[[suggestion]]
Honduras
 

Keskeiset luvut ja tiedot

Pääkaupunki

Tegucigalpa

Etniset ryhmät

mestitsejä 90 %, amerikanintiaaneja 7 %, afrikkalaista alkuperää 2 %, eurooppalaista alkuperää 1 %

Kieli

espanja (virallinen kieli), intiaanikieliä

Uskonto

roomalaiskatolilaisia 97 %, protestantteja 3 %

Väkiluku

8 500 000

Valtiomuoto

tasavalta

BKT per asukas

5 420 Ostovoimapariteetti $

Muut maasivut

Maantiede

Honduras on toisiksi suurin Väli-Amerikan maista. Yli 75 % maasta on vuoristoa. Vuoristot rajoittuvat kaakossa Nicaraguaan ja lounaassa El Salvadoriin. Etelässä maalla on yhteys Tyyneen valtamereen Fonsecan lahdelle. Pohjoisessa vuoristo mataloituu Karibianmeren rannikkoa kohden mentäessä. Hondurasilla on pitkä rantaviiva Karibianmerelle. Nimi Honduras tulee espanjan sanasta hondo, joka tarkoittaa syvää. Nimi kuvaa Ulúa- ja Agúan-jokien laaksoja, jotka virtaavat maan keskiosan ylängöiltä kohti pohjoisen rannikkoa. Maan koillisosassa on sademetsiä, mutta hakkuiden ja maanviljelyalueiden laajentumisen vuoksi ne ovat vähentyneet huomattavasti. Hakkuut aiheuttavat myös maaeroosiota. Kaivosteollisuus saastuttaa maan suurinta makeanveden lähdettä, Lago de Yojoa -järveä. Rannikolla ilmasto on trooppinen. Sisämaassa on kuivempaa ja viileämpää. Lämpötilat vaihtelevat maanpinnan korkeuden mukaan, mutta ovat ympäri vuoden melko tasaisia. Honduras on altis voimakkaille tulville ja hurrikaaneille. Hurrikaani Fifi vuonna 1974 on ollut niistä tuhoisin: 12 000 ihmistä kuoli ja rakennukset sekä banaaniviljelmät kärsivät suurta tuhoa.

Historia

Hondurasin alueella asui ensimmäisenä eri intiaanikansoja. Mayaintiaanit asettuivat maan länsiosiin. Mayojen korkeakulttuuri ajoitti vuosina 600–800 jaa. kaupunkiin, jonka nykyinen nimi on Copán. Kulttuurissa kehitettiin mm. edistynyttä matematiikkaa. Kristoffer Kolumbus saapui alueelle 1502, ja muutamien vuosikymmenten kuluessa Honduras liitettiin Espanjan imperiumiin. Aluetta hallinnoitiin Guatemalasta, kuten muitakin Espanjan siirtomaita Väli-Amerikassa. Irtauduttuaan Espanjasta siirtomaat muodostivat löyhän liittovaltion 1820-luvulla. Liittoutuma ei kuitenkaan ollut pitkäikäinen, ja vuonna 1838 Hondurasista tuli itsenäinen tasavalta. Liberaalit ja konservatiivit ovat siitä lähtien olleet vaihtelevasti vallankäyttäjinä ja oppositiossa. Suoranainen vallankaappausten sarja on jatkunut maassa viimeisen sadan vuoden ajan. Armeija käyttää maassa paljon valtaa sekä käytännössä että hallituksen toimintaan vaikuttamalla. Vuonna 1994 liberaali Roberto Reina voitti presidentinvaalit ja armeija pakotettiin väistymään politiikasta. Neljä vuotta myöhemmin asevoimat otettiin siviilihallinnon alaisiksi.

Ekologinen jalanjälki

8

0,9

Jos kaikki kuluttaisivat kuten Honduras asukkaat keskimäärin, tarvitsisimme 0,9 maapalloa. Tarkastele tilastoja ekologisesta jalanjäljestä kaikissa maissa.

Yhteiskunta ja politiikka

Honduras on poliittisesti epävakaa valtio. Vuonna 2005 liberaali Manuel Zelaya voitti presidentinvaalit, mutta kesäkuussa 2009 tehtiin jälleen uusi sotilasvallankaappaus. Vallankaappaus oli armeijan vastalause presidentin vasemmistolaiselle politiikalle: presidentti suunnitteli mm. perustuslakimuutoksia tavallisen ihmisen hyväksi. Taloudellinen eliitti, asevoimat ja myös presidentin oma puolueväki tunsivat asemansa uhatuksi. Kaappaus herätti voimakasta kansainvälistä arvostelua, ja maahan palautettiin siviilihallinto. Tämän jälkeenkin maassa on ollut useita poliittisia kriisejä. Väkivalta ja korruptio rehottavat. Maassa tehdään maailman ei-sotaakäyvistä maista eniten murhia maailmassa. Vuosina 2012 ja 2013 Honduras on arvioitu maailman vaarallisimmaksi maaksi. Nuorisojengit tekevät suuren osan maan rikoksista. Jengit rekrytoivat nuoria jäsenikseen täpötäysistä vankiloista. Noin 60 % Hondurasin väestöstä elää köyhyydessä, ja alle puolella väestöstä on pääsy perusterveydenhuollon palveluihin.

Inhimillisen kehityksen indeksi

12

131 av 188

Honduras sijoittuu sijalle 131 inhimillisen kehityksen indeksissä 188 maasta.

Talous ja kaupankäynti

1800-luvun lopulla yhdysvaltalaiset hedelmäyhtiöt aloittivat toimintansa Hondurasissa. USA:lla on siitä lähtien ollut tärkeä rooli Hondurasin taloudessa. USA on maan suurin kauppakumppanina ja Hondurasissa toimii paljon yhdysvaltaisia yhtiöitä. 1990-luvulle saakka Honduras oli täysin riippuvainen kahvin ja banaanien viennistä. Nykyisin yhdysvaltalaiset yritykset vastaavat yli puolesta Hondurasin kokonaisviennistä, ja vuonna 2008 ne työllistivät 140 000 ihmistä. Tehtaat toimivat verovapailla alueilla ja niissä tuotetaan lähinnä vaatteita, jotka viedään Yhdysvaltoihin. Vuonna 1998 hurrikaani Mitch tuhosi 70 % maan banaaniviljelmistä ja suuren osan kahvintuotannosta. Talous kärsi valtavasti, mutta toipui hiljalleen ulkomaisen avun ansioista. Naapurimaiden kauppasaarrot vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen sekä globaali talouskriisi laskivat maan bruttokansantuotetta 2 prosentilla. Ulkomailla asuvien hondurasilaisten rahalähetykset kotimaahan ovat taloudelle tärkeitä: vuonna 2008 niiden osuus oli viidesosa maan bruttokansantuotteesta.

Kartat

Tilastot

YK:n vuosituhattavoitteet Tältä sivulta löydät arvot maalle Honduras koskien kaikkia indikaattoreita (viimeisin raportoitu vuosi). Tämän indikaattorin

Väestö

Väkiluku

10 062 994

Ihmistä maassa Honduras

Lasta per nainen

Syntyneiden lasten määrä keskimäärin naista kohden 

1 2 2

2,3

lasta per nainen maassa Honduras

Lapsikuolleisuus

 Ennen viidettä ikävuottaan kuolleiden lasten määrä tuhatta syntymää kohden. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16

16

kuollutta lasta 1000 elävänä syntyttä lasta kohden maassa Honduras

Köyhyys

BKT asukasta kohden

Bruttokansantuotteen arvo jaettuna kokonaisväkimäärällä, korjattuna ostovoimalla. 

2

5 420

BKT asukasta kohden PPP-dollareissa maassa Honduras

Nälkä

Aliravittujen ihmisten osuus väestöstä

1 4 3 4 5
6 7 8 9 10

1

väestöstä kärsii aliravitsemuksesta maassa Honduras

Ilmasto

CO2-päästöt

 CO-päästöjen määrä tonneissa henkilöä kohden 

1 0

1,0

tonnia CO2-päästöjä henkeä kohti maassa Honduras

Terveys

Rokote

Tuhkarokkoa vastaan ​​rokotettujen lasten osuus

1 2 3 4 5
6 7 8 2 10

8,2

10 lapsesta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan Honduras

Juomavesi

Prosenttiosuus väestöstä, jolla on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen 

Ei tilastoja saatavilla
henkilöllä 10:stä on mahdollisuus puhtaaseen juomaveteen maassa Honduras

Koulutus

Luku- ja kirjoitustaidot

Luku- ja kirjoitustaitoisten yli 15-vuotiaiden henkilöiden osuus väestöstä

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

8,85

10:stä yli 15-vuotiaasta henkilöistä osaa lukea ja kirjoittaa maassa Honduras

Koulunkäynti

Kuinka monta vuotta lapsi käy koulua keskimäärin? 

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

9,6

koulunkäyntiä keskimäärin maassa Honduras

Tasa-arvo

Työ