[[suggestion]]
Belize
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Belmopan

Etniset ryhmät

Monietniset/mestizo/latino 53%, creole 26%, maya 11%, afrikkalaistaustaiset/garifuna 6%, muut 4% (2010)

Kieli

Englanti (virallinen kieli), espanja, kriol, mayakielet, Karibian garifuna, saksa

Uskonto

Katolilaiset 40%, protestantit 32%, muut ja uskonnottomat 28% (2010)

Väkiluku

404 915 (2021)

Valtiomuoto

parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala

22 966 km2

Valuutta

Belizen dollari

BKT per asukas

11 451 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

21. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Belize on pieni Keski-Amerikan maa Guatemalan ja Karibian meren välissä. Suurin osa Belizen pinta-alasta on alavaa rannikkoa. Sisämaassa on kostean lämpimän ilmaston metsiä. Pohjoisessa on viljelymaita. Rannikolla on hiekkarantoja, laguuneja ja lahdelmia. Rannikon edustalla on Belizen valliriutta, yksi maailman suurimmista koralliriutoista. Siellä on yli sata erilaista korallia ja 500 kalalajia. Ainutlaatuinen riutta houkuttelee Belizeen paljon matkailijoita. Hol Chanin meriluonnon suojelualueella voi nähdä delfiinejä, kilpikonnia, rauskuja, viiksihaita, huulikaloja ja merivuokkoja.

Belizen lounaisosaan työntyy Mayavuorten kieleke. Siellä on maan korkein huippu, Doyle’s Delight (1124 m). Karuilla rinteillä kasvaa mäntyä. Rehevillä mailla on monilajisia lehtimetsiä. Kaikkiaan 58% Belizen pinta-alasta on metsiä. Cockscombin luonnonpuisto Mayavuorten itäpuolella on perustettu jaguaarien suojelemiseksi. Siellä on kauniita vesiputouksia sekä sademetsää, jossa kasvaa mahonkia, seetriä, palmuja ja kymmeniä muita puulajeja. Luonnonpuistossa elää jaguaarien lisäksi saukkoja, pitkähäntäkissoja, villisikoja, mölyapinoita, papukaijoja ja tukaaneja. Lähes 40% Belizen maa-alasta on erilaisia suojelualueita. Suojelualueidenkin metsissä esiintyy yhä laittomia hakkuita, erityisesti Belizen ja Guatemalan välisellä rajalla.

Puolet Belizen asukkaista elää Tyynen meren rannikolla. Matkailupalvelut ja kalastus ovat tärkeitä elinkeinoja. Vuonna 2021 Belize sitoutui suojelemaan 30% merialueestaan vastineeksi siitä, että luotonantajat antavat anteeksi suuren osan maan ulkomaisesta velasta. Nyt haasteena on järjestää matkailu niin, että kasvavat turistimäärät eivät aiheuta vahinkoa arvokkaille luontokohteille.

Historia

Belizessä on asunut kalastajia, metsästäjiä ja keräilijöitä yli 10 000 vuotta sitten. Maa tunnetaan kuitenkin parhaiten mayojen asuinalueena. Ensimmäiset mayakansat ovat tulleet Belizeen yli 4000 vuotta sitten. Caracolin kaupungissa lähellä nykyistä Guatemalan rajaa asui 600-luvulla yli sata tuhatta ihmistä. Pohjois-Belizen Lamanaissa on ollut mayojen asutusta yli 3000 vuoden ajan, 1900-luvulle asti. Espanjalaiset tulivat Belizeen 1500-luvulla, mutta eivät vallanneet aluetta pysyvästi. Englantilaiset merirosvot ja jalopuun hankkijat asettuivat Belizen rannikolle 1600-luvulla. 1700-luvulla jalopuukauppiaat toivat Belizeen afrikkalaisia orjia. 1700-luvun lopulla Belize oli jo käytännössä Iso-Britannian hallussa. Vuonna 1862 Belizestä tuli virallisesti Iso-Britannian siirtomaa nimellä Brittiläinen Honduras. Pääkaupunki oli rannikon Belize City. Vuonna 1961 hirmumyrsky Hattie hävitti Belize Cityä niin pahasti, että uudeksi pääkaupungiksi valittiin sisämaassa sijaitseva Belmopan. Belize itsenäistyi Iso-Britanniasta vuonna 1981, mutta jäi kansanyhteisön jäseneksi.

Belizessä on moni-ilmeinen väestö. 1850-luvulla tuhannet espanjankieliset siirtolaiset tulivat maahan Jukatanin niemimaalta. He olivat enimmäkseen maanviljelijöitä. He alkoivat kasvattaa sitrushedelmiä, banaaneja ja sokeriruokoa. 1860- ja 1870-luvuilla sokerintuottajat hankkivat työntekijöitä Kiinasta. Monet Guatemalan mayat pakenivat oman maansa sortoa ja väkivaltaa Belizen puolelle. 1900-luvulla Belizeen on muuttanut mennoniittoja, joista osa on saksankielisiä ja toiset puhuvat englantia tai espanjaa. Belizen elinkeinoelämä on monipuolistunut 2000-luvulla. Maatalouden uusia tuotteita ovat riisi, vihannekset, papaija ja pippurit. Rannikoilla kasvatetaan katkarapuja. Matkailusta on tullut suuri tulonlähde. Belizen keskiosista on löydetty öljyä.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4 6

4,7

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Belize asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 4,7 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuonna 2020 Belizen pääministeriksi valittiin John Briceno. Hän sanoi vuonna 2021, että Belize olisi muutettava tasavallaksi. Maailman demokratian kehitystä seuraavan Freedom House-järjestön mukaan Belize on vapaa maa. Nykyisiä haasteita ovat suuri työttömyys, väkivaltarikollisuus ja maan velkaantuminen. Koronapandemia on horjuttanut Belizen taloutta. Kansantalous supistui yli 15% vuonna 2020. Matkailuelinkeino ajautui syvään lamaan. Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan työttömyys oli vuoden 2020 lopulla lähes 14%, mutta väheni 9 prosenttiin vuonna 2021.

YK:n lastenjärjestö UNICEF varoittaa, että Belize on ilmastonmuutoksen riskialueella. Merenpinnan kohoaminen lisää rannikkoseutujen tulvauhkia. Hirmumyrskyjen määrä kasvaa. Vuonna 2020 kolme hirmumyrskyä pakottivat 30 000 ihmistä jättämään kotinsa. Sään ääri-ilmiöiden yleistyminen näkyy myös siten, että kovia kuivuuskausia on entistä useammin. Vuonna 2019 kuivuus aiheutti Belizen maataloudelle suuria tappioita. UNICEF on huolestunut aseellisen väkivallan lisääntymisestä. Väkilukuun suhteutetuissa henkirikostilastoissa Belize on maailman kymmenen väkivaltaisimman maan joukossa. Perheväkivaltaa sekä naisiin kohdistuva häirintää ja väkivaltaa esiintyy paljon. Belizen parlamentin jäsenistä 22% on naisia. Tämä on laajin naisten edustus parlamentin toiminnan aikana.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

121 / 188

Belize sijoittuu sijalle 121 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Belizen alemman keskitulotason maaksi. Matkailu on Belizen tärkein elinkeino. Vuonna 2019 Belizessä kävi 1,5 miljoonaa ulkomaista turistia. Matkailun tuottamat tulot olivat noin 500 miljoonaa dollaria. Koronapandemia karsi kaksi kolmasosaa turismista vuonna 2020. Sen jälkeen matkailu on alkanut elpyä, mutta kuluu vuosia ennen kuin turistimäärät ja matkailutulot kohoavat pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vuonna 2019 Belizen viennin arvo oli 319 miljoonaa dollaria. Tuonnin arvo oli 1,1 miljardia dollaria. Vientituotteita olivat sokeri 22%, kalastuksen tuotteet 16% (kala, katkaravut, hummerit, kotilot), banaanit 13%, öljy 10% (raakaöljy ja jalosteet), hedelmämehu 9%. Suurimpia vientimaita olivat Iso-Britannia, Yhdysvallat, Espanja, Jamaika ja Irlanti. Tärkeimmät tuontimaat olivat Yhdysvallat, Kiina, Meksiko ja Guatemala. Vuonna 2020 ulkomailla työskentelevät belizeläiset lähettivät kotimaahan perheilleen 120 miljoonaa dollaria.

Kartat

Tilastot

Maan Belize tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

410 825

Ihmistä maassa Belize

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 9

2,0

lasta per nainen maassa Belize

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11

11

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Belize

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

3

11 451

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Belize

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Belize

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 6

1,7

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Belize

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 9 9 10

7,9

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Belize

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Belize

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 1 10

8,09

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Belize

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

Ei tilastoja saatavilla
koulunkäyntiä keskimäärin maassa Belize

Tasa-arvo

Työ