[[suggestion]]
Belize
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Belmopan

Etniset ryhmät

mestitsit 48,7 %, kreolit 24,9 %, mayat 10,6 %, garifunat 6,1 %, muut 9,6 % (2000)

Kieli

espanja 46 %, kreolikieli 32,9 %, mayamurteet 8,9 %, englanti (virallinen kieli) 3,9 %, garifuna 3,4 %, saksa 3,3 %, muut kielet 1,4 %, ei tietoa 0,2 % (2000)

Uskonto

roomalaiskatoliset 49,6%, protestantit 27%, muut 14%, ei mitään 9,4% (2000)

Väkiluku

334 297

Valtiomuoto

parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia

Pinta-ala

22 966 km2

Valuutta

Belizen dollari

BKT per asukas

6 921 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

21. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Belize on pieni valtio, joka sijaitsee Väli-Amerikassa Jukatanin niemimaan kaakkoisrannikolla. Belize on noin 280 kilometriä pitkä ja noin 100 kilometriä leveä. Vaikeakulkuiset sademetsät täyttävät Belizen pohjoisosia, ja etelässä seisovat matalat Mayavuoret, joiden korkein kohta on 1160 metriin kohoava Victoria Peak. Belizen rannikolla sijaitsee maailman toiseksi pisin valliriutta, joka on hyväksytty UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Belizen ilmasto on trooppinen ja maan kasvillisuus yllättävän värikäs maan pienen koon huomioon ottaen. Sadekausi ulottuu toukokuulta aina marraskuulle asti. Hurrikaanit ja tulvat koettelevat Belizen saarta säännöllisesti. Hurrikaani Fifi tuhosi satoja asuintaloja vuonna 1974.

Historia

Maya-intiaanit asuttivat Belizeä 1500-luvulta eaa. aina eurooppalaisten siirtolaisten saapumiseen asti. Vuonna 1638 haaksirikkoutuneet englantilaiset perustivat alueelle siirtokunnan. 1800-luvulle asti englantilaiset rakennuttivat lisää siirtokuntia ja asuttivat aluetta. Belizen alue kuului kuitenkin Espanjan alaisuuteen, mutta maa hyväksyi englantilaisen asumisen alueella, vaikka 1700-luvun lopulla englantilaista yritettiinkin päästä eroon. Belizestä tuli Englannin virallinen siirtomaa vuonna 1840. Belize nimettiin Brittiläiseksi Hondurasiksi. Itsehallinto myönnettiin vuonna 1964 ja yhdeksän vuotta myöhemmin nimi vaihtui Belizeksi. Guatemala vaati aluetta itselleen, mutta Belize piti siitä kiinni ja onnistui lopulta itsenäistymään vuonna 1981. Guatemala suostui tunnustamaan Belizen vasta kymmenen vuotta myöhemmin, mutta rajakiista jatkuu yhä.

Ekologinen jalanjälki

1 2 3 4

3,5

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Belize asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 3,5 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Belizellä on enemmän yhteistä Karibian valtioiden kanssa kuin keskiamerikkalaisten naapureidensa kanssa. Esimerkkeinä mainittakoon karibialaistyylinen infrastruktuuri ja englannin kielen vahva asema. Belize, aiemmalta nimeltään Brittiläinen Honduras, oli Ison-Britannian viimeinen siirtomaa Amerikassa. Belize on perustuslaillinen monarkia, ja sen valtionpäämiehenä toimii Englannin kuningatar Elisabet II. Hallinta on kuitenkin muodollista ja kunigattaren edustajana Belizellä toimii kenraalikuvernööri, jonka on lain mukaan oltava belizeläinen. Valtion pääministeri on Dean Barrow, joka edustaa konservatiivista oppositiopuoluetta. Belizen parlamentti on brittiläisen mallin mukainen. Huumeisiin liittyvät väkivaltarikokset ovat yksi Belizen yhteiskunnan keskeisistä epäkohdista.

Inhimillisen kehityksen indeksi

14

109 av 188

Belize sijoittuu sijalle 109 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maatalous ja matkailu ovat Belizen talouden merkittävimmät tekijät. Palvelualan osuus maan taloudessa on kasvussa. Maatalouteen liittyy pitkä historia puun tuottajana, jossa jo englantilaiset siirtolaiset kunnostautuivat 1600-luvulla. Banaaniviljelmät ja banaanin kuljetus ovat maan suurimmat työllistäjät. Merkittävin vientituote ei kuitenkaan ole banaani, vaan sokeri. Belizen lähin kauppakumppani on Yhdysvallat ja maan vientivetoinen talous on hyvin riippuvainen Yhdysvaltojen taloudellisesta tilanteesta ja yleisesti maailmanmarkkinahinnoista. Yhdysvalloista saapuu myös risteilijöitä ja turismin määrä on kasvussa. Matkailijoita houkuttelevat erityisesti maya-intiaanien asutusten jäännökset.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Belize koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

404 915

Ihmistä maassa Belize

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 1

2,2

lasta per nainen maassa Belize

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12

12

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Belize

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

6 921

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Belize

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

6 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Belize

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 5

1,6

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Belize

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 2 10

8,2

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Belize

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Belize

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 7 9 10

7,69

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Belize

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

Ei tilastoja saatavilla
koulunkäyntiä keskimäärin maassa Belize

Tasa-arvo

Työ