[[suggestion]]
Grenada
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Saint George's

Etniset ryhmät

afrikkalaistaustaiset 82 %, mulatit 13 %, eurooppalaiset ja itäintialaiset 5 %, jälkiä arawak- ja karibi-intiaaneista

Kieli

englanti (virallinen)

Uskonto

roomalaiskatolilaiset 53%, protestantit 47 %

Väkiluku

109 000

Pinta-ala

344 km2

Valuutta

Itä-Karibian dollari

BKT per asukas

16 680 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

7. helmikuuta

Muut maasivut

Maantiede

Eteläisellä Karibianmerellä sijaitseva Grenadan valtio käsittää asutetut Grenadan, Carriacoun ja Petite Martiniquen saaret. Pääkaupunki Saint George's sijaitsee Grenadan saaren lounaisrannikolla. Vulkaanista alkuperää olevan maan pinnanmuodot ovat vaihtelevat, ja sen korkein kohta Mount Saint Catherine keskiylängöllä nousee 840 metrin korkeuteen. Rannikkoa reunustavat lukuisat hiekkarannat ja pienet merenlahdet. Ilmasto on trooppinen.

Muiden Itä-Karibian maiden tavoin Grenadaa vaivaavat tyypilliset saarivaltion ympäristöongelmat: vedenjakelu on rajoitettua, ja osa vesivarannoista uhkaa saastua maatalouden kemikaaleista tai jätevesipäästöistä. Metsien tuhoutuminen kiihdyttää eroosiota, sillä puita hakataan maa-alan sekä polttopuun vuoksi.

Historia

Karibi-intiaanit ajoivat rauhanomaiset arawakit pois Grenadan saarilta ennen eurooppalaisten saapumista. Kolumbus rantautui saarelle 1498 kolmannella matkallaan uudelle mantereelle ja nimesi saaren ”Mielikuvaksi”. Grenada-nimitys tuli myöhemmin todennäköisesti espanjalaisen Granada-kaupungin nimestä. Saari säilyi valloittamattomana yli 100 vuotta ensimmäisen eurooppalaiskontaktin jälkeen, osittain karibien vastustuksen vuoksi. Englantilaisten pyrkimykset asettua saarelle epäonnistuivat, mutta ranskalainen kauppakomppania osti sen englantilaisilta ja perusti pienen siirtokunnan kukistaen karibien kapinat. Grenada siirtyi englantilaisten hallintaan seitsenvuotisen sodan aikana 1762, ja vaikka Ranska valloittikin sen takaisin 1779, se luovutettiin Versailles’n rauhassa Britannialle neljä vuotta myöhemmin ja säilyi sen alaisuudessa siirtomaakautensa loppuun. 1700-luvun aikana Grenadan talous koki suuren muutoksen, kun orjataloudella pyörivät sokeriplantaasit muuttuivat pikkuhiljaa pienemmiksi maustefarmeiksi, ja maahan muodostui pieni tilallisten luokka. Orjuus kiellettiin 1834. Siirtomaaliittojen rapistuessa 1900-luvulla Grenadalle myönnettiin sisäinen itsehallinto vuonna 1962 ja täysi itsenäisyys saavutettiin vuonna 1974. Vuonna 1979 vallankumouksellinen puolue New Jewel Movement NJM syrjäytti itsenäisyydenajan ensimmäisen pääministerin vallankaappauksessa ja perusti uuden hallituksen, jonka johtoon pääministeriksi nousi Maurice Bishop. Kommunistisella hallituksella oli hyvät suhteet mm. Kuubaan ja Neuvostoliittoon. Vuonna 1983 puolueen sisäinen valtataistelu johti kuitenkin Bishopin pidättämiseen ja teloitukseen. Kommunismin leviämistä peläten Yhdysvallat miehitti maan samana vuonna.

Ekologinen jalanjälki

1 5

1,6

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Grenada asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 1,6 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Grenadan hallinto perustuu brittiläiselle mallille: maalla on kenraalikuvernööri, pääministeri ja kabinetti sekä kaksikamarinen parlamentti. Alahuoneen parlamentaarikot valitaan vaaleilla ja ylähuoneen senaattorit nimitetään tehtäväänsä. Kansalaisilla on oikeus vaihtaa maan hallitus rauhanomaisesti. Tämä toteutetaan säännöllisellä yleisellä äänestyksellä. Vuoden 1983 tapahtumien jälkeen maan poliittiset olot ovat olleet vakaat ja rauhalliset. Nykyään suurimmat puolueet ovat keskusta-vasemmistolainen NCG sekä maltillinen konservatiivipuolue NNP, jotka jakavat parlamentin 15 paikkaa keskenään.

Inhimillisen kehityksen indeksi

15

73 av 188

Grenada sijoittuu sijalle 73 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Grenadan palveluihin ja maatalouteen perustuva talous pysähtyi vuonna 2004 Ivan-hurrikaanin tuhottua noin 90 % maan rakennuskannasta jättäen lähes 10 000 ihmistä kodittomaksi. Tuhot arvioitiin 2,5 kertaa vuosittaisen BKT:n suuruisiksi. Maan jälleenrakennus johti kuitenkin myös talouden monipuolistumiseen ja esimerkiksi rakennusalan tarjoamiin uusiin työpaikkoihin. Muuttoliike maalta kaupunkeihin kiihtyi, sillä iso osa pelloista ja metsistä tuhoutuivat. Turismi alkoi uudelleen pääasiassa vuonna 2007. Grenada on Itä-Karibian unionin sekä Itä-Karibian pankin jäsen, minkä seurauksena sillä on muiden alueen maiden kanssa yhteinen valuutta Itä-Karibian dollari.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Grenada koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

5

16 680

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Grenada

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

Ei tilastoja saatavilla
väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Grenada

Väestö

Väkiluku

113 015

Ihmistä maassa Grenada

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 9

2,0

lasta per nainen maassa Grenada

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16

16

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Grenada

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 2 8

2,9

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Grenada

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 3 10

8,3

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Grenada

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 7 8 7 10

8,7

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Grenada

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,86

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Grenada

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10
11 12 13

13,1

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Grenada

Tasa-arvo

Työ