[[suggestion]]
Vietnam

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Hanoi

Etniset ryhmät

vietnamilaiset 85,7 %, tàyt 1,8 %, muongit 1,5 %, khomet 1,5 %, nunit 1,1%, muut 5,3 % (1999)

Kieli

vietnam (virallinen kieli), englanti, ranska, kiina, khmer, vuoristoalueilla mon-khmer-kielet ja malaijilais-polynesialaiset kielet

Uskonto

perinteiset uskonnot 45,3 %, buddhalaisuus 16,4 %, kristillisyys 8,2 %, ei uskontoa 29,6 %, muut 0,5 %

Väkiluku

93 miljoonaa

Valtiomuoto

sosialistinen tasavalta

Pinta-ala

331 210 km2

Valuutta

Dong

BKT per asukas

6 296 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

2. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Vietnam on etelä-pohjoissuunnassa yli 1600 km pitkä. Suurimmassa osassa maata on trooppinen ilmasto, johon vaikuttavat Aasian monsuunivuodenajat. Vaikka maa sijaitsee tropiikissa, ilmastoerot maan eri osien välillä ovat suuret. Etelässä lämpötilat ovat ympäri vuoden korkeat, mutta pohjoisessa talvet voivat olla hyvin koleita. Kolme neljäsosaa maasta on vuoristoa. Erityisen tunnettuja ovat rannikoilla merestä kohoavat kalkkikivivuoret. Maa on myös tunnettu vihreistä riisipelloistaan ja Mekong-joen leveästä suistosta, jossa kanavat ja joet virtaavat ristiin rastiin. Joet ovat nykyisin uhattuina. Niitä ympäröivät alueet kärsivät tulvista. Erityisesti Punainenjoki pohjoisessa tulvii usein yli uomansa. Joet ovat lisäksi saastuneita torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön vuoksi. Ympäristöongelmat, esimerkiksi hakkuista johtuva maaeroosio ja makean veden suolaantuminen, aiheuttavat myös ongelmia maataloudelle.

Ecoprint

1 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Vietnam, tarvitsisimme 1 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Nykyisen Vietnamin pohjoisosassa oli 200 vuotta eaa. Kiinasta tulleiden vietnamilaisten Nam Vietin kuningaskunta, jonka Kiina valloitti 100 eaa. ja piti hallinnassaan yli tuhannen vuoden ajan. Etelässä, Mekong-joen suistossa oli 100-luvulla Intian hindulaisvaikutteinen kuningaskunta, jonka kambodžalaiset khmerit valtasivat 600-luvulla. Keski-Vietnamin cham-heimo sen sijaan säilytti itsenäisyytenä 1400-luvulle. Vietnamilaisten kapinointi kiinalaisia vastaan johti 900-luvulla oman kuningaskunnan, Dai Vietin (suuren vietin) perustamiseen. Kiina valtasi sen 1400-luvulla, mutta vietnamilaiset karkottivat kiinalaiset ja myös chamien alue liitettiin valtakuntaan. Se hajosi kahtia riitojen seurauksena, mutta 1800-luvun alueet yhdistyivät Vietnamiksi. Tämän jälkeen ranskalaiset ottivat alueen asteittaan hallintaansa. Eteläosasta tehtiin Ranskan siirtomaa, keski- ja pohjoisosasta Ranskan suojelualueita, jotka pian yhdistettiin Ranskan Indokiinaan. Vietnamilaiset halusivat yhteistä, vapaata maata ja kapinoivat. Kommunistinen Viet Minh oli vastarintaliikkeistä parhaiten organisoitunut. Toisessa maailmansodassa Japani miehitti Ranskan Indokiinan 1941 ja sen kukistuttua Viet Minhin johtaja Ho Tshi Minh julisti Vietnamin itsenäiseksi demokraattiseksi tasavallaksi. Ranska otti kuitenkin haltuunsa Etelä-Vietnamin, eikä tunnustanut pohjoista tasavaltaa. Seurasi ensimmäinen Indokiinan sota 1946–54. Sodan lopputuloksena Vietnam jakautui kahtia – sosialistiseen Pohjois-Vietnamiin ja antikommunistiseen Etelä-Vietnamiin, jota Yhdysvallat tuki sotilaallisesti 1960-luvun alusta kommunismin leviämisen estämiseksi. Etelä-Vietnamiin oli vuonna 1960 perustettu Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama FNL, jota Pohjois-Vietnam tuki. Tuhotakseen FNL:n amerikkalaiset pommittivat raskaasti Etelä-Vietnamin maaseutuja ja Pohjois-Vietnamia. Amerikkalaiset myös levittivät viidakkoon kasvimyrkkyä, josta Vietnamissa kärsitään yhä, kuten myös räjähtämättömistä ammuksista. Sota levisi myös naapurimaihin Kambodžaan ja Laosiin Yhdysvaltain yrittäessä tuhota FNL:n huoltoreitit. 1973 solmittiin aselepo ja amerikkalaisjoukot poistuivat. Vuonna 1975 FNL ja Pohjois-Vietnam valloittivat Etelä-Vietnamin pääkaupunki Saigonin ja seuraavana vuonna maat yhdistettiin Vietnamin sosialistiseksi tasavallaksi. Vietnamin sodan julmuudet siviilejä kohtaan herättivät kohua ympäri maailmaa. On arvioitu, että jopa 5 miljoonaa ihmistä kuoli sodassa, heistä 60 000 oli amerikkalaisia sotilaita.
 Vietnam hyökkäsi rajaselkkausten vuoksi Kambodžaan 1978 ja syrjäytti Pol Potin johtaman punakhmerien hirmuhallinnon. Samassa yhteydessä Vietnam kävi lyhyen sodan myös Kiinan kanssa, ja maiden tulehtuneet välit saivat lähes miljoona etnistä kiinalaista – lähinnä kauppiaita ja yksityisyrittäjiä – pakenemaan Vietnamista.

Yhteiskunta ja politiikka

Vietnam on sosialistinen tasavalta, jossa valta on keskitetty kommunistiselle puolueelle. Parlamentin (kansalliskokous) 500 jäsentä valitaan yleisillä vaaleilla joka 5. vuosi, ja se valitsee keskuudestaan presidentin joka 5. vuosi. Presidentti on valtionpäämies ja asevoimien päällikkö. Hän nimittää pääministerin ja tämän ehdotuksesta muut ministerit, valinnat vahvistaa parlamentti. Truong Tan Sang valittiin presidentiksi vuonna 2011. 
Vaikka kommunistinen puolue on uudistanut hallintojärjestelmää ja oikeuslaitosta sekä vapauttanut taloutta, poliittisesta vallasta luopumisesta ei ole näkynyt merkkejä. Maan vallanpitäjiä syytetään ihmisoikeusrikoksista. Poliittinen kritiikki vaimennetaan, toisinajattelijoita vangitaan ja tuomitaan näytösoikeudenkäynneissä. Sananvapautta ei ole ja sensuuri on käytössä, mm. Facebook on ajoittain suljettu. Uudistusten ansiosta köyhyydessä elävien ihmisten määrä on vähentynyt voimakkaasti, mutta elintasoerot maaseudun ja kaupunkien välillä ovat suuret. Työttömyys on virallisesti hyvin pientä, mutta suuri väestönkasvu luo paineita uusien työpaikkojen luomiselle. Väestö kasvaa noin miljoonalla vuodessa.

Talous ja kaupankäynti

Vietnam on pyrkinyt uudistamaan keskusjohtoista talouttaan vuodesta 1986 lähtien, ja talous on tätä nykyä hyvin monipuolinen. Maatalouden osuus BKT:sta on pudonnut viidennekseen ja teollisuustuotannon noussut yli 40 prosenttiin. Lähes puolet työvoimasta työskentelee kuitenkin yhä alkutuotannossa. Maa on omavarainen ruoantuotannon suhteen ja maataloustuotteita myös viedään ulkomaille. Vietnam on maailman suurimpia riisinviejiä ja myös merkittävä kahvin, cashewpähkinöiden ja äyriäisten viejä. 
Yli 10 vuoden neuvottelujen jälkeen Vietnam pääsi jäseneksi maailma kauppajärjestö WTO:hon vuonna 2007. Jäsenyys merkitsi vientiteollisuudelle kasvaneita markkinoita ja ulkomaisten sijoittajien tuloa maahan halvan työvoiman ja kasvavien kotimarkkinoiden vuoksi. Valtion omistamien yritysten osuus BKT:sta on yhä suuri, noin 40 prosenttia.
 Tärkeimpiä teollisuustuotteita ovat elintarvikkeet, vaatteet, jalkineet, koneet, kaivosteollisuus, sementti, kemikaalit ja lannoitteet, lasi, renkaat, öljy, hiili, kännykät, teräs ja paperi. Tärkeimpiä vientituotteita ovat vaatteet, jalkineet, elektroniikka, äyriäiset, raaka-öljy, riisi, kahvi, puunjalostustuotteet ja koneet. Merkittävin kauppakumppani on Yhdysvallat. Talouskasvu oli vuoteen 2013 sitä edeltävien 20 vuoden aikana keskimäärin 7,5 % vuodessa ja sittemminkin viiden prosentin luokkaa. Halvan työvoiman lisäksi maassa on merkittäviä luonnonvaroja, mm. antrasiittia, öljyä sekä rusko- ja kivihiiltä. Talouskasvua haittaavat byrokratia ja korruptio.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Vietnam koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Voit helposti verrata arvoja muiden maiden arvojen kanssa

 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Pinta-ala
  330 951
  Neliökilometriä (km²)
  Viljelykelpoinen maa
  20,7
  Prosenttiosuus maan pinta-alasta
  Metsäalueet
  47,6
  Prosenttiosuus
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Väestömäärä
  96 491 146
  Hedelmällisyys
  1,7
  Lasten lukumäärä per nainen
  Inhimillisen kehityksen indeksi
  0,694
  Asteikko 0-1 (0 on huono, 1 on paras)
  Elinikä, odotettavissa oleva
  76
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, naiset
  77
  Vuosi
  Elinikä, odotettavissa oleva, miehet
  73
  Vuosi
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Ydinvoima
  Puuttuva tieto
  miljoonaa kilowattituntia (kWh)
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Äärimmäinen köyhyys
  2,6
  Prosenttiosuus
  Slummit, kaupunkiväestö
  27,2
  Prosenttiosuus kaupunkiväestöstä
  Aliravitsemus
  11,0
  Prosenttiosuus
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Turvapaikanhakijat kohdemaan mukaan
  Puuttuva tieto
  Henkilöä
  Pakolaiset, lähtömaan mukaan
  341 190
  Henkilöä
  Pakolaiset, kohdemaan mukaan
  0
  Henkilöä
  Maan sisäiset pakolaiset
  Puuttuva tieto
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Aseellisissa konflikteissa menehtyneet
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 asukasta
  Rauhanindeksi
  1,905
  Asteikko 1-5 (yksi on paras, 5 on huonoin)
  Sotilasmenot
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus BKT:sta
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lapsikuolleisuus
  17
  Menehtyneiden määrä per 1000 elävänä syntynyttä lasta
  Synnytykset, nuoret tytöt
  Puuttuva tieto
  Elävänä syntyneet lapset per 1000 naista
  Äitiyskuolleisuus
  Puuttuva tieto
  Menehtyneiden määrä per 100 000 elävänä syntynyttä lasta
  Tuberkuloosi, tapaukset
  140
  Tuberkuloositapaukset per 100 000 asukasta
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Hiilidioksidipäästöt asukasta kohden
  1,80
  tonnia CO2 per asukas
  Ekologinen jalanjälki
  1,7
  Hehtaaria per henkilö
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Teloitukset
  0
  Korruptio
  35
  Skaala: 0-100 (100 on paras)
  Tasa-arvo politiikassa
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Onnellisuusindeksi, globaali
  40,3
  Asteikko: 1-100 (1 on huonoin, 100 on paras)
  Poliittiset oikeudet
  7
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Kansalaisoikeudet
  5
  Asteikko 1-7 (1 on paras, 7 huonoin)
  Romahtaneet valtiot
  68,4
  Indeksi (0-120)
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Lukutaitoaste, nuoret
  98,1
  Prosenttiosuus
  Lukutaito, aikuiset
  94,5
  Prosenttiosuus
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Puhdas vesi
  97,6
  Prosenttiosuus
  Sanitaatio
  78
  Prosenttiosuus
 •  

  Vietnam

  Yksikkö

  Näytä graafi

  Työttömyys, nuoret naiset
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Työttömyys, nuoret
  5,2
  Prosenttiosuus
  Työttömyys
  Puuttuva tieto
  Prosenttiosuus
  Bruttokansantuote
  Puuttuva tieto
  ppp-dollaria (purchasing power parity, ostovoimapariteetti)
  Bruttokansantuote asukasta kohden
  Puuttuva tieto
  Primaarisektori
  15
  Prosent
  Sekundaarisektori
  39
  Prosent
  Tertiaarisektori
  43
  Prosent
  Velka, ulkomaan
  71 890 107 000
  Yhdysvaltain dollari