[[suggestion]]
Tunisia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Tunis

Etniset ryhmät

Arabit ja berberit 98 %, eurooppalaiset 1 %, muut 1 %

Kieli

arabia (virallinen), ranska

Uskonto

muslimit 98 %, kristityt 1 %, muut 1 %

Väkiluku

10,9 miljoonaa

Pinta-ala

163 610 km2

Valuutta

Tunisian dollari

BKT per asukas

11 596 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

20. maaliskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Tunisia sijaitsee Pohjois-Afrikassa. Sen pitkä rantaviiva kurottuu kohti Välimerta ja on vain 150 kilometrin päässä Sisiliasta ja Euroopasta. Valtaosa Tunisiasta on puolikuivaa pensaikkoa tai aavikkoa, mutta pohjoisosissa Välimeren rannalla on maan hedelmällisin alue: kosteikko, jossa vaikuttaa välimerellinen ilmasto ja kasvillisuus sateisine talvineen, kuivine metsineen ja ikivihreine pensaikkoineen. Luoteisosaa hallitsevat Atlasvuoret joiden metsäisillä rinteillä viihtyvät ikivihreät havupuut, mänty ja setripuu. Tunisian keskiosissa on puolestaan matalaa tasankoista aroa, josta löytyy suolajärviä, ja joka etelään tultaessa avautuu aavikkona kohti Saharaa.

Suurimmat ympäristöongelmat Tunisiassa johtuvat huonosta jätehuollosta, joka on muun muassa pilannut maan vesistöjä. Makeaa vettä on vain rajatusti ja liikalaiduntaminen ja metsien hakkuu aiheuttavat eroosiota ja aavikoitumista.

Earth Ecoprint

1.2 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Tunisia, tarvitsisimme 1.2 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Foinikialaiset asettuivat Tunisiaan 800-luvulla eaa. He kävivät kauppaa ja perustivat Karthagon valtakunnan, josta muodostui taloudellinen ja sotilaallinen suurvalta. Karthago liitettiin Rooman valtakuntaan noin 150 eaa., jolloin siitä tuli Rooman Africa-niminen provinssi. Rooman valtakunnan tuhouduttua alueen valloittivat vandaalit, ja 600-luvulla alueelle levisi arabivalloittajien mukana islamin usko. Vaikka Berberit valloittivat Tunisian 1000-luvulla Arabeilta, ja 1500-luvulla siitä tuli osa Ottomaanien (Osmanien) valtakuntaa, muutti islamilaiseen maailmaan kuuluminen merkittävästi alueen etnistä- ja kulttuurista pohjaa. Muuttoaaltojen mukana alueelle löysivät muun muassa Espanjan muslimit ja juutalaiset, ja osittain tämän seurauksena Tunisiasta tuli arabikulttuurin ja oppineisuuden keskus. Nopean modernisaatioprosessin seurauksena maahan luotiin vuonna 1861 myös arabimaailman ensimmäinen perustuslaki. Vuodesta 1881 itsenäistymiseensä asti (20. maaliskuuta 1956) Tunisia oli Ranskan suojelusalueena. Itsenäistymisen myötä Tunisian monarkia lakkautettiin, ja Habib Bourguibasta tuli uuden vuonna 1957 perustetun Tunisian tasavallan ensimmäinen presidentti. Bourguiba ”uudelleenvalittiin” kolme kertaa, kunnes vuonna 1974/1975 hänestä tehtiin elinikäinen presidentti. Poliittinen vapautuminen koettiin vasta 1980-luvulla kun yksipuoluehallitus lopetettiin ja uusi pääministeri Zine El Abidine Ben Ali pakotti vanhaksi käyneen Bourguiban eläkkeelle palatsikumouksessa 1987.

Yhteiskunta ja politiikka

Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1989, Ben Ali valittiin Bourguiban seuraajaksi Tunisian presidentin virkaan. Hän hallitsi nimellistä vastustusta rautaisin ottein, kunnes vihaiset väkijoukot pakottivat hänet pois vallasta tammikuussa 2011. Tunisiassa on Ranskan tavoin ollut presidentillä paljon valtaa. Presidentti johtaa maata ja ulkopolitiikka, valitsee pääministerin ja hallituksen. Armeija on pyritty pitämään politiikan ulkopuolella. Myös Ben Alin puolue on ollut koko tämän ajan vallassa nauttien ”yli 99 prosentin suosiota” jokaisissa vaaleissa. Virallisesta demokratiaan sitoutumisesta huolimatta tunisialaiset eivät ole nauttineet täysistä poliittisista vapauksista tai vapaasta lehdistöstä. Lisääntyneet öljy- ja matkailutulot eivät ole koituneet yleisen hyvinvoinnin parannukseen tai tuloerojen kaventamiseen, vaan hyöty on mennyt hallitsevalle eliitille.

Tammikuussa 2011 alkoi kansannousu, kun kansalaiset kyllästyivät maan tilanteeseen,  epädemokraattisuuteen, hallinnon korruptioon, korkeaan ruuan hintaan ja työttömyyteen. Presidentti Ben Ali joutui pakenemaan maasta ja myös hänen puolueensa luopumaan vallasta.Syksyllä 2011 pidetyissä vaaleissa voitti maltillinen islamilainen Ennahda-puolue. Puolue oli kielletty ja vainottu Ben Alin aikana, mutta vaaleissa se oli parhaiten organisoitu. Maalliset ja vasemmistolaiset poliittiset liikkeet  olivat jakaantunet lähes 150 puolueeseen, mikä verotti niiden ääniosuutta vaaleissa. Ennahda ei pystynyt saamaan talouteen odotettua käännettä parempaan ja perustuslain valmistelu herätti kritiikkiä. Kahden oppositiopoliitikon murhat vuonna 2013 saivat opposition kannattajat taas kaduille vaatimaan uusia vaaleja, ja Ennahda luovutti vallan väliaikaiselle hallitukselle. Uudet parlamentti- ja presidentinvaalit pidettiin syksyllä 2014. Maalliset oppositiopuolueet voittivat, ja myös maan ensimmäisissä vapaissa presidentinvaaleissa voittajaksi selvisi maallisen Nida Tunis -oppositiopuolueen ehdokas Beji Caid Essebsi. Helmikuussa 2015 maahan muodostettiin Nida Tunisin johtama yhtenäisyyshallitus, jossa on sitoutumattomien ja kahden maallisen puolueen lisäksi mukana myös Ennahda.

Militanttien islamistien yksittäiset terrori-iskut ovat olleet turvallisuusongelma maassa jo yli 10 vuotta. Vuonna 2015 ääri-islamistiset terrori-iskut ovat olleet vakava ongelma Tunisiassa. On arvioitu, että noin 3000 tunisialaista taistelee ääri-islamistisen Isisin riveissä Syyriassa ja Irakissa.

Tunisian väestö on Pohjois-Afrikan koulutetuimpia ja arabimaailman edelläkävijä naisten oikeuksien suhteen. Jo 1950-luvulla naiset saivat täydet juridiset oikeudet ja moniavioisuus kiellettiin. Vuonna 2010 yli puolet yliopisto-opiskelijoista ja 66 % tuomareista oli naisia. Tunisia poikkeaa useista arabimaista myös siinä, että sen ulkopolitiikka on ollut länsimielistä. 

Talous ja kaupankäynti

Bourguiba juurrutti Tunisiaan sosialismin ja keskitetyn ohjaustalouden. Teollisuus ja pankit olivat valtion omistuksessa ja maatalous jaettu kollektiiveihin. 1970-luvulla talouden taantuma ja valtavat protestit kuitenkin pakottivat talouden avautumaan ja yksityiset sijoitukset sallittiin. Talous on edelleen vain osittain vapautunut, mutta nämä sijoitukset fosfaattiin ja öljynvientiin ja -tuotantoon, ovat johtaneet talouskasvuun.

Nykyisin Tunisia on yksi Afrikan kilpailukykyisimmistä talouksista. Kauppa suuntautuu erityisesti Euroopan unioniin, jonka kanssa Tunisia on solminut osittaisen vapaakauppasopimuksen. Tuotannon tärkeimpiä osia ovat fosfaatti, öljy ja kaasu. Fosfaattia ja kaasua on vielä jäljellä, mutta öljyvarojen arvioidaan loppuvan muutamassa vuodessa, jos sen tuotanto jatkuu samalla tehokkuudella kuin nyt.


Tunisia on myös maailman kolmanneksi suurin oliiviöljyn tuottaja. Maatalous on kolmanneksi suurin talouden osa-alue ja oliivien rinnalla maassa kasvavat tomaatit, vilja, sitrushedelmät, sokerijuuri, taatelit ja mantelit. Turismi on tärkeä taloudenala, joka työllistää puoli miljoonaa ihmistä. Maassa vierailee vuosittain 6–7 miljoonaa ulkomaalaisturistia. Niin matkailu kuin muutkin alat ovat kärsineet terrori-iskuista ja poliittisista levottomuuksista.
Työttömyysprosentti on korkea, nuorista 30–40 prosenttia on työttöminä. Tuloerot ovat suuret, ja syrjäisillä maaseuduilla on myös äärimmäistä köyhyyttä.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Tunisia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  775 770 000
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  2,0
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  15,20
  prosenttiosuus
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,735
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  77
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  73
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  4,46
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  66,1
  Slummit, kaupunkiväestö
  8,0
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestöntiheys
  74
  Ekologinen jalanjälki
  2,2
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  28 830
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  2,59
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  72
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  4 774
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  1 322
  Henkilöä
  Rauhanindeksi
  1,998
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  0
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
  Korruptio
  43
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  2
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  29,61
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  3
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  72,1
  Indeksi (0-120)
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  2,1
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  4,9
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  2,8
  Prosenttiosuus
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  13
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  Puuttuva tieto
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  0,0
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  75
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  62
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  8
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  7
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  34
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  96,2
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  79,0
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  10
  År
  Peruskoulunkäynti
  98,6
  Prosenttiosuus
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  26,5
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  31,34
  Prosenttiosuus
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  92,7
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  73
  Prosenttiosuus
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  34,2
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  15,5
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  39 952 095 561
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  3 464
  Primaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Sekundaarisektori
  23
  Prosent
  Tertiaarisektori
  62
  Prosent
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  55,5
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Tunisia

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  231
  Henkilöä
  Väestömäärä
  11 659 174