[[suggestion]]
Bhutan
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Thimphu

Etniset ryhmät

bhote 50%, etnisiä nepalilaisia 35%, alkuashukkaat ja muut heimot 15%

Kieli

dzongkha (virallinen kieli), bhote, nepal

Uskonto

buddhalaisia 75%, hinduja 25%

Valtiomuoto

perustuslaillinen monarkia

BKT per asukas

11 129 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Bhutan on pieni sisämaavaltio Aasiassa, Himalaja-vuoristossa. Sen ympärillä on kaksi suurvaltaa: Kiina ja Intia. Vuoristoisen valtion korkeuserot ylittävät jopa seitsemän kilometriä. Maaperä on erittäin epätasainen. Bhutanin pohjoisosissa sijaitsevilla vuoristoilla lämpötila on erittäin alhainen. Keski-Bhutanin vuoret muodostavat rotkoja suurelle jokiverkostolle, jolla on keskeinen vaikutus Bhutanin maalouteen. Eteläiseen maahan sijoittuu tiheät lehtimetsät, jotka ovat tärkeitä maan puutalouden kannalta. Korkeuserojen takia Bhutanin ilmasto vaihtelee äärimmilleen maan eri osissa. Etelän ylängöiden subtrooppinen vyöhyke vaihtuu pohjoisille vuoristoilla arktiseksi ilmastoksi. Bhutanissa on viisi toisistaan erottuvaa vuodenaikaa: kesä, syksy, talvi, kevät ja monsuunikausi, joka on erityisen vahva maan länsiosissa.

Historia

Bhutanin alueella on ollut ihmisasutusta jo yli 4000 vuotta sitten. Bhutanin muinaishistoriasta ja sen alkuasukkaista ei kuitenkaan ole runsaasti tietoa, sillä keskeiset asiakirjat tuhoutuivat Punakhan kirjaston tulipalossa vuonna 1827. Buddhalaisuuden hallitseva Bhutan koostui 1600-luvulle asti toisiaan vastaan taistelleista lääneistä, mutta ne yhdistyivät, kun tiibetiläinen lama ja sotilasjohtaja Shabdrung Ngawang Namgyal toimi asian puolesta. Kun Namgyal kuoli 1652, Bhutan vaipui anarkismiin ja tiibetiläiset yrittivät vallata maan – mutta epäonnistuivat. Bhutan miehitti 1700-luvulla Cooch Beharin kuningaskunnan, ja sitä seurasi taisteluita, joissa intialaiset sotivat Bhutania vastaan. Bhutan suostui lopulta vetäytymään ja solmittiin rauha. Sisällissota ravisteli Bhutania 1870-luvulla, mutta rauha saavutettiin seuraavalla vuosikymmenellä. 1900-luvun alussa Bhutan valitsi itselleen periytyvän kuninkaan ja Ison-Britannian kuningaskunnan hallitsema Intia otti Bhutanin suojelukseensa ja antoi tälle poliittisen autonomian. Bhutan itsenäistyi Intiasta vuonna 1949 ja Intia tunnusti tämän itsenäisyyden. Kiinan kansanarmeija hyökkäsi Bhutaniin vain kaksi vuotta myöhemmin, ja Bhutan päätti vahvistaa sidettään Intiaan.

Ekologinen jalanjälki

1 2 5

2,6

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Bhutan asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,6 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Bhutan on eristäytynyt muusta maailmasta. Maassa ei ole juurikaan turismia, sillä maan hallitus suhtautuu ulkomailta tuleviin matkailijoihin nihkeästi. Sitä perustellaan paikallisen buddhalaisen kulttuurin säilyttämisellä. Bhutanin itsenäisyyskään ei ole aivan selvä, sillä maalla on erityinen suhde Intiaan, jonka suojeluksessa se on pienenä valtiona ollut. Bhutan on kuitenkin toiminut ulkopolitiikassaan Intian mallin vastaisesti. Bhutanin valtionpäämiehen virka on periytyvä, mutta mikäli kaksi kolmasosaa parlamentista äänestää vaihdon puolesta, se toteutuu. Bhutaniin on kehittynyt kaksipuoluejärjestelmä. Bhutanin demokratia on siitä poikkeuksellinen, että äänioikeutta ei ole kansalaisella, vaan kokonaisella perhetaloudella, jolla on yksi ääni käytettävissään. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Bhutania ihmisoikeusrikkomuksista, muun muassa kidutuksesta. Kuninkaan arvostelu ja muu ”valtion vastainen” toiminta on maassa laitonta. Televisio tuli Bhutaniin vasta vuonna 1999.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

128 av 188

Bhutan sijoittuu sijalle 128 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Bhutanin talous on erittäin alkeellinen. Se on pieni ja melko merkityksetön kansainvälisessä mittakaavassa. Bhutan on bruttokansantuotteeltaan maailman 162. suurin. Bhutanin talous perustuu pitkälti yhteistyöhön sen naapurivaltion, entisen liittolaisen Intian kanssa. Bhutan vie Intiaan vesivoimalla tuotettua sähköä sekä maa- ja metsätalouden tuotteita, esimerkiksi riisiä, maissia ja juurikkaita. Intia on myös Bhutanin merkittävin tuontimaa. Se tuo 70 prosenttia maahan tuotavasta materiasta. Maa- ja metsätalous antaa elannon noin 70 prosentilla bhutanilaisista. Vuoristoisen maaperän vuoksi Bhutanin infrastruktuurin rakentaminen on erityisen hankalaa.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Bhutan koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

779 900

Ihmistä maassa Bhutan

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 8

1,9

lasta per nainen maassa Bhutan

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28

28

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Bhutan

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

3

11 129

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Bhutan

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Bhutan

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 3

1,4

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Bhutan

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,3

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Bhutan

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 7 5
6 7 8 9 10

3,7

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Bhutan

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

6,66

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Bhutan

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,2

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Bhutan

Tasa-arvo

Työ