[[suggestion]]
Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Abu Dhabi

Etniset ryhmät

emiraattilaiset 19 %, muut arabit ja iranilaiset 23 %, eteläaasialaiset 50 %, muut siirtolaiset (mukaan lukien länsimaalaiset ja itäaasialaiset) 8 %

Kieli

arabia, persia, englanti, hindi, urdu

Uskonto

muslimit 96% (shiia 16%), muut (mukaan lukien kristityt, hindut) 4%

Väkiluku

5,6 miljoonaa

Valtiomuoto

liittovaltio

Pinta-ala

83 600 km2

Valuutta

UAE-dirhami

BKT per asukas

72 400 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

2. joulukuuta

Muut maasivut

Maantiede

Yhdistyneet arabiemiirikunnat sijaitsevat Persianlahden eteläisellä rannalla Arabian niemimaan koillisosassa. Maa rajautuu itäisessä osassa Omaninlahteen. Suurin osa rannikosta koostuu suolapannuista eli hauraista suolatasangoista, jotka jatkuvat pitkälle sisämaahan. Persianlahdella on useita saaria, joiden omistuksesta Arabiemiirikunnat kiistelevät Iranin ja Qatarin kanssa. Maan itäosissa sijaitsee vuoristo, joka ulottuu 2500 metriin. Arabiemiirikuntien pinta-alasta suurin osa on hiukka-aavikkoa, joka lännessä ja etelässä rajoittuu Saudi-Arabiaan ja idässä Omaniin. Vain alle 1 prosentti on viljelykelpoista maata. Hiukka-aavikolla sijaitsee hiekkadyynejä ja muutamia tärkeitä keitaita, joiden vesilähteet ovat mahdollistaneet pysyvän asutuksen ja viljelyn. Hiukka-aavikoilla on satunnaisia voimakkaita hiekkamyrskyjä. Arabiemiirikuntien merkittävimmät kaupungit ovat Persianlahden rannalla. Ilmasto on yleisesti kuumaa ja kuivaa, erityisesti heinä- ja elokuussa rannikkoalueella. Rannikkoalueella sataa vain vähän ja sateet ajoittuvat kesäkuukausille. Arabiemiirikuntien merkittävämpänä ongelmana on makean veden puute.

Earth Earth Earth Earth Earth Ecoprint

5.4 Maa-planeettaa

Jos kaikkien maailman ihmisten kulutustaso olisi yhtä suuri kuin keskivertoihmisen maassa Yhdistyneet arabiemiirikunnat, tarvitsisimme 5.4 Maa-planeettaa.
Tämän indikaattorin avulla voit tarkastella Ekologinen jalanjälki.

Historia

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien alueella oli asutusta jo 5500 eaa. Alueen asutus muuttui pysyväksi ja laajeni kaupankäynnin ansiosta. Ensimmäiset kauppasuhteet rakentuivat kamelikaravaanien varaan, myöhemmin myös meriliikenteen. Tarinoiden mukaan profeetta Muhammed julisti vuonna 630 alueen islaminuskoiseksi. Aluetta hallitsivat portugalilaiset 1500-luvulta Vasco da Gaman tutkimusmatkojen jälkeen 150 vuotta, jonka jälkeen alueen valloitti turkkilaisten Osmanien (Ottomaanien) valtakunta. Se ei pystynyt kuitenkaan hallitsemaan rannikkoa, jota brittiläiset alkoivat kutsua 1700-luvulla ”merirosvorannikoksi”. 1800-luvun lopulla alueesta tuli Britannian suojelualue. Britannia vetäytyi alueelta vuonna 1971, minkä seurauksena syntyivät Bahrainin ja Qatarin itsenäiset valtiot. Seitsemän muuta emiirikuntaa Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujaira, Šardža ja Umm al-Qaiwain perustivat yhteisen valtion nimeltä Yhdistyneet Arabiemiirikunnat vuonna 1971. Seuraavan vuonna siihen liittyi Ra’s al-Khaima.

Yhteiskunta ja politiikka

1960-luvun alkupuolelta lähtien Yhdistyneet arabiemiirikunnat ovat olleet yksi merkittävimmistä öljynviejämaista. Öljytuloilla on luotu korkea elintaso,  mutta poliittisesti maa on edelleen hyvin autoritäärinen. Arabiemiirikuntia hallitsee korkein neuvosto, johon kuuluvat kunkin emiirikunnan johtajat. Neuvosto valitsee presidentin ja varapresidentin joka viides vuosi. Vaikka järjestely on epävirallinen, presidenttiys periytyy käytännössä Abu Dhabin Al Nahyanin klaanin sisällä ja pääministeriys on varattu Dubain Al Maktum -klaanille. Presidentti nimittää ministerineuvoston. Kaikista emiraateista koottu  40-jäseninen Kansallinen liittoneuvosto (Majlis al-Ittihad al-Watani) tarkastaa ehdotetut lait. Emiirit nimittävät 20 jäsentä, ja vuodesta 2006  liittoneuvoston 20 jäsentä on valittu vaaleilla. Äänioikeutettuja oli vajaa 130 000. Poliittiset puolueet on kielletty. Arabikevään 2011 jälkeen myös emiraateissa oli kuohuntaa, mutta se tukahdutettiin ja islamistiryhmiin kuuluneita vangittiin. 
Maa on Persianlahden alueen vapaamielisimpiä. Islamilaisuuden shiiasuuntaus on vallitseva uskonto, mutta myös muita uskontoja suvaitaan. Elintaso on korkea, mutta se ei koske maassa olevia noin neljää miljoonaa Intiasta, Pakistanista, Filippiineiltä ja Nepalista lähtöisin olevaa 
siirtotyöläistä. He työskentelevät lähinnä rakennuksilla ja kotiapulaisia, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan usein orjuutta muistuttavissa oloissa.

Talous ja kaupankäynti

Arabiemiirikunnat ovat pyrkineet vähentämään riippuvuutta öljystä ja monipuolistamaan talouttaan. Öljyn ja kaasun osuus BKT:sta onkin saatu puristettua 25 prosenttiin. Viennistä öljy ja kaasu muodostavat yhä suurimman osan. Erityisesti Dubai on matkailun ja vapaan kaupan voimalla kohonnut koko Persianlahden liikekeskuksen asemaan. Bisnes- ja rakennussektori ovat myös  kasvaneet merkittävästi, kun ulkomaalaisille yrityksille on avattu verovapaita alueita. 
Tärkeimpiä kauppakumppaneita ovat Japani, Intia, Iran, Kiina ja Yhdysvallat.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Yhdistyneet arabiemiirikunnat koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Gå til statistikken for landet