[[suggestion]]
Bahama
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Nassau

Etniset ryhmät

Afrikkalaistaustaiset 91%, eurooppalaisperäiset 5%, muut 4% (2010)

Kieli

Englanti (virallinen kieli), kreoli

Uskonto

Protestantit 70%, katolilaiset 12%, muut ja uskonnottomat 18% (2010)

Väkiluku

396 914 (2021)

Valtiomuoto

Parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia (Iso-Britannian hallitsija on muodollinen valtionpäämies)

Pinta-ala

13 878 km2

Valuutta

Bahaman dollari

BKT per asukas

40 379 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

10. heinäkuuta

Muut maasivut

Maantiede

Bahaman saaristo on Atlantin valtamerellä Floridan itäpuolella, Kuubasta pohjoiseen. Bahamaan kuuluu lähes 700 korallisaarta, joista 30 on asuttuja. Bahaman ilmasto on lämmin. Sadekausi ajoittuu toukokuusta lokakuuhun. Silloin esiintyy rankkasateita ja ukkosmyrskyjä. Syksyisin alueen yli ja ohi kulkee pyörremyrskyjä. Marraskuusta huhtikuuhun Bahamalle tulee Yhdysvalloista kuivia ja viileitä pohjoisia ilmavirtauksia. Bahaman saaret ovat matalia. Saariston korkein kohta, Alvernia, kohoaa vain 63 metriä merenpinnan yläpuolelle. Saarilla on rehevää kasvillisuutta, mutta ohut hedelmällinen maakerros on altis kulumiselle. Neljällä pohjoisella saarella on mäntymetsiä. Bahamalla kasvaa myös kuivan alueen lehtimetsää ja jalopuita. Elonkirjoa täydentävät rantojen mangrovemetsät, kosteikot ja riutat. Saarilla on hienoja lomarantoja, valkoista hiekkaa, palmuja ja upea meri. Bahama on hyvin tunnettu matkailun kohde.

Exuma Cays on Bahaman suosituin luonnonpuisto. Sukeltajat katselevat riutoilla rauskuja, haita, siilikaloja ja kilpikonnia. Major Cayn uivat siat ällistyttävät matkailijoita. Bahaman saariston eteläosassa Inaguan saarella on järvi, suola-allas, mangrovepuita ja kosteikkoja. Siellä pesii tuhansia flamingoja, pelikaaneja ja haikaroita. Abacon saarella kasvaa mäntyä. Abacossa on metsäluonnon suojelualue. Siellä elää harvinaisia Bahaman papukaijoja ja kotoperäisiä bahamanpääskyjä. Vuonna 2008 Bahama sitoutui suojelemaan 20% maa- ja rantavesialastaan. Puolet tästä tavoitteesta on saavutettu.

Yli 80% bahamalaisista asuu kahdella saarella: Grand Bahamalla ja New Providencessa, missä on myös pääkaupunki Nassau. Valtaosa pienistä koralliluodoista kohoaa vain pari metriä merenpinnasta. Jos ilmastonmuutos saa meren pinnan nousemaan, luodot jäävät veden alle. Ilmastonmuutokseen liittyy sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen. Bahamalla tämä voi tarkoittaa tuhoisien myrskyjen yleistymistä. Vuonna 2019 hirmumyrsky Dorian aiheutti saaristossa suurta hävitystä. Yli 70 000 ihmistä menetti kotinsa. Meren ja rantojen pilaantuminen on uhka maalle, joka elää rantamatkailusta. Bahaman lähimerillä kelluu isoja roskalauttoja. Merivirrat kuljettavat lauttoja. Aallot ajavat muovijätettä rannoille. Merieläinten vatsasta löydetään muovia. Maailman meriin heitetään joka vuosi kymmenen miljoonaa tonnia muoveja. Vuonna 2050 merissä saattaa olla enemmän muovia kuin kalaa.

Bahama on antanut uuden merkityksen sanalle merisika. Kuvahakuvihje: Bahamas swimming pigs.

Historia

Bahaman varhaisimmat tunnetut asukkaat, tainokansaan kuuluvat lucayanit saapuivat saaristoon 800-luvulla. Kristoffer Kolumbus purjehti Bahamalle vuonna 1492. Espanjalaiset valloittajat kuljettivat tuhansia saarelaisia orjatyöhön Hispaniolaan. Valtaosa heistä kuoli raakaan työhön ja espanjalaisten mukana tulleisiin tauteihin. Bahaman saaret jäivät pitkäksi aikaa asumattomiksi. 1600-luvun puolivälissä saarille asettui englantilaisia siirtolaisia. 1600-luvun lopulla Bahama oli merirosvojen tukikohta, kunnes saarille lähetettiin englantilaisia joukkoja, jotka kukistivat merirosvot. 1700-luvun lopulla Yhdysvaltojen itsenäistyessä Bahamalle muutti sieltä kuninkaalle uskollisia englantilaisia, jotka toivat mukanaan afrikkalaisia orjia. Saarille raivattiin puuvillaviljelmiä. Viljelykset menestyivät muutaman vuoden, mutta sitten maan kuluminen ja hyönteistuhot tekivät työn tuottamattomaksi. Orjuuden lakkauttaminen lopetti puuvillan kasvatuksen kokonaan.

1800-luvun puoliväliin asti Bahama oli köyhä syrjäseutu. Saarilla on yritetty monenlaista maataloutta hedelmien ja vihannesten kasvatuksesta tupakan viljelyyn, mutta maaperä ei ole tuotannolle otollinen. 1860-luvulla Yhdysvaltojen sisällissodan aikaan sekä 1920-luvulla väkijuomien kieltolain aikana saarelaiset saivat tuloja salakuljetuksesta. Bahamalle suuntautuvaa matkailua ryhdyttiin edistämään 1910-luvulla. Turismin ripeä kasvu alkoi 1950-luvulla. Vuonna 1968 Bahamalla kävi jo yli miljoona turistia. Vetonauloja olivat uimarannat ja pelikasinot. Bahama itsenäistyi vuonna 1973, mutta jäi brittiläisen kansanyhteisön jäseneksi.

Bahamalla on useita poliittisia puolueita. Käytännössä maa on koko itsenäisyyden ajan ollut kahden puolueen järjestelmä, missä vaalit voittanut puolue muodostaa hallituksen ja toinen suuri puolue on oppositiossa. Bahaman parlamentissa enemmistöpuolueena on nykyisin keskustavasemmistolainen Progressive Liberal Party (PLP). Vähemmistöpuolueena on keskustaoikeistolainen Free National Movement (FNM), joka tätä ennen on ollut useita kertoja hallituksessa. PLP voitti vuoden 2021 vaalit ja pääministeriksi nousi puolueen johtaja Philip Davis.

Ekologinen jalanjälki

1 2 4

2,5

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Bahama asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,5 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Bahamalla on iso taloudellinen pulma: kuinka maa saadaan elpymään koronalamasta ja hirmumyrsky Dorianin 2019 aiheuttamista tuhoista. Myrskyn hävitys tuotti Bahamalle yli kolmen miljardin dollarin tappiot. Se vastaa kolmen vuoden vientituloja. Maailman demokratian kehitystä seuraava Freedom House-järjestö pitää Bahamaa vapaana maana. Vaalijärjestelmä toimii vakaasti ja uskottavasti. Valtionhallinnossa on kuitenkin esiintynyt taloudellisia väärinkäytöksiä. Vuonna 2020 Bahaman valtionvarainministeri erosi sen jälkeen, kun häntä vastaan esitettiin syytöksiä osallisuudesta 20 miljoonan dollarin suuruisiin petoksiin.

Pääministeri Philip Davis lupaa toimia naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Taloudellisen tasa-arvon edistämisessäkin tarvitaan tekoja. Bahamalla naisten ansaitsema palkka on keskimäärin 66% miesten palkasta. Koronalaman aiheuttama työttömyys kohdistui enemmän naisiin kuin miehiin. Vuonna 2017 pitkäaikaistyöttömistä 63% oli naisia ja 37% oli miehiä. Vuonna 2021 valituista kansanedustajista 18% on naisia.

Bahamalla asuu yli 40 000 haitilaista, jotka ovat tulleet maahan etsimään työtä ja toimeentuloa Haitin luonnontuhojen ja poliittisten levottomuuksien jälkeen. Hirmumyrsky Dorianin jälkeen Bahamalla on esiintynyt entistä enemmän vihamielisyyttä haitilaisia maahanmuuttajia kohtaan. Satoja venepakolaisia on palautettu takaisin Haitiin.

Inhimillisen kehityksen indeksi

16

53 / 188

Bahama sijoittuu sijalle 53 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Bahaman korkean tulotason maaksi. Bahaman tärkein elinkeino on matkailu. Vuonna 2020 Bahamalla vieraili kaksi miljoonaa ulkomaista turistia. Matkailutulot olivat hieman yli miljardi dollaria (USD). Koronalama romahdutti turismin. Ennen pandemiaa (2019) Bahamalla kävi yli 7 miljoonaa turistia, joista viisi miljoonaa oli risteilymatkustajia. Vuonna 2019 matkailutulot olivat 4,4 miljardia dollaria. Rahapalvelut ovat Bahaman toiseksi tärkein elinkeino. Pankkipalvelut työllistävät tuhansia ihmisiä. Niihin liittyvien palkkojen arvo on 300 miljoonaa dollaria vuodessa. Vuonna 2020 Bahaman kansantalous supistui 15%. Bahaman hallitus arvioi, että 30% työikäisistä oli ilman työtä. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan elpyminen lähti liikkeelle hitaasti. Vuoden 2021 talouskasvu oli vain 2%. Sen odotetaan piristyvän lähivuosien aikana.

Vuonna 2020 Bahaman viennin arvo oli 1,1 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 5,5 miljardia dollaria. Vientituotteita olivat öljy 35% (raakaöljy ja jalosteet), laivat 26%, alumiini 10%, typpiyhdisteet 6%, polystyreeni 5% (kestomuovi) ja hummerit 5%. Suurimpia vientimaita olivat Singapore, Yhdysvallat, Puola, Saksa ja Ecuador. Lähes puolet tuonnista tuli Yhdysvalloista. Pienempiä tuontimaita olivat Saksa, Etelä-Korea ja Kiina.

Bahama on ollut yksi maailman veroparatiiseista. Veroparatiiseilla tarkoitetaan maita, joissa on matala verotus ja tiukka pankkisalaisuus, mutta ei kansainvälisiä sopimuksia tai lainsäädäntöä läpinäkyvästä omistajuudesta. Veroparatiiseihin perustettavat yhtiöt palvelevat kulisseina, joilla häivytetään tieto omistuksesta. Yhtiöitä voidaan käyttää lailliseen tai laittomaan toimintaan. Vielä muutama vuosi sitten Euroopan Unioni katsoi, että Bahama ei ollut yhteistyöhaluinen, koska maa ei allekirjoittanut maailmanlaajuista sopimusta verotietojen vaihdosta. Vuonna 2022 Bahama ei enää ollut EU:n julkaisemalla veroasioissa yhteistyöhaluttomien maiden listalla.

Kartat

Tilastot

Maan Bahama tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

412 623

Ihmistä maassa Bahama

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 3

1,4

lasta per nainen maassa Bahama

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13

13

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Bahama

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

11

40 379

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Bahama

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Bahama

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 0

6,0

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Bahama

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 2 10

8,2

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Bahama

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Bahama

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Bahama

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

Ei tilastoja saatavilla
koulunkäyntiä keskimäärin maassa Bahama

Tasa-arvo

Työ