[[suggestion]]
Botswana
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Gaborone

Etniset ryhmät

Tswana 79%, kalanga 11%, basarwa 3%, muut 7%

Kieli

Setswana, sekalanga, sekgalagadi, englanti, zesuru/shona, sesarwa, sembukushu, ndebele

Uskonto

Kristityt 79%, perinteinen badimo-uskonto 4%, muut 2%, uskonnottomat 15%

Väkiluku

2 397 240 (2021)

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

581 730 km2

Valuutta

Pula

BKT per asukas

16 304 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

30. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Botswana sijaitsee Etelä-Afrikan ylängöllä. Suuri osa maasta on hiekkaista tasankoa. Eteläosassa on Kalahariin kuuluva puoliaavikko, joka muuttuu itään ja pohjoiseen mentäessä pensasaroksi, savanniksi ja mopane-puiden metsiksi. Pohjois-Botswanassa on Okavangon kosteikko. Se on laaja sisämaan suistoalue. Angolasta virtaava tulvavesi täyttää kosteikon keväällä. Siellä on ruoko- ja kaislasaaria ja kanavia. Sateiden lakattua suisto kutistuu. Okavangon kosteikosta on löydetty yli tuhat kasvilajia. Botswanan koillisosissa on Makgadikgadin suolaliejukko, kuivunut järvenpohja, jossa on suuria suolapannuja.

Botswanassa on runsas eläimistö. Viidesosa maasta on rauhoitettu kansallispuistoiksi. Niissä voi nähdä norsuja, leijonia, kirahveja, leopardeja ja gepardeja, antilooppeja, puhveleita, virtahepoja ja hyeenakoiria. Botswanan luonto houkuttelee matkailijoita. Kansallispuistoissa vierailijoiden määrää rajoitetaan luonnon suojelemiseksi.

Botswanan ilmasto on puolikuiva. Kuumin aika on lokakuun ja maaliskuun välillä. Iltapäivisin esiintyy helteitä. Vähäiset sateet lankeavat lämpimän jakson aikana. Toukokuusta alkaen yöt ovat viileitä, päivät ovat raikkaita ja aurinkoisia. Etelässä ja lännessä on kuivempaa kuin pohjoisessa ja idässä.

Historia

Kalaharin alueella on näytteitä kivikautisesta ihmisasutuksesta. Ihmisen jälkiin kuuluvat yli 20.000 vuoden ikäiset Tsodilon maalaukset. Tsodilon luolien seinistä, kalliosuojista ja kivistä on löydetty yli neljä tuhatta eri aikoina tehtyä maalausta, joiden aiheina on ihmisiä, eläimiä ja erimuotoisia kuvioita. Tsodilon varhaisasukkaat ovat san-kansan esi-isiä. Botswanassa, Namibiassa ja Angolassa elää nykyisin noin 100 000 sania. Sanit ovat olleet metsästäjiä ja keräilijöitä. Sanit ovat joutuneet väistämään maataloutta ja karjanhoitoa harjoittaneiden bantukansojen tieltä.

Toutswen alueella syntyi 600-luvulla voimakas valtakunta, jonka pääelinkeino oli karjankasvatus. Toutswe kävi myös kauppaa Limpopo-jokea pitkin. Toutswe kukoisti 1000-luvulla ja hajosi 1400-luvulla. Botswanan alueella esiintyi jatkuvasti eri kansanryhmien muuttoliikkeitä ja yhteenottoja. 1800-luvulla tswanat asuttivat nykyisen Botswanan itäosan. Tswanat perustivat vauraita kauppavaltioita. Lähes koko 1800-luvun ajan Botswanassa oli ristiriitoja ja sotia eri väestöryhmien välillä. Vuonna 1885 Botswana liitettiin brittiläiseen siirtomaavaltaan protektoraatiksi.

Botswana itsenäistyi vuonna 1966. Itsenäistyessään Botswana oli yksi Afrikan köyhimmistä valtioista. Vuonna 1967 Orapasta löydettiin timanttiesiintymiä. Orapan avokaivos on yksi maailman suurimmista timanttikaivoksista. Timanttien vienti on vauhdittanut Botswanan talouskasvua 1970-luvulta alkaen. Maailmanpankki luokittelee nyt Botswanan ylemmän keskitulotason maaksi. Botswanan suuriin haasteisiin kuuluu nykyisin se, kuinka maan elinkeinoja voitaisiin monipuolistaa, jotta talous ei olisi pelkästään timanttien varassa.

Ekologinen jalanjälki

1 3

1,4

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Botswana asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,4 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Botswanan presidentti Mokgweetsi Masisi on maan viides valtionpäämies itsenäistymisen jälkeen. Masisi nousi presidentiksi vuonna 2018 virkansa jättäneen Ian Khaman tilalle. Masisi oli tuolloin Botswanan varapresidentti. Sitä ennen hän oli ollut kansanedustaja ja opetusministeri. Syksyllä 2019 Botswanassa järjestettiin parlamenttivaalit, joissa Masisin puolue, Botswanan demokraattinen puolue BDP sai 53% äänistä. Botswanassa parlamentti valitsee presidentin. BDP on ollut valtapuolue koko itsenäisyyden ajan. Seuraavat vaalit järjestetään 2024.

Botswanassa on vakaa ja toimiva demokratia. Opposition johtajat ovat olleet tyytymättömiä vuoden 2019 vaaleihin, mutta kansainväliset tarkkailijat Afrikan unioni mukaan lukien ovat katsoneet vaalien olleen vapaat ja rehelliset. Vuonna 2020 Botswana arvioitiin Afrikan toiseksi vähiten korruptiosta kärsiväksi maaksi Seychellien jälkeen (Corruption Perceptions Index 2020, Transparency International). Tasa-arvon osalta on vielä suuria haasteita, sillä vain 11% kansanedustajista on naisia.

HIV/AIDS on ollut Botswanassa valtava ongelma. Tartuntatiheys on ollut maailman korkeimpia. Vuonna 2019 Botswanassa eli noin 370 000 HIV-tartunnan saanutta ihmistä. AIDS-kuolleisuus on vähentynyt ja 80% tartunnan saaneista on terveysviranomaisten mukaan ilmaisen lääkehoidon piirissä.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

115 / 188

Botswana sijoittuu sijalle 115 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Botswanan talous on viime vuosikymmenien ajan ollut riippuvainen timanteista. Timanttituloilla hallitus on rahoittanut julkista taloutta, liikenneverkon rakentamista, vesihuollon parantamista ja muita yhteiskunnallisia kehityshankkeita. Vuonna 2020 timanttien osuus viennin arvosta oli 88%. Botswanan muita vientituotteita olivat kulta, naudanliha ja kaapelit. Viennin kokonaisarvo oli hieman yli 5 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli lähes 7 miljardia dollaria. Tärkeimpiä vientimaita olivat Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Belgia, Intia ja Etelä-Afrikka. Suurimpia tuontimaita olivat Etelä-Afrikka, Belgia, Namibia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja Kanada.

Botswanan talousvaikeudet ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana. Matkailu on vähentynyt koronapandemian takia. Työttömyys on lisääntynyt. Timanttikaupassa kilpailu kiristyy muun muassa keinotekoisten eli synteettisten timanttien tuotannon lisääntyessä. Koronapandemia on katkaissut Botswanan talouskasvun, mutta Maailmanpankki arvelee kasvun elpyvän lähivuosien kuluessa.

Kartat

Tilastot

Maan Botswana tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

2 675 352

Ihmistä maassa Botswana

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 6

2,7

lasta per nainen maassa Botswana

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35

35

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Botswana

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

5

16 304

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Botswana

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 2 9 4 5
6 7 8 9 10

3

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Botswana

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 8

2,9

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Botswana

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 7

9,7

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Botswana

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Botswana

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 7 10

8,68

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Botswana

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8

8,1

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Botswana

Tasa-arvo

Työ