[[suggestion]]
Bolivia
 
Bolivia

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Sucre (nimellinen), La Paz (hallinnollinen)

Etniset ryhmät

monietniset/mestizo 30%, quechua 28%, aymara 19%, eurooppalainen 12% (2001)

Kieli

espanja, quechua, aymara, guarani (viralliset kielet), yhteensä 36 alkuperäisväestön kieltä

Uskonto

katolilaisia 70%, protestantteja 17%, muut ja uskonnottomat 13% (2018)

Väkiluku

11 832 936

Valtiomuoto

tasavalta

Pinta-ala

1 098 581 km2

Valuutta

Boliviano

BKT per asukas

9 684 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

6. elokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Bolivia sijaitsee Etelä-Amerikassa. Bolivia on sisämaavaltio, sillä ei ole suoraa yhteyttä mereen. Bolivian länsiosassa on korkeita vuoria. Ne kuuluvat Andien vuorijonoon. Korkeimmat lumipeitteiset huiput kohoavat 6500 metriä merenpinnan yläpuolelle. Andien kyljessä on suuri Titicacajärvi, josta noin puolet kuuluu Perulle ja puolet Bolivialle.

Bolivian itäosa on alavaa tasaista seutua. Se on osa Amazonin allasta. Sen halki virtaa jokia Brasilian suuntaan. Pohjoisessa on sademetsiä. Niiden eläimistöön kuuluvat jaguaarit, muurahaiskarhut, tapiirit, isot värikkäät papukaijat, tukaanit ja useat apinalajit. Etelässä on hieman harvakasvuisempia metsäalueita. Lähellä Paraguayn rajaa on Kaa Iya del Gran Chacon kansallispuisto. Siellä elää puumia, harjasusia, villisikoja ja neljä lajia vyötiäisiä. Bolivian läntisen vuoriseudun ja idän alavien maiden välissä on rinteiden ja laaksojen vyöhyke. Siellä on jokia, vesiputouksia ja rikas kasvillisuus. Rinteillä kasvatetaan kahvia, kaakaota, hedelmiä ja kokapensaita. Laaksoissa viljellään vihanneksia, karjatilat tuottavat lihaa ja maitoa.

Bolivian lounaisosan ylängöllä sijaitseva Uyunin laakio on maailman laajin yhtenäinen suolatasanko. Valkeat suolalaatat jatkuvat taivaanrannan sinisiä kukkuloita kohti kuin valtava lumilakeus. Uyunin laakio on kuivunut järvi. Suolakerroksen paksuus on useita metrejä.

Metsäpalot ovat Boliviassa vakava ympäristöongelma. Tuli tuhoaa vuosittain lähes viisi miljoonaa hehtaaria metsää. Palaneet metsät raivataan usein viljelymaiksi tai karjan laitumiksi. Ilmastonmuutos on kiihdyttänyt vuoriston jäätikköjen sulamista. Puolet Bolivian jäätiköistä on sulanut viimeksi kuluneiden 50 vuoden aikana. Jäätiköt ovat suuria vesivarastoja. Ne luovuttavat vähitellen vettä ylänköjen jokien lähteille ja vuoden varrella niihin muodostuu uutta jäätä. Jos jäätiköt häviävät kokonaan, se heikentää tuntuvasti luonnon, maanviljelyn ja asutuskeskusten vesitaloutta.

Historia

Boliviassa on elänyt ihmisiä jo 10 000 vuotta sitten. Patacamayasta on löydetty kivestä lohkottuja keihäänkärkiä. Ylätasangoilla ja maan itäosissa on ollut asutusta 3 500 vuotta sitten. Titicacajärven seudulla asuneet chiripat rakensivat penkkejä ja kastelukanavia viljellessään kvinoaa ja perunaa. Oruron alueen wankaranit kasvattivat laamoja ja alpakoita. Tiahuanacon valtio rakensi kaupunkeja, tunsi pronssin valmistuksen ja oli olemassa vielä 1000-luvulla. Inkojen valtakunta ulottui sekin Bolivian alueelle.

Espanjalaiset valloittivat Bolivian 1500-luvulla. He perustivat Potosin, Chuquisacan, La Pazin, Santa Cruzin ja Cochabamban kaupungit. Potosissa toimi 1600-luvulla maailman suurin hopeakaivos. Espanjalaiset alistivat intiaanit pakkotyöhön kaivoksiin, rakennuksille ja maatiloille. Vuonna 1809 Chuquisacan ja La Pazin kaupungit nousivat kapinaan Espanjan kuninkaan valtaa vastaan. Sitten vastarinta kaukaisen hovin hallintoa kohtaan levisi kaikille Espanjan amerikkalaisille alueille. Vuonna 1825 Antonio Jose de Sucren johtama armeija kukisti Espanjan hallinnon Boliviassa. Saman vuoden elokuussa Bolivia julistautui itsenäiseksi. Sucresta tuli Bolivian ensimmäinen presidentti.

Itsenäisyys ei muuttanut Bolivian sisäisiä valta-asetelmia. Maata hallitsivat varakkaat espanjalaiset. Intiaaniväestö oli huonossa asemassa. 1800-luvulla hopeakaivokset ehtyivät. 1880-luvulle asti Boliviaa johtivat sotilashallitukset. Etelä-Amerikan maat kiistelivät rajoista ja sotivat. Vuonna 1879 alkaneessa Tyynen meren sodassa Perun ja Bolivian joukot taistelivat Chileä vastaan. Chile voitti sodan ja vuonna 1904 solmittiin sopimus, missä Bolivia menetti Chilelle Antofagastan maakunnan, joka oli ollut Bolivian ainoa alue rannikolla.

1900-luvulla tinakaivokset olivat Bolivian tärkein tulonlähde. Kaivosyhtiöt vaurastuivat. Rautateitä rakennettiin. Kaupungit kasvoivat. Bolivia ja Paraguay kävivät kolme vuotta kestäneen sodan, jossa Bolivia menetti jälleen alueitaan. Vuonna 1952 kansanliike nosti valtaan Victor Paz Estenssoron. Hän kansallisti tinakaivokset ja jakoi maata intiaaniväestölle. Boliviaan tuli yleinen ja yhtäläinen äänioikeus. Vuonna 1964 poliittiset jännitteet purkautuivat vallankaappaukseksi. Sotilashallitukset johtivat Boliviaa 1980-luvulle asti. 1990- ja 2000-luvuilla Bolivian poliittinen tilanne oli jatkuvasti epävakaa. Maata koettelivat isot talousongelmat. Kokaiinikauppa kasvoi samaan aikaan yhä laajemmaksi laittomaksi kansainväliseksi liiketoiminnaksi.

Ekologinen jalanjälki

1 7

1,8

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Bolivia asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,8 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuonna 2005 Bolivian johtoon valittiin Evo Morales. Hän oli ensimmäinen intiaaniväestön piiristä noussut presidentti. Morales kansallisti maakaasukentät ja öljyteollisuuden. Hänet valittiin uudelleen presidentiksi vuosina 2009 ja 2014. Maakaasutulot vauhdittivat talouskasvua. Boliviassa vallitsi kuitenkin syvä kuilu köyhän intiaaniväestön ja varakkaampien kaupungeissa asuvien ihmisten välillä. Suuri osa Moralesin kannattajista asui maaseudulla. Moralesin vastustajien tärkein tukialue oli Santa Cruz, maan suurin kaupunki, teollisuuden, kaupan ja pankkitoiminnan keskus.

Vuonna 2016 Morales hävisi kansanäänestyksen siitä, olisiko hänellä oikeus asettua ehdokkaaksi vielä neljännelle kaudelle. Silti hän oli ehdokkaana vuonna 2019. Hän sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä, mutta ei niin paljon, että hänet olisi valittu presidentiksi. Vaalin ratkaisu näytti siirtyvän toiselle kierrokselle. Viikkoja kestäneen tarkistuslaskennan jälkeen vaalilautakunta ilmoitti, että Morales oli sittenkin saanut riittävästi ääniä noustakseen presidentiksi jo ensimmäisellä kierroksella. Amerikan valtioiden järjestö OAS havaitsi vilppiä ääntenlaskennassa. OAS vaati, että Boliviassa tulisi järjestää uudet vaalit. Vuonna 2020 järjestettiin vaalit, joissa Evo Morales ei enää ollut presidenttiehdokkaana. Bolivian presidentiksi valittiin Luis Arce.

Bolivia painii isojen haasteiden kanssa. Olisi eheytettävä maa, jossa alkuperäisväestö on liian pitkään ollut alistetussa asemassa. Ihmisten talous on nostettava jaloilleen koronalaman jälkeen. Naisiin kohdistuva väkivalta on saatava loppumaan.

Adda Donato hämmästyttää. Hänen maalauksissaan tosi on taianomaista, vaikka se tosi olisi vain märkä katu ja kahdet liikennevalot. Rosmery Mamani on täydellisen tarkka maalatessaan ihmisen kasvot tai vaatteet ja pehmolelut kuivumassa narulla. Kuvahakuvihjeet: Adda Donato obras. Rosmery Mamani.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

116 / 188

Bolivia sijoittuu sijalle 116 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Bolivia on alemman keskitulotason maa. Bolivian talous kasvoi nopeasti vuodesta 2005 vuoteen 2019. Sen jälkeen koronalama katkaisi kasvun ja köyhyys lisääntyi. Maailmanpankki uskoo, että Bolivian talouskasvu jatkuu lähivuosien aikana. Matkailu on yksi mahdollinen kasvuelinkeino. Vuonna 2019 Bolivian matkailutulot olivat jo 837 miljoonaa dollaria. Maassa vieraili yli 1,2 miljoonaa turistia. Bolivian lounaisosassa sijaitseva Uyunin suolalaakio on maailman suurin litiumin varanto. Litium on kysytty raaka-aine. Sitä käytetään kovissa ja kevyissä metalliseoksissa, esimerkiksi lentokoneissa, sekä akuissa ja paristoissa. Bolivian keski- ja eteläosissa on laajoja maakaasuesiintymiä.

Vuonna 2019 Bolivian viennin arvo oli 8 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 6,6 miljardia dollaria. Tärkeimmät vientituotteet olivat maakaasu 30%, kulta 23%, sinkkimalmi 11% ja soija 10% (soijajauho ja -öljy). Bolivia oli maailman suurin volframin viejä. Suurimpia vientimaita olivat Argentiina, Brasilia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Kiina. Tärkeimpiä tuontimaita olivat Brasilia, Chile, Kiina, Peru, Argentiina ja Yhdysvallat. Vuonna 2021 ulkomailla asuvat bolivialaiset lähettivät kotimaahan perheilleen lähes 1,4 miljardia dollaria.

Kartat

Tilastot

Maan Bolivia tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

12 388 571

Ihmistä maassa Bolivia

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 5

2,6

lasta per nainen maassa Bolivia

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25

25

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Bolivia

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

3

9 684

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Bolivia

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 3 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Bolivia

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 4

1,5

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Bolivia

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 5 9 10

7,5

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Bolivia

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Bolivia

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 4

9,39

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Bolivia

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

Ei tilastoja saatavilla
koulunkäyntiä keskimäärin maassa Bolivia

Tasa-arvo

Työ