[[suggestion]]
Antigua ja Barbuda
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

St. John's

Etniset ryhmät

Afrikkalaistaustaiset 87%, monietniset, eurooppalais- ja latinalaisperäiset ja muut 13% (2011)

Kieli

Englanti (virallinen kieli), Antiguan kreolienglanti

Uskonto

Protestantit 68%, katolilaiset 8%, muut ja uskonnottomat 24% (2011)

Väkiluku

98 728 (2022)

Valtiomuoto

Parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia (Iso-Britannian hallitsija on muodollinen valtionpäämies)

Pinta-ala

443 km2

Valuutta

Itä-Karibian dollari

BKT per asukas

25 337 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

1. marraskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Antigua ja Barbuda on Karibianmeren saarivaltio. Siihen kuuluvat Antiguan, Barbudan ja Redondan saaret. Antigua ja Barbuda sijaitsee Pienten-Antillien saariketjun pohjoispäässä, Montserratista koilliseen. Antiguan saaren rannat mutkittelevat kymmeniksi niemiksi ja lahdiksi. Hienojen valkeiden hiekka- ja palmurantojen välissä on kallioita ja matalia rantametsiä. Saaren korkein huippu on Mount Obama (405 m). Antigualla ei ole jokia. Vesilähteitä on vähän. Barbudan metsäinen alava korallisaari sijaitsee 40 kilometriä Antiguasta pohjoiseen.

Barbudan korkein kohta Lindsay Hill on vain 44 metriä merenpinnan yläpuolella. Redonda on asumaton luoto. Sen kalliorannat kohoavat jyrkkinä merestä. 1800-luvulla Redondalta kaivettiin lintujen lantaa lannoitteiden ja ruudin raaka-aineiksi. Valtaosa Antigua ja Barbudan väestöstä asuu Antigualla. Pääkaupunki Saint John´s on Antiguan luoteisosassa suojaisen lahden pohjukassa. Barbudan ainoa varsinainen asutuskeskus Codrington on saaren länsirannikolla ison merilaguunin rannalla.

Antigua ja Barbudan ilmasto on lämmin ja kohtalaisen kostea. Runsaimmat sateet tulevat syyskuusta marraskuuhun. Barbudalla sataa vähemmän kuin Antigualla. Saaret ovat Karibian halki kulkevien myrskyjen reitillä. Vuonna 2017 kaksi peräkkäistä hirmumyrskyä, Irma ja Maria, tuhosivat melkein kaikki Barbudan rakennukset ja vaurioittivat pahasti saaren kasvillisuutta. Barbudan koko väestö siirrettiin turvaan Antigualle. Antiguan ja Barbudan saarten ympärillä on rikas meriluonto kauniine koralliriuttoineen. Meressä ui valaita, delfiinejä ja kilpikonnia. Korallien liepeillä näkyy rauskuja, papukaijakaloja, lehti- ja perhokaloja ja pullistelevia pallokaloja.

Korallien kunto on heikkenemässä. Tämä on seurausta rantavesien likaantumisesta, leväkasvillisuuden lisääntymisestä, lämpötilojen muutoksista ja myrskytuhoista. Pitkäaikainen asutus ja ihmisen elinkeinot ovat heikentäneet saarten elonkirjoa. Ihmisten mukana Redondalle tulleet rotat ja vuohet ovat tuhonneet alkuperäistä eläimistöä ja kasvillisuutta. Antiguan saarella on jäljellä vain yksi metsä. Se on Wallingin kukkulalle rakennetun patoaltaan ympärillä. Iso osa alkuperäisestä metsästä on sielläkin hävinnyt, mutta kasvillisuutta on paikattu istuttamalla lisää puita. Suojelualueella kasvaa norsunkorvia ja muita lehtipuita. Barbudalla Codringtonin laguunin rannan mangrovetiheikössä on fregattilintujen pesimäyhdyskunta. Siellä elää myös pelikaaneja, matkijoita ja viheltäjäsorsia. Matkailusta elävä maa tarvitsee näyttäviä ja riittävän helposti saavutettavia luontokohteita.

Historia

Antiguan varhaisasukkaat tulivat saarelle yli 5000 vuotta sitten. He olivat tainokansoihin kuuluneita kalastajia, metsästäjiä ja keräilijöitä. Heidän jälkeensä tulivat arawakit, jotka kasvattivat maissia, bataatteja, tupakkaa, puuvillaa ja guavahedelmiä. 1200-luvulla karibit syrjäyttivät arawakit. Vuonna 1493 Kristoffer Kolumbus purjehti Antigualle. Brittiläiset siirtolaiset asettuivat saarelle 1630-luvulla ja neljäkymmentä vuotta myöhemmin Iso-Britannia otti myös Barbudan hallintaansa. Saarille tuotiin afrikkalaisia orjia tekemään työtä sokeriviljelmillä. Metsät hävitettiin sokerin tieltä. Puuta tarvittiin myös laivanrakennuksen raaka-aineeksi.

Sokeri oli pitkään Antigua ja Barbudan päätuote. 1900-luvulla sokerin tuotanto väheni kuivuuksien, viljelymaiden ehtymisen sekä markkinoilla kasvaneen kilpailun vuoksi. Silti sokeri tuotti 90% saarten vientituloista vielä vuonna 1945. Palkat olivat alhaiset ja saarelaiset elivät köyhyydessä. 1940-luvun alussa Yhdysvallat perusti Antigualle tukikohtia. Saarille syntyi uudenlaisia työpaikkoja. Toisen maailmansodan jälkeen matkailu kehittyi uudeksi elinkeinoksi. Yhdysvaltojen sodanaikaisia lento- ja laivastotukikohtia varten rakennetut kiitoradat ja satamat edistivät matkailuliikenteen kasvua. 1970-luvulla matkailu oli jo pääelinkeino. Antigua ja Barbuda itsenäistyi vuonna 1981, mutta jäi brittiläisen kansainyhteisön jäseneksi.

Itsenäisyyden aikana saarten yhteiskunnallinen kehitys on ollut kohtalaisen vakaa. Vuonna 2017 hirmumyrskyt aiheuttivat suuria tuhoja Barbudalla. Maailman demokratian tilaa seuraavan Freedom House-järjestön mukaan Antigua ja Barbuda on vapaa maa. Löysät lait ovat houkutelleet saarille ulkomaisia yrittäjiä, jotka ovat perustaneet peiteyhtiöitä välttääkseen veronmaksun kotimaassaan. Pankkikeinottelut, aseiden salakuljetus ja huumerikokset ovat vuosien varrella tahranneet Antigua ja Barbudan kansainvälistä mainetta.

Ekologinen jalanjälki

1 2 7

2,8

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Antigua ja Barbuda asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,8 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Antigua ja Barbudan suurin haaste on matkailun elvyttäminen koronalamasta. Barbudalla tarvitaan vielä jälleenrakennusta, koska hirmumyrskyjen vuonna 2017 aiheuttamia tuhoja ei ole vielä korjattu. Hallitus haluaa muuttaa maanomistuslakeja, jotta ulkomaiset matkailuyritykset rakentaisivat saarelle uusia rantahotelleja. Tähän mennessä Barbudan maanhallinta on perustunut vanhoihin lakeihin, joissa omistus on yhteisöllistä. Tämä tarkoittaa, että rakennushankkeita voitaisiin toteuttaa vain paikallisten asukkaiden luvalla. Barbudan aluevaltuusto esitti vuonna 2020 jopa saaren itsenäistymistä maariidan vuoksi. Antiguan keskushallinto uhkasi lakkauttaa aluevaltuuston.

Pienenä saarivaltiona Antigua ja Barbuda on huolissaan ilmastonmuutoksen seurauksista. Meren pinnan mahdollinen kohoaminen voi peittää rantoja veden alle. Kuivuuskausien ja rajujen myrskyjen pelätään lisääntyvän. Kuivuudet vähentävät juomavesivaroja. Myrskyihin liittyvät rankkasateet aiheuttavat tulvia ja sortumia. Saarilla tehdyt ympäristöselvitykset ovat osoittaneet, että jätehuolto on puutteellinen. Tämä on aiheuttanut vesien likaantumista.

Suurin osa matkailu- ja sosiaalialan pienipalkkaisista työntekijöistä on naisia. Naisten koulutustaso on kohonnut, mutta tämä ei ole vielä parantanut yleistä palkkatasoa eikä ole saanut aikaan muutoksia naisten sijoittumisessa työelämään. Matkailun alojen koronalama on lisännyt naisten työttömyyttä. Antigua ja Barbudan 17 kansanedustajasta vain kaksi on naisia.

Maailman makein ananas kasvaa Antigualla. Mustan ananaksen nimellä tunnettua hedelmää viljellään saaren lounaisrannikolla. Harvinaista herkkua viedään vähän ulkomaille, koska se kestää huonosti kuljetusta. Antiguan ananas jää näin saarelaisten ja matkailijoiden nautittavaksi. Neljän kiinanruusun ympäröimä hedelmä on maan vaakunassa kypärän koristeena.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

69 / 188

Antigua ja Barbuda sijoittuu sijalle 69 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Antigua ja Barbudan korkean tulotason maaksi. Matkailu on saarten pääelinkeino. Vuonna 2019 Antigua ja Barbudalla kävi yli miljoona ulkomaista matkailijaa. Turismin tuottamat tulot olivat 992 miljoonaa dollaria. Vuonna 2020 matkailijoiden määrä väheni rajusti koronapandemian takia. Saarilla kävi vain 385 000 turistia ja matkailutulot olivat 416 miljoonaa dollaria. Vuonna 2020 Antiguan ja Barbudan kansantalous supistui 16%. Lama jatkui vielä vuonna 2021.

Vuonna 2020 Antigua ja Barbudan viennin arvo oli 134 miljoonaa dollaria (USD). Tuonnin arvo oli 662 miljoonaa dollaria. Vientituotteita olivat laivat ja veneet 73%, öljy 15%, kulta 3%, koneet ja laitteet 3%, riisi 1%. Suurimpia vientimaita olivat Puola, Dominikaaninen tasavalta, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Norja ja Yhdysvallat ja Senegal. Tärkeimmät tuontimaat olivat Yhdysvallat, Puola, Kiina, Iso-Britannia ja Brasilia. Vuonna 2020 ulkomailla asuvat saarelaiset lähettivät kotimaahan 36 miljoonaa dollaria.

Antigua ja Barbuda on ollut nettikasinojen keskus, jonne on rekisteröity kansainvälisiä peliyhtiöitä. Ulkomaisille varustamoille ja jahtien omistajille tarjotaan myös mahdollisuutta rekisteröidä aluksia saarten lipun alle. Tällä tavalla laivojen ja jahtien omistajat voivat maksaa vähemmän veroja kuin mitä he maksaisivat kotimaassa. Vuonna 2021 Antigua ja Barbudalle oli rekisteröity 1400 alusta. Vuonna 2015 Antigua ja Barbuda oli vielä Euroopan Unionin veroparatiisien mustalla listalla. Veroparatiiseilla tarkoitetaan maita, joissa on matala verotus ja tiukka pankkisalaisuus, mutta ei kansainvälisiä sopimuksia tai lainsäädäntöä läpinäkyvästä omistajuudesta. Veroparatiiseihin perustettavat yhtiöt palvelevat kulisseina, joilla häivytetään tieto omistuksesta. Yhtiöitä voidaan käyttää lailliseen tai laittomaan toimintaan. Vuonna 2018 EU siirsi Antigua ja Barbudan mustalta listalta niin sanottuun tiiviisti seurattavien maiden ryhmään. Tähän ryhmään kuuluvat ne maat, jotka ovat sitoutuneet uudistamaan veropolitiikkansa.

Kartat

Tilastot

Maan Antigua ja Barbuda tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

94 298

Ihmistä maassa Antigua ja Barbuda

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 5

1,6

lasta per nainen maassa Antigua ja Barbuda

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6

6

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Antigua ja Barbuda

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

7

25 337

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Antigua ja Barbuda

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Antigua ja Barbuda

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 0

5,1

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Antigua ja Barbuda

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 5 10

8,5

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Antigua ja Barbuda

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Antigua ja Barbuda

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,90

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Antigua ja Barbuda

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,0

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Antigua ja Barbuda

Tasa-arvo

Työ