Bulgaria

Keskeiset luvut ja tiedot
-
Pääkaupunki
- Sofia
-
Etniset ryhmät
- bulgarialaisia 83,9 %, turkkilaisia 9,4 %, romaneita 4,7 %, muita 2 % (2001)
-
Kieli
- bulgaria 84.5%, turkki 9.6%, romanikieli 4,1%, muu / ei tietoa 1,8% (2001)
-
Uskonto
- Bulgarian ortodoksit 82,6%, muslimit 12,2%, muut kristityt 1,2%, muut 4% (2001)
-
Väkiluku
- 7 364 570
-
Valtiomuoto
- tasavalta
-
Pinta-ala
- 110 994 km2
-
Valuutta
- Lev
-
BKT per asukas
- 26 705 Ostovoimapariteetti $
-
Kansallispäivä
- 3. maaliskuuta
-
Muut maasivut
Maantiede
Bulgaria sijaitsee Balkanin niemimaalla kaakkoisessa Euroopassa. Sen rajanaapureita ovat Romania, Turkki, Kreikka, Makedonia ja Serbia ja Montenegro. Bulgarian lounaisosa on vuoristoista ja siellä sijaitsee maan korkein kohta, 2925 metriin ylettyvä Musala-vuori. Bulgarian keskiosan jakaa kahtia Balkanin vuoristo, joka kulkee poikkiviistoon maan läpi, lännestä itään. Bulgarian itärannikolla on Mustameri, jonka rannikkoalueella on tasankoa ja jonkin verran matalia kukkuloita. Bulgaria kuuluu havumetsävyöhykkeeseen. Bulgarian ilmasto on leuto, mutta se vaihtelee hieman paikoittain: pohjoisilla vuoristoalueilla talvi on kylmä ja kostea, mutta etelämpänä kesä on puolestaan kuiva ja kuuma, kuten välimerellisessä ilmastossa.
Historia
Bulgarian ensimmäinen valtakunta perustettiin vuonna 632, ja sen perusti turkkilaisista, balkanilaisista ja slaavilaisista siirtolaisista syntynyt kansa. Ortodoksisen kristinuskon omaksunut Bulgaria kasvoi suurimmilleen 800-luvulla, kunnes se 1000-luvulla joutui Rooman itäisen valtakunnan hallintaan. Se vapautui 1100-luvulla ja vuonna 1202 perustettiin Bulgarian toinen valtakunta. Vuonna 1396 osmanit valtasivat maan ja Bulgariasta tuli ensimmäinen eurooppalainen maa, joka liitettiin osaksi Osmanien valtakuntaa. Osmanit hallitsivat Bulgariaa viisi vuosisataa. Kansallismieliset bulgarialaiset ryhtyivät kapinaan vuonna 1876. Osmanit nujersivat nationalistit kylmäverisesti. Bulgaria sai lopulta itsehallinnon ruhtinaskuntana vuonna 1878 (San Stefanon sopimus). Sitä edelsi venäläisten taistelu Osmanien valtakuntaa vastaan. Itsenäisyys tunnustettiin vuonna 1908. Bulgaria oli ensimmäisessä maailmansodassa keskusvaltojen puolella, toisessa maailmansodassa Saksan puolella. Maa menetti alueitaan ja lopulta Neuvostoliitto miehitti sen ja vaikutti sodan päätyttyäkin Bulgarian politiikkaan. Bulgaria julistettiin kansantasavallaksi vuonna 1946.
Ekologinen jalanjälki



2,2
Yhteiskunta ja politiikka
Poliittinen epävakaus ravisutti Bulgariaa 1990-luvun alkupuolella, kun Neuvostoliitto ja kommunismi romahtivat. Elintaso on yhä verrattain alhainen, työttömyys ja köyhyys yleistä. Maan romaniväestö on kaltoinkohdeltu, ja 80 prosenttia romaneista elää köyhyydessä. Maa on ollut sisäpoliittisesti hyvin epävakaa, ja vallassa on ollut useita puolueita. Bulgarian presidentti valitaan suoralla kansanvaalilla viideksi vuodeksi, korkeintaan kahdelle virkakaudelle. Presidentillä on maan ylin päätösvalta ja hän on myös armeijan ylipäällikkö. Bulgaria liittyi Natoon 2004, ja hyväksyttiin vuonna 2007 EU:hun. EU asetti Bulgarialle tiukat vaatimukset, koskien muun muassa maan korruptiota ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Raportit kertovat, ettei Bulgarian hallitus ole onnistunut puuttumaan näihin epäkohtiin, joten EU on ajoittain jäädyttänyt satojen miljoonien eurojen apurahansa Bulgarialle.
Inhimillisen kehityksen indeksi

55 av 188
Talous ja kaupankäynti
Kommunismin romahdettua vuonna 1991 aloitti Bulgaria hitaan ja raskaan siirtymisen kohti markkinataloutta. Kommunismin romahtaminen romahdutti myös Bulgarian talouden. Lakot olivat yleisiä. Talous putosi peräti 40 prosenttia, mutta vuoteen 2004 mennessä se oli kohonnut ennalleen. Meneillään oleva talouskriisi on kuitenkin vaikuttanut myös Bulgarian talouteen. Kehitystä on silti tapahtunut: työttömyysluvut ovat pudonneet ja inflaatio on hallinnassa. 2000-luvulla suuri osa teollisuudesta on jo siirtynyt yksityisomistukseen. Mittava korruptio on kuitenkin yhä suuri hidaste Bulgarian taloudelliselle kehittymiselle. Bulgarian merkittävimmät vientituotteet ovat koneet ja maataloustuotteet. Suurimmat luonnonvarat ovat kupari, lyijy ja puu. Nykyisin palvelusektori yhdessä turismin ja ulkomaankaupan kanssa muodostaa pääosan maan BKT:sta. Bulgariassa vierailee vuosittain 8–9 miljoonaa turistia.
Kartat
Tilastot
YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Bulgaria koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin
Väestö
Väkiluku
6 896 655
Lasta per nainen
Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden


1,6
Lapsikuolleisuus
Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden.






6
Köyhyys
BKT asukasta kohden
Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla.

26 705
Nälkä
Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä










0
Ilmasto
CO2-päästöt
CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden






5,6
Terveys
Rokote
Tuhkarokkoa vastaan rokotettujen lasten osuus










8,8
Juomavesi
Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen










9,8
Koulutus
Luku- ja kirjoitustaidot
Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä










9,84
Koulunkäynti
Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin?











