[[suggestion]]
Georgia
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Tbilisi

Etniset ryhmät

georgialaiset 83,8 %, azerit 6,5 %, armenialaiset 5,7 %, venäläiset 1,5 %, muut 2,5 % (2002)

Kieli

Georgia, venäjä, armenia, azeri, muut kielet

Uskonto

ortodoksit 83,9 %, muslimit 9,9 %, armenian ortodoksit 3,9 %, katolilaiset 0,8 %, muut 0,15 % (2002)

Väkiluku

4 900 000

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

69 700 km2

Valuutta

Lari

BKT per asukas

16 997 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

26. toukokuuta

Muut maasivut

Maantiede

Georgian maisema on hyvin vaihtelevaa. Maan pohjoisosassa Kaukasuksen suurempi vuoristoketju rajaa maan Turkkia ja Armeniaa vasten, kun taas maan eteläpuolessa pienempi vuoristoketju rajaa maan Turkkia ja Armeniaa vasten. Maan keskiosaa hallitsee Suramin ylänkö, joka liittää yhteen nämä kaksi vuoristoaluetta. Ylänkö erottaa Rioni ja Kura (Mtkvari) -joet toisistaan. Rioni virtaa länteen Mustaan mereen ja Kura itään Kaspianmerelle. Maan länsiosassa sijaitsee alavia tasankoja, jotka ulottuvat Mustalle merelle asti. Georgian ilmasto on hyvin erilainen idässä ja lännessä. Lännessä ilmasto on subtrooppinen eli kesät ovat lämpimiä, talvet leutoja ja runsassateisia. Itäpuolen ilmasto on mannermaisempi eli vähäsateinen, ja talvet ovat kylmiä ja kesät lämpimiä. Hyvin suuri osa länsipuolen luonnontilaisesta alankomaisemasta on kadonnut maanviljelyn ja kaupungistumisen seurauksena. Suuri osa tätä aluetta peittävästä metsämaisemasta on tänään poissa. Maanviljelyksessä käytettyjen lannoitteiden ja kasvimyrkkyjen käyttö on aiheuttanut maaperän tuhoutumisen monilla alueilla.

Historia

Georgia eli suuruuden aikaansa 1100-luvulla. Kulttuuri kukoisti ja maa laajensi alueitaan. Turkkilaiset ja persialaiset hyökkäsivät monta kertaa Georgiaan, minkä johdosta maa jakautui pieniksi kuningaskunniksi. 1700-luvulla kaksi kaikkein itäisintä kuningaskuntaa liittyivät yhteen. Suojelun toivossa ne liittoutuivat Venäjän kanssa. Venäjän tsaari hajotti kuningaskunnan vuonna 1801 ja teki siitä oman provinssinsa. Kun Venäjän imperiumi kukistui vuonna 1917, Georgia itsenäistyi. Tämä vaihe jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi, ja puna-armeija hyökkäsi Georgiaan vuonna 1921. Maasta tuli osa Neuvostoliittoa. Georgia itsenäistyi uudelleen vasta vuonna 1991 kommunismin kaatumisen jälkeen. Itsenäistymisen jälkeinen aika oli täynnä valtaan haluavien eri ryhmien välisiä konflikteja. Vuonna 1992 Georgian ensimmäinen vapailla vaaleilla valittu presidentti Zviad Gamsahurdia presidentti syöstiin vallasta, ja Venäjän entinen ulkoministeri, Georgian entinen kommunistijohtaja Eduard Shevardnadze nousi valtaan. Köyhyys, korruptio, lisääntyvä rikollisuus ja väitteet vaalivilpistä aiheuttivat tyytymättömyyttä kansan keskuudessa. Presidentti syöstiin vallasta rauhallisella mielenosoituksella, niin kutsutulla ruusuvallankumouksella vuonna 2003.

Ekologinen jalanjälki

1 2

1,3

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Georgia asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,3 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Georgia on demokraattinen tasavalta. Vuoden 2003 vallankumouksen jälkeen kansa halusi valtaan poliitikkoja, joilla ei ollut juuria vanhassa neuvostohallinnossa. Uusiin johtajiin kohdistuneet odotukset olivat suuret: kansa halusi työttömyyden, rikollisuuden ja korruption vähenevän. Tämä on osoittautunut vaikeaksi toteuttaa lyhyessä ajassa, vaikkakin korruptiota on saatu vähennettyä. Työttömyysaste on yhä korkea, erityisesti kaupungeissa. Neuvostoaikaiset hyvinvointijärjestelmät olivat poissa ja suuri osa terveydenhuollosta on yksityistetty. Abhasian ja Etelä-Ossetian alueilla on Venäjän tukemia separatisteja, ja alueet on käytännössä siirretty Venäjän hallintaan. Siksi Georgian suhde Venäjään on jännitteinen. Maat kävivät lyhyen sodan vuonna 2008, jolloin Venäjä miehitti Etelä-Ossetian. Georgian nykyjohto haluaa tehdä yhteistyötä läntisten tahojen kuten USA:n, Naton ja EU;n kanssa, ja maa on hakenut Naton jäsenyyttä.

Inhimillisen kehityksen indeksi

16

60 av 188

Georgia sijoittuu sijalle 60 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Georgia on tärkeä maataloustuottaja leudon ilmastonsa ansiosta, ja se vie paljon viiniä ja hedelmiä naapurimaihin. Neuvostoliiton hajoaminen johti maan talouden romahtamiseen. Myös maan sisäiset konfliktit pahensivat taloudellista tilannetta. Elinolosuhteet ovat huonot ja monet georgialaiset työskentelevät ulkomailla tai oman maan virallisten työmarkkinoiden ulkopuolella. Itsenäistymisen jälkeen viranomaiset ovat asteittain liberalisoineet taloutta ja tehneet mahdolliseksi ulkomaisten investointien saapumisen. Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki ovat antaneet paljon rahallista tukea maalle. Georgia haluaa tulla kaupan ja Kaspianmeneren öjy- ja kaasuliikenteen kauttakuljetusmaaksi. Suuria rakennusprojekteja on aloitettu, mm. kaasu- ja öljyputkia rakennetaan Georgian kautta Mustalle merelle ja Välimerelle. Tämä on heijastunut positiivisesti maan talouteen ja maa on nykyään yksi Itä-Euroopan nopeimmin kehittyneistä maista.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Georgia koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

3 979 773

Ihmistä maassa Georgia

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 0

2,0

lasta per nainen maassa Georgia

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9

9

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Georgia

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

5

16 997

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Georgia

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

9 2 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Georgia

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 6

2,7

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Georgia

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 9 1

9,1

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Georgia

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 6 8 9 10

6,6

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Georgia

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,96

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Georgia

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

12,9

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Georgia

Tasa-arvo

Työ