[[suggestion]]
Venezuela

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Caracas

Etniset ryhmät

espanjalaisia, italialaisia, portugalilaisia, arabeja, saksalaisia, afrikkalaisia sekä lukuisia alkuperäiskansoja

Kieli

espanja, lukuisia heimokieliä

Uskonto

katolilaiset 96 %, protestanttiset kristityt 2 %, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 2 %

Väkiluku

29 miljoonaa

Pinta-ala

916 445 km2

Kansallispäivä

5. heinäkuuta

Muut maasivut

Maantiede

Venezuelassa on suuria ylänköalueita ja maan länsiosassa Andien vuoriston huiput ulottuvat yli 5000 metrin korkeuteen. Venezuelan luoteisosassa sijaitsee Etelä-Amerikan suurin järvi Maracaibo. Maan keskiosissa sijaitsevat Llanosin tasankoalueet, joiden lävitse virtaa valtava Orinoco-joki. Venezuelassa on tuhansia jokia ja lukuisia korkeita vesiputouksia kuten Angelin putoukset, jotka muodostavat maailman korkeimman vesiputouksen. Maan kaakkoisosassa sijaitsee Guyana-ylänkö, jossa on savanneja ja tiheitä trooppisia sademetsiä. Ilmasto on trooppinen suuressa osassa maata. Lämpötilat ovat korkeita vuoden ympäri ja sadekausi on hyvin säännöllinen. Ylemmillä alueilla ilmasto on lauhkea ja lämpötilojen vaihtelut suurempia. Venezuelalla on suuria ympäristöongelmia, jotka johtuvat huonosti säännöstellystä öljyntuotannosta ja raskaasta teollisuudesta. Laajat metsähakkuut ovat aiheuttaneet maaperän köyhtymistä ja vähentäneet sademetsien lajimoninaisuutta.

Earth Ecoprint

1.8 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Venezuela, tarvitsisimme 1.8 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Venezuelaa asutti hajanaisesti alueelle asettunut intiaaniväestö ennen kuin eurooppalaiset saapuivat 1500-luvulla. Espanja hallitsi maata vuoteen 1811 asti, jolloin osa Venezuelaa julistautui taisteluiden jälkeen itsenäiseksi. Vallankumousjohtaja Simon Bolivarin johdolla koko maa vapautui Espanjan vallasta ja Venezuela muodosti 1819 Bolivarin johtaman Suur-Kolumbian, jossa oli mukana myös Ecuador. Suur-Kolumbia hajosi jo vuonna 1830.  Seuraavien lähes 130 vuoden aikana valta vaihteli siivilihallinnon ja kovaotteisten kenraalien välillä. Kansannousuja oli usein. 1920-luvulla maasta löytyi öljyä. Vasta vuodesta 1959 maassa on ollut yhtäjaksoisesti vaaleilla valittu hallinto. 1970-luvulla vallassa olleen sosiaalidemokraattisen Acción Democrática -puoleen presidentin Carlos Andrés Pérezin valta-kaudella öljyvarat otettiin valtion haltuun. Hän oli toistamiseen presidenttinä 1989–1993, jona aikana korruption ryvettämää hallintoa vastustaneet mielenosoitukset kukistettiin kovin ottein. Pérez joutui eroamaan lahjussyytteiden vuoksi. Hänen jälkeensä kansallistettuja valtionyrityksiä yksityistettiin. Vasemmistopopulisti Hugo Chavez voitti presidentinvaalit vuonna 1999 täysin uuden puolueen radikaalilla ohjelmalla.

Yhteiskunta ja politiikka


Presidentti Hugo Chavez vei läpi uuden perustuslain vuonna 1999, joka lisäsi presidentin valtaa. Chavez muutti sittemmin perustuslakia useita kertoja ja sai mm. oikeuden tehdä päätöksiä useilla hallinnonaloilla ilman parlamenttikäsittelyä. Hän kansallisti pankit ja useita muita yrityksiä sekä tiukensi valtion otetta öljyteollisuuteen sekä ohjasi valtavia summia öljytuloista sosiaalisiin ohjelmiin maan köyhien hyväksi. Omintakeisen sosialisminsa luonut Chavez olikin erittäin suuressa suosiossa maan köyhien asukkaiden keskuudessa, mutta keski- ja yläluokka kapinoivat. Köyhyys ja tuloerot pienenivät kuitenkin merkittävästi. Hän teki suuria muutoksia Venezuelan ulkopolitiikkaan, arvosteli äänekkäästi Yhdysvaltoja, mutta solmi läheiset suhteet kommunistiseen Kuubaan. Chavez kuoli kuoli syöpään maaliskuussa 2013. Hänen seuraajakseen valittiin puoluetoveri Nicolás Maduro. Maduro ei ole niin karismaattinen johtaja kuin edeltäjänsä, mutta on jakanut yleisen mielipiteen Chavezin tavoin jyrkästi kahtia. Opposition mielenosoitus vuonna 2014 johti tuhansien osallistujien pidätyksiin, ihmisoikeusjärjestöjen kritiikkiin ja Yhdysvaltain sanktioihin.
Venezuelan parlamentin Asamblea Nacionalin (Kansalliskokous) 165 jäsentä valitaan suorilla vaaleilla joka 5. vuosi. Kolme paikkaa on varattu maan alkuperäisväestölle. Maan kahtiajakautuminen näkyi vuoden 2010 parlamenttivaalien tuloksessa: hallituksen kannattajilla on 98 paikkaa, oppositiolla 65. Parlamentti lisäsi presidentin valtaoikeuksia maaliskuussa 2015 puolustus- ja turvallisuusasioissa ”lailla imperialismia vastaan”. Oppositio pelkää uudistuksen merkitsevän entistä kovempia otteita hallituksen arvostelijoita kohtaan. Maan media on on valtaosin hallituksen kontrollissa ja myös internetiä seunsuroidaan.

Talous ja kaupankäynti

Öljyteollisuus hallitsee Venezuelan taloutta miltei täysin. Sen osuus maan vientituloista on yli 90 prosenttia ja valtion budjetista 50 prosenttia. Venezuelan taloudellinen tilanne on hyvä niin kauan kuin öljyn hinta on korkea, mutta öljyn hinnan laskiessa se joutuu taloudelliseen taantumaan. Huolimatta useista taloudellisesti suotuisilla kausilla tehdyistä muun teollisuuden rakennusyrityksistä, ei maassa juuri ole onnistuttu kehittämään muita kannattavia teollisuudenhaaroja. Maan öljyvarannot ovat maailman rikkaimpia. Öljyn lisäksi maassa on rikkaat esiintymät hiiltä, rautaa, bauksiittia ja kultaa sekä vesivoimaa ja timantteja. Yksityiset yritykset voivat hyödyntää niitä, mutta vain valtion yrityksen kanssa. Omintakeinen sosialistihallinto ja laaja korruptio eivät ole juuri houkutelleet sijoittajia
 maahan. Öljyn hinnan laskun alettua 2013–2014 Venezuelan sosialistinen talous joutui jyrkkään alamäkeen ja inflaatio nousi virallisestikin Etelä-Amerikan ennätykseen, 56 prosenttiin. Tämä tiesi hintojen rajua nousua. Maa kärsi jopa ruokapulasta ja tavallisistakin kulutustavaroista oli pulaa. Hallitus vastasi säännöstelyllä ja kansallistamalla suuren supermarket-ketjun. Talousasiantuntijoiden mukaan Venezuelan elintarvike- ja tavarapulan syynä olivat hallituksen asettamat valuuttarajoitukset, joiden takia ulkomaanvaluutan hankkiminen on vaikeaa, eikä maa sen takia pysty tuomaan tavaraa ulkomailta. Talousvaikeuksissaan Venezuela kääntyi Kiinan puoleen alkuvuodesta 2015. Kiina on jo aiemmin myöntänyt maalle luottoa. Yhdysvallat ja Kiina olivat maan suurimpia kauppakumppaneita vuonna 2012.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Venezuela koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  912 050
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  3,1
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  52,9
  Prosenttiosuus
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  32 381 221
  Hedelmällisyys
  2,3
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,761
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  75
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  78
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  72
  Vuosi
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  9,2
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  32,0
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  427
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  157 249
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  123 714
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  2
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  2,642
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  14
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  24
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  6,03
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  3,3
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  Puuttuva tieto
  Korruptio
  18
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  33,6
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  6
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  5
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  86,2
  Indeksi (0-120)
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  97,7
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  95,4
  Prosenttiosuus
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  93,1
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  94
  Prosenttiosuus
 •  

  Venezuela

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  18,2
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  Puuttuva tieto
  Prosent
  Sekundaarisektori
  49
  Prosent
  Tertiaarisektori
  42
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  Puuttuva tieto
  Yhdysvaltain dollari