[[suggestion]]
Barbados
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Bridgetown

Etniset ryhmät

Afrikkalaistaustaiset 92%, monietniset 3%, eurooppalaistaustaiset 3%, intialaisperäiset 1%, muut 1% (2010)

Kieli

Englanti (virallinen kieli), bajan (kreolienglanti)

Uskonto

Protestantit 66%, katolilaiset 4%, rastafarit 1%, muut ja uskonnottomat 29% (2010)

Väkiluku

287 708 (2021)

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

431 km2

Valuutta

Barbadosin dollari

BKT per asukas

17 837 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

30. marraskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Barbados on saari Karibian meren itäosassa. Parinsadan kilometrin päässä Barbadosista länteen on ketju Pienten-Antillien saaria. Idässä on avoin meri ja viidensadan kilometrin päässä etelässä ovat Venezuela ja Guyana. Barbadosin ympärillä on koralliriuttoja. Rannikolla on hienoja hiekkarantoja. Aallot huuhtelevat valkoista hiekkaa. Rannalla kasvaa palmuja. Barbados on suosittu matkailukohde. Keskellä saarta on kukkuloita ja ylänköä. Korkein huippu on Mount Hillaby (340 m). Kukkuloiden lähteiltä saa alkunsa viisi jokea. Rannikon liepeillä on tasankoja. Tasamailla ja loivilla rinteillä on aikaisemmin kasvatettu paljon sokeriruokoa. Viime vuosina viljely on vähentynyt. Saarella on lämmin ilmasto. Sadekausi ajoittuu kesäkuusta joulukuuhun. Kevät on kuivempaa aikaa. Barbados on tiheään asuttu saari. Pääkaupunki Bridgetown on saaren lounaisrannikolla. Siellä asuu kolmasosa barbadosilaisista.

Barbadosin saaren alkuperäisluonto on paljolti hävinnyt asutuksen ja maatalouden tieltä. Kukkuloilla on monilajisia lehtimetsiä. Niissä tavataan vihermarakatteja. Apinat ovat tulleet saarelle Afrikasta kauan sitten orjalaivojen mukana. Barbadosilla on runsas linnusto, johon kuuluu kerttuja, kolibreja, kahlaajia ja monia merilintulajeja. Saaren rannikoilla on kaksi meriluonnon suojelualuetta. Niillä voi nähdä kilpikonnia, delfiinejä, lentokaloja ja haita. Vesi kovertaa Barbadosin liitukiveen onkaloita ja uomia. Yksi saaren nähtävyyksistä on pohjoiskärjen Animal Flower-luola. Sen pohjalla on vesialtaita, joissa elää merivuokkoja. Suuri osa Barbadosin juomavedestä tulee maanalaisista vesilähteistä. Maaperä on altis kulumiselle. Rantavesien saastuminen rasittaa koralleja. Matkailusta elävän maan tulisi pitää hyvää huolta ympäristöstä.

Historia

Barbadosissa on asunut ihmisiä ainakin 3600 vuotta sitten. Heywoodsista pohjoiselta rannikolta on löydetty jälkiä kalastajien asutuksesta. Vanhoja saviesineitä on kaivettu esiin eri puolilla saarta. Etelä-Amerikan mantereelta tulleet tainot ovat eläneet Barbadosissa 800-luvulta lähtien. Myös karibit ovat liikkuneet alueella. Ensimmäinen englantilainen laiva purjehti Barbadosiin vuonna 1625. Brittiläiset asuttivat saaren ja kasvattivat puuvillaa, tupakkaa ja sokeria. Viljelmien työvoimaksi tuotiin irlantilaisia pakkotyöläisiä ja afrikkalaisia orjia. 1600-luvun lopulta alkaen enemmistö Barbadosin asukkaista on ollut afrikkalaistaustaisia. Tainot ovat hävinneet kokonaan. Orjuus lakkautettiin 1830-luvulla.

Sokerin tuotanto on ollut Barbadosin pääelinkeino 1950-luvulle asti. Sokerin tuotantoon on liittynyt myös rommin valmistus. Barbadosin matkailun kehitys alkoi 1950-luvulla. Vuonna 1955 saarella kävi 15 000 matkailijaa. Vuonna 1980 Barbadosissa vieraili 370 000 turistia. Se on enemmän kuin mitä saarella oli asukkaita. Barbados itsenäistyi vuonna 1966, mutta pysyi brittiläisen kansanyhteisön jäsenenä. Vuonna 2021 Barbados julistautui tasavallaksi. Presidentiksi valittiin Sandra Mason. Presidentin tehtävä on muodollinen. Poliittista toimeenpanovaltaa käyttää pääministerin johtama hallitus. Barbadosissa on useita puolueita, mutta käytännössä maa on ollut kaksipuoluejärjestelmä. Pääpuolueet ovat Barbados Labour Party (BLP) ja Democratic Labour Party (DLP). Molemmat puolueet ovat olleet eri aikoina hallituksessa ja oppositiossa. Tammikuussa 2022 vaalit voitti BLP ja puolueen johtaja Mia Mottley jatkaa pääministerinä.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3

2,4

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Barbados asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,4 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Maailman demokratian kehitystä seuraavan Freedom House-järjestön mukaan Barbados on vapaa maa. Barbados on koko itsenäisyytensä ajan ollut vakaa yhteiskunta. Vuoden 2022 vaaleissa hallituspuolue Barbados Labour Party sai kaikki paikat parlamentissa. Oppositio tunnusti tappionsa, mutta arvosteli Mia Mottleyn hallitusta siitä, että ennenaikaiset vaalit järjestettiin juuri silloin, kun koronatartunnat lisääntyivät. Vain 43% Barbadosin äänioikeutetuista kävi äänestämässä. Neljäsosa valituista kansanedustajista on naisia. Hallituksen tärkein haaste on nostaa maan talous jaloilleen. Matkailun elvyttäminen on avainasia.

Vuonna 2020 Euroopan Unioni liitti Barbadosin niiden maiden listalle, jotka eivät ole veroasioissa yhteistyöhaluisia. Barbados on toiminut veroparatiisina. Veroparatiiseilla tarkoitetaan maita, joissa on matala verotus ja tiukka pankkisalaisuus, mutta ei kansainvälisiä sopimuksia tai lainsäädäntöä läpinäkyvästä omistajuudesta. Veroparatiiseihin perustettavat yhtiöt palvelevat kulisseina, joilla häivytetään tieto omistuksesta. Yhtiöitä voidaan käyttää lailliseen tai laittomaan toimintaan. Vuonna 2021 Barbados poistettiin EU:n veroparatiisien listalta.

Glasgowin ilmastokokouksessa Mia Mottley puhui pienten saarivaltioiden puolesta. Hän totesi, että juuri näille maille ilmastonmuutos on vakava uhka. Mottley korosti, että tarvitaan kansainvälinen rahasto, jonka varoja ohjataan niille maille, jotka eniten kärsivät ilmastonmuutoksen seurauksista.

Kaksi tapaa katsella Barbadosia: Ann Dodson maalaa taitavasti saaren maisemat. Kuvahakuvihje: Ann Dodson Barbados paintings. Valokuvat näyttävät Bridgetownin kadut. Kuvahakuvihje: Swan Street Barbados.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

68 / 188

Barbados sijoittuu sijalle 68 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Barbados on korkean tulotason maa. Barbadosin talous on riippuvainen matkailusta. Vuonna 2019 matkailun osuus oli 36% kansantuotteesta. Barbadosilla kävi vuonna 2019 lähes miljoona turistia. Matkailutulot olivat yli miljardi dollaria (USD). Matkailupalvelut työllistävät 40% työvoimasta. Enemmistö matkailualan työntekijöistä on naisia. Kaiken kaikkiaan erilaisten palveluiden osuus kansantuotteesta on 88%. Teollisuuden osuus on 10% ja maatalouden vain 2%. Barbadosin kansantalous pieneni 18% vuonna 2020. Lähes kolmasosa työssäkäyvistä menetti työpaikkansa. Vuonna 2021 kansantalous kasvoi vain 1,4%. Lähivuosina matkailun ja siten myös Barbadosin talouden odotetaan elpyvän.

Vuonna 2020 Barbadosin viennin arvo oli 330 miljoonaa dollaria. Tuonnin arvo oli 1,7 miljardia dollaria. Vientituotteita olivat rommi 15%, lääketarvikkeet ja apuvälineet 13%, torjunta-aineet 6%, sementti 6%, sähkötarvikkeet 6%, paperituotteet 5%, laivat ja veneet 3%, rauta 3%. Suurimpia vientimaita olivat Yhdysvallat, Jamaika, Guyana, Trinidad ja Tobago, Kiina, Saint Lucia ja Kanada. Tärkeimmät tuontimaat olivat Yhdysvallat, Trinidad ja Tobago, Guyana, Japani, Iso-Britannia, Kiina ja Suomi. Suomi vei Barbadosiin koneita ja laitteita.

Kartat

Tilastot

Maan Barbados tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

281 995

Ihmistä maassa Barbados

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 5

1,6

lasta per nainen maassa Barbados

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35

35

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Barbados

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

5

17 837

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Barbados

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Barbados

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 8

3,9

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Barbados

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 7 9 10

7,7

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Barbados

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 8 8 9 10

6,8

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Barbados

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,96

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Barbados

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

Ei tilastoja saatavilla
koulunkäyntiä keskimäärin maassa Barbados

Työ