[[suggestion]]
El Salvador
 
Flagg

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

San Salvador

Etniset ryhmät

Monietniset/mestizo 86%, eurooppalaistaustaiset 13%, alkuperäisväestö alle 1% (lenca, kakawira, nahua-pipil) (2007)

Kieli

Espanja (virallinen kieli)

Uskonto

Katolilaiset 50%, protestantit 36%, muut ja uskonnottomat 14% (2014)

Väkiluku

6 518 500 (2021)

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

21 041 km2

Valuutta

Yhdysvaltojen dollari, El Salvadorin colon, Bitcoin

BKT per asukas

11 096 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

15. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

El Salvador sijaitsee Keski-Amerikassa Tyynen meren rannalla. Pienen tiheään asutun maan naapureita ovat Guatemala, Honduras ja Nicaragua. El Salvadorin halki kulkee itä-länsisuunnassa vuoriketju, missä on kaksikymmentä tulivuorta. Korkeimmat huiput kohoavat kahden kilometrin korkeudelle merenpinnasta. Tulivuorten kaasupurkauksista pölähdellyt tuhka on ravinnut ja kuohkeuttanut El Salvadorin viljelysmaita. Tulivuorten välissä on tasankoja. Sisämaassa on useita kraaterijärviä. Näitä ovat Ilopangojärvi lähellä pääkaupunkia San Salvadoria ja Coatepeque hieman lännempänä. Pohjoisessa Guatemalan rajalla on Guijajärvi ja Lempajoen varressa maan keskiosissa on Cerron Granden patojärvi vesivoimaloineen. Rannikolla on alavaa maata, ruskeahiekkaisia rantoja, kallioniemekkeitä, särkkiä ja suistoja. Rannikolla ilmasto on lämmin. Ylängöillä ja vuorilla on viileämpää etenkin iltaisin ja öisin. Sadekausi alkaa toukokuussa ja jatkuu marraskuuhun asti. Sademäärät ovat suurimmillaan syys- ja lokakuussa.

Imposiblen kansallispuistossa El Salvadorin länsiosassa on vehreän metsän peittämiä rinteitä, jokia ja vesiputouksia. Siellä elää peuroja, piikkisikoja ja tiikerikissoja. Lähirannalla on mangrovemetsää. Guijajärven rannalla San Diegon ja San Felipen suojelualueella on kuivan alueen metsää. El Salvadorilla on mittavia ympäristöhaasteita. Tiheä asutus on syrjäyttänyt luonnonympäristön. Ilmaston lämpeneminen uhkaa vesivaroja. Maankäytön suunnittelu toimii huonosti, niinpä asutuskeskuksia ja teollisuutta rakennetaan helposti haavoittuville alueille. Rankkasateet ovat aiheuttaneet jokivarsilla tuhoisia tulvia ja rinteillä kivi- ja liejuvyöryjä. Tuliperäisellä seudulla maanjäristykset ovat yleisiä. Vuonna 2001 kaksi maanjäristystä surmasivat yhteensä 1500 ihmistä.

Historia

Corinton luolassa Morazanissa on kivipiirroksia, joiden ikä on yli 4000 vuotta. Piirrokset esittävät ihmisiä ja peuroja. Varhaisten asukkaiden jälkeen seudulle muuttaneet lencat pitivät luolaa pyhänä paikkana, esi-isien kotina. Luola on voinut olla metsästäjien suoja. Sieltä on löydetty kiviveitsien palasia ja nuolenkärkiä. Fonsecan lahden rannalla on 3000 vuotta vanhoja raakkutunkioita, jotka kertovat pysyvästä asutuksesta. El Salvadorin ylänkömailla on elänyt maanviljelijöitä 2500 vuotta sitten, Apanecassa ja Chalchuapassa on maanäytteiden mukaan kaskettu metsiä ja kasvatettu maissia. Espanjalaiset valloittajat saapuivat El Salvadoriin vuonna 1524. Tuolloin alkuperäisväestön valtaryhmät olivat lencat ja pipilit. Vuonna 1528 espanjalaiset perustivat ensimmäisen kaupungin, San Salvadorin. 1500-luvun puolivälissä espanjalaiset kasvattivat kaakaota. 1600-luvulla indigo, eli samannimisestä kasvista saatava väriaine, nousi tärkeimmäksi tuotteeksi.

Vuonna 1821 El Salvador itsenäistyi Espanjasta, aluksi osana Keski-Amerikan liittoa. Liiton hajottua El Salvadorista tuli erillinen itsenäinen maa vuonna 1841. Liiton hajoamiseen vaikutti valtakiista liberaalien ja konservatiivien välillä. Sama riita johti sisällissotiin alueen eri maissa. Liberaalit ajoivat tasavaltaa, vientitaloutta ja kaupan vapauttamista. Konservatiivit puolustivat kirkkoa sekä perinteisiä hallinto- ja tuotantotapoja. 1800-luvun puolivälissä El Salvadorissa alettiin viljellä kahvia. Kahvista tuli maan talouden perusta. Suuret kahvitilalliset nousivat valtaan. 1930-luvulta 1970-luvun loppuun asti El Salvadoria johtivat sotilashallitukset. Vuonna 1980 yhteiskunnalliset jännitykset kärjistyivät avoimeksi väkivallaksi. Äärioikeistolaiset salamurhaajat tappoivat arkkipiispa Oscar Romeron. El Salvadorin ja Hondurasin sotilaat surmasivat yli 600 ihmistä Sumpuljoen varrella. El Salvadorissa käytiin pitkä sisällissota armeijan ja vasemmistolaisen FMLN-sissiliikkeen välillä. Sota päättyi vasta vuonna 1992.

Sodan jälkeen oikeistolainen ARENA-puolue ja FMLN ovat vuorotellen voittaneet vaaleja ja olleet hallituspuolueina. Vuoden 2019 vaaleissa tämä kahden puolueen asetelma murtui. Presidentiksi valittiin Nayib Bukele, joka lupasi uudistaa hallintotavat ja nykyaikaistaa maata. Bukelen iskulause oli: raha riittää, jos kukaan ei varasta. ”Uudet ideat”-niminen liike, Bukelen perustama puolue, voitti myös vuoden 2021 parlamenttivaalit.

Ekologinen jalanjälki

1 1

1,2

Jos kaikki kuluttaisivat kuten El Salvador asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,2 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Vuoden 2019 vaalikamppailussa puolueet puhuivat vähän El Salvadorin suurimmasta ongelmasta: väkivallasta. Vuonna 2018 El Salvador oli maailman väkivaltaisin maa, jos mittarina käytetään kuolemaan johtaneiden väkivaltarikosten määrää asukaslukuun suhteutettuna. Vuonna 2019 El Salvadorissa tapettiin yhdeksän ihmistä päivässä. Väkivallan keskiössä ovat suuret monihaaraiset jengit, joista käytetään nimitystä mara. Marat syntyivät Yhdysvaltoihin muuttaneiden salvadorilaisten keskuudessa 1980-luvun lopulla. 1990-luvulla ne siirtyivät karkotettujen ja kotiinsa palanneiden mukana El Salvadoriin.

Voimakkaimmat jengit ovat Mara Salvatrucha ja MS-13, jotka kamppailevat toisiaan vastaan ja ovat mukana erilaisessa rikollisuudessa. Vuonna 2010 tutkija Juan Martinez vietti vuoden Mara Salvatruchan parissa ja kirjoitti, että jengi värväsi jatkuvasti uusia jäseniä sekä kouluista että vankiloista. Viime vuosina murhien ja tappojen määrä on vähentynyt, mutta marat ovat edelleen toiminnassa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvioi vuonna 2021, että El Salvadorin jengeihin kuului yhteensä 60 000 nuorta ja aikuista.

Presidentti Bukele on luvannut tukea maatalouden nykyaikaistamista El Salvadorin pohjoisosissa, missä köyhyys ja työttömyys ovat suurimmillaan. Bukele aikoo edistää matkailun kehitystä Tyynen meren rannikkokaistalla. Hänen suunnitelmiinsa kuuluu myös rautateiden rakentaminen. Bukelen hallinto on ollut tempoilevaa ja koronapandemia on aiheuttanut isoja uusia haasteita. Sillä välin monet salvadorilaiset etsivät edelleen toimeentuloa maan ulkopuolelta. Vuonna 2021 yli 80 000 salvadorilaista lähti ulkomaille hakemaan töitä ja kolmasosa työikäisistä kertoi kyselyissä harkitsevansa maastamuuttoa. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women totesi vuonna 2020, että 67% El Salvadorin tytöistä ja naisista on jossakin elämänsä vaiheessa joutunut väkivallan uhriksi. 56% naisista tuntee olonsa turvattomaksi kulkiessaan kotinsa lähikaduilla.

Cartas a Felice on tehnyt laulun ja videon, jonka nimi El Zope. Korppikotkakin kelpaa kumppaniksi, kun pettynyt haikailee, että nyt pitäisi lähteä kotikylästä. Hakuvihje: Cartas a Felice El Zope.

Inhimillisen kehityksen indeksi

13

123 / 188

El Salvador sijoittuu sijalle 123 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee El Salvadorin alemman keskitulotason maaksi. Köyhyydessä elävien ihmisten osuus väestöstä on Maailmanpankin mukaan vähentynyt 39 prosentista (2007) 22 prosenttiin (2019) lähinnä siksi, että työssäkäyvät ovat vähitellen siirtyneet huonosti tuottavista maataloustöistä hieman parempipalkkaisiin kaupunkielinkeinoihin. Vientitalouden ytimessä ovat nyt verovapailla vyöhykkeillä toimivat tekstiili- ja vaatetehtaat, joiden tuotanto myydään pohjoisamerikkalaisille markkinoille.

Vuonna 2020 koronalama kasvatti köyhyyttä ja sen vaikutus näkyy lähivuosinakin. Vuonna 2021 El Salvadorin kansantalous kasvoi jo 8% osoittaen elpymistä. Yhdysvalloissa elää paljon salvadorilaisia ja heiltä tulevilla rahalähetyksillä on suuri merkitys maan taloudessa. Vuonna 2021 rahalähetysten arvo oli 7.5 miljardia dollaria.

Vuonna 2019 El Salvadorin viennin arvo oli 6,3 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 11 miljardia dollaria. Vientituotteita olivat vaatteet ja tekstiilit 39%, sähkötarvikkeet 7% (kondensaattorit, johdinsarjat), muovit 6%, paperi 4%, öljy ja maakaasu 3%, sokeri 3% ja kahvi 2%. Suurimpia vientimaita olivat Yhdysvallat, Guatemala, Honduras ja Nicaragua. Tärkeimmät tuontimaat olivat Yhdysvallat, Kiina, Guatemala ja Meksiko. El Salvadorin matkailuhallituksen mukaan maassa kävi vuonna 2021 1,3 miljoonaa ulkomaista matkailijaa. Maahan saapuneiden turistien tuottamat tulot olivat 1,4 miljardia dollaria.

Kartat

Tilastot

Maan El Salvador tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

6 364 943

Ihmistä maassa El Salvador

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 7

1,8

lasta per nainen maassa El Salvador

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12

12

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa El Salvador

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

3

11 096

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa El Salvador

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

9 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa El Salvador

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 0

1,0

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa El Salvador

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 6 10

8,6

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan El Salvador

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa El Salvador

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 10 10

9,00

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa El Salvador

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11

10,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa El Salvador

Tasa-arvo

Työ