[[suggestion]]
Tansania

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Dar es Salaam

Etniset ryhmät

Afrikkalaisia 99 % (joista yli 130 heimosta tulevia bantuja yli 95 %), muita 1 % (aasialaisia, eurooppalaisia, arabeja)

Kieli

Swahili, kiunguja (swahilin kielen nimi Sansibarilla), englanti, arabia sekä monia vähemmistökieliä

Uskonto

Kristityt 30 %, muslimit 35 %, perinteiset uskonnot 35 %. Sansibarilla yli 99 % muslimeja.

Väkiluku

50 miljoonaa

Valtiomuoto

Tasavalta

BKT per asukas

2 786 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Tansanian maasto on hyvin monimuotoinen. Se koostuu suurista vuoristoalueista, savanneista, järvistä sekä rannikosta koralliriuttoineen ja mangrovemetsineen. Myös Afrikan korkein vuori Kilimanjaro sekä Afrikan suurin järvi Victoriajärvi sijaitsevat Tansaniassa. Maan ilmasto on subtrooppinen ja suuressa osassa maata on vuoden aikana kaksi sadekautta. Ensimmäinen kestää maaliskuusta toukokuuhun ja toinen marraskuusta tammikuuhun. Maan kasvillisuus ja eläimistö on erittäin monipuolinen, ja Tansania tunnetaankin mustasta sarvikuonostaan. Noin 39 % maan pinta-alasta on suojeltuja luonnonpuistoja tai riistansuojelualueita. Tansania menettää silti yli 3500 km metsäalueita joka vuosi maanviljelyn laajentumisen ja hakkuiden seurauksena. Muita maan ympäristöongelmia ovat aavikoituminen, maanpinnan eroosio ja rannikon koralliriuttojen tuhoaminen. Salametsästys luonnonpuistoalueilla ja norsunluun salakuljettaminen aiheuttavat paljon ongelmia Tansanian viranomaisille.

Ecoprint

0.8 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Tansania, tarvitsisimme 0.8 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Tansania ja erityisesti sen rannikkoalueet ovat vuosisatoja olleet yhteydessä Intian valtameren yli Arabiaan ja Intiaan. Sansibarin ja Pemban saarista koostuvalle Sansibarille perustettiin aikoinaan oma arabialainen kauppa-asema, ja vuodesta 1698 lähtien Sansibar kuului arabialaisen Omanin sulttaanin alaisuuteen. Eurooppalaisina siirtomaavaltoina ovat Tansaniassa olleet sekä Saksa että Iso-Britannia. Tansaniasta eli Tanganjikasta (Tansanian manneralue) tuli vuonna 1886 saksalainen protektoraatti. Sansibar säilytti itsenäisyytensä vuoteen 1896 asti, jolloin se joutui brittiläisen hallinnon alaisuuteen. Kun Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan, Tanganjikasta tehtiin Iso-Britannian mandaattialue. Tansania itsenäistyi vuonna 1961, ja vuotta myöhemmin perustettiin tasavalta, jonka ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Julius Nyerere. Sansibar sai itsenäisyyden sulttaanikuntana vuonna 1963, mutta afrikkalaiskapinalliset syrjäyttivät sulttaanin verisessä vallankumouksessa. Tanganjika ja Sansibar muodostivat huhtikuussa 1964 valtioliiton nimeltään ”United Republic of Tanzania”. Sansibar sai pitää sisäisen itsehallintonsa ja sillä on yhä oma perustuslakinsa. Vuonna 1967 presidentti Nyerere hyväksyi maan kehittämiseen tähtäävän afrososialistisen ohjelman, joka tunnetaan paremmin Arushan julistuksena. Vuoteen 1995 asti Tansaniassa vallitsi yksipuoluejärjestelmä, mutta Nyerere ei keskittänyt kaikkea valtaa itselleen ja oli kiistaton ”maan isä”.

Yhteiskunta ja politiikka


Julius Nyereren perustama Chama Cha Mapinduzu (vallankumouspuolue, CMM) -puolue, jonka edeltäjät nousivat hallitusvaltaan jo ennen virallista itsenäistymistä, oli vallassa vuoteen 1995 asti. Yksipuolueperintö näkyy yhä ja maan oppositio on hajanainen ja heikko. Vuoden 2005 vaalit voitti presidentti Jakaya Mrisho Kikwete CCM-puolueesta saatuaan yli 80 % äänistä. Vuonna 2010 uudelle ja perustuslain mukaan viimeiselle viisivuotiskaudelle vuonna 2010 valittu Kikwete sai enää 61 % äänistä. Päinvastoin kuin edeltäjänsä, Kikwete onnistui tarttumaan maan korruptio-ongelmaan ja edisti naisten oikeuksia. Parlamentin ja kansalaisjärjestöjen roolit valvontainstituutioina ovat selvästi vahvistuneet. Syksyllä 2015 presidentinvaalit voitti CCM:n ehdokas John Pombe Magufuli, joka aloitti työnsä vaatimalla heti rajoja tuhlailevalle julkisen sektorin kulutukselle ja korruptiolle.
Tansaniassa presidentti toimii myös armeijan ylipäällikkönä ja hallituksen istuntojen puheenjohtajana. Lisäksi hän käyttää ylintä toimeenpanovaltaa ja nimittää pääministerin. Parlamentissa (Bunge) on 357 edustajaa, joista 239 valitaan vaaleilla. Lisäksi parlamentissa on 102 erikoispaikkaa naisjäsenille, jotka on nimitetty parlamenttiin. Vuonna 20115 valitun parlamentin jäsenistä yli 2/3 on CCM:stä. Tansanian ja Sansibarin suhde on pitkään ollut epätyydyttävä. Manner-Tansaniassa on ollut rauhallista, mutta Sansibarilla poliittiset jännitteet ovat etenkin vaalien yhteydessä kärjistyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Sansibarin väestö toivoisi suurempaa itsenäistä päätäntävaltaa, kun taas mannermaan tansanialaisten mielestä näiden tulisi tyytyä tehtyyn valtioliittosopimukseen. Vuosituhattavoitteiden osalta Tansania on edennyt kohtuullisen hyvin peruskoulutuksen laajentamisessa, mutta Tansanian lapsikuolleisuus on yksi Saharan eteläpuolisten maiden pahimmista.

Talous ja kaupankäynti

Vaikka Tansanian talous on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina, köyhyys ei ole kadonnut. Köyhyydessä elää vajaa kolmannes väestöstä, mutta osuus on kuitenkin laskussa. Tansanian pääelinkeino on maanviljely, joka työllistää noin 80 % väestöstä. Maataloustuotteiden osuus viennistä on 85 %. Kahvi on ollut perinteisesti tärkeä vientituote, mutta myös cashewpähkinöiden ja puuvillan vienti ovat merkittäviä. Kulta on nykyään maan tärkein vientiartikkeli.

Myös turismi on tärkeä tulonlähde, vaikka ulkomaiset yhtiöt hallitsevatkin toimintaa. Maan nähtävyydet, kuten Kilimanjaro ja Serengetin luonnonpuisto houkuttelevat suuret määrät turisteja Tansaniaan. Taloudellisesta kasvusta huolimatta Tansania on riippuvainen kansainvälisestä avusta, mutta avun osuus valtion budjetista on vähentynyt verotulojen lisääntyessä. Kehitysapuvarojen käytössä on esiintynyt korruptiota ja väärinkäytöksiä, ja varoja on jäädytetty ja peritty takaisin. Tansanian rannikolta löytyi muutama vuosi sitten maailman suurimpiin kuuluvia maakaasukenttiä, joiden hyödyntäminen alkanee kuitenkin vasta 2010-luvulla,  Kaasun lisäksi Tansanialla on laskettu olevan valtava vesivoimapotentiaali ja todennäköisesti myös suuret määrät uraania, kivihiiltä, jalometalleja sekä öljyä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Tansania koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  947 300
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  15,2
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  52,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  59 091 392
  Hedelmällisyys
  4,9
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,538
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  59
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  60
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  58
  Vuosi
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  49,1
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  50,7
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  32,1
  Prosenttiosuus
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  883
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  1 872
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  352 700
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,837
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  40
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  327
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  0,22
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,5
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  36
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  22,1
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  4
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  4
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  79,4
  Indeksi (0-120)
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  87,3
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  80,4
  Prosenttiosuus
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  55,6
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  16
  Prosenttiosuus
 •  

  Tansania

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  6,4
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  30
  Prosent
  Sekundaarisektori
  25
  Prosent
  Tertiaarisektori
  44
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  14 436 318 000
  Yhdysvaltain dollari