[[suggestion]]
Uzbekistan

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Taškent

Etniset ryhmät

Uzbekit 80 %, venäläiset 5,5 %, tadžikit 5 %, kazakit 3 %, karakalpakit 2,5 %, tataarit 1,5 %, muut 2,5 %

Kieli

Uzbekki, venäjä, tadžikki, muita kieliä

Uskonto

Muslimit 88 %, ortodoksikristityt 9 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 3 %

Väkiluku

31,1 miljoonaa

Pinta-ala

447 400 km2

Valuutta

Sum

BKT per asukas

6 513 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

1. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Suurin osa Uzbekistanin läntisistä ja pohjoisista alueista ovat asumatonta aavikkoa. Luoteisosassa hedelmällisemmät alueet, kuten Turanin tasangot, nousevat 90 metrin korkeuteen Araljärven rannoilla. Maan itäosia hallitsee Tian Shan vuoristo, jonka huiput kurkottelevat 5000 metrin korkeuteen. Tian Shan eteläpuolella sijaitsee Ferganan laakso, jossa Uzbekistan rajoittuu Tadžikistaniin ja Kirgisiaan. Suurin osa väestöstä keskittyy kahden suuren joen Amu-Darjan ja Syr-Darjan suistoalueille. Molemmat joet laskevat Araljärveen Uzbekistanin luoteisosassa. Ilmasto on kuiva ja lämmin ja sateet vähäisiä ympäri vuoden. Vuoristoalueilla on kylmempää kuin muualla maassa.

Uzbekistanilla on suuria ympäristöongelmia, jotka suuressa määrin periytyvät neuvostoajoilta. Kahdesta maan suurimmasta joesta johdetaan valtavia vesimääriä kasteluvedeksi puuvillaviljelyksille, minkä takia Araljärven vedenpinta on laskenut voimakkaasti. Veden huomattava vähentyminen on pilannut suuria alueita järven ympäriltä, kalakanta katosi tuhoten kalastuselinkeinon ja alueen maaperä suolaantui järven kuivumisen seurauksena. Myös teollisuuden raskasmetallipäästöt ovat aiheuttaneet laajojen maatalousalueiden pilaantumisen.

Earth Ecoprint

1.2 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Uzbekistan, tarvitsisimme 1.2 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Uzbekistanin alue on ollut asuttu jo varhain, ja Samarkandin kaupunki on Keski-Aasian vanhin, yli 2750 vuotta. Kreikkalainen Aleksanteri Suuri valloitti kaupungin persialaisilta 329 eea. Silkkitien kauppareitti Kiinasta Eurooppaan kulki Samarkandin kautta.

Uzbekistan kuului 500-luvulla turkkilaissukuiseen paimentolaisimperiumiin. Paimentolaiset siirtyivät paikasta toiseen vuodenaikojen vaihtelun mukaan eivätkä perustaneet pysyviä asuinpaikkoja. Myöhemmin alue siirtyi hunnien vaikutuspiiriin ja sen jälkeen arabialaisille muslimeille, kun he valloittivat koko Keski-Aasian 700-luvun puolivälissä. Mongolit olivat seuraavat valloittajat 1200-luvulla, heistä Timur Lenk teki Samarkandista mahtavan Mustallemerelle ja Persianlahdelle ulottuneen valtakuntansa pääkaupungin vuonna 1369. Hänen jälkeensä alue jakaantui uzbekkien pieniksi kaanikunniksi. Venäjä lisäsi vaikutustaan alueella aloittaen kaupankäynnin kaanikuntien kanssa 1800-luvulla, ja valtasi lopulta koko alueen. Venäjän vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen bolshevikit lopettivat kaanikunnat. Uzbekistanista tehtiin vastarinnasta huolimatta sosialistinen neuvostotasavalta vuonna 1924. Uzbekistan itsenäistyi Neuvostoliiton romahdettua vuonna 1991.

Yhteiskunta ja politiikka

Maan ensimmäiseksi presidentiksi valittiin Neuvostoliiton aikainen entinen kommunistijohtaja Islam Karimov. Hän sai 88 % äänistä vuonna 1991. Tulos herätti epäilyjä ja maahan alkoi syntyä islamilaisia vastarintaliikkeitä. Karimovin aikana Uzbekistaniin säädettiin uusi perustuslaki ja oppositiopuolueet kiellettiin. Hallitus perusti useita puolueita antaakseen vaikutelman monipuoluedemokratiasta, mutta todellisuudessa Uzbekistania johtaa yksinvaltaisesti Karimovin oma Kansandemokraattinen puolue.

Presidentillä on laajat valtuudet, ja hän johtaa sekä hallitusta että maan asevoimia. Karimov kuoli 2016 hallittuaan maata diktatorisesti 27 vuotta. Suomalaislääkäri lennätettiin paikalle, mutta Karimov menehtyi. Karimovin tytärtä Gulnara Karimovaa arveltiin isänsä seuraajaksi, mutta hän on ollut kotiarestissa korruptiosta syksystä 2014 lähtien.  Sen sijaan presidentiksi valittiin Shavkat Mirzijojev. Hän oli Karimovin niin sanottu "uskottu mies" ja pääministeri vuodesta 2003. Perustuslain mukaan parlamentin puhemies olisi pitänyt valita presidentiksi, mutta puhemies suositteli pääministerin valintaa. Mirzijojev voitti vaalit ylivoimaisesti ja sai 88,5 % äänistä. Vaaleja voi pitää kyseenalaisena.

Uzbekistan sijaitsee strategisesti tärkeällä alueella, ja Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina pyrkivät kukin lisäämään vaikutusvaltaansa alueella. Yhdysvallat käytti tukikohtaa Uzbekistanissa tukeakseen joukkojaan naapurimaassa Afganistanissa. Uzbekistan on muslimienemmistöinen, mutta on sekularistinen ja länsi pitää sitä edellytyksenä ääri-islamismin patoamiselle.

Yhdysvallat ja EU ovat katsoneet läpi sormiensa ihmisoikeusloukkauksia, jopa kahden miljoonan orjatyövoimaa puuvillapelloilla. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch toteaa, että tuhannet ovat vankilassa poliittisin perustein ja kidutus on järjestelmällistä. Viranomaiset murskaavat kansalaisyhteiskunnan, oppositiota vainotaan ja samoin journalisteja. Muslimit ja kristityt ovat tiukasti viranomaisten hallinnassa. Human Rights Watch joutui lopettamaan toimintansa Uzbekistanissa vuonna 2011.

Syyrian sisällissotaan on matkannut arviolta 2000-4000 uzbekkia taistellakseen opposition puolella, IS:n puolella on taistellut satoja uzbekkeja.

Talous ja kaupankäynti

Uzbekistanin talouskasvu on ollut ripeää ja osa kansasta on noussut köyhyydestä. Työttömyys ei ole järin suurta, mutta edelleenkin 17 prosenttia väestöstä tulee toimeen dollarilla päivässä. Hallitus on ottanut käyttöönsä uusia menetelmiä koskien infrastruktuuria, maataloutta, teollisuuden kehittelyä ja energiatehokuutta vuoteen 2019 mennessä. Hallitus on karsinut pienten yritysten byrokratiaa ja on julistanut yksityistävänsä merkittävän osan valtionyhtiöitä.

Vuoden 1991 itsenäistymistä edeltävinä vuosina Uzbekistan oli yksi koko Neuvostoliiton tärkeimmistä puuvillantuottajista. Puuvillateollisuudella on yhä suuri osuus maan taloudessa, sillä maa on neljänneksi suurin puuvillan tuottaja. Maa on maatalousvaltainen, sillä 26 % työvoimasta työllistyy alalla, teollisuuspuolella työllistyy vain 13,2 % työvoimasta. Palvelut työllistävät n. 60 prosenttia (tilastot ovat arviotilastoja v:lta 2016).

Uzbekistan on riippuvainen ulkomaisista avustuksista, mutta se on useasti joutunut erimielisyyksiin kansainvälisten luotonantajien kuten Maailmanpankin ja Valuuttarahaston kanssa puuttuvien uudistusten, korruption ja ihmisoikeusrikkomustensa vuoksi.

Uzbekistanista on kehittynyt huomattava kaasuntuottaja ja se vie kaasua moniin naapurimaihinsa. Venäläinen Gazprom vähensi tuntuvasti kaasuntuotantoaan vuonna 2015, jolloin maa kääntyi Kiinan puoleen, ja kiinalaiset sijoittivat maakaasuntuotantoon huomattavasti. Kaasun ja puuvillan lisäksi maa saa vientituloja kullan ja muiden metallien sekä tekstiilinen, koneiden ja autojen myynnistä. Talouskehitystä jarruttaa huonokuntoinen tieverkosto ja lentokenttien vähäisyys. Uzbekistanin vienti ulkomaille: Sveitsi (25,8 %), Kiina (17,6 %), Kazakstan (14,2 %), Turkki (9,9%), Venäjä (8,4 %), Bangladesh (6,9 %). Kiina ja Venäjä vastaavat tuontitavaroista ja tuovat melkein puolet tuonnista.

Lähteet:

Kimmo Kiljunen: Maailman maat, s .225

HRW - Uzbekistan

HS - Uzbekistanin vaalitulos oli selvillä jo ennen vaaleja - Mirziyoyevista presidentti

The Guardian - Uzbekistan elects Shavkat Mirziyoyev as president

The World Bank - Uzbekistan

The Ulkopolitist. - Mitä nyt, Uzbekistan?

CIA - Uzbekistan

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Uzbekistan koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  638 260 000
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  62,1
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  14,10
  prosenttiosuus
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  36,2
  Slummit, kaupunkiväestö
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  105 214
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  3,42
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  37
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,144
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  Puuttuva tieto
  Korruptio
  23
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  53,52
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  79,1
  Indeksi (0-120)
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  0,5
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  7,4
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  4,5
  Prosenttiosuus
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  23
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  2,2
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  0,3
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  69
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  65
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  12
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  30
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  73
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  100,0
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  100,0
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  Puuttuva tieto
  År
  Peruskoulunkäynti
  96,2
  Prosenttiosuus
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  41,4
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  16,00
  Prosenttiosuus
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  51,2
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  19,9
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  5,2
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  49 677 172 714
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  1 534
  Primaarisektori
  17
  Prosent
  Sekundaarisektori
  29
  Prosent
  Tertiaarisektori
  48
  Prosent
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  52,3
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Uzbekistan

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  587
  Henkilöä
  Väestömäärä
  32 364 996
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  6 967
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  21
  Henkilöä
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,710
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Maan sisäiset pakolaiset
  3 400
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  72
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  66
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  6,17
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)