Bahrain
Persianlahden saarivaltio Bahrain on pienin arabimaa. Maa on rikas, sillä siellä aloitettiin arabimaista ensimmäisenä öljynporaus vuonna 1932. Kuningaskuntaa hallitsee Khalifan sunnimuslimiperhe, mutta väestön enemmistö on shiiamuslimeja.

Keskeiset luvut ja tiedot
-
Pääkaupunki
- Manama
-
Etniset ryhmät
- bahrainilaiset 62,4 %, muut 37,6 %
-
Kieli
- arabia (virallinen), englanti, farsi, urdu
-
Uskonto
- muslimit (shiia ja sunni) 81,2 %, kristityt 9 %, muut 9,8 %
-
Väkiluku
- 1 234 571
-
Valtiomuoto
- perustuslaillinen monarkia
-
Pinta-ala
- 765 km2
-
Valuutta
- Bahrainin dollari
-
BKT per asukas
- 45 411 Ostovoimapariteetti $
-
Kansallispäivä
- 16. joulukuuta
-
Muut maasivut
Maantiede
Bahrainin maa-alasta 92 prosenttia on hiekkaista erämaata. Vain 2,9 prosenttia maa-alasta on viljelykelpoista. Aavikkoisuudesta huolimatta Bahrain on vihreämpi kuin monet muut saman alueen maista, sillä monet kasvilajit ovat sopeutuneet aavikkoon ja suolaiseen ympäristöön. Silti aavikoituminen on yksi keskeisistä ympäristöön liittyvistä huolenaiheista. Bahrainin vaarallisin luonnonilmiö on hiekkamyrskyt aavikkoalueilla. Bahrain on pieni saarivaltio Persianlahdella. Se sijaitsee lähellä rannikon Saudi-Arabiaa ja Qataria, joihin sillä on siltayhteys. Bahrain koostuu yhteensä 33 saaresta, joista pääsaari on selkeästi suurin. Kuudella saarella on ihmisasutusta. Bahrainin merialueilla on runsas kalakanta.
Historia
Ottomaanit ja britit tunnustivat vuonna 1913 Bahrainin itsenäisyyden. Maa pysyi kuitenkin Ison-Britannian suojeluksessa. Bahrainin modernisoituminen alkoi vuonna 1932, kun maasta löydettiin runsaasti öljyä. Britannia poistui Bahrainista vuonna 1971, jolloin Bahrain itsenäistyi lopullisesti. Maassa on shiiamuslimienemmistö, mutta sitä johtavat sunnimuslimit, mikä on aiheuttanut sisäisiä levottomuuksia. Kun Irak valtasi Kuwaitin vuonna 1990, liittyi Bahrain liittoutuneiden puolelle. Vuonna 1994 syttyi väkivaltaisia mellakoita, kun naiset ottivat osaa urheilutapahtumaan. Naisten asema parani merkittävästi vuonna 2002, jolloin järjestettiin parlamenttivaalit, joissa naiset saivat asettua ehdolle. Vaalit olivat ensimmäiset Bahrainissa kolmeen vuosikymmeneen.
Ekologinen jalanjälki






5,1
Yhteiskunta ja politiikka
Poliittiset puolueet ovat Bahrainissa kiellettyjä, mutta poliittiset yhdistykset ovat sallittuja. Käytännössä nämä yhdistykset toimivat puolueiden tapaan. Raporttien mukaan Bahrainin hallitus rikkoo sanan- ja lehdistönvapautta säännöllisesti. Tilanteen on kuitenkin myös arvioitu parantuneen viime aikoina. Bahrain on perustuslaillinen monarkia, jonka ylin hallitsija on kuningas ja tämän suku. Sheikki Hamad bin Isa-al Khalifah on hallinnut maata vuodesta 2002, jolloin hänen isänsä kuoli. Al-Khalifan suku on hallinnut Bahrainia vuodesta 1783 lähtien. Sunnimuslimeihin kuuluvan kuninkaan suvun hallussa on merkittäviä poliittisia ja sotilaallisia virkoja. Bahrainin yhteiskuntaa ravistelevat sunnimuslimeiden ja shiiaopposition väliset konfliktit, joilla on pitkä historia. Vuonna 2002 järjestettiin parlamenttivaalit, joissa valittiin 40 poliitikkoa parlamenttiin. Vaalit olivat Bahrainin ensimmäiset 30 vuoteen. Vuoden 2011 Arabikevään yhteydessä Bahrainissa järjestettiin useita mielenosoituksia, joissa vaadittiin laajempaa poliittista vapautta ja yhtäläisiä oikeuksia kansalaisille. Bahrainin turvallisuusjoukot iskivät mielenosoittajia vastaan kovin ottein. Bahrainilla on myös vuoden ajan ollut rajakiistoja naapurimaansa Qatarin kanssa useista saarista.
Inhimillisen kehityksen indeksi

41 av 188
Talous ja kaupankäynti
Bahrain on rikas valtio, kiitos sen mittavien öljy- ja maakaasuvarojen. Maan tuloveroprosentti on nolla. Bahrainin merkittävintä luonnonvaraa öljyä löydettiin alueelta ensimmäisen kerran vuonna 1932. Sitä ennen maan talous perustui kaupankäynnille. Sittemmin öljy on ollut maan talouden perusta. Öljy- ja maakaasuvarat alkoivat ehtyä 1970-luvulla, joten valtio päätti panostaa myös muihin talouden aloihin. Näin ollen Bahrainista on tullut myös yksi Persianlahden merkittävimmistä pankkikeskuksista. Bahrainissa on vuodesta 2004 lähtien järjestetty Formula 1 –kilpailu, mikä on myös vahvistanut maan asemaa kansainvälisenä keskuksena. Maanviljely tuottaa vain prosentin Bahrainin bruttokansantuotteesta, sillä maa-alasta vain 2,9 prosenttia on viljelykelpoista.
Kartat
Tilastot
YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Bahrain koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin
Väestö
Väkiluku
1 748 295
Lasta per nainen
Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden


1,9
Lapsikuolleisuus
Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden.







7
Köyhyys
BKT asukasta kohden
Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla.

45 411
Nälkä
Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ilmasto
CO2-päästöt
CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden





















20,3
Terveys
Rokote
Tuhkarokkoa vastaan rokotettujen lasten osuus










9,9
Juomavesi
Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen










9,9
Koulutus
Luku- ja kirjoitustaidot
Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä










9,10
Koulunkäynti
Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin?












