[[suggestion]]
Brasilia
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Brasilia

Etniset ryhmät

eurooppalaista syntyperää 53,7 %, eurooppalaista ja afrikkalaista syntyperää 38,5 %, afrikkalaista syntyperää 6,2 %, muut 1,6 %

Kieli

portugali (pääkieli), espanja, englanti, ranska

Uskonto

katoliset 73.6%, protestantit 15.4%, spiritualistit 1.3%, bantu/voodoo 0.3%, muut/ei eritellyt/ei uskontoa 9.4% (2000)

Väkiluku

201 032 714

Valtiomuoto

liittotasavalta

Pinta-ala

8 515 767 km2

Valuutta

Real

BKT per asukas

14 836 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

7. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Brasilia on pinta-alaltaan maailman viidenneksi suurin maa Venäjän, Kanadan, Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Brasilian maasto on hyvin vaihtelevaa. Pohjoisessa osassa maata sijaitsevat Amazonin sademetsät, kun taas eteläinen osa koostuu vuoristoisista ja metsäisistä savanneista. Brasilialla on myös erittäin pitkä rantaviiva. Ilmasto on trooppinen, ja kesän ja talven väliset erot ovat pienet. Brasilian sademetsien tuhoaminen on ympäristön kannalta suuri ongelma. Vuonna 2005 jo viidesosa sademetsistä oli hakattu. Sademetsät vähenevät 1,5–4 prosenttia joka vuosi. Syitä tähän huomattavaan sademetsäalueiden tuhoamiseen ovat muun muassa kaivostoiminta, lihatuotanto ja maanviljely. Sademetsien väheneminen köyhdyttää Brasilian muutoin niin rikasta kasvistoa ja eläimistöä sekä uhkaa tuhota paikallisten alkuperäiskansojen elinympäristön. Eri ympäristöongelmat, kuten ilmasto- ja vesistösaasteet, ovat myös suuri ongelma erityisesti suurissa kaupungeissa kuten Rio de Janeirossa ja Sao Paulossa.

Historia

Ennen portugalilaisten saapumista Brasiliaan 1500-luvulla, alueella asui intiaaniryhmiä. Tuohon aikaan maassa oli n. 3–5 miljoonaa intiaania. Tänä päivänä heitä on jäljellä vain 100–200 000. Intiaaneja otettiin vangeiksi, ja portugalilaiset käyttivät heitä orjina omilla sokeri- ja kahviviljelyksillään. Monet intiaanit kuolivat sairauksiin, joita portugalilaiset toivat mukanaan. Työvoiman saamiseksi Portugalin omistamista Afrikan siirtokunnista kuljetettiin miljoonia orjia Brasiliaan. Orjuus lopetettiin vasta vuonna 1888, ja Brasilia olikin viimeinen maa, joka lopetti orjuuden. 300-vuotisen Portugalin herruuden jälkeen Brasiliasta tuli itsenäinen valtio vuonna 1822, jolloin perustettiin tasavalta ja presidentistä tuli maan päämies. Maan poliittinen tilanne on ollut epävakaa, vaihdellen demokratian ja sotilasdiktatuurin välillä.

Ekologinen jalanjälki

1 6

1,7

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Brasilia asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,7 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

 

Yhteiskunta ja politiikka  

Brasilian tuloerot rikkaiden ja köyhien ovat olleet Etelä-Amerikan maiden suurimpia, mutta kansainvälinen valuuttarahaston IMF:n mukaan tuloerot ovat kaventuneet viimeisten 15 vuoden aikana. Yksi prosentti väestöstä omistaa kuitenkin edelleen noin puolet maasta. Tämä näkyy erityisesti kaupungeissa, joissa suuri osa väestöstä asuu slummeissa eli faveloissa. 2000-luvun aikana Brasilia onnistui kuitenkin nostamaan miljoonia ihmisiä äärimmäisestä köyhyydestä ja vähentämään yhteiskunnallista epätasa-arvoa.  

Brasilian pitkäaikainen presidentti Luiz Inacio de Silva, kansan keskuudessa "Lula", toimi virassa vuodesta 2003 vuoteen 2010. Lula oli entinen ammattiyhdistysjohtaja ja syntyjään köyhästä perheestä. Lulan seuraaja työväenpuolueesta oli Brasilian ensimmäinen naispuolinen presidentti Dilma Rousseff. Toiselle kaudelle 2014 valittu Rousseff joutui kuitenkin eroamaan toukokuussa 2016, koska häntä syytettiin valtion budjetin manipuloinnista. Hänen seuraajakseen nousi keskustaoikeistolainen varapresidentti Michel Temer. Hän, kuten aiemmatkin presidentit de Silva ja Roussef, on kuitenkin sotkeutunut korruptioskandaaliin. Valtiojohtoisen Petrobrasin korruptioskandaaliin on sotkeutunut niin suuryrityksiä kuin maan talous- ja poliittista eliittiäkin.  

Koulutus Brasiliassa ongelma, sillä ilmainen peruskoulutus kestää vain 6-vuotiasta 14-vuotiaaksi. Lähes 90 prosenttia väestöstä osaa kuitenkin lukea. Helmikuussa 2016 terveysjärjestö WHO julisti maailmanlaajuisen hätätilan Brasiliaan nk. zika-viruksen vuoksi, koska maassa oli todettu satamäärin pienipäisiä lapsia. Sen sijaan HIV-epidemian Brasilia sai kuriin, ja on nyt mallimaa aidsin vastaisessa taistelussa. Brasilia on ensimmäinen Etelä-Amerikan maa, joka on järjestänyt olympialaiset (kesäkisat vuonna 2016).

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

83 av 188

Brasilia sijoittuu sijalle 83 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Brasilia on maailman viidenneksi suurin kansantalous. Suurin osa vientituloista saadaan maanviljelystä. Brasilia on maailman suurin sokeriruo'on, kahvin, trooppisten hedelmien ja pakastetiivistetyn appelsiinimehun tuottaja. Se on maailman suurimpia naudanlihantuottajia, ja maailman toiseksi suurin soijapapujen tuottaja. Myös maissin, puuvillan, kaakaon, tupakan ja metsätuotteiden tuotanto on merkittävää. Maa tuottaa muun muassa autoja, erilaisia koneita, elektroniikkaa, kumituotteita, vaatteita ja tekstiilejä. Tämän lisäksi maa jalostaa omia maataloustuotteitaan. Turismielinkeinot ovat Brasilialle tärkeitä ja ne työllistävät suuren osan väestöstä. Harmaa talous on ongelma, sen arvellaan ylittävän jopa puolet normaalitaloudesta BKT:stä.  

Brasiliaan iski vuonna 2014 pahin talouskriisi sitten 1930-luvun. Kriisi on sittemmin johtanut paisuviin korruptiosotkuihin, kasvavaan työttömyyteen ja lopulta poliittiseen kriisiin. Tämä on heikentänyt kansalaisten uskoa maan poliittiseen järjestelmään. Vuonna 2017 Brasilian valuutta real on menettänyt arvostaan kolmessa vuodessa peräti 54 prosenttia. Valtion öljy-yhtiö Petrobrasin laajat korruptio-ongelmat ja öljyn hinnan lasku sekä soijan ja sokerin hinnan romahdus ovat niinikään johtaneet taloudelliseen kriisiin. Myös Kiinan kauppa on hidastunut. Kiina on ohittanut Yhdysvallat maan tärkeimpänä vientimaana. Laman arvellaan kuitenkin päättyvän vuoden 2017 aikana.  

Lähteet: 

CIA Factbook 

Kiljunen, K. Maailman maat, ss. 635-636 https://www.ft.com/content/6e8b0e28-f728-11e5-803c-d27c7117d132 https://www.ulkopolitist.fi/2017/03/03/brasilian-vuosi-taydellisessa-myrskyssa-matka-talouskriisista-virkasy http://yle.fi/uutiset/3-8617796  

http://www.formin.fi/public/default.aspx?contentid=347430&

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Brasilia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 0

2,0

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Brasilia

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,32

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Brasilia

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12

11,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Brasilia

Tasa-arvo

Työ

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

4

14 836

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Brasilia

Terveys

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 6 10

8,6

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Brasilia

Väestö

Väkiluku

213 993 441

Ihmistä maassa Brasilia

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 6

1,7

lasta per nainen maassa Brasilia

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14

14

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Brasilia