[[suggestion]]
Egypti
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Kairo

Etniset ryhmät

egyptiläiset 99,6 %, muut 0,4 %

Kieli

arabia (virallinen kieli)

Uskonto

muslimit (pääasiassa sunneja) 90 %, koptikristityt 9 %, muut kristityt 1 %

Väkiluku

84 700 000

BKT per asukas

13 316 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Egyptin pinta-ala on miljoona neliökilometriä. Luonto on pääasiassa aavikkoa, jonka läpi Niili-joki virtaa koko maan pituudelta antaen edellytykset elämälle: lähes kaikki asutus on keskittynyt Niilin varteen ja Niilin suistoon maan pohjoisosassa. Niili on maailman toiseksi pisin joki. Valitettavasti se on myös yksi maailman uhatuimmista. Egyptissä sataa hyvin vähän, ja saastuminen, joen patoaminen sekä ilmastonmuutos uhkaavat jokea. Egyptiä on sanottu arkeologian aarreaitaksi. Temppelit Luxorissa, Kuninkaiden laakso ja Gizan pyramidit – yksi antiikin seitsemästä ihmeestä – ovat vain tunnetuimpia maan merkittävistä nähtävyyksistä

Historia

Niili on luonut perustan yhdelle maailman suurimmista sivilisaatioista. Arvioiden mukaan ensimmäinen yhtenäinen kuningaskunta perustettiin Egyptiin vuoden 3200 eaa. paikkeilla. Dynastioiden sarja hallitsi Egyptiä kolmen vuosituhannen ajan. Tiedot elämästä tuolta ajalta perustuvat arkeologisiin tutkimuksiin. On yhä arvoitus, miten ihmisten oli mahdollista luoda vaikuttava sivilisaatio, jossa oli edistyksellistä monumentaalitaidetta, arkkitehtuuria, teknologiaa ja sosiaalinen organisaatio. Lähempänä nykypäivää – vuonna 1869 – valmistui Välimeren ja Punaisenmeren yhdistävä Suezin kanava, yksi maailman tärkeimmistä kanavista. Yhteyden myötä Egyptistä tuli tärkeä maailmankaupan solmukohta. Maa ajautui kuitenkin suuriin velkoihin, ja suojellakseen paikallisia sijoituksiaan Iso-Britannia otti Egyptin hallintaansa vuonna 1882. Egypti itsenäistyi Iso-Britanniasta virallisesti vuonna 1922, ja siitä tehtiin kuningaskunta. Itsenäisyys oli varsin näennäistä, sillä britit määräsivät ulkopolitiikasta ja taloudesta ja maassa oli brittiläisiä miehitysjoukkoja. Vuonna 1952 sotilaat syrjäyttivät kuningas Farukin ja maasta tehtiin tasavalta. Maan johtoon nostetun kenraali Nagibin syrjäytti jo vuonna 1954 kenraali Gamal Abdel Nasser, joka valittiin presidentiksi. Hän ohjasi maata sosialistiseen suuntaan. Nasserin kuoltua 1970, presidentiksi nousi varapresidentti Anwar Sadat, joka puolestaan ohjasi maan sisä- ja talouspoliittisen kurssin poispäin sosialismista. Ääri-islamistit murhasivat Sadatin 1981, ja varapresidentti Hosni Mubarak nousi presidentiksi.

Ekologinen jalanjälki

1 0

1,1

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Egypti asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,1 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vaikka vuoden 1971 perustuslain mukaan Egypti oli sosialistinen demokraattinen tasavalta, valta on keskitettyä ja autoritääristä. Kansalaisille oli perustuslaissa luvattu demokraattisia oikeuksia, mutta käytännössä ne olivat rajallisia. Valta keskittyi lähes yksinomaan presidentille, joka 50 vuoden ajan valittiin yhden ehdokkaan vaaleissa. Hosni Mubarak nousi presidentiksi vuonna 1981. Hänen hallintoaan syytettiin vallan keskittämisestä, korruptiosta, turvallisuuspoliisin väkivallasta ja ihmisoikeusloukkauksista. Uskonnolliset puolueet oli kielletty, mutta Musliveljeskunta-puolueen kannatus kasvoi. Tunisiassa helmikuussa 2011 alkanut kansannousu sai myös egyptiläiset laajoihin mielenosoituksiin Mubarakia ja hänen hallintoaan vastaan. Mubarak joutui eroamaan ja armeija otti vallan. Tammikuun 2012 parlamenttivaaleissa Muslimiveljeskunta sai 2/3 äänistä ja presidentiksi valittiin Muhammed Mursi. Mielenosoitukset jatkuivat, nyt Mursia ja Muslimiveljeskuntaa vastaan. 
Armeija otti taas vallan, Muslimiveljeskunta kiellettiin uudelleen. Toukokuussa 2014 pidetyissä presidentinvaaleissa oli vain yksi ehdokas, entinen puolustuvoimien ylipäällikkö Abd al-Fattah al-Sisi.

Inhimillisen kehityksen indeksi

14

115 av 188

Egypti sijoittuu sijalle 115 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Egypti on yksi Afrikan suurimmista teollisuusmaista. Noin kaksi kolmasosaa teollisuudesta on keskittynyt Kairon ja Aleksandrian alueille. Talous tukeutuu suurelta osin maataloustuotteisiin, elintarvikkeisiin ja puuvillaan. Merkittävänä puuvillantuottajamaana Egyptissä on paljon tekstiiliteollisuutta. Maassa on myös maatalouden ja kaivosteollisuuden raaka-aineisiin perustuvaa teollisuutta. Suezin kanavasta saatavat tulot ovat kasvaneet viime vuosina, ja Egypti saa merkittäviä vientituloja myös öljystä ja kaasusta. Tällä hetkellä 45 % maan vientituloista on peräisin kaasun myynnistä. Turismi on tärkeä osa Egyptin taloutta, mutta matkailun määrä on vaihdellut maan turvallisuustilanteiden mukana. Viime vuosina maassa on ollut useita terroritekoja, joissa on tapettu turisteja. Egyptin talous on kasvanut globaalista talouskriisistä huolimatta, mutta maassa on suuria haasteita työttömyyden, väestönkasvun ja heikon viennin vuoksi.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Egypti koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

104 258 327

Ihmistä maassa Egypti

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 3 0

3,1

lasta per nainen maassa Egypti

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

20

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Egypti

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

4

13 316

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Egypti

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

5 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Egypti

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 4

2,5

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Egypti

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 4

9,4

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Egypti

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Egypti

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 1 9 10

7,12

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Egypti

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11

11,5

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Egypti

Tasa-arvo

Työ