[[suggestion]]
Thaimaa

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Bangkok

Etniset ryhmät

Thait 75 %, kiinalaiset 14 %, muut 11 %

Kieli

Thain kieli, englanti, useita pieniä kieliä ja murteita

Uskonto

Buddhalaisia 95 %, muslimeja 4 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 1 %

Väkiluku

67,8 miljoonaa

BKT per asukas

16 913 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Thaimaa on pitkä maa, joka jakautuu moniin eri maastotyyppeihin. Maan luoteisosassa sijaitsee useita vuoristoja, jotka ovat jatkoa Himalajan vuoristolle, nousten lähes 2500 metrin korkeuteen. Thaimaan koillisosan pitkillä tasangoilla on matalia harjuja ja hedelmällisiä maanviljelysalueita. Maan keskiosan alankojen läpi virtaa lukuisia jokia, niistä suurin on Chao Phraya-joki, joka muodostaa laajan delta-alueen Thaimaan lahdelle. Maan eteläinen osa muodostuu Malakan niemimaasta, jolle antavat leimansa kapea vuoristoalue ja pitkät hiekkarannat. Trooppinen metsä peitti suurinta osaa maasta aivan viime aikoihin asti, mutta laajojen hakkuiden jälkeen metsistä on enää rippeitä jäljellä siellä täällä. Thaimaan ilmasto on trooppinen, lämpötilat ovat tasaisesti 25–30 astetta vuoden ympäri ja sadekaudet rajoittuvat kesä-heinäkuuhun ja syyskuuhun. Thaimaassa on viime vuosikymmenten aikana rakennettu laajasti teollisuutta ilman, että viranomaiset ovat ajatelleet ympäristönsuojelua. Tämän seurauksena juomavesi on saastunut, monissa suurissa kaupungeissa ilman laatu on huono, kasvien ja eläinten lajimoninaisuus on dramaattisesti vähentynyt ja metsäkadot ovat laajoja.

Earth Ecoprint

1.4 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Thaimaa, tarvitsisimme 1.4 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Nykyisen Thaimaan alueella valtionmuodostus alkoi 1200-luvulla, kun Sukothain valtakunta perustettiin Chao Phraya-joen varsille. Sukothai liitettiin jonkin ajan kuluttua Siamin valtakuntaan, joka syntyi kauempana etelässä 1300-luvulla. Siamin valtakunnasta kehittyi myöhemmin nykyinen Thaimaa. Siamissa kehitettiin oma kirjakieli, otettiin theravada-buddhalaisuus viralliseksi uskonnoksi ja kehitettiin oikeusjärjestelmä, joka oli käytössä aina 1800-luvulle asti. Siamin valtakunta oli pitkään riidoissa naapurimaansa Burman kanssa, kunnes se sulki maiden välisen rajan kokonaan yli sadaksi vuodeksi pitääkseen naapurimaita siirtomaikseen vallanneet läntiset siirtomaavallat poissa. Chakri-dynastian yksinvaltiaat kuninkaat hallitsivat Thaimaata vuoden 1932 vallankaappaukseen asti, minkä jälkeen maasta tehtiin perustuslaillinen monarkia, jossa kuninkaan valta on vain symbolinen. Toisen maailmansodan aikana Thaimaa liittoutui Japanin kanssa, mutta sotatoimiin osallistumattomana maana sitä ei tuomittu sodan jälkiselvittelyiden yhteydessä yhtä kovalla kädellä kuin liittolaisiaan. 1950-luvulla Thaimaa sai huomattavaa taloudellista ja teollista tukea Yhdysvalloilta, jolle Thaimaa oli tärkeä tukipylväs Kaakkois-Aasian kommunismia vastaan. Entisestä maatalousmaasta on nopeasti kehittynyt voimakkaasti teollistunut maa, jonka taloudellinen kasvu on useiden vuosien ajan ollut satumaisen nopeaa. Lukuisat sortohallinnot ovat hallinneet Thaimaata ja vasta 1990-luvulla maa on kehittynyt demokraattisempaan suuntaan.

Yhteiskunta ja politiikka

Thaimaan politiikkaa leimaa armeijan, kansan valitseman hallituksen ja kuninkaan väliset jännitteet. Armeijalla on 1930-luvulta lähtien ollut paljon valtaa ja se on useaan otteeseen syrjäyttänyt hallituksen ”monarkiaa puolustaakseen”. Kuningas on omalta osaltaan puuttunut asiaan ja toiminut neuvottelijana eri osapuolten välillä.

Liikemies Thaksin Shinawatra valittiin pääministeriksi vuonna 2001, ja hän aloitti laajoja uudistuksia varsinkin maaseudulla. Shinawatra nautti suurta suosiota köyhien ja alikehittyneiden alueiden väestön keskuudessa, mutta rannikon kaupunkialueilla hänen uudistuksensa aiheuttivat tyytymättömyyttä. Armeija syrjäytti Shinawatran vallankaappauksella vuonna 2006, mutta yksi hänen tärkeimmistä tukijoistaan voitti vaalit vuotta myöhemmin. Perustuslakituomioistuin erotti kaksi seuraavaa pääministeriä vuonna 2008. Joulukuussa 2008 pääministeriksi nousi Abhisit Vejjajiva. Muutaman kuukauden kuluttua syrjäytetty Shinawatra väitti julkisuudessa, että  sotilaskaappauksen takana olleet tahot olivat nostaneet Abhisit Vejjajivan pääministeriksi. Tämä kiisti epäilyt, mutta mielenosoittajat lähtivät taas kaduille hallituksen puolesta ja sitä vastaan. Kuukausia kestäneet, jopa satojatuhansia osallistujia keränneet mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi maaliskuussa 2010. Hallituksen kannattajat (”keltapaidat”) olivat pääosin koulutettuja kaupunkilaisia ja vastustajat (”punapaidat”) entisen pääministeri Taksinin kannattajia maaseudulta.


Uudet vaalit pidettiin kesällä 2011, ja ne voitti Taksinin nuorin sisko Yingluck Shinawatra, joka nousi pääministeriksi. Syntyi taas levottomuuksia, sillä siskon syytettiin juonivan veljeään Taksinia maanpaosta takaisin maahan. Toukokuussa 2014 perustuslakituomioistuin erotti Yingluckin virastaan, ja samassa kuussa sotilaat kaappasivat taas vallan. Vallankaappauksen jälkeen sotilasjuntta nimitti väliaikaisen hallinnon johtoon 200 henkilöä, joista suurella osalla on armeijatausta. Mukana on myös Thaksin Shinawatran vastustajia. Väliaikaishallinnon mukaan Thaimaassa on tarkoitus järjestää uudet vaalit vuoden 2015 aikana.
Etelä-Thaimaan muslimimaakunnissa on ollut väkivaltaa ja levottomuuksia vuodesta 2004. Militantit malaiji-muslimit ovat vaatineet itsemääräämisoikeutta mm. pommi-iskuin. Thaimaan turvallisuusjoukot ovat vastanneet kovin ottein. Yhteenotoissa on kuollut tuhansia ihmisiä. Malaiji-muslimeita on noin kolme miljoonaa. Thaimaan pääuskonto on buddhalaisuus.

Thaimaan kehitystaso vaihtelee paljon alueittain, korruptio rehottaa ja poliisi sekä armeija syyllistyvät ihmisoikeusrikkomuksiin. Thaimaahan saapuu erittäin paljon pakolaisia naapurimaasta Burmasta.

Talous ja kaupankäynti


Thaimaan talous kävi läpi vallankumoukseen verrattavan prosessin toisen maailmansodan jälkeen. Etenkin 1960-luvulla, kun vientimarkkinat vapautettiin, kehitys pääsi vauhtiin ja entisestä maatalousmaasta tuli muutamassa vuodessa huomattava tekstiilejä ja elektroniikkaa tuottava teollisuusmaa. Maa vie myös tietokoneiden osia, autoja ja auton osia, koneita ja laitteita.
Teollisuuden kanssa suunnilleen yhtä tärkeä on palveluala, erityisesti turismi. Yhdessä ne muodostavat yli 80 prosenttia maan BKT:sta. Lähes 40 prosenttia maan työikäisestä väestöstä työskentelee kuitenkin yhä maataloudessa, jota on nyt on tehostettu ja modernisoitu. Thaimaa on nykyään maailman suurimpia riisin viejiä, mutta se vie ulkomaille paljon myös kalaa, äyriäisiä, ananasta, kumia, vehnää ja sokeria. Köyhien talonpoikien on täytynyt muuttaa teollisuustoiminnan tieltä, ja nämä ovatkin järjestäneet mielenosoituksia ja kapinoineet maaseudulla. Ympäristönsuojeluaktivistit ovat ottaneet esille teollisuuden aiheuttaman valtavan saastumisen, ja yksipuolinen riippuvaisuus vientimarkkinoista on vahingoittanut paikallista valuuttaa bahtia, joka on erittäin haavoittuvainen markkinoiden muutoksille. Vuoden 2011 ennätystulvat Thaimaan teollisuusalueilla lähes pysäyttivät maan hyvässä vauhdissa olleen talouskasvun. Talous on elpynyt sittemmin, mutta mm. poliittisten levottomuuksien vuoksi odotettua hitaammin.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Thaimaa koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  250 020 000
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  0,0
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  10,50
  prosenttiosuus
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  33,7
  Slummit, kaupunkiväestö
  25,0
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  316 213
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  4,62
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  43
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,259
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  0
  Korruptio
  36
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  6
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  44,10
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  5
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  75,0
  Indeksi (0-120)
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  1,4
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  9,0
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  5,4
  Prosenttiosuus
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  10
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  1,4
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  74
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  14
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  5
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  43
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  156
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  98,1
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  92,9
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  12
  År
  Peruskoulunkäynti
  98,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  45,6
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  4,80
  Prosenttiosuus
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  4,6
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  0,7
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  455 302 682 986
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  6 595
  Primaarisektori
  9
  Prosent
  Sekundaarisektori
  37
  Prosent
  Tertiaarisektori
  53
  Prosent
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  52,9
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Thaimaa

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  7 931
  Henkilöä
  Väestömäärä
  69 183 173
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  1 510
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  106 692
  Henkilöä
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,755
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Maan sisäiset pakolaiset
  41 000
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  78
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  71
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  6,01
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)