[[suggestion]]
Honduras
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Tegucigalpa

Etniset ryhmät

Monietniset/mestizo 90%, intiaaniväestö 7%, afrikkalaistaustaiset 2%, muut 1%

Kieli

Espanja (virallinen kieli), paikalliset intiaanikielet, Karibian englanti

Uskonto

Katolilaiset 46%, protestantit 41%, muut ja uskonnottomat 13% (2014)

Väkiluku

10 062 994 (2021)

Valtiomuoto

Tasavalta

Pinta-ala

112 492 km2

Valuutta

Hondurasin lempira

BKT per asukas

6 741 Ostovoimapariteetti $

Kansallispäivä

15. syyskuuta

Muut maasivut

Maantiede

Honduras sijaitsee Keski-Amerikassa. Lähinaapureita ovat Guatemala, El Salvador ja Nicaragua. Hondurasilla on kaksi rannikkoa. Pitempi pohjoisrannikko on Karibian puolella Atlantin valtameren rannalla. Lyhyt etelärannikko on Tyynen meren puolella Fonsecan lahdella. Rannikkojen alangoilla on kuuma, kostea ilmasto. Pohjoisen rannikon edustalla on saaria. Roatanin saaren riutat ovat hienoja sukelluskohteita. Hondurasin keskiosia hallitsevat vuoret ja kukkulat. Korkeimmat huiput yltävät 2800 metrin korkeudelle merenpinnasta. Vuorilla ja kukkuloilla ilmasto on viileämpi kuin rannikoilla. Vuosittaiset sadekaudet jakautuvat kahteen jaksoon. Kesän sadeaika on toukokuusta heinäkuuhun. Syyssateiden aika on syyskuusta marraskuuhun. Syksyllä Karibian yli kulkee pyörremyrskyjä. Jotkut niistä tulevat Hondurasiin.

Hondurasin Karibian rannikon Platanojoen suojelualueella kasvaa monilajinen metsä. Siellä elää jaguaareja, tapiireja, muurahaiskarhuja, laiskiaisia ja apinoita. Etelämpänä Danlissa sisämaan vuorten rinteillä kasvavat männyt. Cusucon luonnonpuistossa Merendonin vuorilla lähellä San Pedro Sulaa on aito pilvimetsä. Siellä on näyttäviä lintulajeja: tukaaneja ja mayaketsaaleja. Pilvimetsässä kasvaa jättiläissaniaisia. Honduras tarvitsee metsiä. Pysyvä tiheä kasvipeite pitää yllä rinteiden kosteutta, joka ruokkii jokien lähteitä ja pohjavesivaroja.

Pääkaupunki Tegucigalpa on ylängöllä vuorten keskellä. Tegucigalpan vedensaanti on tullut entistä vaikeammaksi. Puuston hävittäminen ja ilmastonmuutos ovat pienentäneet sadekertymiä. Kaupungin halki virtaava Cholutecajoki on likaantunut jätevesistä. Hondurasin suurin teollisuuskaupunki San Pedro Sula sijaitsee maan pohjoisosassa Sulan laaksossa rannikon lähellä. Laaksossa asuu neljäsosa Hondurasin asukkaista. Se on maan tärkein tuotantoalue. Siellä kasvatetaan banaaneja, öljypalmua, sokeriruokoa, maito- ja lihakarjaa, vihanneksia, maissia ja papuja. Rankkasateet ovat hukuttaneet Sulan laakson tulviin viime vuosien varrella. Kuivina kausina metsäpalot ovat lisääntyneet kaikkialla Hondurasissa.

Historia

Copanin rauniot Guatemalan rajan lähellä ovat todiste siitä, että mayojen elinpiiri ulottui nykyisen Hondurasin alueelle. Copan oli tärkeä mayakaupunki. Sen kukoistus alkoi 150-luvulla ja jatkui 850-luvulle asti. Hondurasin länsiosien valtakansa olivat lencat. Eri väestöryhmiä asui myös Yojoa-järven rannalla, Sulan laaksossa ja Karibian rannikolla. Talguan hautaluolan luulöydöt osoittavat, että Hondurasissa oli ihmisten yhdyskuntia yli 3500 vuotta sitten.

Vuonna 1502 Kristoffer Kolumbus purjehti Hondurasiin. Vuonna 1524 espanjalaiset perustivat pysyvän asutuksen maan pohjoisrannikolle. 1530-luvulla espanjalaiset kukistivat Lempiran johtaman lencakansan kapinan. 1500-luvun puolivälissä Hondurasin kaivokset tuottivat Espanjalle kultaa ja hopeaa. Afrikasta kuljetettiin työvoimaksi tuhansia orjia. 1700-luvun lopulla espanjalaiset hallitsivat Hondurasin rannikkoa ja vähitellen heidän valtansa vakiintui myös kaikkialla sisämaassa.

Honduras itsenäistyi Espanjasta vuonna 1821. Aluksi maa oli osa Keski-Amerikan liittoa. 1830-luvun lopulla liitto hajosi ja Honduras irtautui itsenäiseksi maaksi. Liiton hajoamiseen vaikutti valtakiista liberaalien ja konservatiivien välillä. Sama riita johti sisällissotiin alueen eri maissa. Liberaalit ajoivat tasavaltaa, vientitaloutta ja kaupan vapauttamista. Konservatiivit puolustivat kirkkoa ja perinteisiä tuotantorakenteita, he suhtautuivat epäluuloisesti maan avaamiseen kansainvälisille markkinoille. 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa valta vaihteli Hondurasissa liberaalien ja konservatiivien välillä. Pohjoisamerikkalaiset yhtiöt perustivat suuria banaaniviljelmiä. 1900-luvun kolmen ensimmäisen vuosikymmenen aikana Yhdysvallat lähetti sotilaitaan Hondurasiin seitsemän kertaa suojelemaan yhtiöiden etuja. Banaaniyhtiöillä oli niin paljon valtaa, että Hondurasia irvailtiin banaanitasavallaksi.

1900-luvulla ja 2000-luvulla Hondurasissa on ollut sotilashallituksia ja siviilihallituksia. Armeijalla on ollut suuri vaikutusvalta myös siviilihallinnon aikoina. Huumekaupan ympärille järjestäytynyt raaka rikollisuus ja rahanpesu kasvoivat isoksi ongelmaksi 2000-luvulla. Honduras on ollut maiden väkilukuun suhteutettujen murhatilastojen kärjessä. Kaupunkien köyhissä osissa asuvien ihmisten henki on aina vaarassa. Siksi hondurasilaiset ovat kävelleet tuhansien ihmisten kulkueissa Guatemalan ja Meksikon läpi Yhdysvaltojen rajalle aloittaakseen uuden elämän muualla kuin kotimaassa.

Rei Blinky on ripeä taiteilija. Hänen kuvansa antavat seinälle väriä ja virtaa San Pedro Sulassa, entisessä murhien ennätyskaupungissa. Kuvahakuvihje: Rei Blinky Honduras.

Ekologinen jalanjälki

8

0,9

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Honduras asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,9 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Marraskuussa vuonna 2021 järjestetyissä vaaleissa Hondurasin presidentiksi valittiin Xiomara Castro. Hän on ensimmäinen nainen maan presidenttinä. Castron virkakausi alkoi kovien haasteiden keskellä. Koronapandemia on horjuttanut hondurasilaisten taloutta. Kaksi hirmumyrskyä, Eta ja Iota, saivat aikaan suuria tuhoja syksyllä 2020. Useimmat hondurasilaiset ovat menettäneet luottamuksensa valtionhallintoa ja politiikkaa kohtaan alituisten väärinkäytöksien vuoksi. Taloudellinen ahdinko ja toivottomuus saivat yli 320 000 hondurasilaista yrittämään muuttoa Yhdysvaltoihin vuoden 2020 lokakuun ja vuoden 2021 syyskuun välisenä aikana.

Hondurasin ulkomainen velka on kasvanut. Presidentti Xiomara Castro on arvellut, että maalla ei ole varaa lyhentää velkaa sovitussa aikataulussa. Hondurasin on neuvoteltava lainojen antajien kanssa uusista maksuehdoista. Vuonna 2021 Hondurasin kansantalous alkoi elpyä koronan ja myrskytuhojen aiheuttamasta lamasta. Maatalouden asiantuntijoiden mukaan maidon ja lihan tuotanto on kasvanut, mutta useimmilla maanviljelyn aloilla tuotantotapoja olisi uudistettava, jotta tuottavuus paranisi. Tähän tarvittaisiin rahoitusta. Maatalous on Hondurasissa tärkeä työllistäjä. Maa ei kuitenkaan enää ole banaanitasavalta. Yhdysvaltojen markkinoille suunnattu vaatevalmistus on noussut suurimmaksi vientielinkeinoksi.

Inhimillisen kehityksen indeksi

12

134 / 188

Honduras sijoittuu sijalle 134 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

Maailmanpankki luokittelee Hondurasin alemman keskitulotason maaksi. Kansantalous on useina vuosina kasvanut nopeasti, mutta taloudellinen eriarvoisuus vaikeuttaa köyhyyden lievittämistä. Maailmanpankin tilaston mukaan 48% hondurasilaisista eli köyhyydessä vuonna 2019. Sen jälkeen köyhyys paheni. Vuonna 2020 koronapandemia haittasi eri elinkeinojen toimintaa ja kaksi perättäistä hirmumyrskyä aiheuttivat tuhoja. Vuonna 2019 Hondurasissa kävi 2,3 miljoonaa ulkomaista turistia, joiden tuottamat tulot olivat 556 miljoonaa dollaria. Vuonna 2020 maahan saapui vain 670 000 ulkomaalaista turistia ja matkailutulot romahtivat alle puoleen edellisen vuoden tasosta. Vuonna 2021 Hondurasin talous alkoi elpyä syvimmästä lamasta. Silti vielä vuoden 2022 alussa arvioitiin, että yli 70% ihmisistä eli silloin köyhyydessä.

Vuonna 2019 Hondurasin viennin arvo oli 8 miljardia dollaria. Tuonnin arvo oli 12 miljardia dollaria. Tärkeimpiä vientituotteita olivat vaatteet ja tekstiilit 43%, kahvi 12%, vihannekset ja hedelmät 7%. Yli puolet Hondurasin viennistä suuntautui Yhdysvaltoihin. Seuraavaksi tärkeimpiä vientimaita olivat naapurit El Salvador, Guatemala ja Nicaragua. Suurimpia tuontimaita olivat Yhdysvallat, Kiina, Guatemala, El Salvador ja Meksiko. Vuonna 2021 ulkomailla asuvat hondurasilaiset lähettivät kotimaahan perheilleen yli 7 miljardia dollaria. Ilman rahalähetyksiä köyhyys kärjistyisi entistäkin pahemmaksi epäkohdaksi.

Kartat

Tilastot

Maan Honduras tilastot valituista aiheista. Kaikki väestöä, köyhyyttä, terveyttä, koulutusta, tasa-arvoa ja työelämää koskevat luvut ovat peräisin YK:n eri järjestöiltä. BKT ja CO2-päästöt ovat Maailmanpankilta. Lisää tietoa löydät maan tilastotietojen sivulla, mukaan lukien YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (viimeksi raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

10 593 798

Ihmistä maassa Honduras

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 2

2,3

lasta per nainen maassa Honduras

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17

17

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Honduras

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

6 741

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Honduras

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 4 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Honduras

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

8

0,9

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Honduras

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 1 10

8,1

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Honduras

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

1 2 3 4 5
6 5 8 9 10

6,5

henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Honduras

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

8,85

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Honduras

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,6

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Honduras

Tasa-arvo

Työ