[[suggestion]]
Tadžikistan

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Dužanbe

Etniset ryhmät

tadžikit 79.9 %, uzbekit 15.3 %, venäläiset 1,1 %, kirgiisit 1,1 %, muut 2,6 %

Kieli

tadžikki (virallinen), venäjä laajalti käytettyä eritoten liiketoiminnassa ja hallinnossa

Uskonto

sunnimuslimit 85 %, šiia muslimit 5 %, muut 10 %

Väkiluku

8 miljoonaa

Valtiomuoto

tasavalta

BKT per asukas

2 979 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede


Tadžikistan on vuoristoinen maa, ja noin puolet maasta on yli 3000 metriä merenpinnan yläpuolella. Monet huiput ovat yli 7000 metriä korkeita, ja maan korkein vuori Ismail Salmani (entinen "kommunistinen vuori"), on 7495 metriä korkea. Maassa on yhteensä n.10 000 km2 jäätiköitä ja useissa laaksoissa virtaa jokien verkostoja. Maasta vain neljä prosenttia on metsää. Alangot ovat enimmäkseen aroa ja autiomaata. Tadžikistanin luonnossa esiintyy paljon villieläimiä, ja metsistä löytyy muun muassa peuroja, karhuja, kettuja, villikissoja ja näätäeläimiä. Ilmasto on mannermainen, mutta suuret korkeuserot tekevät ilmastosta vaihtelevan.

 
Hygieeniset olot ovat heikot Tadžikistanissa. Monet tadžikit asuvat vailla puhdasta vettä ja hygieenisia käymälöitä. Muita ympäristöongelmia ovat maaperän lisääntynyt suolapitoisuus, teollisuuden saasteet, ja eritoten torjunta-aineiden liiallinen käyttö. Se on aiheuttanut ympäristön saastumista ja terveysongelmia väestölle.

Ecoprint

0.5 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Tadžikistan, tarvitsisimme 0.5 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Nykyisen Tadžikistanin alueella on ollut pysyvää asutusta noin vuodesta 2000 eea. 600-luvulla alueen valloittivat arabit ja islaminuskoiset. Vuonna 1868 Tadžikistanista tuli osa Venäjää. Venäjän vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen venäläisten miehitys kohtasi suurta vastarintaa tadžikien keskuudessa. Bolshevikit kuitenkin kukistivat vastarinnan ja Tadžikistanista tuli osa Neuvostoliittoa, ensin autonomisena alueena Uzbekistanin neuvostotasavallan sisällä ja 1929 omana neuvostotasavaltana. Tadžikistanin ja Uzbekistanit neuvostotasavaltojen rajat eivät noudattaneet etnisiä rajoja, vaan Uzbekistaniin jäi lähes miljoona Tadžikistaniin yli miljoona uzbekkia. Kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, Tadžikistan itsenäistyi. Ensimmäisissä presidentin vaaleissa oli 9 ehdokasta, voittajaksi selvisi maan entinen kommunistijohtaja Rahmon Nabijev. Valintaa seurasi mielenosoituksia ja lopulta sisällissota 1992. Nabijev syrjäytettiin väkivalloin ja maan väliaikaiseksi johtajaksi nousi kommunistitaustainen Emomali Rahmon. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 1994, mutta oppositio boikotoi vaaleja. Sisällissota vallasta entisten kommunistien ja eri islamististen ryhmien välillä jatkui. Tulitauko saatiin YK:n johdolla aikaan 1997. Sodassa arvioidaan kuolleen 100 000 ja 600 000 joutui pakenemaan kodeistaan. Vuonna 1999 pidettiin vaalit, joita oppositio piti epärehellisinä. Perustuslakia muutettiin vuonna 2003 kansanäänestyksellä niin, että presidentin kausien määrää lisättiin. Kolmannelle 7-vuotiskaudelleen Rahmon valittiin 2006, mutta islamilainen puolue, demokraattinen puolue ja sosialistit boikotoivat vaaleja. Kaikissa vaaleissa Rahmon ja hänen puolueensa ovat saaneet ylivoimaisen äänten enemmistön, ja kaikkien vaalien laillisuus ja demokraattisuus on kyseenalaistettu.

Yhteiskunta ja politiikka


Sisällissodalla on ollut tuhoisa vaikutus Tadžikistanin kehitykseen. Monet paikalliset sotapäälliköt osallistuivat sisällissotaan ja toteuttivat hirmutekoja siviiliväestöä kohtaan. Presidentti Rahmon, joka on ollut vallassa vuodesta 1994 lähtien, on hallinnut maata rautaisella otteella ja tullut "uudelleen valituksi" saamalla lähes 97 prosenttia äänistä. Kansainväliset tarkkailijat ovat voimakkaasti arvostelleet vaaleja. Neljännen presidenttikautensa Rahmon aloitti vuonna 2013. Rahmonin puolueella on maan parlamentissa määräenemmistö maaliskuussa 2015 pidettyjen vaalien jälkeenkin. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät olleet demokraattiset.
Tadžikistan on vahvasti jakautunut eri heimojen ja alueellisten ryhmittymien kesken. Ideologiset ristiriidat kommunistien, islamistien ja demokraattien välillä Neuvostoliiton hajottua ovat usein johtaneet myös alueellisiin konflikteihin. Kommunistien kannatus on ollut erityisen voimakasta pohjoisessa, kun taas islamistien kannatus on suuntautunut enemmän etelään ja itään. Tadžikistanin itäosassa sijaitsevalla autonomisella vuoristo-Badakshanin alueella asuu shiiamuslimien ismailiittihaaraan kuuluvia, kun maan muut muslimit – myös presidentti Rahmon – ovat sunnimuslimeja. Alueella suhtaudutaan epäluuloisesti Rahmonin korruptoituneeseen hallintoon ja siellä on ollut aseellisia levottomuuksia viime vuosina. Tadžikistan on Afganistanin oopiumin tärkeä kuljetusreitti. Maassa on Venäjän armeijan tukikohta, mutta myös länsiliittoutuneet ovat käyttäneet maata Afganistan-operaation tukikohtana. Köyhiä maassa on 35 % väestöstä.

Talous ja kaupankäynti


Neuvostoliiton aikana maassa oli hyvä vuotuinen talouskasvu, noin kymmenen prosenttia 60- ja 70-luvuilla. Valtio oli kuitenkin yksi Neuvostoliiton köyhimmistä, osittain nopean väestönkasvunsa takia. Tadžikistan on nykyään köyhin entisistä neuvostotasavalloista Keski-Aasiassa. Neuvostoliiton hajoamisen myötä menetetyt markkinat ja kauppareitit, sekä sisällissota ovat entisestään pahentaneet maan tilannetta. Vuosien 1985 ja 1995 välillä BKT henkeä kohti laski yli kymmenen prosenttia vuodessa, mutta vuosituhannen vaihtuessa maassa on tapahtunut talouskasvua. Silti talousuudistukset ovat olleet hyvin hitaita, ja korruptio on suuri ongelma. Lähes miljoona tadžikia työskentelee ulkomailla.

 
Tadžikistan on maatalousmaa ja lähes kaksi kolmasosaa työvoimasta työskentelee maatalouden parissa. Silti vain kuusi prosenttia maan pinta-alasta on viljelykelpoista. Maan tärkeimmät luonnonvarat ovat joet ja vesiputoukset. Ne ovat viime vuosina valjastettu sähkön tuottamiseen, ja sähkö on yksi Tadžikistanin vientituotteista. Yksi maailman suurimmista padoista, Nurek, sijaitsee lähellä pääkaupunkia Dužanbea.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Tadžikistan koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  142 550
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  5,3
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  3,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  9 107 211
  Hedelmällisyys
  3,6
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,650
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  68
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  71
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  65
  Vuosi
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  4,8
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  33,2
  Prosenttiosuus
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  123
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  4 988
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  2 965
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  28
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,266
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  37
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  91
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,62
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,0
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  21
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  34,2
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  6
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  79,5
  Indeksi (0-120)
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  99,9
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  99,8
  Prosenttiosuus
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  73,8
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  95
  Prosenttiosuus
 •  

  Tadžikistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  17,0
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Sekundaarisektori
  22
  Prosent
  Tertiaarisektori
  51
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  4 047 261 000
  Yhdysvaltain dollari