota on syytetty rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kemiallisten aseiden käytöstä.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi Syyrian sodan "aikamme suurimmaksi humanitääriseksi katastrofiksi". Syyrian sisällissodassa menettänyt henkensä 450 000 ihmistä, 13,5 miljoonaa syyrialaista on humanitaarisen avun tarpeessa, 6,3 miljoonaa on evakossa maan sisällä, yli 5 miljoonaa on paennut maasta.

Turkki on ottanut syyrialaisia eniten vastaan, lähes kolme miljoonaa. Noin puolet on lapsia, ja arviolta  vain neljännes pääsee kouluun. Syyriaan jääneistä lapsista noin puolet eivät käy koulua. UNICEF on arvioinut, että lasten kehityksessä on otettu 10 vuotta takapakkia. Noin 95 prosenttia syyrialaisista on vailla terveydenhuoltoa, ja 70 %:lla  ei ole puhdasta vettä.

EU ja Turkki solmivat sopimuksen 2015, ettei Turkki päästä pakolaisia muualle Eurooppaan. Eurooppaan on saapunut n. 10 prosenttia syyrialaista.

Rauhanneuvotteluja on käyty vuodesta 2012 alkaen. Helmikuussa 2017 Venäjä ja Kiina estivät YKn turvallisuusneuvostoa tuomitsemasta Syyria hallitusta. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käänsi kelkkansa al-Assadin suhteen, kun kävi ilmi, että Syyrian hallitus oli ilmeisesti käyttänyt kemiallisia aseita siviilejä vastaan huhtikuussa 2017.

Toukokuussa 2017 Venäjä, Iran ja Turkki sopivat ns. turvavyöhykkeistä, joihin siviileillä on vapaa pääsy ja jotka ovat lentokieltoalueita.

Talous ja kaupankäynti

Ennen 2011 alkanutta sisällissotaa Syyrian talous ja vienti perustuivat pääosin maatalouteen ja öljyntuotantoon. Öljy oli maan tärkein tulonlähde.  Syyria tuotti ja vei ulkomaille puuvillaa, hedelmiä ja vihanneksia. Suuri osa Syyrian elinkeinotoiminnasta - öljyteollisuus mukaan lukien - on valtion omistuksessa. Syyria ryhtyi myös asteittaisesti uudistamaan ja vapauttamaan taloutta, mutta tämä on jäänyt sisällissodan jalkoihin.  

EU:n, Yhdysvaltojen ja Arabiliiton sanktioiden ja pakotteiden myötä Syyrian kaksi tärkeintä kaupan alaa, turismi ja öljy, ovat pysähdyksissä. On arvioitu, että Syyrian talous on kokenut pahemman romahduksen kuin Saksa toisen maailmasodan jälkeen. Nykyään noin neljä viidestä syyrialaisesta elää köyhyydessä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Syyria koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  185 180
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  25,4
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  2,7
  Prosenttiosuus
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  18 284 407
  Hedelmällisyys
  2,7
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,536
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  76
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  78
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  74
  Vuosi
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  1,7
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  19,3
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  0,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  2 745
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  6 455 404
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  589 410
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  6 784 000
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  44 303
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  3,600
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  14
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  17
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  1,60
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,5
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  14
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  19,1
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  111,4
  Indeksi (0-120)
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  96,4
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  86,3
  Prosenttiosuus
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  90,2
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  96
  Prosenttiosuus
 •  

  Syyria

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  27,1
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Sekundaarisektori
  33
  Prosent
  Tertiaarisektori
  49
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  4 597 087 000
  Yhdysvaltain dollari