[[suggestion]]
Valko-Venäjä

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Minsk

Etniset ryhmät

valkovenäläiset 83,7 %, venäläiset 8,3 %, puolalaiset 3,1 %, ukrainalaiset 1,7 % muut 3,2 %

Kieli

valkovenäjä, venäjä

Uskonto

Ortodoksit 80 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 20 %

Väkiluku

9,6 miljoonaa

Pinta-ala

207 595 km2

Valuutta

Valko-Venäjän rupla

BKT per asukas

18 066 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

3. heinäkuuta

Muut maasivut

Maantiede

Valko-Venäjän maasto on alavaa eikä sillä ole mitään luonnollisia rajoja kuten jokia ja vuoristoja, jotka rajaisivat sen naapurimaista. Maan korkein kukkula on vain 346 metriä korkea ja maisema muodostuu pääasiassa matalista harjuista ja mäistä. Tiheät metsiköt käsittävät noin kolmasosan maasta. Maan eteläosassa sijaitsee laajoja suoalueita. Näillä suoalueilla on monia järviä ja jokia, jotka ovat tärkeitä liikennereittejä ja sähköntuottajia. Itämeren läheisyyden ansiosta ilmasto on lauhkea. Keskilämpötila talvisin on -6 astetta ja kesäisin n. +18 celsiusta. Valko-Venäjällä on suuria ilmasto-ongelmia, jotka ovat seurausta neuvostoaikaisesta laajamittaisesta teollistamisesta. Viidesosa maasta saastui voimakkaasti, kun naapurimaan Ukrainan Tšernobylin ydinvoimala räjähti vuonna 1986. Tšernobylin radioaktiivinen saastelaskeuma teki alueen kelvottomaksi maanviljelyyn, ja useiden satojen tuhansien ihmisten täytyi muuttaa.

Earth Earth Ecoprint

2.6 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Valko-Venäjä, tarvitsisimme 2.6 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Keski-Euroopan suurten kansainvaellusten aikoihin 400–500-luvuilla nykyisen Valko-Venäjän aluetta asuttivat slaavit. Alue liitettiin Kiovan Rusin ruhtinaskuntaan, joka kasvoi Kiovan ympärille 800-luvulla. Minsk, Valko-Venäjän nykyinen pääkaupunki, oli merkittävä keskus Itämereltä Väinäjokea ja Dnepriä pitkin Mustallemerelle kulkeneen kauppareitin varrella. Kun Kiovan Rusien valtakunta hajosi mongolimiehitykseen 1200-luvulla, tuli Valko-Venäjästä osa Liettuan ruhtinaskuntaa, joka myöhemmin muodosti valtioliiton Puolan kanssa. Puolalais-liettualainen kansainyhteisö oli lähes taukoamatta sodassa naapurimaittensa kanssa useiden vuosisatojen ajan, kunnes naapurimaat jakoivat sen keskenään 1700-luvulla. Suurin osa Valko-Venäjästä liitettiin Venäjän keisarikuntaan. Venäjän vallankumouksen jälkeen vuonna 1917 Valko-Venäjä julistettiin itsenäiseksi valtioksi, mutta vain kaksi vuotta myöhemmin maasta tehtiin asevoimin osa Neuvostoliittoa. Toisen maailmansodan aikana Valko-Venäjä joutui Saksan miehittämäksi ja se menetti yli kolmanneksen väestöstään. Sotavuosien jälkeen Valko-Venäjästä kehittyi yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä teollisista keskuksista. 
Joulukuussa 1991 Valko-Venäjän korkeimman neuvoston puhemies Stanislav Šuškevitš allekirjoitti Venäjän Boris Jeltsinin ja Ukrainan Leonid Kravtšukin kanssa 8. joulukuuta 1991 julistuksen, jossa Neuvostoliitto julistettiin hajonneeksi ja korvattiin Itsenäisten valtioiden yhteisöllä. Markkinataloutta ja demokratiaa kannattanut Šuškevitš jatkoi maansa johdossa. Vuoden 1993 lopulla parlamentin korruption vastaisen komitean puhemies Aleksandr Lukašenka esitti Šuškevitšista perättömiä syytöksiä korruptiosta ja valtion varojen kavaltamisesta. Syytökset johtivat parlamentin luottamusäänestykseen, jonka Šuškevitš hävisi. Lukašenka voitti 1994 maan ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat vapaat presidentinvaalit populistisella korruptio kuriin –kampanjalla.

Yhteiskunta ja politiikka

Valko-Venäjää hallitsee presidentti, jonka pitäisi perustuslain mukaan olla Valko-Venäjän tasavallan perustuslain ja kansalaisten oikeuksien ja vapauksien takaaja. Presidentti Aleksandr Lukašenka on muuttanut perustuslakia valtansa lisäämiseksi. Hänellä on valta nimittää – ja erottaa – kaikkien tärkeimpien valtiollisten elinten johdon alueita ja kuntia myöten. Joulukuussa 2014 Lukašenka erotti neljä vuotta pääministerinä toimineen Mikhail Mjasnikovichin ja vaihtoi samalla myös muita ministereitä, keskuspankin pääjohtajan sekä tärkeitä virkamiehiä. Myös oikeuslaitoksen tuomareiden nimitykset ovat presidentin vallassa. Presidentillä itsellään on oikeudellinen koskemattomuus sekä kunnian ja arvon suoja. Hän johtaa myös maan talouselämää. 
Parlamentti on kaksikamarinen. Ylähuoneen eli tasavallan neuvoston (soviet respubliki) 64 jäsenestä valitsevat alueet 56 ja presidentti nimittää 8. Kansalliskokouksen (natsionalnoje sobranije) 110 jäsentä valitaan yleisillä vaaleilla joka 4. vuosi.

Vuoden 2012 vaaleissa parlamenttiin ei valittu ainoatakaan opposition edustajaa. ETYJ:in mukaan vaalit eivät sujuneet demokratian pelisääntöjen mukaan. Vuoden 2010 presidentinvaalit voitti Lukašenka saaden vaaliviranomaisten mukaan 79,7 prosenttia äänistä. Pääkaupunki Minskissä oli vaalien jälkeen suuria mielenosoituksia, jotka poliisi hajotti kovin ottein. Satoja mielenosoittajia pidätettiin, joukossa lähes kaikki opposition presidenttiehdokkaat. Suomessakin asunut presidenttiehdokas kirjailija Vladimir Nekliajev hakattiin sairaalakuntoon.
 Valko-Venäjä on kerta toisensa jälkeen saanut kritiikkiä ihmisoikeusrikkomusten takia. Kansallinen turvallisuuspalvelu KGB pitää presidentin poliittiset vastustajat kurissa, ja valtiovallan vastaiset mielenosoitukset ovat kiellettyjä. Valtio kontrolloi täydellisesti maan tiedotusvälineitä.

Talous ja kaupankäynti

Valko-Venäjän talouselämä on presidentin määräysvallan alla, eikä markkinatalous ole juuri kehittynyt. Vuoden 1991 itsenäistymisen jälkeen useita elinkeinoelämän sektoreita yksityistettiin, mutta ne siirrettiin suureksi osaksi takaisin valtion omistukseen vuonna 1994 tapahtuneen Lukašenkan valtaannousun jälkeen. Ulkomaisia investointeja maahan ei ole juuri tehty, venäläisyritysten investointeja lukuun ottamatta. Valko-Venäjällä on yhä runsaasti raskasta neuvostotyylistä teollisuutta kuten ase- ja konetuotantoa. Yli 80 prosenttia teollisuusyrityksistä on valtion omistuksessa. Laaja maataloussektori on tehoton ja valtion tukien varassa. Valko-Venäjä on lähes täysin riippuvainen Venäjältä tuotavasta energiasta. Sieltä maa saa halpaa kaasua, mikä on tärkeä edellytys nykyisen talousjärjestelmän toimivuudelle. Valko-Venäjä on mukana Venäjän johtamassa Euraasian talousyhteisössä ja tulliliitossa. Vientituotteista tärkeimmät ovat mineraalituotteet,  kemianteollisuuden tuotteet, koneet, laitteet ja kulkuneuvot, maataloustuotteet ja maatalouden raaka-aineet (kuten liha, maitotaloustuotteet). Venäjä on tärkein kauppakumppani.
 Valtion taloutta rasittavat suuret ulkomaiset velat. Venäjän ohella Valko-Venäjää on lainoittanut mm. Maailmanpankki.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Valko-Venäjä koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Kehitysapu, vastaanotettu
  -253 150 000
  US Dollar
  Äärimmäinen köyhyys
  0,0
  Prosenttiosuus
  Köyhyysraja, kansallinen
  5,70
  prosenttiosuus
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestö, kaupunkialueet
  74,6
  Slummit, kaupunkiväestö
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt
  63 498
  tuhatta tonnia
  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  6,70
  tonnia CO2 per asukas
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,112
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Teloitukset
  4
  Korruptio
  44
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  6
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Lehdistönvapaus
  51,66
  Asteikossa 0 on paras
  Kansalaisoikeudet
  6
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  70,5
  Indeksi (0-120)
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  YK:n rauhanturvaoperaatiot
  Puuttuva tieto
  Sotilasmenot
  1,2
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aliravitsemus
  0,0
  Prosenttiosuus
  Alipainoisuus, lapset
  2,2
  Prosenttiosuus
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  4
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Hedelmällisyys
  1,5
  Lasten lukumäärä per nainen
  HIV-tartunnat (15-49 -vuotiaat)
  0,2
  Prosenttiosuus
  Elinikä, odotettavissa oleva
  71
  Vuosi
  Äitiyskuolleisuus
  6
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Lapsikuolleisuus, vastasyntyneet
  2
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  16
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Tuberkuloosi, tapaukset
  37
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  99,8
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  99,6
  Prosenttiosuus
  Kouluvuosien määrä
  Puuttuva tieto
  År
  Peruskoulunkäynti
  95,7
  Prosenttiosuus
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Tasa-arvo työelämässä
  49,7
  Prosenttiosuus
  Tasa-arvo politiikassa
  34,55
  Prosenttiosuus
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  94,4
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  76
  Prosenttiosuus
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret
  13,6
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  5,7
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  54 456 465 473
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  5 733
  Primaarisektori
  8
  Prosent
  Sekundaarisektori
  42
  Prosent
  Tertiaarisektori
  49
  Prosent
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Internetin käyttö
  74,4
  internetin käyttäjät per 100 asukasta
 •  

  Valko-Venäjä

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  259
  Henkilöä
  Väestömäärä
  9 452 113
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  6 542
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  2 448
  Henkilöä
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,808
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  76
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  65
  Vuosi
  Onnellisuusindeksi
  5,32
  Asteikko: 1-10 (1 on huonoin, 10 on paras)