[[suggestion]]
Bosnia-Hertsegovina
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Sarajevo

Etniset ryhmät

bosniakkeja 48 %, serbejä 37,1 %, kroatialaisia 14,3 %, muita 0,6 % (2000)

Kieli

bosnia, kroatia, serbia

Uskonto

muslimeita 40 %, ortodokseja 31 %, roomalaiskatolilaisia 15 %, muita 14 %

Väkiluku

3 819 684

Valtiomuoto

liittovaltio

Pinta-ala

51 129 km2

Valuutta

Marka

BKT per asukas

16 846 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

1. maaliskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Bosnia ja Hertsegovina on melko pienikokoinen valtio, joka sijaitsee Balkanin niemimaalla. Sen naapurimaita ovat Kroatia, Serbia ja Montenegro. Arviolta puolet maaperästä on metsän peitossa. Bosnia ja Hertsegovinasta löytyy kukkuloita ja vuoriakin. Maan pohjoisosissa lähellä Kroatian rajaa on runsaasti ylänköjä, maan keskisosissa on matalia vuoria ja eteläisillä alueilla sijaitsee Dinaariset Alpit. Kymmenen prosenttia maa-alasta on viljelyskelpoista. Bosnia ja Hertsegovinan ilmasto on vyöhykkeelle tyypillinen. Rannikkoalueilla talvet ovat sateisia ja maan pohjoisosissa talvet voivat olla hyvinkin ankaria ja kesät puolestaan lyhyitä. Maan konfliktit ovat jättäneet jälkensä myös infrastruktuuriin ja vaurioittaneet ympäristöä.

Historia

Slaavilaiset alkuperäiskansat asuttivat nykyisen Bosnia ja Hertsegovinan aluetta 600-luvulta lähtien. Serbian ja Kroatian silloiset kuningaskunnat jakoivat alueen hallinnan 800-luvulla. Kaksi vuosisataa myöhemmin alue liitettiin Unkarin kuningaskuntaan, kunnes se itsenäistyi omana kuningaskuntanaan 1200-luvulla. Itsenäisyys katkesi vuonna 1463, kun Bosnia liitettiin Ottomaanien (eli osmanien) valtakuntaan. Vuonna 1875 syttyi kapina, kun kansallismieliset talonpojat hyökkäsivät osmanialaisia hallitsijoitaan vastaan. Serbia, Montenegro ja Venäjä auttoivat slaavilaisia kapinallisia, joten Ottomaani-valtakunta luopui Bosniasta, joka liitettiin takaisin Itävalta-Unkariin. Kun serbialainen opiskelija murhasi Itävalta-Unkarin arkkiherttuan Franz Ferdinandin Sarajevossa, syttyi ensimmäinen maailmansota, jonka jälkeen Bosniasta tuli osa Jugoslavian kuningaskuntaa vuonna 1929. Kroatia ja Slovenia erosivat Jugoslaviasta vuonna 1991 ja silloin myös Bosnia alkoi haikailla itsenäisyyden perään. Kansallismielisten tunteet kuohahtivat ja edessä oli kolme vuotta sisällissotaa, jossa ei säästytty sotarikoksilta. Sota päättyi marraskuun 21. päivänä vuonna 1995

Ekologinen jalanjälki

1 2 0

2,1

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Bosnia-Hertsegovina asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 2,1 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Bosnia ja Hertsegovina rakentuu kahdesta poliittisesta kokonaisuudesta: Bosnian ja Hertsegovinan federaatiosta ja Serbitasavallasta. Nämä kaksi osaa jaettiin vuonna 1995, kun solmittiin rauhansopimus. Molemmat kattavat noin puolet koko maasta. Molemmilla osapuolilla on oma presidentti ja parlamentti. Bosnia ja Hertsegovina toipuu yhä vuosien 1992–1995 sodasta, jossa taisteltiin siitä, tulisiko alueen itsenäistyä vai pysyä osana Jugoslaviaa, joka lopulta romahti ja sirpaloitui moniin eri osiin. Tänä päivänä Bosnia ja Hertsegovina on itsenäinen valtio, mutta se on YK:n johtaman kansainvälisen tarkkailun alainen. Vuonna 2007 tehdyn selvityksen mukaan valtion tilanne on yhä epävakaa; monikulttuurisen maan etninen nationalismi on yhä liian voimakasta. Noin 30 prosenttia kansasta elää köyhyysrajan alapuolella ja noin 35 prosentilta puuttuu terveysvakuutus. Nykyisen hallituksen yksi suurimmista päämääristä on toteuttaa uudistuksia, jotka tulevaisuudessa mahdollistaisivat maan EU-jäsenyyden.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

72 av 188

Bosnia-Hertsegovina sijoittuu sijalle 72 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Bosnia ja Hertsegovinan talous on yhä verrattain riekaleina 1990-luvulla riehuneen sodan takia. Sota jätti jäljet maan infrastruktuuriin ja bruttokansantuote putosi 75 prosentilla sodan jälkeen. Sittemmin maan talous on kohentunut, kun se sai vuosina 1995–1999 yhteensä viisi miljardia dollaria avustusta. Se johti 30 prosentin kasvuun bruttokansantuotteessa, mutta kasvu on sittemmin hiipunut. Yritysten yksityistäminen on ollut Bosnia ja Hertsegovinassa hidasta. Rauta on yksi maan merkittävimmistä luonnonvaroista ja Ljubija-niminen rautakaivos on yksi Euroopan suurimmista. Muita luonnonvaroja ovat muun muassa kivihiili ja puu, joka on tekstiilien ohella maan tuottavin vientituote. Bosnia ja Hertsegovina käy eniten kauppaa Italian, Kroatian ja Saksan kanssa.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Bosnia-Hertsegovina koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

3 249 313

Ihmistä maassa Bosnia-Hertsegovina

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 1

1,2

lasta per nainen maassa Bosnia-Hertsegovina

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6

6

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Bosnia-Hertsegovina

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 3 4 5 6 3

6,4

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Bosnia-Hertsegovina

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

5

16 846

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Bosnia-Hertsegovina

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Bosnia-Hertsegovina

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 8 8 9 10

6,8

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Bosnia-Hertsegovina

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

8,9

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Bosnia-Hertsegovina

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 7

9,70

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Bosnia-Hertsegovina

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

11,7

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Bosnia-Hertsegovina

Tasa-arvo

Työ