[[suggestion]]
Uruguay

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Montevideo

Etniset ryhmät

eurooppalaista alkuperää 88 %, mestitsejä 8 %, afrikkalaista alkuperää 4 %

Kieli

espanja, portugali, brazilero

Uskonto

roomalaiskatolilaiset 47,1 %, muut kristityt 11,1 %, muut/ei uskontoa/ei ilmoittanut 41,8 %

Väkiluku

3,3 miljoonaa

Valtiomuoto

tasavalta

Pinta-ala

176 215 km2

Valuutta

Uruguayn peso

BKT per asukas

21 620 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

25. elokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Uruguay on pienin espanjankielinen maa Etelä-Amerikassa. Suurin osa maasta eli idässä, etelässä ja lännessä, on aaltoilevaa tasankoa. Kapea Atlantin rannikkotasanko on hiekkaista ja soista. Tasankoa halkoo myös ajoittaiset syvät laguunit. Río de la Plata on estuaari eli maa-alueen osittain suojaama jokisuualue, joka rajoittuu Etelä-Atlanttiin ja ulottuu Uruguayn länsiosassa aina Argentiinan puolelle. Maan pääkaupunki Montevideo sijaitsee estuurian suulla. Pohjoisessa maa on ylänköä, joka jatkuu aina eteläiseen Brasiliaan. Uruguayssa on paljon vettä. Maasta löytyy sekä pieniä jokia Brasilian vastaiselta rajalta että lukemattomia järviä ja laguuneita. Uruguayn ilmasto on subtrooppinen, jossa on hyvin pieniä vaihteluja maan sisällä. Äärimmäiset lämpötilat ovat harvinaisia. Koska veden määrä on niin korkea, maassa on runsas kosteus, ja sumut ovat yleisiä. Vuorten puuttumisten takia maassa on kovia tuulia ja nopeita sään muutoksia. Ympäristöongelmana on erityisesti vesien saastuminen, jota on lisännyt teollistuminen.  

Earth Ecoprint

1.7 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Uruguay, tarvitsisimme 1.7 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Charrua-intiaanit olivat Uruguayn alueen ensimmäiset asukkaat 3000–4000 vuotta sitten. Intiaanien tiukka vastustus ja kullan puuttuminen pitivät siirtomaata havittelevat pitkään pois alueelta. Portugalilaiset rakensivat ensimmäiset siirtokunnat 1600-luvulla, seuraavalla vuosisadalla oli espanjalaisten vuoro. He perustivat maan nykyisen pääkaupungin 1726. Paikallinen intiaaniväestö tuhottiin. José Artigasin johti kansannousua espanjalaisia vastaan 1811–1814. Sen jälkeen portugalilaiset valloittivat alueen ja liittivät sen osaksi Brasiliaa. Syntyi uusi kapina, jonka seurauksena vuonna 1828 syntyi itsenäinen Uruguay. Koko 1800-luvun maan oli sekä sisäisesti epävakaa että sillä oli useita konflikteja naapurimaiden kanssa. Maassa käytiin myös sisällissota kaupunkilaisten liberaalien (Colorado) ja vanhoillisten maanomistajien (Blanco) välillä vuosina 1839–1852. Nykyiset samannimiset puolueet ovat sodan peruja.

1900-luvun alussa alettiin  Colorado-puolueen sosiaalidemokraattis-liberaalin presidentin José Batlle y Ordóñezin johdolla luoda hyvinvointivaltiota lihan ja viinin viennistä saaduilla tuloilla. Perusopetus oli maksutonta, sosiaaliturva kattava, minimipalkka otettiin käyttöön ja ensimmäisenä maana maailmassa kahdeksan tunnin työpäivä. Uudistusten aikoihin muutti Uruguayihin yli puoli miljoonaa ihmistä Euroopasta. Kehitys katkesi sotilasvallankaappaukseen 1930-luvun talouslaman aikana. Sotilaat kaappasivat vallan myös 1973, taustalla oli talouden laskusuhdanteen ja Tupamaros-sissiliikkeen toiminnan aiheuttama epävakaus. Tuhannet ihmiset pakenivat maasta sotilashallinnon vainoa ja vangitsemisia. Laajojen mielenosoitusten ja yleislakon jälkeen palattiin siviilihallintoon vuonna 1984. Vapaat presidentinvaalit voitti Colodaron Julio Maria Sanguinetti.

Maassa tehtiin merkittäviä taloudellisia uudistuksia demokratiaan siirtymisen jälkeen. 1990-luvulla presidentti oli Kansallispuolueesta (Blanco) ja puolueet muodostivat yhteishallituksen vuoteen 2002 saakka. Pienten vasemmistosävytteisten puolueiden liittouma Frente Amplio mursi kahden suuren puolueen 170 vuotta kestäneen vallan voittamalla presidentinvaalit vuonna 2004.

Yhteiskunta ja politiikka


Uruguay on monipuolueinen, perustuslaillinen tasavalta, jonka valtionpäämiehenä ja hallituksen johtajana on presidentti. Presidentti ja varapresidentti valitaan kerrallaan viideksi vuodeksi. Sama presidentti voi olla virassa vain yhden kauden kerrallaan. Parlamentti on kaksikamarinen. Senaatin 30 jäsentä valitaan viiden vuoden välein ja puheenjohtajana toimii varapresidentti, jolla on myös äänioikeus. Edustajainhuone koostuu 99:stä viiden vuoden välein valitusta edustajasta. Vuoden 2014 vaaleissa Frente Amplio -puolue säilytti ehdottoman enemmistönsä parlamentissa ja puolueen ehdokas Tabaré Vázquez valittiin presidentiksi toista kertaa (edellinen kausi 2005–2010). Edellinen presidentti José Mujica oli kuuluisa vaatimattomista elintavoistaan, ja häntä kutsuttiin jopa "maailman köyhimmäksi presidentiksi".

Uruguayn asukkaat ovat valtaosin eurooppalaista alkuperää, lähinnä espanjalaisia ja italialaisia. Vaikka yli 90 prosenttia asukkaista asuu kaupungeissa, mitään slummeja tai hökkelikyliä ei ole. Köyhiäkin on, lähinnä mestitsejä ja afrikkalaistaustaisia, mutta maassa on kattava sosiaaliturva. Työttömyys on kuuden prosentin luokkaa. Koulutus on maksutonta peruskoulusta yliopistoon.
 Maa on varsin vapaamielinen, mm. samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laillisia ja abortti sallittu.

Talous ja kaupankäynti

Sotilashallinnon sortuminen vuonna 1984 teki mahdolliseksi taloudellisten uudistusten sarjan. Uudistukset jatkuivat koko 1990-luvun. Talousuudistusten tavoitteena oli houkutella ulkomaalaista kauppaa ja pääomaa ja näin tasapainottaa taloutta. Uruguayn talous on riippuvainen maataloudesta ja palveluista. Maatalouden merkittävämpiä aloja ovat lihantuotanto, ruoka, villa ja kemikaalit. Siirtomaakaupungit, rantakohteet ja ympärivuoden vallitseva leuto ilmasto ovat kasvattaneet turismin merkittäväksi talouden osa-alueeksi. Maassa vierailee vuosittain pari miljoonaa turistia. Myös offshore-pankkitoiminta eli veroystävällisyys on hyödyttänyt taloutta. Uruguayn valtiolla on edelleen merkittävä rooli taloudessa. Valtio omistaa kokonaan tai pääomistajana rautatiet, lentoyhtiön, öljynjalostamot, vakuutusyhtiöt sekä veden, sähkön, puhelinten ja postin toiminnot. 
Merkittävimmät vientituotteet ovat lihakarja, soija, riisi, selluloosa, maitotuotteet ja maltaat. 
Tärkeimmät vientimaat ovat Brasilia ja Kiina.
 Yksi merkittävimmistä teollisuuslaitoksista ja suurin ulkomainen investointi maassa on Fray Bentosin kaupungissa sijaitseva suomalaisen UPM:n  sellutehdas.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Uruguay koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin